Search
Close this search box.

H Μαρίνα Βερζανλή μιλά στο Skala Times για τη συνεργασία της με το Γ. Νταλάρα: “Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που κατάφερα για τους δικούς μου ανθρώπους αλλά και για τους υπόλοιπους πρόσφυγες να εκφράσω κάτι τόσο επίκαιρο και θλιβερό που ακόμη ταλαιπωρεί τις ψυχές τους”

Με μια σπαρακτική ερμηνεία βυθισμένη στο συναίσθημα, η συμπολίτισσα μας, Μαρίνα Βερζανλή, καθηλώνει ερμηνεύοντας το τραγούδι «Δεν ήταν φύλλα, ήταν πουλιά», σε στίχους του Πόλυ Κυριάκου και μουσική του Σταύρου Σιόλα, στο δίσκο του Γιώργου Νταλάρα, «Κύπρος νυν και αεί» που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ο δίσκος αποτελεί «ένα έργο διαμαρτυρίας, μνήμης και επιμονής… με απέραντη ενσυναίσθηση της σημερινής σκληρής πραγματικότητας που βιώνει η εναλία γη από το 1974 μέχρι σήμερα. Αυτός ο τόπος που λέγεται Κύπρος δεν έχει ακόμα ελευθερωθεί, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να γράφουμε ακόμα τραγούδια που να ακονίζουν τις μνήμες και να ξυπνούν συνειδήσεις. Έτσι ώστε οι νεότερες γενιές να βρίσκουν κρικέλια να αρπάζουν την ιστορία του Ελληνισμού και να την πάνε σε πιο αισιόδοξους ορίζοντες».
Με αφορμή την κυκλοφορία του τραγουδιού «Δεν ήταν φύλλα, ήταν πουλιά», η Μαρίνα μιλά στο Skala Times για τη συνεργασία της με το Γιώργο Νταλάρα αλλά και για την καλλιτεχνική της πορεία.
Η Μαρίνα συστήθηκε στο κοινό της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας μέσα από τη συμμετοχή της στον μουσικό διαγωνισμό του Mega Ελλάδος, “The Music School” το 2014, στα μόλις 10 της χρόνια. Εκεί ξεκίνησε για την ίδια το ταξίδι στον κόσμο της μουσικής αφού μέσα στα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του κυπριακού και ελληνικού πενταγράμμου όπως η Μαρινέλλα, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Κώστας Κακογιάννης και άλλοι. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, μετρά αξιοσημείωτες συμμετοχές τόσο σε δισκογραφικές δουλειές (όπως όταν ερμήνευσε το μελοποιημένο ποίημα «Δημητράκης Δημητριάδης» σε ποίηση Κλαίρης Αγγελίδου και μουσική Γιώργου Θεοφάνους), όσο και σε εκδηλώσεις (όπως τη συμμετοχή της στο ορατόριο «Παναγιά – Η Μητέρα του Φωτός» του Γιώργου Θεοφάνους). Είναι μεγάλη τιμή για την πόλη μας όταν νέα παιδιά με αστείρευτο ταλέντο ανοίγουν τα φτερά τους και χαράζουν τη δική τους πορεία. Και η Μαρίνα με το ήθος και την βελούδινη της φωνή είναι βέβαιο πως κάνει τη Λάρνακα περήφανη.

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ακούστε το τραγούδι:



Μαρίνα, αρχικά πες μας λίγα λόγια για ‘σένα.
Eίμαι η Μαρίνα Βερζανλή, 20 ετών, κατάγομαι από μητέρα Aμμοχωστιανή και πατέρα Θεσσαλονικιό και ασχολούμαι-δραστηριοποιούμαι στο χώρο της τέχνης και συγκεκριμένα τον τομέα της μουσικής.

Πώς ξεκίνησε για ‘σένα το μουσικό ταξίδι και πως η μουσική κατέληξε από ένα χόμπι, να γίνει το αντικείμενο των σπουδών σου;
Η μουσική στη ζωή μου μπήκε ακαριαία και καρμικά μπορώ να πω, καθώς υπήρξε συνοδοιπόρος μου από τότε που θυμάμαι τον ίδιο μου τον εαυτό. 
Όντας παιδί και στη συνέχεια προχωρώντας στην εφηβεία, η μουσική μπορούσε να εκφράσει με ακρίβεια την ψυχή μου και έτσι έγινε το αγαπημένο μου χόμπι το οποίο αγάπησα  αρκετά ώστε να επιλέξω να το σπουδάσω.

Το καλοκαίρι κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του Γιώργου Νταλάρα μέσα στον οποίο ερμηνεύεις το τραγούδι «Δεν ήταν φύλλα, ήταν πουλιά» σε στίχους του Πόλυ Κυριάκου και μουσική του Σταύρου Σιόλα. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και τι σημαίνει για ‘σένα να συνεργάζεσαι με τόσο σπουδαίους καλλιτέχνες;
Σωστά, είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που λαμβάνω μέρος σε κάτι τόσο σημαντικό για τον τόπο μου.
Μέσα  από αυτή τη δουλειά γνώρισα  ανθρώπους – θρύλους του μουσικού πενταγράμμου τους οποίους άκουγα και θαύμαζα σαν παιδί. Να τους έχω απέναντί μου σαν δάσκαλους  κι συνεργάτες  ακόμα είναι κάτι το οποίο προσπαθώ να επεξεργαστώ. Η συμμετοχή μου προέκυψε ανάμεσα σε κύπριους ερμηνευτές, εκ των οποίων προτάθηκα και επιλέκτικα ώστε να ερμηνεύσω ένα, κατά τη γνώμη μου, υπέροχο δημιούργημα του Σταύρου Σιόλα και του Πόλυ Κυριάκου.

Παρά το νεαρό της ηλικίας σου είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που επικοινωνείς τον πόνο των Κυπρίων καθώς και τον πόθο για ελευθερία μέσα από την ερμηνεία σου. Πόσο εύκολο ήταν να καταπιαστείς με αυτό το θέμα;
Μπορώ να πω ότι η προσφυγιά και ο πόνος που βίωσε ο κάθε άνθρωπος ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του ήταν κάτι το οποίο μου ήταν οικείο και από την πλευρά της μαμάς που είναι  πρόσφυγας από την Βοκολίδα ένα χωριό της Αμμοχώστου, και από τον μπαμπά όντας πρόσφυγες οι γονείς του από την Σμύρνη. Η μητέρα μου, αν και τεσσάρων ετών όταν έγινε η εισβολή, θυμάται μέχρι και σήμερα τον ήχο από τις σειρήνες και την πανικόβλητη εικόνα των γονιών της.
Πίσω από το χαμόγελο τους πάντα ένιωθα τη λησμονιά και την προσμονή για την επιστροφή… Οπότε θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που κατάφερα και για τους δικούς μου ανθρώπους αλλά και για τους υπόλοιπους πρόσφυγες να εκφράσω κάτι τόσο επίκαιρο και θλιβερό που ακόμη ταλαιπωρεί τις ψυχές τους.

Πες μας λίγα λόγια και για την παρουσίαση του δίσκου.
Η παρουσίαση του δίσκου, ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή για όλους που ήμασταν παρόντες. Ο κύριος Νταλάρας, ο οποίος είναι συναισθηματικά δεμένος με το κυπριακό ζήτημα, μίλησε μέσα απ’ τη ψυχή του για το πως ο ίδιος αντιλαμβάνεται τα γεγονότα, συγκινώντας και προβληματίζοντας όλους όσους βρισκόμασταν εκεί. Ο κύριος Πόλυς,  στους ίδιους ρυθμούς συγκίνησης, συμπλήρωνε με  δεξιοτεχνικό τρόπο τον κύριο Νταλάρα και με τον σοφό λόγο του εξήγησε τη δική του θέση και πως οδηγήθηκε με την πάροδο των χρόνων στην καταγραφή αυτού του έργου.

Δραστηριοποίησε καλλιτεχνικά στη Λάρνακα από την παιδική σου ηλικία. Πώς βλέπεις τα καλλιτεχνικά δρόμενα της πόλης μας και κατά πόσο θεωρείς πως η Λάρνακα προσφέρει ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους;
Η Λάρνακα, η πόλη στην οποία μεγάλωσα, είναι πράγματι ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιήθηκα για πρώτη φορά και συνεχίζω μέχρι σήμερα και είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση μου, όταν οι συμπολίτες μου στηρίζουν τις παρουσιάσεις μου και τους ευχαριστώ πολύ. Βλέπω ότι αρχίζει σιγά-σιγά η Λάρνακα να δραστηριοποιείται ακόμη παραπάνω και είναι κάτι το οποίο με συγκινεί ιδιαιτέρως καθώς πέρα από την ομορφιά της είναι μια πόλη η οποία κατέχει σημαντική ιστορία, και είναι σημαντικό και οι  άνθρωποι που την επισκέπτονται να γνωρίσουν τη Λάρνακα έτσι όπως της αξίζει, και γιατί όχι μέσα και από το χώρο της τέχνης.

Τέλος, ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;
Τα επόμενα μου σχέδια, τουλάχιστον για την χρονιά του ‘25, είναι η συνέχιση των σπουδών μου στο τμήμα μουσικών σπουδών στην Θεσσαλονίκη, και παράλληλα παρουσιάσεις γύρω από την ελληνική μουσική με λίγη περισσότερη έμφαση στο λαϊκό πρόγραμμα και τραγούδι. Η δραστηριοποίηση μου, κατά τους χειμερινούς μήνες θα είναι κυρίως στον ελλαδικό χώρο, και το καλοκαίρι θα με βρει στην Κύπρο για το οποίο ετοιμάζουμε πολύ όμορφα πράγματα για τα οποία είμαι πολύ χαρούμενη. Αυτά μπορείτε να τα βρείτε στις προσωπικές μου σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ευχαριστώ πάρα πολύ!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δημοτικό διαμέρισμα Λιβαδιών: Ζημιές-αφαίρεση δέντρων και λουλουδιών από ασυνείδητους

Γραπτή ανακοίνωση Αντιδημάρχου Λιβαδιών Μάριου Αρμένη Μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι άγνωστοι ξερίζωσαν λουλούδια από ανθώνες,που ήταν τοποθετημένοι σε μικρό χώρο πρασίνου πριν από το

Οι πρώτες μέρες του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, υπογράφει 100 διατάγματα για μετανάστευση, ενέργεια, δασμούς

«Πηγαίνει για το μέγιστο σοκ», σχολίασε ο Στίβεν Μάιροου, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους Σαρωτική αναμένεται να είναι η έναρξη της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ,

Λάρνακα: Συνάντηση Προέδρου Ε.Β.Ε.Λ. Δρ. Νάκη Αντωνίου και Διευθυντή κ. Χαράλαμπου Ανδρέου με υπουργό Βαφεάδη

Δελτίο Τύπου Συνάντηση του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας (Ε.Β.Ε.Λ.) Δρ. Νάκη Αντωνίου και του Διευθυντή κ. Χαράλαμπου Ανδρέου μαζί με Υπουργό Μεταφορών,

error: Content is protected !!