Η πιο κάτω ανάρτηση του εκπαιδευτικού (δασκάλου) και συγγραφέα Αντώνη Ζαρίντα εκφράζει πολλούς από εμάς, γι αυτό το SkalaTimes, με την άδεια του Αντώνη, αναδημοσιεύει την ανάρτηση:
Μπαίνεις κάτω από διάφορες ειδησεογραφικές αναρτήσεις στα ΜΚΔ και βλέπεις δεκάδες ή και εκατοντάδες μισανθρωπικά σχόλια. Σχόλια που σε κάνουν να ντρέπεσαι για αυτούς που τα γράφουν. Αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο μίσος στην κοινωνία και μεμιάς αισθάνεσαι μειοψηφία που δεν αντιδράς κι εσύ με τέτοιο τρόπο.
Είναι εύκολο να συμπεράνεις ότι το κακό έχει επικρατήσει, ότι ζούμε σε μια δυστοπία, σε σκοτεινούς καιρούς και ότι ο κόσμος έχει δηλητηριαστεί. (*Δεν σημαίνει όμως ότι ζούμε και σε ουτοπία)
Αυτό ίσως σε οδηγήσει στη μελαγχολία, την παραίτηση και την κριτική απάθεια. Να σε παραλύσει εντέλει. Ποιο το νόημα να αγωνίζεσαι για έναν καλύτερο κόσμο όταν οι άνθρωποι είναι τόσο μοχθηροί;
Είναι όμως τόσο μοχθηροί;
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής:
➡️ Τα ΜΜΕ ανταγωνίζονται για την προσοχή μας. Μαστορεύουν εντυπωσιακούς και δραματικούς τίτλους για να λειτουργήσουν ως φάκα που θα παγιδεύσει το θυμικό των ανθρώπων. Άρα, αναπόφευκτα, κάποιοι θα πιαστούν.
➡️ Ο άνθρωπος αντιδρά πιο εύκολα στο αρνητικό, σε αυτό που αισθάνεται απειλή. Μάλλον είναι ένα ένστικτο από την εξέλιξη του είδους μας. Οπότε κάπως έτσι εξηγείται γιατί οι αρνητικές ειδήσεις έχουν περισσότερες αντιδράσεις από τις θετικές. Και στη συνέχεια, ο αλγόριθμος, λόγω των πολλών αντιδράσεων, πολλαπλασιάζει την ορατότητά τους θεωρώντας ότι είναι μια πετυχημένη ανάρτηση.
➡️ Η απόσταση επιτρέπει κι ενισχύει αρνητικές συμπεριφορές. Εάν όλοι όσοι γυρίζουν τις ειδήσεις στα ΜΚΔ και αφήνουν τον οχετό τους στα σχόλια βρίσκονταν πρόσωπο με πρόσωπο, το πιθανότερο είναι πως δεν θα έλεγαν/έγραφαν τα ίδια. Η φυσική επαφή των ανθρώπων εξευμενίζει.
➡️ Το κακό είναι πάντα πιο έντονο και πομπώδες. Επιχειρεί να αναστατώσει και το καταφέρνει με τον θόρυβο. Το καλό όμως είναι πάντα πλειοψηφία! Τα μισανθρωπικά σχόλια στα ΜΚΔ, όσο θορυβώδη κι αν είναι, δεν εκφράζουν την πλειοψηφία! Κάθε είδηση την βλέπουν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι δεν αφήνουν σχόλια. Τα σχόλια από κάτω προέρχονται από τη μειοψηφία.
Η διαμόρφωση μιας αρνητικής εικόνας των ανθρώπων και της κοινωνίας, με δείγμα τα σχόλια στα ΜΚΔ, είναι στρεβλή. Πέραν τούτου, είναι και επικίνδυνη, αφού σε βυθίζει στην απογοήτευση και νομοτελειακά στην παραίτηση. Να έχουμε, λοιπόν, πάντα στο μυαλό μας ότι σε κάθε περίπτωση το καλό παραμένει πλειοψηφία!