Search
Close this search box.

Η Λάρνακα έδωσε τη μεγαλύτερη αρνητική ψήφο στη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη

Στη δημοσκόπηση ALPHA και RAI Consultants φαίνεται ότι η Λάρνακα είνα πρωταθλήτρια στην αρνητική ψήφο κατά του Χριστοδουλίδη, με 76%!

Σε Παγκύπρια βάση η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων δεν είναι ικανοποιημένη από τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη όσον αφορά την επιτέλεση των καθηκόντων αλλά και τις προσδοκίες τους από τον ΠτΔ Χριστοδουλίδη. Πιο συγκεκριμένα, το 34% των πολιτών δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που επιτελεί τα καθήκοντα του ο Πρόεδρος, ενώ 39% δηλώνει όχι και τόσο ικανοποιημένο.

Ερωτώμενοι «σε ποιο βαθμό εκπληρώνει τις προσδοκίες σας ο ΠτΔ Ν. Χριστοδουλίδης», οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 44% σε μικρό βαθμό, καθόλου το 34% και σε αρκετά μεγάλο βαθμό το 17%. Μόλις το 3% απάντησε ότι είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ικανοποιημένο.

Κανένα δυνατό σημείο δεν εντοπίζει στον Πρόεδρο το 23%, με το 15% να απαντά ότι δεν γνωρίζει. Η επικοινωνία με τον κόσμο και η εξωτερική πολιτική ακολουθούν με 10% και 11% αντίστοιχα, ενώ 7% θεωρούν τον Νίκο Χριστοδουλίδη γνώστη και ότι προσπαθεί για το Κυπριακό. Το 3% των ερωτηθέντων θεωρούν ως δυνατό του σημείο την επαφή με τον κόσμο, 2% την διπλωματία, 2% τις δημόσιες σχέσεις, 2% την εμφάνιση / παρουσιαστικό, 3% ότι είναι εύγλωττος και 2% ανθρώπινος και ανθρωποκεντρικός. Ένα 8% των ερωτηθέντων τοποθετήθηκε με ειρωνικά και αρνητικά σχόλια.

Στην ερώτηση «ποιο είναι το πιο ΑΔΥΝΑΜΟ σημείο του ΠτΔ Ν. Χριστοδουλίδη» το 10% απάντησε «μόνο λόγια» και ότι «μας ξεγέλασε με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα». 10% ανέφερε ότι δεν έχει πυγμή – δυναμισμό και είναι αναποφάσιστος. Το 8% αναφέρει την εσωτερική διακυβέρνηση και 8% την οικονομία. Ακολουθεί, 5% Κυπριακό χωρίς ξεκάθαρες θέσεις – πρωτοβουλίες, 5% χωρίς κύρος – δεν είναι leader, 4% θεωρεί τους συμβούλους και στενούς του συνεργάτες ως το πιο αδύνατο του σημείο, 3% αναποτελεσματικός, 3% απειρία, 4% δεν εντόπισε κανένα αδύνατο σημείο και το 19% δήλωσε δεν γνωρίζω-δεν απαντώ.

Η άποψη των πολιτών για τον Νίκο Χριστοδουλίδη όσο αφορά την ικανότητά του να διαχειρίζεται κρίσεις, δείχνει να μην έχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Μόλις το 2% τον θεωρεί πάρα πολύ ικανό και 24% πολύ ικανό όπως και τον Σεπτέμβριο του 2023. Μείωση παρουσιάζει το ποσοστό που απάντησε μέτρια 27%, έναντι 30% πέρυσι. Το 28% των ερωτηθέντων θεωρεί τον ΠτΔ ικανό σε σχέση με το 29% το περασμένο έτος όμως το ποσοστό που τον θεωρεί καθόλου ικανό ανέβηκε στο 17% από 13%. Ποσοστό 2% των ερωτηθέντων απάντησε δεν γνωρίζω-δεν απαντώ.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η απογοήτευση των Κυπρίων στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένοι θα λέγατε ότι είστε από το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης» αφού οι καθόλου ικανοποιημένοι ανέρχονται στο 31%, οι όχι και τόσο ικανοποιημένοι στο 47% και μόλις το 3% δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι. Το 19% των ερωτηθέντων δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο.

Η κινητικότητα στο Κυπριακό αναδεικνύεται με ποσοστό 18% ως η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης. Με 8% ακολουθεί η εξωτερική πολιτική, το μεταναστευτικό με 3% και η Ανθρωπιστική Βοήθεια – Σχέδιο Αμάλθεια λαμβάνουν από 2%. Ο διορισμός Διοικητή και η αλλαγή Αρχηγού Αστυνομίας αποτελούν την μεγαλύτερη επιτυχια για 2%, ενώ από 1% στην κάθε περίπτωση θεωρεί μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης την Σταθερότητα, την Παιδεία, τις Σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Μείωση του Πληθωρισμού και τις εξελίξεις στην εξαγωγή φυσικού αερίου, αντίστοιχα.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες, σε ποσοστό 38%, δεν αναγνωρίζουν καμία επιτυχία στην διακυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ένα 20% δηλώνει ότι δεν γνωρίζω – δεν απαντώ.

Το 13% θεωρεί μεγαλύτερη αποτυχία τη διαχείριση του τομέα της οικονομίας και άλλο ένα 8% την ακρίβεια. Συνολικά δηλαδή το 21%. Το Κυπριακό είναι η μεγαλύτερη αποτυχία για το 10%, οι διορισμοί – επιλογές συνεργατών για το 7% και η εσωτερική πολιτική για το 6%. Η εμπλοκή του στην παύση του Γενικού Ελεγκτή αποτελεί την μεγαλύτερη αποτυχία για 6% των ερωτηθέντων, ενώ 5% δηλώνει την διαφθορά και την έλλειψη διαφάνειας. Ένα 4% απάντησε πως μεγαλύτερη αποτυχία είναι πως δεν τήρησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις και ένα 4% θεωρεί ότι είναι το μεταναστευτικό.

Το 3% θεωρεί μεγαλύτερη αποτυχία την αστυνόμευση και το αίσθημα ασφάλειας και από ένα 2% θεωρούν ως μεγαλύτερη αποτυχία το φυσικό αέριο – τερματικό Βασιλικού, την Παιδεία και ότι έχασε την εμπιστοσύνη του κόσμου, αντίστοιχα. Το 8% των ερωτηθέντων δεν πρόσεξε καμία αποτυχία και ένα 19% δήλωσε δεν γνωρίζω – δεν απαντώ.

Γνώση μελών του Υπουργικού Συμβουλίου

Σε χαμηλά ποσοστά κινείται η αναγνωρισιμότητα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Το 81% δήλωσε ότι γνωρίζει τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ο οποίος υπήρξε και στο παρελθόν υπουργός. Ένα 73% δηλώνει πως γνωρίζει τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη ο οποίος λόγω της θέσης του έχει και την μεγαλύτερη «τριβή» με τα Μέσα Ενημέρωσης. Ακολουθεί η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου με 72%, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου με 69%, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος με 67% και ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας με 67%. Τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μάριο Χαρτσιώτη γνωρίζει το 56% των ερωτηθέντων, τον Υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη το 53% και τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό το 52%.

Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, την Υπουργό Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου και τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου.

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, τα καθήκοντά της επιτελεί καλύτερα η Αθηνά Μιχαηλίδου με 55%, ο Γιάννης Παναγιώτου με 53% και ο Κωνσταντίνος Ιωάννου με 49%. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με 47%, ο Υπουργός Εξωτερικών με 45% και ο Υπουργός Ενέργειας με 44%. Ποσοστό 40% θεωρεί ότι επιτελούν καλά τα καθήκοντά τους οι Μιχάλης Δαμιανός και Μαρία Παναγιώτου, ενώ 37% ο Μάκης Κεραυνός, 36% ο Αλέξης Βαφεάδης και 29% ο Βασίλης Πάλμας.

Το χαμηλότερο ποσοστό συγκέντρωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης για τον οποίο μόνο το 28% θεωρεί ότι επιτελεί καλά τα καθήκοντα του, ενώ 35% δηλώνει όχι καλά.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης σχολίασαν στο στούντιο ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της RAI Ολύμπιος Τουμάζος και ο Διευθυντής Ειδήσεων του Alpha Κύπρου Γιώργος Κασκάνης.

Ο κύριος Τουμάζου εξήγησε ότι φαίνεται σε γενικές γραμμές να είναι αρνητική η στάση της κοινής γνώμης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι ωστόσο που δείχνει να διαφοροποιείται η Πάφος, ενώ πιο κατηγορηματικοί φαίνονται οι συνταξιούχοι.

Στην εξωτερική πολιτική αναγνωρίζεται το δυνατό σημείο του ΠτΔ., ενώ το αδύναμο σημείο του, έχει να κάνει με την απογοήτευση του κόσμου γιατί ο ΠτΔ δημιούργησε υψηλές προσδοκίες τις οποίες δεν ικανοποίησε.

Ο κ. Τουμάζου καταληκτικά πάντως είπε πως η δημοσκόπηση αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό υλικό για την κυβέρνηση για να διορθώσει και να βελτιώσει πράγματα.

Ο κύριος Κασκάνης επισήμανε από την πλευρά του πως αρχίζει να διαμορφώνεται μία συνολική εικόνα για τον Πρόεδρο. Του δόθηκε χρόνος από τους πολίτες για να διαμορφωθεί μια συνολική εικόνα, είπε, προσθέτοντας πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ένας πολιτικός που δημιούργησε πάρα πολλές και υψηλές προσδοκίες που φαίνεται να μην ικανοποιήθηκαν, γι’ αυτό και όπως σημείωσε ο κ. Κασκάνης, θέλει ακόμη δουλειά για να στήσει μια ηγετική φυσιογνωμία.

Καταληκτικά, ο Διευθυντής Ειδήσεων του ALPHA Κύπρου, σχολίασε λέγοντας πως προβλήματα δεν έχει μόνο η Κυβέρνηση, αλλά προβλήματα υπάρχουν γενικότερα σε όλο το πολιτικό σκηνικό.

Εδώ η ανάλυση του πρώτου μέρους της δημοσκόπησης

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εσύ το ήξερες ότι οι Κύπριοι φορολογούμενοι με τις ευλογίες κάποιων κομμάτων πληρώνουν μερικά εκατομμύρια για ξένους πολέμους;

Της Γιώτας Δημητρίου Με μια ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς ενημέρωσε πως με τις ευλογίες κάποιων κομμάτων η Κύπρος θα

Χριστουγεννιάτικη Παρέλαση στο Αλεθρικό με αφορμή τα εγκαίνια της Σχολής Χορού Mambo και του θεατρικού εργαστηρίου Σκεύης Ανδρέου

Παρέλαση στις 11:00 μέσα στο χωριό του Αλεθρικού και στις 12:00 εγκαίνια με χιόνι, ξυλοπόδαρο, bubble show, καλλιτέχνες, ζωγραφική, χορό, λουκουμάδες, τραγούδια από τον Κυπριακό

Ολομέλεια Βουλής: Εκτός της απαγόρευσης ιδιωτικοποιήσεων η μαρίνα Λάρνακας με εισήγηση ΑΚΕΛ / Υποτροπολογία ΕΛΑΜ για εξαίρεση και του λιμανιού

Τη δυνατότητα ιδιωτικοποίησης της μαρίνας Λάρνακας δίνει η προφορική τροπολογία που κατέθεσε το ΑΚΕΛ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για ψήφιση

error: Content is protected !!