Search
Close this search box.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού σήμερα…Κύριοι Υπουργοί, κύριοι βουλευτές, τα παιδιά!

Της Γιώτας Δημητρίου

H Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού εορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου για να τιμήσει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1959. Τα δικαιώματα των παιδιών καταπατούνται σε πολλές χώρες.



Ας δούμε τι γίνεται στη Κύπρο.

Στην Κύπρο, κατά το 2022, το ποσοστό των παιδιών που βρισκόταν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας ανερχόταν στο 18,1%, που ισοδυναμεί με 31 περίπου χιλιάδες παιδιά, σύμφωνα µε στοιχεία της Eurostat. Παρατηρούμε μία καθοδική τάση του δείκτη, αφού το 2023 ο δείκτης κατέγραψε ποσοστό 16.7%.

Πέραν των 1.860 αναφορών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών έγιναν στην Κύπρο από το 2017 μέχρι σήμερα.

Ο “εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος” παραμένει στα συρτάρια και με φρου φρου κι αρώματα αλληλοκοροϊδευόμαστε, ενώ αφήνουμε (σε πολλές περιπτώσεις) τα παιδιά μας σε ακατάλληλα σχολεία (εγκαταστάσεις έτοιμες να πέσουν πάνω τους, χωρίς κλιματιστικά, εκπαιδευτικοί με ακατάλληλες συμπεριφορές που το σύστημα τους ευνοεί να μένουν ακλόνητοι στη θέση τους κτλ, τα γράφουμε συχνά στο SkalaTimes).

Καμιά κοινωνία δεν θεωρείται πετυχημένη, αν δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα Δικαιώματα όλων των Παιδιών της.

Ένα άρθρο μου στο SkalaTimes το 2013 (εδώ) που δυστυχώς μοιάζει σαν να γράφτηκε σήμερα.

Ούτε οι Υπουργοί, ούτε οι βουλευτές, ούτε οι αρμόδιοι δεν κατάφεραν να κάνουν την Κύπρο ένα κατάλληλο τόπο για να ζουν τα παιδιά! Τα κενά πολλά!
Ακόμη και σήμερα κάποια κόμματα φέρνουν αντιστάσεις οταν το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ζητά τη συγκατάθεση τους για να διασφαλίσει τα Δικαιώματα των Παιδιών (εδώ).

Όσοι δεν θέτουν τα Δικαιώματα των Παιδιών ως προτεραιότητα, δεν τους αξίζει να βρίσκονται σε καμιά πολιτική και κυβερνητική θέση!

* Το σημερινό μήνυμα της επιτρόπου για τα δικαιώματα του Παιδιού Δέσπως Μιχαηλίδου, εδώ.

———————————————————————————-

Από την ιστοσελίδα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (Ανεξάρτητο Εθνικό Οργανισμό Δικαιωμάτων του Παιδιού – Κύπρος) :

Ποιο θεωρείται παιδί;
Άτομο κάτω των 18 χρονών, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές και πολιτισμικές του πεποιθήσεις ή αυτές των γονέων του, την κρατική την εθνική ή την κοινωνική καταγωγή του, την περιουσιακή του κατάσταση, την ανικανότητα και τη γέννηση του ιδίου ή των γονέων του.

Πώς η Σύμβαση προστατεύει τα δικαιώματα του παιδιού;
Η Σύμβαση αποτελεί ένα κοινό πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού με βάση την οποία αξιολογείται η πρόοδος και γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων. Οι κυβερνήσεις των συμβαλλόμενων κρατών δεσμεύονται να τηρούν όλες τις αρχές της Σύμβασης και γι΄αυτό έχουν υποχρέωση να επιφέρουν αλλαγές στους Νόμους, τις πολιτικές και τις πρακτικές τους έτσι ώστε να είναι εναρμονισμένες με τις αρχές της Σύμβασης. Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να απέχουν από οποιαδήποτε πρακτική ή ενέργεια η οποία εμποδίζει τα παιδιά να απολαμβάνουν στο σύνολο τα δικαιώματα τους. Απαιτείται όπως οι κυβερνήσεις περιοδικά ενημερώνουν την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την πρόοδο τους στην επίτευξη όλων των δικαιωμάτων. Η Επιτροπή αυτή, η οποία είναι ένα εκλεγμένο διεθνές σώμα που συνεδριάζει στη Γενεύη και παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης, απαιτεί από τις κυβερνήσεις που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση να υποβάλλουν περιοδικές εκθέσεις για το επίπεδο εφαρμογής των δικαιωμάτων του παιδιού στη χώρα τους. Η Επιτροπή σχολιάζει τις εκθέσεις αυτές και ενθαρρύνει τα Κράτη να πάρουν ειδικά μέτρα, να αναπτύξουν και να καθιερώσουν κανονισμούς για την καλύτερη προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού.

Για να δείτε τις σχετικές εκθέσεις της Κύπρου πατήστε εδώ.

Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού;
Η Σύμβαση είναι το βασικό εργαλείο που καλύπτει όλο το φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παιδιού και περιλαμβάνει πολιτειακά, πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά και πολιτιστικά δικαιώματα χωρίς καμία διάκριση φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, κρατικής, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσιακής κατάστασης, ανικανότητας, γέννησης ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης του ιδίου ή των γονέων του ή των νόμιμων κηδεμόνων του. Όλες οι αποφάσεις που αφορούν παιδί πρέπει να λαμβάνουν πρωτίστως υπόψη το συμφέρον του παιδιού. Οι πρόνοιες της Σύμβασης καλύπτουν 3 πυλώνες:Παροχές, που διασφαλίζουν δικαίωμα στην υγεία, την εκπαίδευση, την κοινωνική ασφάλιση, τη φυσική αγωγή, το παιχνίδι, τη ψυχαγωγία, τον ελεύθερο χρόνο, τον πολιτισμό και τις παροχές για ένα επαρκές βιοτικό επίπεδοΠροστασία, που καλύπτει κάθε μορφή κακοποίησης, διάκρισης, εκμετάλλευσης, κατάχρηση ουσιών, αδικία, διαμάχη και σύρραξη.Συμμετοχή, που αναγνωρίζει το δικαίωμα του παιδιού στο να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του και να έχει πληροφόρηση για τις αποφάσεις που το αφορούν, στην ελευθερία διαμόρφωσης και έκφρασης απόψεων.

Για το πλήρες κείμενο της Σύμβασης πατήστε εδώ
Για τα δικαιώματά σου σε απλά λόγια πάτησε εδώ




Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού σήμερα…Κύριοι Υπουργοί, κύριοι βουλευτές, τα παιδιά!

Της Γιώτας Δημητρίου H Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού εορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου για να τιμήσει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1959. Τα δικαιώματα

Ακόμα και όταν μιλάμε για τα Δικαιώματα των Παιδιών της Κύπρου, το ΕΛΑΜ βλέπει φαντάσματα μεταναστών!

Της Γιώτας Δημητρίου (Αρχισυντάκτρια SkalaTimes) Ακόμα και όταν μιλάμε για τα Δικαιώματα των Παιδιών της Κύπρου, το ΕΛΑΜ βλέπει φαντάσματα μεταναστών.Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας: “Η ανάπτυξη

Αυστηρή διορία στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη από ΕΔΑΔ μετά το επικοινωνιακό παιχνίδι και τις απειλές απέλασης αιτητών ασύλου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά σήμερα απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε στην κυπριακή κυβέρνηση για τους αιτητές ασύλου που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στη Νεκρή ΖώνηΤο

error: Content is protected !!