Search
Close this search box.

Η Λάρνακα δεν πρέπει να χαρίσει “εν λευκώ” λιμάνι μαρίνα στην ΑΛΚ

Της Γιώτας Δημητρίου

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου κατέθεσε πρόταση προς το Υπουργείο Μεταφορών για να αναλάβει τη διαχείριση του έργου του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, μια πρόταση που στηρίζει (εδώ και χρόνια) η ΠΕΟ, αλλά και το ΑΚΕΛ.

Η πρόταση παρουσιάστηκε και ενώπιων της Επιτροπής Ανάπτυξης πόλης και επαρχίας Λάρνακας, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024.

Σημειώνεται ότι στις 6 Νοεμβρίου 2024 η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ πραγματοποίησε ημερίδα για το λιμάνι της Λάρνακας, στη Λάρνακα, αλλά τα τοπικά ΜΜΕ και αρκετοί σημαντικοί φορείς της πόλης δεν είχαν καλεστεί. (Ούτε το SkalaTimes, ως τοπικό διαδικτυακό ΜΜΕ που ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα μαρινα – λιμάνι Λάρνακας τα τελευταία δέκα χρόνια. Άραγε γιατί;).

Η πόλη της Λάρνακας χωρίς παρωπίδες, οποιασδήποτε μορφής, θα πρέπει να εξετάσει με σοβαρότητα το ενδεχόμενο αυτό και όχι να “χαρίσει” εν λευκώ το λιμάνι και μαρίνα της πόλης στην ΑΛΚ.

Τρεις σημαντικοί, κατά την άποψη μας, λόγοι που θα έπρεπε να μας προβληματίσουν ως προς την ανάθεση της διαχείρισης του λιμανιού και της μαρινας μας στην ΑΛΚ:

1. Η ΑΛΚ, (μαζί με την ΠΕΟ), όταν η Λάρνακα αγωνιζόταν για Τουριστική Ανάπτυξη στο Λιμάνι και μαρίνα της, στεκόταν απέναντι από τις κινητοποιήσεις πολιτών και φώναζε για εμπορική-βιομηχανική-ενεργειακή ανάπτυξη και ΟΧΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ. 
Αξίζει να υπενθυμίσουμε, (για να τονίσουμε τι κατάσταση επικρατούσε τότε), την κινητοποίηση της ΠΕΟ έξω από τα γραφεία ΑΚΕΛ στη Λάρνακα, επειδή απαιτούσε ενεργειακή ανάπτυξη και όχι τουριστική, για την οποία αγωνιζόταν η πλειοψηφία της πόλης, του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά ακόμη και το ίδιο το ΑΚΕΛ.
Το 2014 ο τέως πρόεδρος της ΑΛΚ κ. Πρένζας μιλώντας εκ μέρου της ΑΛΚ δήλωνε: “Όσο και να ωραιοποιείται η ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας ως επιβατικό λιμάνι καθώς και η ανάπτυξη του χερσαίου χώρου του, όλοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε ότι οι σημερινές οικονομικές και πολιτικές συνθήκες δυστυχώς δεν ευνοούν την εξεύρεση της αναγκαίας χρηματοδότησης για την ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας ως επιβατικό λιμάνι. Είναι απορίας άξιο η εμμονή του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου την ώρα που τα κοινοτικά παντοπωλεία στη Λάρνακα αυξάνονται και η αγορά της Λάρνακας φυτοζωεί”. Επίσης μας έλεγε σε δηλώσεις του ότι η Λάρνακα (δηλαδή οι χιλιάδες που ήταν στους δρόμους) κλωτσούσαν μια ευκαιρία. “Η Λάρνακα κλωτσά μια μεγάλη ευκαιρία σε σχέση με το ενδιαφέρον που επέδειξε η NOBLE, η δραστηριοποίηση της οποίας στο λιμάνι της Λάρνακας συνεπάγεται επένδυση πολλών εκατομμυρίων”.
Σήμερα ποιο το όραμα της ΑΛΚ και της ΠΕΟ;
Ταφόπλακα στην οποιαδήποτε τουριστική ανάπτυξη και ξεκάθαρα εμπορικό-βιομηχανικό και ίσως και ενεργειακό λιμάνι; Και προπάντων γιατί;

2. Ο όγκος εργασιών της ΑΛΚ στο λιμάνι της Λάρνακας ήταν 32% όταν ανέλαβε η ιδιωτική εταιρεία τον Απρίλη του 2022. Μέσα στο 2022 ο όγκος εργασιών με την ιδιωτική εταιρεία αυξήθηκε στο 50%, το 2023 στο 70% και με τις προβλέψεις που υπήρχαν το 2024 θα έφτανε το ρεκόρ του 80%, αν συνέχιζε η ιδιωτική εταιρεία.
Αναλυτικότερα :
Οι κινήσεις πλοίων με ΑΛΚ το 2021 ήταν 581, το 2022 (3 μήνες) ήταν 137.
Οι κινήσεις πλοίων με ιδιωτική εταιρεία ήταν 8 μήνες το 2022 : 633, το 2023: 941 και 4 μήνες το 2024 : 308.

3. Υπενθυμίζουμε τις καταγγελίες του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (2018) για σκάνδαλο στην ΑΛΚ αναφορικά με συμβάσεις της Αρχής Λιμένων με ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στη λιμενική περιοχή Λεμεσού.  Τότε είχε διοριστεί ερευνητική επιτροπή η οποία στο πόρισμα της διαπίστωσε πως “Καμιά παραβίαση νόμων αλλά ούτε και κανένα πειθαρχικό παράπτωμα” υπήρχε.
Σήμερα πληροφορίες του SkalaTimes κάνουν λόγο για σκάνδαλο μέσα στο λιμάνι Λάρνακας, όπου γερανοί δεν τίθενται σε λειτουργία και χρησιμοποιείται συγκεκριμένη εταιρεία από την Λεμεσό η οποία έρχεται στο λιμάνι της Λάρνακας για να εκτελεί τις εργασίες. Ενώ με το καθεστώς της προηγούμενης ιδιωτικής εταιρείας οι γερανοί στη Λάρνακα λειτουργούσαν απρόσκοπτα.

Το SkalaTimes δεν ισχυρίζεται ότι έχει τη λύση για το λιμάνι και μαρίνα της Λάρνακας, ούτε γνωρίζει φυσικά ποια είναι η καλύτερη πρόταση, αλλά ΤΟΝΙΖΕΙ πως υπάρχουν ενδείξεις που θα έπρεπε να προβληματίσουν και να ανησυχήσουν τις αρχές της πόλης, όσον αφορά στην ανάληψη του λιμανιού και μαρίνας από την ΑΛΚ.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας, η Επιτροπή Ανάπτυξης πόλης και επαρχίας Λάρνακας και η Ad Hoc επιτροπή δεν θα πρέπει να πέσουν θύμα πιέσεων από κόμματα, ούτε από οπουδήποτε άλλού. Το καλό της Λάρνακας πρέπει να τεθεί πάνω από όλα, με όποιο κόστος, δράσεις, ενέργειες.

Και όπως πολύ σωστά λέχθηκε στην συνεδρία της Επιτροπή Ανάπτυξης πόλης και Επαρχίας Λάρνακας την Παρασκευή, από άτομο της Ad Hoc Επιτροπής, Βουλευτή Λάρνακας: “Πολλά πράγματα από όσα μας έχουν πει από το Υπουργείο, συγκρούονται και εγείρουν ερωτηματικά. Μας έχουν πει ότι τερματίστηκε η σύμβαση γιατί δεν ήθελαν να σπαταλήσουν άλλο χρόνο όσον αφορά στα έργα. Αλλά τώρα μας λένε θα μπει διαχειριστής για πέντε χρόνια, κάτι που θα παγοποιήσει την ανάπτυξη και τα έργα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αν αυτό έγινε βεβιασμένα, ή επί σκοπού, κανείς δεν το γνωρίζει.
Υπάρχει μια δημόσια διαβούλευση την οποία ακόμη δεν έχουν εξετάσει για να μας παρουσιάσουν τις προτάσεις και αυτόματα, ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου μας είπαν θα πάμε με διαχειριστή. Δηλαδή χωρίς να κλείσουμε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, αποφασίστηκε να πάμε σε ένα άλλο σχέδιο και πλάνο. Δεν είναι σωστό να μην γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιλογές για τη πόλη μας.
Όσον αφορά στο θέμα του διαχειριστή, δεν είναι μπακάλικο που θα διαχειρίζεται, είναι λιμάνι και οφείλει να γνωρίζει το Know How. Στην Κύπρο δεν το έχουν πολλοί το know how, κι αυτοί που το έχουν, πολύ πιθανόν να έχουν και συμφέροντα σε άλλες πόλεις. Αν μπει ένα άτομο το οποίο δεν μπορεί να χειριστεί σωστά την κατάσταση, υπενθυμίζω ότι ο μισός Λίβανος “έφυγε” από ένα φορτίο σκόνης, όχι πετρέλαιο, αλλά φορτίο σκόνης! Αν γίνει τέτοιο πράγμα στη Λάρνακα, θα εξαφανιστούμε από το χάρτη, δεν είναι παίξε-γέλασε.
Γι αυτό εγώ φοβάμαι το γεγονός να πάμε ως Επιτροπή ή ως Δήμος με συγκεκριμένη πρόταση. Μια συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να μας οδηγήσει σε αυτο εγκλωβισμό, από τη στιγμή που εμείς δεν έχουμε πρόσβαση στους όρους, στο πως θα διαμορφωθούν οι όροι, στα χρονοδιαγράμματα, πρόσβαση σε ερωτήματα, προσφορές, ποιοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Αν δεν τα γνωρίζουμε αυτά, πως μπορούμε να πάμε με συγκεκριμένη πρόταση;
Μπορούμε όμως να πάμε με ένα αίτημα ότι δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να υπάρχει καθυστέρηση, θέλουμε να είμαστε πραγματικά ανάμεσα στους εμπλεκόμενους και για τη διαμόρφωση του μέλλοντος και για το πως θα διαμορφωθεί η διαχείριση της ανάπτυξης.
Πρέπει να πάμε με ένα πιο γενικό αίτημα και όχι να πούμε ότι θέλουμε να το αναλάβει ο Α ή ο Β ή ο Γ.

Γιατί επαναλαμβάνω, πιθανόν να αυτοεγκλωβιστούμε, από τη στιγμή που δεν θα είμαστε εμείς οι κύριοι της κατάστασης”.

Η ιστορία για το μέλλον της Λάρνακας γράφεται σήμερα και το μελάνι στις σελίδες της ιστορίας της πόλης του Ζήνωνα το έχει πρωτίστως ο Δήμαρχος που καλείται να δείξει πυγμή και να πράξει ό,τι καλύτερο και σωστότερο για αυτή τη πόλη, αλλά και οι βουλευτές και η Επιτροπή Ανάπτυξης.

Οι Δήμαρχοι, οι βουλευτές, οι επιτροπές, φεύγουν, αλλά τα ονόματα μένουν στην ιστορία.

Η πόλη μας έχει ανάγκη από ηγετικές προσωπικότητες και εκπροσώπους που θα πράξουν ότι καλύτερο για το μέλλον της, χωρίς κανένα συμφέρον, κομματικές παρωπίδες, πιέσεις, κτλ.

Όπως πολύ σωστά λέχθηκε στην Επιτροπή Ανάπτυξης την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, από Επικεφαλή Δημοτικής Ομάδας Λάρνακας: “Η εκδήλωση διαμαρτυρίας, μετά την μονομερή απόφαση, έχει να κάνει και με την νοοτροπία και την προσβολή που ακολούθησε ο συγκεκριμένος υπουργός και κυβέρνηση, απέναντι στην Ad Hoc Επιτροπή που ήσασταν σε διαβούλευση, απέναντι σε όλους εδώ σήμερα, αλλά και απέναντι σε κάθε πολίτης της Λάρνακας”.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ευχαριστίες από Δήμο Λάρνακας σε όσους προσέφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Δήμαρχος Λάρνακας, η Επιτροπή Πρόνοιας, Εθελοντισμού και Προσφυγικών Θεμάτων και ο Υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας εκφράζουν τις θερμές

error: Content is protected !!