Search
Close this search box.

Terra Cypria: Καταγγέλλει αδράνεια στην προστασία της παραλίας Πύργου Λεμεσού

«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι, για ακόμη μία φορά, οι καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές για την προστασία της φύσης, αδυνατούν να ανταποκριθούν,πόσο μάλλον να προλάβουν και να αποτρέψουν τις όποιες περιβαλλοντικές καταστροφές στο νησί»

Μετά από καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων για παράνομες και αυθαίρετες επεμβάσεις στην παραλία της Κοινότητας Πύργου Λεμεσού, η Terra Cypria εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την αδράνεια των αρμόδιων αρχών στην προστασία της περιοχής. Η οργάνωση υπογραμμίζει τη σοβαρή υποβάθμιση του αμμοθινικού οικοσυστήματος, το οποίο φιλοξενεί σπάνια και προστατευόμενα είδη φυτών και αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό οικολογικό χώρο.

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, η περιοχή έχει προταθεί για κήρυξη ως Κρατικό Δάσος, ωστόσο η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το Τμήμα ανέφερε χθες ότι η κήρυξη θα εξεταστεί εντός Νοεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, η Terra Cypria αντιδρά εκ νέου, επισημαίνοντας στη σημερινή της ανακοίνωση ότι οι δηλώσεις αυτές δεν απαντούν στο γιατί η παραλιακή κρατική χαλίτικη γη, έκτασης 3,5 εκταρίων, δεν έχει ακόμη κηρυχθεί ως Κρατικό Δάσος και Φυσικό Μίκρο-Απόθεμα. «Αντιθέτως, επιβεβαιώνουν την αδικαιολόγητη αδράνεια του Τμήματος Δασών για ενάμιση χρόνο, από τη συνεδρία του Δασικού Συμβουλευτικού Σώματος τον Απρίλιο του 2023», τονίζει η Terra Cypria.

Στη συνεδρία αυτή, 19 από τα 20 μέλη του Δασικού Συμβουλευτικού Σώματος είχαν συμφωνήσει στην κήρυξη της κρατικής γης ως Κρατικό Δάσος και Φυσικό Μίκρο-Απόθεμα, με μοναδική εξαίρεση τον Πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου.

Η Terra Cypria κατηγορεί το Τμήμα Δασών ότι δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες και επισημαίνει συγκεκριμένες παραλείψεις:

(α) Έλλειψη ενημέρωσης προς τον ιδιοκτήτη των παρακείμενων τεμαχίων για το αμμοθινικό οικοσύστημα, που φιλοξενεί πέντε σημαντικούς φυσικούς οικοτόπους και τέσσερα απειλούμενα είδη.

(β) Παράλειψη ενημέρωσης του ιδιοκτήτη ότι προωθείται η κήρυξη της περιοχής ως Κρατικό Δάσος.

(γ) Έλλειψη ουσιωδών όρων για διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας χλωρίδας.

(δ) Απουσία προληπτικών ενεργειών για την παρακολούθηση των παρεμβάσεων.

Από την πλευρά του, το Τμήμα Δασών σημειώνει ότι οι εργασίες αποκοπής κλάδων ή κορυφών δέντρων, όπως ευκάλυπτοι και χαρουπιές, επιτρέπονται για λόγους συντήρησης και δεν συνιστούν παράνομες ενέργειες. Ωστόσο, η Terra Cypria αμφισβητεί τη νομιμότητα αυτών των επεμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι η χρήση βαρέων μηχανημάτων στην περιοχή δεν είναι συντήρηση, αλλά σοβαρή παραβίαση της νομοθεσίας και απειλή για την ακεραιότητα του οικοσυστήματος.

Καταληκτικά, η Terra Cypria αναφέρει: «Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι, για ακόμη μία φορά, οι καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές για την προστασία της φύσης, αδυνατούν να ανταποκριθούν, πόσο μάλλον να προλάβουν και να αποτρέψουν τις όποιες περιβαλλοντικές καταστροφές στο νησί. Ζητούμε ενδελεχή διερεύνηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος, παραδοχή αλλά και απόδοση ευθυνών, καθώς και άμεση προστασία και αποκατάσταση του αμμοθινικού οικοσυστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση των Τμημάτων Περιβάλλοντος και Δασών τονίζεται πως το ζήτημα παρακολουθείται στενά και, σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες αρχές, θα ληφθούν άμεσα μέτρα για τον τερματισμό των παράνομων επεμβάσεων, καθώς και για την προστασία και αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Για τις άμεσες ενέργειες που έχουν γίνει, αναφέρεται η γνωστοποίηση των παραβάσεων σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η διαβίβαση σχετικών επιστολών:

(i) Στον Γενικό Διευθυντή Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, ζητώντας πληροφορίες για τις εταιρείες ανάπτυξης γης με έργα σε γειτονικά τεμάχια.

(ii) Στον Έπαρχο Λεμεσού και τον Γενικό Διευθυντή Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, για ενημέρωση σχετικά με τον επηρεασμό της περιοχής, ώστε να ληφθούν μέτρα προστασίας.

(iii) Στους κατόχους πολεοδομικών αδειών σε οικόπεδα που συνορεύουν με το κρατικό παραλιακό τεμάχιο, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό εργασιών και την κατάθεση σχεδίου αποκατάστασης.

Προστίθεται επίσης ότι:

(α) Στις 9/9/2024, ο ιδιοκτήτης των παρακείμενων τεμαχίων υπέβαλε αίτηση στο Τμήμα Δασών για καθαρισμό της βλάστησης.

(β) Στις 16/10/2024, το Τμήμα απάντησε ότι η βλάστηση δεν εμπίπτει στις πρόνοιες του Δασικού Νόμου, και προέτρεψε τον ιδιοκτήτη να αποταθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος και την Υπηρεσία Θήρας για άδεια.

(γ) Οι κλαδεύσεις ευκαλύπτων θεωρούνται νόμιμες σύμφωνα με τον Δασικό Νόμο, εφόσον γίνονται για ανανέωση των δέντρων.

(δ) Σε επιτόπια επίσκεψη στις 8 και 9/11/2024, δεν διαπιστώθηκε παράβαση της δασικής νομοθεσίας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

error: Content is protected !!