Λευκωσία, 12 Νοεμβρίου 2024
Το τελευταίο διάστημα, η μία αποτυχία ακολουθεί την άλλη σε έργα υποδομών και δημόσιες συμβάσεις: το τερματικό εισαγωγής φυσικού αερίου στο Βασιλικό, η σύμβαση με την ΟΕΔΑ στο Πεντάκωμο, το έργο κατασκευής του δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, το συμβόλαιο για το λιμάνι και την μαρίνα στην Λάρνακα, το σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice) και το έργο στον Ποταμό Λιοπετρίου αποτελούν παραδείγματα επενδύσεων με προβληματική εξέλιξη και πλήρη κατάρρευση.
Πριν τις εκλογές του 2023, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς του, παρουσίαζε αυτά τα έργα ως ορόσημα ανάπτυξης και προόδου. Σήμερα, η κατάρρευσή τους υπογραμμίζει την κληρονομιά της προηγούμενης κυβέρνησης: σειρά σκανδάλων, διεθνής απαξίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πλήρης υποχώρηση της ανεξαρτησίας των θεσμών που, υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να προστατεύουν τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Ο νυν Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο ως μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης, καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτών των πολιτικών. Η περιορισμένη του δυνατότητα να αντιδράσει στα ζητήματα αυτά, συνδυαζόμενη με την αβεβαιότητα για το ποιος θα αναλάβει το κόστος των λύσεων, απειλεί να επιβαρύνει περαιτέρω τους φορολογούμενους πολίτες.
Η βουλεύτρια και συμπρόεδρος του Volt, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, έχει ήδη θέσει το ζήτημα του Λιοπετριού για συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Παράλληλα, έχει ζητήσει και αναμένει την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, με στόχο να διασαφηνιστούν πλήρως οι λόγοι και οι υπεύθυνοι για τις αποτυχίες αυτές.
Το Volt ζητά άμεση λογοδοσία, διαφάνεια και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με σκοπό τη θωράκιση των δημόσιων συμβάσεων και την επαναφορά της εμπιστοσύνης στους θεσμούς.