H ψηφοφορία για επιβολή τέλους 5% επί των υπερκερδών που καταγράφουν τα πιστωτικά ιδρύματα λόγω της ανόδου των δανειστικών επιτοκίων αλλά και του τόκου από τις καταθέσεις τους στην ΕΚΤ δεν πέρασε χθες και το αποτέλεσμα κρίθηκε με τις αποχές.
Αποχή τήρησαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς και Χρίστος Ορφανίδης, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακούμης και ο ανεξάρτητος Ανδρέας Θεμιστοκλέους.
Το SkalaTimes τονίζει,( για όσους ενδεχωμένως δεν έχουν καταλάβει τι σήμαινε η πρόταση αυτή), ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου τα έσοδα από το συγκεκριμένο τέλος θα κατέληγαν στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας με στόχο για χρηματοδότηση στεγαστικών σχεδίων, επιδότησης επιτοκίου καθώς και άλλων σχεδίων για στήριξη των πολιτών. Υπολογίζεται πως από την επιβολή του τέλους θα εισπρασσόταν για τη διετία ποσό €100 εκατ.
Εκτός από την αποχή που έκρινε το αποτέλεσμα, την πρόταση καταψήφισαν 25 βουλευτές από το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου.
Υπέρ της πρότασης (και κατεπέκταση υπερ του λαού) τάχθηκαν 25 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, το ΕΛΑΜ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωστής Ευσταθίου.
Γ.Γ. ΑΚΕΛ: «Δεν έχουμε ένσταση με τα κέρδη, αλλά έχουμε αλλεργία με την κλεψιά»
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε παρέμβασή του αποδόμησε ένα προς ένα τα επιχειρήματα τα οποία προέβαλαν οι υποστηρικτές των τραπεζών, υποδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν έχουμε αλλεργία στα κέρδη, αλλά έχουμε αλλεργία στην κλεψιά». Παράθεσε επίσης στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι τα κέρδη των τραπεζών εκτοξεύτηκαν από 1 δισ. ευρώ το 2022 σε 1,9 δισ. ευρώ το 2024. Υπέδειξε επίσης ότι στην Ισπανία οι τράπεζες πληρώνουν σε φόρους ποσοστό 45% επί των κερδών τους, ενώ στην Κύπρο μόνο 16%. Επεσήμανε ακόμη ότι το μοντέλο της φορολόγησης των υπερκερδών εφαρμόζεται ήδη σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και είναι απόλυτα συμβατό και με τους κανονισμούς της ΕΚΤ και με τις συστάσεις του ΔΝΤ. Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, υπέδειξε ότι οι τράπεζες με τις υπερχρεώσεις τους «αφαιμάσσουν» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κατήγγειλε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ είναι συνεπής στη στήριξη των λίγων σε βάρος της κοινωνίας. Υπέδειξε ακόμη ότι «κάποιοι προσπαθούν να ξεπεράσουν και τους τραπεζίτες με τους αφορισμούς».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε ετοιμάσει προσφυγή στο Ανώτατο σε περίπτωση που περνούσε η πρόταση νόμου. Μάλιστα σε δηλώσεις του από τα γραφεία της ΟΕΒ λίγο πριν την ψηφοφορία, ο ΠτΔ χαρακτήρισε ως «επικίνδυνη προσέγγιση» τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.
Κάποιος βεβαίως θα μπορούσε να απαντήσει στον ΠτΔ ότι επικίνδυνη είναι η φτώχεια στην οποία οδηγείται ο Κυπριακό λαός. Και επειδή οι αριθμοί δεν ψεύδονται: 154.000 άτομα στην Κύπρο (2023), αριθμός ίσος με το 16,7% του πληθυσμού, ζουν σε νοικοκυριά με διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχεια ή σε νοικοκυριά με σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή με χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας.
Την ίδια ώρα τα υπερκέρδη των τραπεζών εκτοξεύονται από από 1 δισ. ευρώ το 2022 σε 1,9 δισ. ευρώ το 2024.