Search
Close this search box.

Πρόξενος Καμπότζης στην Κύπρο Χριστόφορος Λάρκου: “Σκοπός και όραμα μας είναι να φέρουμε τις δύο χώρες όσο πιο κοντά γίνεται, και για θέματα οικονομικά, αλλά και για θέματα πολιτικά και πολιτιστικά, με σκοπό να κερδίσουν οι λαοί και των δύο χωρών”

Ο νομικός Χριστόφορος Λάρκου, Αμμοχωστιανός, Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου, Αντιπρόεδρος Νέας Σαλαμίνας και άνθρωπος που για χρόνια εμπλέκεται στα κοινά, είναι εδώ και δύο χρόνια ο Πρόξενος της Καμπότζης στην Κύπρο.
Ο Χριστόφορος ζει και εργάζεται στη Λάρνακα.
Με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στη Λάρνακα, για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Καμπότζης, ο Πρόξενος της Καμπότζης στην Κύπρο, Χριστόφορος Λάρκου, μιλά στο SkalaTimes για την Καμπότζη και για τις σχέσεις που μπορούν να χτιστούν με την Κύπρο προς όφελος και των δύο χωρών.
“Σκοπός και όραμα μας είναι να φέρουμε τις δύο χώρες όσο πιο κοντά γίνεται και για
θέματα οικονομικά, αλλά και για θέματα πολιτικά και πολιτιστικά, με σκοπό να κερδίσουν
οι λαοί και των δύο χωρών, μέσα στα πλαίσια μιας σωστής φιλίας και συνεργασίας.
Πάντα έχοντας ως όραμα την ειρήνη, τόσο στις χώρες μας, όσο και στις περιοχές γύρω μας,
παγκόσμια ειρήνη και ευημερία” τονίζει ο Χριστόφορος.

Της Γιώτας Δημητρίου

Χριστόφορε να μας πεις πότε ανέλαβες ως Πρόξενος της Καμπότζης στην Κύπρο και πώς προέκυψε αυτό;
Μετά από κάποιες επαφές που είχα με κάποιους καλούς μου φίλους από την Καμπότζη, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία για σκοπούς επενδύσεων, αλλά και αναψυχής, μου προτάθηκε από αυτούς τους ανθρώπους να γίνω ο επίτιμος Πρόξενος του Βασιλείου της Καμπότζης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Εγώ αποδέχθηκα, ετοίμασα μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη συνέχεια απέκτησα μια εξουσιοδότηση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Καμπότζης, η οποία αποστάλθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικό της Κύπρου και ξεκίνησε η διαδικασία. Ουσιαστικά, να με “ελέγχει” η Κυπριακή Δημοκρατία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη διαδικασία. Μετά που τελεσφόρησε αυτός ο έλεγχος και όλα ήταν εντάξει, προχωρήσαμε με τον διορισμό μου,
από τον κύριο Νίκο Αναστασιάδη, τον Νοέμβριο του 2022.

Ο κόσμος δεν γνωρίζει πολλά για την Καμπότζη. Πολύ περιληπτικά, να πούμε λίγα βασικά πράγματα για να δούμε και πώς μπορεί να συνδεθεί η χώρα μας ή να συνάψει σχέσεις σε διάφορα επίπεδα με αυτή τη χώρα;

Γεωγραφικά, η Καμπότζη βρίσκεται στην Ινδοκίνα, είναι η φυσική προέκταση του Έθνους των Χμερ. Βρίσκεται μεταξύ Λάος και Βιετνάμ, με σύνορα όμως και με την Ταϊλάνδη, καθώς και με τον Ωκεανό. Έχει πάρα πολύ ανεπτυγμένο GTPR και ένα τρομερό τραπεζικό σύστημα με πάνω από 150 τράπεζες. Όλες οι συναλλαγές γίνονται σε αμερικανικό δολάριο, από την πιο απλή μέχρι την πιο μεγάλη. Υπάρχουν τεράστιες επενδύσεις από Κινέζους στην Καμπότζη, όπως σε real estate, στην τουριστική βιομηχανία και αλλού. Η ίδια η χώρα εξάγει ρύζι, ρουχισμό και κάποιες άλλες πρώτες ύλες. Διαθέτει 17,5 εκατομμύρια πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, και είναι Ινδουιστές

.



Άρα, απ ότι καταλαβαίνω από τα συμφραζόμενα, είναι καλή η οικονομία της Καμπότζης;
Η οικονομία της χώρας έχει ένα από πιο ανεπτυγμένα GTPR παγκοσμίως αυτή τη στιγμή και κατά την προηγούμενη διετία ήταν πρόεδρος και του ASEAN (Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας ), που είναι η αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ασία.
Άρα, είναι πάρα πολύ καλή η οικονομία της χώρας.
Είναι πάρα πολύ καλή η οικονομία της χώρας και είναι ταχέως αναπτυσσόμενη.

Θα μπορούσε η Κύπρος να συνάψει σχέσεις με αυτή τη χώρα σε διάφορα επίπεδα, έτσι ώστε να βοηθήσουμε και τη δική μας οικονομία; Και αν ναι, με ποιους τρόπους;
Σκοπός του διορισμού μου ως επίτιμος πρόξενος της Καμπότζης στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι ότι, εκτός από το ότι είμαι υπεύθυνος για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οποιοιδηποτε Καμποτιανοί πολιτες εδώ στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι να συσφίξουμε τις σχέσεις μας: τις εμπορικές, τις οικονομικές, τις πολιτιστικές, αλλά φυσικά και να έχουμε έναν σύμμαχο επί του πολιτικού μας θέματος και επί του ψήφου, είτε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είτε σε άλλα φόρουμ, υπέρ μας από την Καμπότζη.
Οφείλω να αναφέρω ότι, από τον Μάρτιο του 2024, έχουμε και επίτιμο πρόξενο της
Κυπριακής Δημοκρατίας στην Καμπότζη. Είναι ο κύριος Salah A Essa. Είναι Καμποτιανός.

Και για την Κύπρο;
Ναι, είναι για την Κύπρο. Ελέγχθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, δοθηκε το εντάξει, επειδή δεν έχουμε κάποιον Κύπριο εκεί και επειδή την Καμπότζη την καλύπτει η πρεσβεία μας που βρίσκεται στο Πεκίνο, υπήρχε άμεση ανάγκη να έχουμε έναν επίτιμο πρόξενο και στην Καμπότζη. Προσπαθούμε μέσω αποστολών και άλλων δράσεων να φέρουμε τις δύο χώρες πιο κοντά, για το καλό των λαών μας. Να πω ότι το πρώτο τρίμηνο του 2025 προγραμματίζεται μία μεγάλη πολιτική αποστολή, δηλαδή με λειτουργούς του Υπουργείου Εξωτερικών προσπαθούμε να την κάνουμε σε όσο πιο ανώτατο επίπεδο, ακόμα και σε Υπουργό Εξωτερικών, να έρθει στην Κύπρο μαζί με κάποιους επενδυτές – μέλη του Καμποτιανού Επιμελητηρίου. Εδώ, θα ήθελα να
αναφέρω ότι η Λάρνακα, από τον Οκτώβριο του 2022, είναι αδελφοποιημένη με την πρωτεύουσα της Καμπότζης, την Phnom Penh (Πνομ Πεν), μετά από αποστολή που είχε πάει στην Καμπότζη, αποτελούμενη από τον κύριο Ανδρέα Βύρα, τον τότε δημοτικό σύμβουλο και αρχηγό της Δημοκρατικής Ομάδας του Συναγερμού, τον Πάμπο τον Γαβριήλ και τους υπηρεσιακούς του δήμου. Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω ότι από τον Δεκέμβριο του 2022 λειτουργεί και Καμποτιανό Επιμελητήριο, με γύρω στα 18 μέλη: εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, επιχειρηματίες από την Κύπρο.

Ο σκοπός του επιμελητηρίου αυτού;
Ο σκοπός τους είναι να φέρουν επενδυτές ή ανθρώπους του εμπορίου πιο κοντά, μεταξύ Κύπρου – Καμπότζης.

Άρα, μπορούμε να συνάψουμε σχέσεις ως Κύπρος με αυτή τη χώρα και να βοηθηθούμε και εμείς σε διάφορα επίπεδα, κάτι το οποίο, φαντάζομαι, είναι μέσα στους σκοπούς που εργάζεστε και εσείς ως πρόξενος.
Ναι, και οφείλω να αναφέρω ότι έχουμε τη συνδρομή του Υπουργείου Εξωτερικών και ιδίως της κυρίας Κούλας Σοφιανού.

Υπάρχει μία ανάπτυξη στον χώρο του real estate στην πόλη και επαρχία Λάρνακας, θα μπορούσαμε να φέρουμε επενδυτές, είτε στο χώρο του real estate, είτε σε άλλους τομείς, για να επενδύσουν στην πόλη και επαρχία Λάρνακας;
Βεβαίως, θα μπορούσαμε. Εδώ να αναφέρω ότι το Καλοκαίρι του 2022, αλλά και το Καλοκαίρι του 2023, επισκέφθηκαν την Κύπρο, υπηρεσιακοί του Υπουργείου Εξωτερικών της Καμπότζης.
Το 2022 ήταν στα πλαίσια και για τον διορισμό μου ως Επίτιμου Προξένου. Το 2023 ήταν για να χτίσουμε συνεργασίες. Είχαν συναντήσεις με το ΕΒΕ Λάρνακας και μαζί με άλλους επιχειρηματίες, ενώ το Καλοκαίρι του 2022 είχαμε επισκεφθεί και την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, για να λάβουν γνώση από πρώτο χέρι για το Κυπριακό και τις προκλήσεις, τότε, της Τουρκίας.



Κάποιοι θα θέλουν να ξέρουν για τον Πρόξενο της Καμπότζης, ένα-δύο πράγματα
περισσότερα. Να πούμε ότι είσαι δικηγόρος, διατηρείς το δικό σου δικηγορικό γραφείο εδώ
στη Λάρνακα….

Ασκώ το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1995, αδιάλειπτα, με δικηγορικό γραφείο
εδώ στη Λάρνακα, το οποίο εργοδοτεί 16 άτομα.

Επιμένεις να είναι εδώ το γραφείο σου, στη Λάρνακα. Δεν μετακινήθηκες από την
πόλη σου…..

Στην πόλη που με φιλοξενεί προσωρινά θες να πεις, μέχρι την επιστροφή μου στην Αμμόχωστο. Να διευκρινίζουμε κάποια πράγματα. (Χαμογελά).

Ναι φυσικά! Η καταγωγή σου είναι από την Αμμόχωστο, κάτι για το οποίο είσαι πάρα πολύ
περήφανος, εγώ το γνωρίζω, να το πούμε και για τους αναγνώστες μας.

Υπήρξες πάντοτε αναμειγμένος στα κοινά, ήσουν ο ταμίας του Περιβαλλοντικού Κινήματος Λάρνακας για χρόνια, ήσουν στους αγώνες που είχαν γίνει από πολίτες μέσω ακτιβιστικής δράσης όσον αφορούσε στα εργοστάσια στην Αραδίππου και στο Λιμάνι...
Ναι σωστά. Επίσης ήμουν ο ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου και είμαι Αντιπρόεδρος της Νέας Σαλαμίνας.

Το πιο σημαντικό απ όλα, είσαι και Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου για 2η
θητεία…

Ναι.

Θέλω να μου πεις δυο λόγια για τον πατέρα σου, γιατί κάποιοι ίσως καταλάβουν
ποιος είσαι λόγω αυτού….Αφού ο πατέρας σου ήταν ένας άνθρωπος του πολιτισμού που αγαπούσε πολύ την Κοντέα και την Αμμόχωστο.

Είμαι γιος του μακαρίτη Λάρκου Λάρκου, ο οποίος υπήρξε γνωστός παράγοντας επιχειρηματίας στην Αμμόχωστο και στη Λάρνακα, αλλά άφησε περισσότερο το στίγμα του στα πολιτιστικά δρώμενα της Αμμοχώστου και της Λάρνακας, ως μουσικοσυνθέτης.
Υπηρέτησε με πολλή αγάπη τα πολιτιστικά της Κοντέας και της Αμμοχώστου.
Είχε ιδρύσει τη Βυζαντινή Χορωδία “Άγιος Χαράλαμπος” και επίσης, ήταν υπεύθυνος της χορωδίας της Ε.ΚΥ.ΣΥ (Ενωση Κυπριων Συνταξιουχων).

Θέλω να κλείσουμε με το μήνυμα σου ως Πρόξενος της Καμπότζης.
Σκοπός και όραμα μας είναι να φέρουμε τις δύο χώρες όσο πιο κοντά γίνεται και για
θέματα οικονομικά, αλλά και για θέματα πολιτικά και πολιτιστικά, με σκοπό να κερδίσουν
οι λαοί και των δύο χωρών, μέσα στα πλαίσια μιας σωστής φιλίας και συνεργασίας.
Πάντα έχοντας ως όραμα την ειρήνη, τόσο στις χώρες μας, όσο και στις περιοχές γύρω μας,
παγκόσμια ειρήνη και ευημερία.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μαθήτρια σε Γυμνάσιο στη Λάρνακα πέταξε μπουκάλι στο κεφάλι καθηγήτριας – Ενημερώθηκε η Αστυνομία

Συνέβη και αυτό σε γυμνάσιο της Λάρνακας, κρούοντας για ακόμη μια φορά καμπανάκι κινδύνου αναφορικά με την αύξηση των περιστατικών παραβατικής συμπεριφοράς. Μαθήτρια φέρεται να πέταξε μπουκάλι γεμάτο με

error: Content is protected !!