Η 3 του Δεκέμβρη θεσπίστηκε το 1992 από τα Ηνωμένα Έθνη (Η. Ε.) ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρίες με σκοπό την προώθηση της κατανόησης της κοινωνίας σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ανθρώπων με αναπηρία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία που γιορτάζεται σήμερα 3 Δεκεμβρίου, θέτει επί τάπητος τους προβληματισμούς και τα ερωτηματικά μας, εάν οι πολιτικές που ακολουθούνται για τις ευάλωτες αυτές ομάδες, είναι επαρκείς και στέλνουν στην κοινωνία, το μήνυμα της άμβλυνσης των ανισοτήτων.
7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Το 80% κατ’ εκτίμηση ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.
- Όπως πολύ σωστά έχει γραφτεί: Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν αξιοπρέπεια, θάρρος και μεγαλείο ψυχής που εμείς οι «ακέραιοι» ίσως δεν διαθέτουμε.
Μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ: Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας. Σε πολλές κοινωνίες, τα άτομα με αναπηρίες συχνά καταλήγουν να αποσυνδέονται, να ζουν στην απομόνωση και να αντιμετωπίζουν διακρίσεις.
Στη δέσμευσή της να μην αφήσει κανέναν πίσω, η Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 αποτελεί δέσμευση για τη μείωση της ανισότητας και την προώθηση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ένταξης όλων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες. Αυτό σημαίνει την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, σε όλα τα πλαίσια και σε όλες τις χώρες. Σημαίνει επίσης την ενσωμάτωση των φωνών και των ανησυχιών των ατόμων με αναπηρίες στις εθνικές ατζέντες και πολιτικές.
Σήμερα, τα Ηνωμένα Έθνη εκδίδουν την εμβληματική Έκθεση του ΟΗΕ για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη 2018, “Η υλοποίηση των SDG από, για και με άτομα με αναπηρία.” Η έκθεση δείχνει ότι τα άτομα με αναπηρίες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά τους περισσότερους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά υπογραμμίζει επίσης τον αυξανόμενο αριθμό καλών πρακτικών που μπορούν να δημιουργήσουν μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, στην οποία μπορούν να ζουν ανεξάρτητα.
Σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα, ας επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε για έναν καλύτερο κόσμο, ο οποίος είναι συνεπής, δίκαιος και βιώσιμος για όλους, όπου τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες υλοποιούνται πλήρως.