Search
Close this search box.

Άθως Καζαντζής επικεφαλής δημοτικής ομάδας Λάρνακας, ΑΚΕΛ : «Να θυμόμαστε ότι η ιστορία πάντα στο τέλος βγάζει την αλήθεια στο φως»


Ο Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας, ΑΚΕΛ, Άθως Καζαντζής, επικεφαλής της δημοτικής του ομάδας για δεύτερη θητεία, μιλά στο SkalaTimes, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με επίκεντρο τη Λάρνακα φυσικά!

Της Γιώτας Δημητρίου

Άθω αυτή είναι η τρίτη θητεία για σένα. Ποιες είναι οι διαφορές από τις προηγούμενες θητείες;
Το σημαντικότερο είναι η μεταρρύθμιση, η οποία άλλαξε αρκετά τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Λάρνακας έχει μεγαλώσει από τη στιγμή που έχουν συμπεριληφθεί ο Δήμος Λιβαδιών και η Ορόκλινη. Μιλάμε, σήμερα, για ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο για τον δήμο μας. Σήμερα, συζητάμε για επέκταση των οργανωμένων παραλιών. Γι’ αυτό και στους νέους δήμους, ειδικά και στον Δήμο Λάρνακας, υπάρχει ειδική επιτροπή παραλιών. Έχει δημιουργηθεί, ενώ δεν υπήρχε προηγουμένως, η οποία θα ασχολείται συστηματικά με εισηγήσεις πώς θα βελτιωθεί το παραλιακό μέτωπο.


Η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ ήταν οκ με τις προσωρινές αυξήσεις τις προσωρινές που μπήκαν στα σκύβαλα.
Να πω ότι εμείς, όταν ανακοινώθηκε κάποια στιγμή ότι θα μπουν αυξήσεις, διαφωνήσαμε. Εμείς, ως θέμα αρχής, διαφωνήσαμε. Δεν έγινε συζήτηση για να τεθούν οι αυξήσεις, ο προϋπολογισμός έγινε και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, χωρις τη δική μας έγκριση.
Η δική μας εισήγηση είναι να υπάρξει κοινωνική πολιτική για τα άτομα που έχουν πρόβλημα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξήσεις.
Είναι μέσα στις προτάσεις που θα κάνουμε στον προϋπολογισμό. Είναι σημαντικό για εμάς στο ΑΚΕΛ.
Ήδη είμαστε σε συζήτηση με τη δημοτική ομάδα και θα συνεχίσουμε ώστε να έχουμε εναλλακτικές προτάσεις. Όταν λέμε ότι διαφωνούμε με τις αυξήσεις, πρέπει να έχουμε έτοιμες προτάσεις για τα έσοδα του δήμου, που θα καλύψουν το κενό. Διότι, αν δεν έχεις έσοδα στον δήμο, όπως έχουν διαμορφωθεί οι νέοι δήμοι, πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι. Πέρα από τη χορηγία που θα λαμβάνουν από το κράτος, η οποία είναι σταθερή ανάλογα με τις συμφωνημένες υπηρεσίες, τα υπολοιπα έσοδα πρέπει να τα βρίσκει από μόνος του ο δήμος, ώστε να μπορεί να κάνει έργα αλλά και να προσφέρει υπηρεσίες στους δημότες.

Μία από τις βασικές αλλαγές στη μεταρρύθμιση είναι ο ΕΟΑ, στον οποίο έχουν πάει κάποιες αρμοδιότητες του Δήμου, όπως είναι αδειοδοτήσεις. Αυτό κατα πόσο βοηθά ή όχι τον δήμο;
Να πούμε από τη αρχή ότι, οι δήμοι, ιδιαίτερα ο Δήμος Λάρνακας και ο δήμαρχος ως πρόεδρος, διαφωνούσαν να μεταφερθούν οι αδειοδοτήσεις από τους δήμους στον ΕΟΑ. Όμως, επειδή έχει ψηφιστεί, έχουν μεταφερθεί. Πρέπει να πούμε ότι η πρόταση να πάει σε ένα τόπο και να υπάρχει μια ομοιομορφία μπορεί να φαίνεται θετική, όμως δημιουργεί άλλα προβλήματα τα οποία δεν έχουν λυθεί.
Από τη στιγμή που μεταφέρθηκε η αδειοδότηση και ο έλεγχος της αδειοδότησης και της ανάπτυξης σε άλλο οργανισμό, που είναι ο Επαρχιακός Οργανισμός, ποια είναι η αρμοδιότητα για τις διατηρητεες οικοδομές που υπάρχουν στους δήμους, στις κοινότητες, που είναι ετοιμορροπες ή τα ετοιμόρροπα; Ποιος θα τρέχει για να επιβάλει ότι πρέπει να επιδιορθωθούν; Η αρμοδιότητα είναι στον ΕΟΑ, αλλά οι δήμοι θα υποφέρουν. Αν δεν τρέξει ο ΕΟΑ, δημιουργούμε μια άλλη γραφειοκρατία, η οποία πρέπει να επιλυθεί. Δηλαδή δεν μπορεί να μην ελέγχει ο δήμος την ανάπτυξη. Φυσικά, με τη νέα νομοθεσία υπάρχει ο όρος ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη γίνεται στην περιοχή θα πρέπει να έχει την άποψη της τοπικής αρχής.

Την άποψη;
Την άποψη, ναι. Δηλαδή, έχεις μια ανάπτυξη στέλνεται από τον ΕΟΑ, στον Δήμο Λάρνακας, στην προκειμένη περίπτωση, και ο Δήμος Λάρνακας λέει την άποψη του. Αν συμφωνεί, αν διαφωνεί. Αν διαφωνεί, γιατί διαφωνεί και ποια είναι η εισήγηση του. Αυτό γίνεται, ιδιαίτερα για τις μεγάλες αναπτύξεις. Όπως τώρα πού γίνεται συζήτηση για τα ψηλά κτίρια και υπάρχουν κάποιες αιτήσεις που πρέπει να συζητηθούν ή οχι. Υπάρχει ένα θέμα, το οποίο είναι σημαντικό και πρέπει να έχει άποψη ο Δήμος. Δεν μπορεί να μην έχει.

Άρα, καταλαβαίνω από τα συμφραζόμενα ότι είναι απαραίτητη η πολύ στενή σχέση και συνεργασία ΕΟΑ και Δήμου.
Είναι απαραίτητη και γι’ αυτό υπάρχουν εκπρόσωποι από τους δήμους και τις κοινότητες στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑ, εκτός από το ότι τα στέλνουν, να λένε τις απόψεις τους.

Για το ΑΚΕΛ, πώς κρίνονται τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο και ιδιαίτερα για τη Λάρνακα;
Ως ΑΚΕΛ, όσον αφορά τα αποτελέσματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στη Λάρνακα, τα θεωρούμε πολύ θετικά. Πρέπει να πούμε ότι, εκτός του ότι έχουμε εκλέξει τον δήμαρχο που υποστηρίζαμε, τον αντιδήμαρχο που υποστηρίζαμε, τα τρία δημοτικά διαμερίσματα και τον πρόεδρο του ΕΟΑ, έχουμε αυξήσει και τις έδρες μας. Σήμερα έχουμε 9 δημοτικούς συμβούλους από τους 30, χωρίς να έχουμε οποιαδήποτε απώλεια σε σχέση με άλλους.

Πόσους είχατε;
Είχαμε 7 στους 26. Απλώς με τη νέα διαδικασία εκλέγει και η Ορόκλινη, που έχουν βάλει ακόμα έναν, και τους κάναμε εννέα.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πόσους έχει;
Δέκα. Πρέπει να πούμε ότι μόνο στο Δήμο Λάρνακας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε έντεκα πριν, μόνο στο Δήμο Λάρνακας.

Άρα, έχασε.
Ναι, έχασε έδρα. Και το δέκα το κάλυψε γιατί έχει εκλέξει δύο δημοτικούς συμβούλους στα Λιβάδια και έναν στην Ορόκλινη. Δηλαδή, επτά εξέλεξε στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Λάρνακας.
Εμεις δεν είχαμε απώλεια.

Άρα, κρίνετε θετικό το αποτέλεσμα των εκλογών.
Πολύ θετικό και είναι πάνω σε εκείνο ακριβώς που δουλεύουμε σήμερα, γιατί ο κόσμος μας έχει εμπιστευτεί. Για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα σημαίνει ότι στην προηγούμενη πενταετία είχαμε κάνει αρκετή καλή δουλειά και συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε, βελτιώνοντας και τη δουλειά μας και την επαφή μας με τον κόσμο. Ήδη έχουμε εκδώσει ένα φυλλάδιο ενημερωτικό, το οποίο διανέμουμε στον κόσμο με τα τηλέφωνα και τα email των δημοτικών μας συμβούλων, και είμαστε στη διάθεση του κόσμου για οτιδήποτε.
Μέσω της σελίδας της δημοτικής μας ομάδας στο Facebook είναι ένας τρόπος για να είμαστε πιο κοντά στον κόσμο. Επιδιώκουμε να ακούμε την άποψη του κόσμου πιο συχνά, αλλά και να ενημερώνουμε τους δημότες για διάφορα θέματα, καθώς και τη θέση μας ως δημοτική ομάδα. Δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα στο Δημοτικό Συμβούλιο με όλους, αυτό είναι βέβαιο.
Ούτε με τον κόσμο όλο μπορείς να συμφωνείς. Ωστόσο, μπορείς να δημιουργήσεις μια πλατφόρμα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων. Διότι κανένας δεν είναι σοφός, κανένας δεν τα ξέρει όλα. Μέσα από μια συζήτηση μπορεί να βγουν τα θετικά αποτελέσματα που θέλεις, και να παρουσιάσεις απόψεις οι οποίες να βοηθήσουν και τον δήμο, αλλά και όλους μας να
πάμε μπροστά.

Με τη σύζυγο του Μαρία



Ως επικεφαλής της δημοτικής ομάδας, ποια θεωρείς ως τα σοβαρότερα και σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να είναι προτεραιότητα του δήμου αυτή την πενταετία;
Πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα από τα μεγάλα. Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα σήμερα είναι αυτό που δημιουργήθηκε με το λιμάνι και τη μαρίνα. Το οποίο, δυστυχώς, ακόμα υπάρχει μια, να πω, στασιμότητα. Παρόλο που πήραμε υποσχέσεις, που είπαν να βγούμε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, για να γίνουν κάποια έργα. Μπορώ να πω ότι σήμερα ακόμα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση στο δήμο για οτιδήποτε. Πρέπει η κυβέρνηση να δείξει τη απαραιτητη θέληση και βούληση ότι θέλει άμεσα να λυθεί αυτό το πρόβλημα.
Ένα άλλο θέμα ειναι οι περιοχές που μετακινήθηκαν οι πετρελαιοδεξαμενές,. Θέλουμε να δούμε αυτές τις περιοχές να αναπτύσσονται. Και όταν λέω να αναπτύσσονται, εννοώ για τις υποδομές, διότι η ιδιωτική ανάπτυξη θα γίνει από τους ιδιώτες. Αλλά υπάρχουν υποδομές, οι οποίες πρέπει να γίνουν. Η προμενάδα που πρέπει να γίνει στην παραλία, για να δημιουργηθεί ένα παραλιακό μέτωπο και ένα γραμμικό πάρκο.
Θα γίνει επέκταση μέσα στη θάλασσα, γιατί έχει βρεθεί ότι πρέπει να πας 30 μέτρα μέσα στα σύνορα της θάλασσας και πρέπει να δημιουργηθούν και κάποιες άλλες υποδομές: δρόμοι, χώροι πρασίνου, πάρκα, δεν μιλάμε για τα ιδιωτικά. Άρα, χρειάζεται για όλα αυτά να γίνει ένας σωστός συντονισμός από το κράτος. Να βρεθούν και οι χορηγίες κτλ.
Σήμερα, εκείνο που προέχει και κάνουν οι εταιρείες, είναι η απορρύπανση, η οποία είναι βασική. Πρέπει να γίνει και απορρύπανση στα διυλιστήρια. Τα πρώην διυλιστήρια καθυστερούν και έπρεπε να προχωρήσουν πιο γρήγορα, κάτι που μπορούσε να το κάνει το κράτος. Εκείνο πρέπει
να προχωρήσει, για να απελευθερωθούν τα τεμάχια, να μπορούν να γίνουν οια ναπτύξεις, διότι αν δεν γίνει απορρύπανση, το τμήμα περιβάλλοντος δεν θα επιτρέψει να γίνει κανένα έργο. Θα θέλει το Τμήμα Περιβάλλοντος να ελέγξει την απορρύπανση, αν έγινε σωστά και πώς είναι, για να μπορεί να γίνει ανάπτυξη. Οπότε, και αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα.
Από την άλλη, θεωρώ ότι πρέπει να δούμε και τα μικρά ζητήματα. Αν τα θεωρούμε μικρά, μπορεί να είναι μικρό πχ το θέμα της καθαριότητας. Η καθαριότητα είναι σημαντικό ζητήμα που μας απασχολεί. Γίνεται αρκετή προσπάθεια. Ήδη ο δήμος έχει παραγγείλει και διάφορα μηχανήματα που βελτιώνουν μηχανικά τον καθαρισμό πλακόστρωτου για τα σκουπίδια. Και υπάρχει και έχουμε και μία υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το “πληρώνω όσο πετάω”, το οποίο κανονικά έπρεπε να εφαρμοστεί 1η Ιανουαρίου 2025. Από ό,τι φαίνεται, δεν είναι έτοιμοι οι δήμοι, δεν είμαστε έτοιμοι για να είμαστε σωστοί και μετατίθεται για την 1η Ιανουαρίου 2026. Όμως, αυτόν τον ένα χρόνο πρέπει να γίνουν οι ενέργειες, διότι υπάρχει συζήτηση αρκετή για το λόγο ότι διαφωνούμε με τον τρόπο που πρέπει να γίνουν. Γίνονται μελέτες βιωσιμότητας, οι οποίες δείχνουν ότι κάποια πράγματα δεν έχουν ληφθεί υπόψη σε
αυτές τις μελέτες. Οι μελέτες βγάζουν ένα κόστος, το οποίο μπορεί αύριο να μας οδηγήσει σε χρεοκοπία. Πρέπει να δούμε το παράδειγμα της Αγλαντζιάς, που πήγε να επιχειρήσει το “πληρώνω όσο πετάω”, με τη σακούλα. Δεν πέτυχε. Αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται ένα άλλο σύστημα παρόμοιο, το οποίο εφαρμόστηκε στον πρώην δήμο Υψώνας – Κουρή, όπως ονομάζεται σήμερα ο δήμος, με τον κάδο. Ο οποίος κάδος έχει πάνω ένα barcode και έτσι μπορούν και ελέγχουν με το βάρος. Λαμβάνουν υπόψη και παίρνουν και κάποια στατιστικά που θεωρούν ότι θα δουλέψει καλύτερα. Υπάρχουν αρκετές συζητήσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Πρέπει να γίνει και εκπαίδευση στον κόσμο για να μπορέσει να γίνεται, διότι πρέπει να γίνεται η ανακύκλωση υποχρεωτικά και να μένουν πολύ λίγα. Μέσω αυτού του συστήματος, ναι μεν θα
πληρώνεις για τα σκύβαλα, αλλά θα έχεις κάποια κίνητρα, εκπτώσεις, θα παίρνεις μονάδες και θα δικαιούσαι έκπτωση στο τέλος του χρόνου για τα σκύβαλα σου. Τα οποία είναι σημαντικά, αλλά για να γίνουν χρειάζεται χρόνος.



Παρατηρείται ότι σε αυτή τη θητεία που ξεκίνησε, ασκείται μία πιο αυστηρή κριτική στο δήμαρχο που εσείς έχετε στηρίξει. Θέλω να ρωτήσω αν το παρατηρείτε και εσείς και θέλω να μου πείτε όλη αυτή η φασαρία που γίνεται για το Παττίχειο, από 5-15 άτομα, ποια είναι η θέση η δική σας.
Το πρώτο για το ότι λέτε ότι ασκείται περισσότερη κριτική. Καταρχήν, να πούμε ότι πάντοτε στο δημοτικό συμβούλιο υπήρχαν και υπάρχουν συζητήσεις για όλα τα θέματα. Κάποτε είναι έντονα και κάποτε είναι πιο ήρεμα. Μέσα όμως από εκείνη τη συζήτηση, μπορεί και την έντονη καταλήγουμε. Και πρέπει να πω ότι ακόμα και μέχρι σήμερα, το 99% των αποφάσεων είναι ομόφωνες. Ελάχιστες είναι οι διαφορές και οι διαφωνίες είναι για επιμέρους θέματα και όχι το σημαντικό θέμα που συζητάμε. Ναι, υπάρχει, κατά την άποψή μας, μια έντονη κριτική, πιο αυστηρή κριτική από τη δημοτική ομάδα του Συναγερμού. Όμως, μέχρι στιγμής θεωρώ ότι είναι μέσα σε πλαίσια τα οποία ο καθένας μπορούσε να κάνει μία κριτική, όπως και εμείς.
Αναφέρομαι στις δημοτικές ομάδες. Για τον κόσμο, ναι, υπάρχει κριτική από κάποιους πιο αυστηρή, με την έννοια και για έργα που γίνονται και για την καθαριότητα. Αλλά φαίνεται ότι το πιο σημαντικό είναι ότι κάνουν κριτική για τα έργα που γίνονται και αυτό δείχνει ότι ο δήμος παράγει έργο. Το ότι δεν συμφωνούμε όλοι για τα έργα με τον ίδιο τρόπο, είναι και αυτό μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας. Κάποιοι συμφωνούν, κάποιοι διαφωνούν. Ένα από τα παραδείγματα είναι το Παττίχειο. Για το Παττίχειο πάρκο, κάποιοι συμφωνούν και κάποιοι διαφωνούν. Ο καθένας με τις απόψεις του. Σε εκείνο που δεν πρέπει να είμαστε έντονοι είναι ότι δεν μπορεί ο καθένας να κρατάει τα άκρα. Εμείς, ως δήμος, που συζητήσαμε το θέμα με όλα τα δεδομένα που είχαμε και με όλες τις αρχές, είχαμε κάνει και τροποποιήσεις πάνω στο έργο που θεωρούμε ότι πιθανόν να μην συνάδουν με το πάρκο. Ήταν η άποψή μας, όχι γιατί είμαστε όλοι ειδικοί και μπορούμε να εκφέρουμε άποψη. Αλλά όταν παίρνεις από όλα τα τμήματα θετικές απόψεις και όρους, πώς θα κάνεις το έργο, άρα το επιτρέπει να κάνεις το έργο. Αυτό που οφείλεις να κάνεις εσύ, είναι απλώς να τηρήσεις αυτούς τους όρους που σου έβαλαν τα αρμόδια
τμήματα. Κάποιοι μπορεί να διαφωνούν και με τα αρμόδια τμήματα. Αλλά δεν υπάρχει πάντα η πλειοψηφία ή τα έργα στο δήμο γίνονται με την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Από τη στιγμή που η πλειοψηφία του δήμου έγκρινε αυτούς, έκλεξε σήμερα ο κόσμος για να αποφασίζουν για αυτά τα θέματα και νομίζω ότι πρέπει να κρίνουμε και από το τελικό αποτέλεσμα. Και για το πάρκο Σαλίνα, από την αρχή είχαν διάφορες αντιρρήσεις, κάποιοι έλεγαν διάφορα, έγραφαν διάφορα. Σήμερα αν περάσουμε από εκεί, θα δούμε τι ωραίο έργο έγινε και τι ήταν πριν. Γιατί, καμιά φορά, πρέπει να κρίνεις πώς ήταν η κατάσταση πριν. Ακόμα και στο Παττίχειο, πρέπει να κρίνουμε στο τέλος τι ήταν πριν και τι έγινε μετά. Δημοκρατία υπάρχει, ο καθένας μπορεί να λέει την άποψή του και εμείς βρεθήκαμε σε αντίθετη κατάσταση κάποτε με τους δημάρχους. Δικαιούται ο καθένας να κάνει τον αγώνα του όπως νομίζει ότι μπορεί να
εξυπηρετήσει καλύτερα το δημότη. Να θυμόμαστε ότι η ιστορία πάντα στο τέλος βγάζει την αλήθεια στο φως.

Θέλω να μιλήσουμε και λίγο για τη μεταφορά του δημαρχείου στο παλιό νοσοκομείο. Είναι ένα θέμα που απασχολεί την πόλη. Έφτασε στα αυτιά μας ότι κάποιοι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, έφεραν ένσταση για την απόφαση που έχει ήδη παρθεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο στο πρόσφατο παρελθόν. Να το συζητήσουμε λίγο.
Ο δήμος προχωρεί κανονικά για να ανακαινίσει, να αναστηλώσει, να αναπαλαιώσει το
παλαιό νοσοκομείο. Η απόφαση υπάρχει, για να μεταφερθούν. Το πρόβλημα είναι η καθυστέρηση της μεταφοράς των υπηρεσιών από το παλιό στο νέο νοσοκομείο. Να πούμε και εδώ ότι κατασκευάσαμε ένα νέο νοσοκομείο. Έξω βλέπουμε ότι είναι τελειωμένο, αλλά μέσα είναι ατέλειωτο. Μπορεί να τελείωσε σαν βιτρίνα, αλλά εσωτερικά είναι ατέλειωτο και προσπαθούν να το ετοιμάσουν για να μπορέσουν να μεταφερθούν οι υπηρεσίες του ΟΚΥπΥ.
Για το θέμα αυτό που λες, ότι κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι σήμερα ήρθαν και διαφωνούν, ενώ το κόμμα τους δεν διαφωνούσε παλαιότερα, για να είμαστε και δίκαιοι, η συγκεκριμένη δημοτική ομάδα του ΕΛΑΜ είχε και προηγουμένως εκπρόσωπο στο δημοτικό συμβούλιο και δεν διαφωνούσε. Σήμερα αποφάσισε ότι διαφωνεί, ότι δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε το δάνειο που θα κάνουμε για να χτίσουμε, κτλ. Τους έχουν εξηγηθεί όλα, υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας για το έργο. Διαφορετικά δεν θα εγκρινόταν το έργο για να προχωρήσει. Όλα είναι νόμιμα, γίνονται με τις σωστές διαδικασίες, είμαστε στην προκήρυξη των προσφορών. Υπάρχει και εδώ μία δυσκολία εξεύρεσης του εργολάβου, γιατί ξαναβγήκαμε δεύτερη φορά και ο λόγος είναι ότι είναι δύσκολο το έργο. Είναι λίγοι οι εργολάβοι που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, με τις αναστηλώσεις, με αναπαλαιώσεις και συντηρήσεις παλαιών κτιρίων, και ιδιαίτερα ενός κτιρίου το οποίο είναι διατηρητέο.
Υπάρχει μεγάλη διαδικασία και ο εργολάβος που θα αναλάβει θα έχει αρκετή δουλειά να κάνει. Πέρα από το να χτίσει ένα καινούργιο, υπάρχουν στάδια που πρέπει να τα ακολουθεί, υπηρεσίες που ελέγχουν, όπως το τμήμα διατήρησης. Δεν είναι μόνο οι συντονιστές ή ο δήμος και ο εργολάβος, άρα δεν είναι εύκολο να μπει κάποιος εργολάβος.

Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο;
Συνήθως παίρνει 1,5 με 2 χρόνια.

Άρα, θα μετακομίσουμε μέσα σε αυτή τη πενταετία.
Αυτό υπολογίζουμε.

Εσείς, ως δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ, τι θέσατε ως προτεραιότητα μέσα σε αυτήν την πενταετία; Πολύ επιγραμματικά.
Έχουμε κάνει κάποιες προτάσεις πριν να αλλάξει η μεταρρύθμιση που τρέχει, για να ωριμάσουν κάποια έργα, όπως είναι η κοινωνική στέγη. Υπάρχουν κάποιοι χώροι του δήμου, οι οποίοι είναι ιδιοκτησίες και στους οποίους θα μπορούσαν να αναγερθούν πολυκατοικίες και να χρησιμοποιούνται οι χώροι με κάποιους κανονισμούς για ευάλωτες ομάδες. Υπάρχουν άτομα, τα οποία δυσκολεύονται σήμερα με την κατάσταση και τις αυξήσεις που έγιναν. Υπάρχει τεράστια δυσκολία για αυτό το θέμα και με την ακρίβεια. Ο δήμος έχει γη, στην οποία ήδη υπάρχουν υφιστάμενες παλιές οικοδομές, οι οποίες μπορούν να χαλαστούν και να χτιστούν νέα διαμερίσματα για ευάλωτες ομάδες, αυτή είναι η εισήγηση μας. Επεξεργάζονται αυτήν την πρόταση, όπως και άλλες προτάσεις.
Επίσης, είχαμε εισηγηθεί ότι πρέπει να δούμε πλέον και στο δήμο, τώρα που μεγάλωσε, για ένα νέο δημοτικό θέατρο που να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες πραγματικότητες και να έχει και άλλα θέματα μέσα. Ήδη υπάρχει κάποιος χώρος, ο οποίος θα δοθεί μέσω της ανάπτυξης που θα γίνει στις περιοχές των πρώην δεξαμενών. Ήταν μέσα στις δικές μας προτάσεις που συζητούσαμε. Και γιατί σήμερα εισηγούμαστε να γίνει αυτό το πράγμα; Θα πουν: «τώρα το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χτιστεί νέο θέατρο;» Δυστυχώς, τα δημοτικά μας θέατρα έχουν γεράσει. Δεν ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες. Ήδη το δημοτικό θέατρο Σκάλα έχει κλείσει γιατί εντοπίστηκαν στατικά προβλήματα. Το δημοτικό μας θέατρο, το μικρό που έχουμε στον κήπο, χρειάζεται ανακαίνιση. Πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές και είναι μικρή η χωρητικότητά του. Αυτό δεν βολεύει για να γίνονται κάποια θεάματα, μεγάλα, που μπορεί να γίνουν στην Κύπρο ή από το εξωτερικό και είναι σημαντικό.
Με τη δημιουργία ενός νέου θεάτρου μπορούμε να δούμε και το θέμα του χώρου συνεδριάσεων που μπορεί να συνδυαστεί με το χώρο του νέου θεάτρου, κτλ.
Τελικά είχαμε καταλήξει, ως δήμος, να γίνει στην περιοχή των πρώην διυλιστηρίων, κάπου που μας δόθηκε ο χώρος, γιατί συνδυάζει πλέον το νέο δήμο και το δήμο Λιβαδιών και την Ορόκλινη και θα έχει έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Είναι κάτι που χρειάζεται η πόλη μας.
Υπήρχαν και άλλες προτάσεις από εμάς ότι πχ η ανάπτυξη έργων πρέπει να γίνεται και σε
άλλες περιοχές εκτός από το κέντρο. Δεν μπορούμε να περιοριζόμαστε μόνο μέσα στο
κέντρο. Ήδη αυτή ήταν και παλιά εισήγησή μας με το πάρκο που έγινε στο Τσιακκιλερό.
Εμείς είχαμε προτείνει ότι πρέπει να γίνουν έργα και βρέθηκε η περιοχή που γίνεται το
πάρκο τώρα στο Τσιακκιλερό. Αλλά θεωρούμε ότι υπάρχουν και άλλες γειτονιές στις οποίες
μπορούν να γίνουν διάφορα έργα. Εκμεταλλευόμενοι και τα πάρκα που υπάρχουν
ήδη, κάποια στα οποία πρέπει να δημιουργηθεί περισσότερο πράσινο, αλλά και χώροι που
μπορεί ο κόσμος να επισκέπτεται χωρίς να χρειάζεται να έρχονται όλοι στο κέντρο για
να διασκεδάσουν ή να περάσουν τον χρόνο τους.
Τα προβλήματα που υπάρχουν στο αστικό κέντρο είναι σημαντικά. Σήμερα προχωρούν τα έργα του ΑμεΑ 2 και της ανάπλασης γενικά του κέντρου. Αντιλαμβανόμαστε ότι θα δημιουργήσουν κάποια προβλήματα μέσα σε αυτήν την περίοδο και για τους καταστηματάρχες, αλλά και για τον κόσμο που θέλει να έρθει στο κέντρο. Όμως, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό όταν
τελειώσουν, να αναβαθμιστεί το εμπορικό κέντρο και να δημιουργηθεί μια καλύτερη ζωή
και να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο στο κέντρο.

Άθως Καζαντζής, Αρχισυντάκτρια SkalaTimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου, Δημοτικός Σύμβουλος ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς



Να ρωτήσω κάτι για το κέντρο. Το SkalaTimes δημοσίευσε τα σχέδια του έργου για το πώς θα
γίνει το κέντρο μας, τα οποία εμείς βρίσκουμε καταπληκτικά. Θα αλλάξει εντελώς το κέντρο! Ωστόσο μια αναγνώστρια σχολίασε ότι δεν είναι ωραία τα σχέδια γιατί δεν έχουν σχέση με την κουλτούρα μας, τον πολιτισμό μας, το κυπριακό στοιχείο κλπ. Εσύ, επειδή τυχαίνει να είσαι στο χώρο αυτό, ως πολιτικός μηχανικός καταλαβαίνεις από αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς και φαντάζομαι είδες τα σχέδια του κέντρου. Ποια η άποψη σου;

Στην αρχιτεκτονική, παρόλο που εγώ είμαι πολιτικός μηχανικός, γνωρίζω ότι για ένα
έργο μπορεί να υπάρχουν άπειρες λύσεις. Θεωρώ ότι είναι μια αρκετά καλή πρόταση που έγινε από τους μελετητές. Αναμορφώνει το κέντρο, του δίνει μια άλλη όψη με την έννοια ότι θα υπάρχει περισσότερο πράσινο, περισσότερος χώρος για να περπατά ο κόσμος, θα υπάρχουν πλακόστρωτα για να μπορεί ο κόσμος να κινείται πιο ελεύθερα. Σήμερα υπάρχουν μικρά πεζοδρόμια, τα οποία δυσκολεύουν μια οικογένεια να περπατήσει με παιδικό αμαξάκι, να πάει με το μωρό της, να πάει σε κάποιο καφέ ή κατάστημα να ψωνίσει. Θα δημιουργηθούν κάποια σκίαστρα σε κάποιες περιοχές. Και αυτά όλα, μαζί με το πράσινο είναι σημαντικά. Το κέντρο θα γίνει πιο φιλικό απ΄ ότι είναι σήμερα.

Άρα πρέπει να δούμε πόσο πολύ ομορφαίνει το κέντρο και να μην κρίνουμε ότι δεν μας αρέσει επειδή δεν έχει κυπριακό χαρακτήρα.
Δεν συμφωνώ με αυτό ότι δεν έχει κυπριακό χαρακτήρα. Δεν ξέρω τι εννοεί με τον “κυπριακό χαρακτήρα”. Τα πλακόστρωτα; Αρκετές περιοχές της Κύπρου δημιουργούν χώρους με πλακόστρωτα ακριβώς για να δώσουμε ώθηση στον κόσμο να περπατά.
Τώρα, αν θέλουμε κέντρο για να κάνουμε περίπατο με το αυτοκίνητό μας, να μπαίνουμε από μία είσοδο και να βγαίνουμε από την άλλη, απλώς για να βλέπουμε τις βιτρίνες από το αυτοκίνητο, τότε αυτό δεν είναι το σωστό σκεπτικό. Ο σκοπός είναι να ωθήσουμε το κόσμο να κάνει βόλτες στο κέντρο και να υπάρχει μια όμορφη αισθητική γύρω του, να απολαμβάνει τη βόλτα του.

Θέλω να κλείσουμε με δύο ερωτήσεις. Η πρώτη ερώτηση είναι: Συνεχίζεις ως δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, τι σημαίνει για σένα αυτό και εσύ προσωπικά τι θα ήθελες να πετύχεις μέσα από αυτή τη νέα σου θητεία;
Να πω ότι, καταρχήν, για μένα είναι τιμή ότι για δεύτερη θητεία είμαι ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας. Και σε αυτό πρέπει να πω ότι είναι τιμή μου γιατί το κόμμα μου, το
ΑΚΕΛ, επέλεξε να είμαι εγώ επικεφαλής και για δεύτερη χρονιά, που για μένα δεν ήταν αυτοσκοπός. Ούτε υπάρχει θέμα να είμαι εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος. Για εμάς, η δουλειά είναι πάντοτε ομαδική. Πρέπει να πω ότι θεωρώ ότι μπορεί να είμαστε η μοναδική ομάδα η οποία συλλογικά συζητά όλα τα θέματα και μέσα από τη συζήτηση που γίνεται, βγάζουμε την απόφαση την οποία στηρίζουμε και θεωρούμε καλύτερη. Γιατί θεωρούμε ότι μέσα από τη συζήτηση, ακριβώς για την ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων, βγαίνει ακριβώς μια θέση που, σαν ΑΚΕΛ, έχουμε.
Σκοπός μας πάντα είναι να βλέπουμε το κοινό καλό, όλου του κόσμου, το καλό του δήμου, για εμάς πάνω απ’ όλα είναι η ευημερία αυτού του δήμου και των δημοτών του. Πρέπει να έχουμε πάντα στη σκέψη μας ότι σε αυτό το δήμο είναι άνθρωποι που κατοικούν και πρέπει να τους προσφέρουμε και να προσπαθούμε να δημιουργούμε συγκυρίες σε κάποια θέματα, τα οποία να μπορούν να νιώθουν και οι ίδιοι ότι ο δήμος ενδιαφέρεται για τους δημότες του.
Πρέπει να πω ότι, ως δημοτική ομάδα, δεν ασχολούμαστε μόνο με το Δημοτικό Διαμέρισμα της Λάρνακας. Υπάρχουν και ασχολούμαστε με αρκετά θέματα που αφορούν την κοινότητα της Ορόκλινης και Λιβαδιών. Οι δημοτικοί σύμβουλοι στην Ορόκλινη και στα Λιβάδια είναι δραστήριοι και ασχολούνται με τα τοπικά θέματα, τα οποία μέσω της δημοτικής ομάδας
προωθούνται για επίλυση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι αρχή της μεταρρύθμισης. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο για να γίνει ο δήμος μας ακριβώς εκείνο που θέλουμε. Ένας δήμος δυνατός, με σημαντική προσφορά, και όπως ήταν ο Δήμος Λάρνακας, που τον θεωρούσαμε λίγο πρότυπο για παγκύπρια δεδομένα, να γίνει και όλος ο νέος μας δήμος το ίδιο.

Ο Άθως Καζαντζής με τους Βουλευτές Λάρνακας και Αμμοχώστου κ. Πασιουρτίδη, κ. Κουκουμά και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτου

Είναι σημαντικό επίσης η μεταρρύθμιση να πετύχει.
Πστεύω στη μεταρρύθμιση. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα, ναι. Πρέπει να αφήσουν τους επαρχιακούς οργανισμούς και τους δήμους, να δουλέψουν ακριβώς όπως ήταν το πνεύμα της αυτοδιοίκησης και της μεταρρύθμισης, να γίνουν αυτοδιοικούμενοι. Να πάψουμε να είμαστε εγκλωβισμένοι στις παλιές συνήθειες. Δηλαδή, ούτε ο επαρχιακός οργανισμός, ούτε ο δήμος μπορεί να δουλέψει αν δεν πάρει έγκριση από το κεντρικό κράτος. Δηλαδή, θέλεις να προσλάβεις ακόμα και έναν οδοκαθαριστή, πρέπει να πάρεις έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών. Αλλά δεν τους ενδιαφέρει στο Υπουργείο Οικονομικών αν η πόλη σου δεν μπορεί να καθαριστεί και χρειάζεται ακόμα δύο οδοκαθαριστές. Για να ελέγχονται οι δήμοι και οι οργανισμοί οικονομικά, ότι είναι σωστοί, υπάρχουν άλλοι τρόποι.

Θέλω να κλείσουμε με το μήνυμα σου στον κόσμο που θα διαβάσει τη συνέντευξη.
Θέλω να πω ότι εμείς, ως δημοτική ομάδα, δουλεύουμε ομαδικά. Είμαστε δίπλα από τον κόσμο για όλα τα προβλήματα που έχουν. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα, λόγω και των αυξήσεων και της ακρίβειας και πολλά άλλα. Ο δημότης μπορεί να μας βρει και μέσω του Facebook, και στα email και στα τηλέφωνά μας. Είμαστε καθημερινά έτοιμοι να ακούσουμε οποιοδήποτε για προβλήματα, εισηγήσεις, για οτιδήποτε. Κάνουμε και επισκέψεις τοπικά, σε διάφορες ενορίες. Ήδη έχουμε κάνει 3-4 επισκέψεις, καταγράφουμε τα προβλήματα, τα προωθούμε και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε.
Να τονίσω ότι η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ δεν είναι μόνο για τον κόσμο του ΑΚΕΛ. Νομίζω είναι αυτονόητο, αλλά να το ξεκαθαρίσουμε. Είμαστε για όλους, από όποιο κόμμα και να προέρχονται. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε τον κόσμο. Την ώρα που κάνουμε τις επισκέψεις, επισκεπτόμαστε όλο τον κόσμο και δεχόμαστε και τηλεφωνήματα και εισηγήσεις. Για μας, η έννοιά μας είναι ο δήμος μας και όλος ο κόσμος του. Και αυτό προωθούμε καθημερινά και το έχουμε αποδείξει αρκετές φορές ότι η προσπάθειά μας είναι οι δημότες του δήμου μας και όχι οποιοδήποτε άλλα μικροκομματικά ή άλλα συμφέροντα. Και είμαστε έτοιμοι, ακόμα και με εκείνους που διαφωνούν σε οτιδήποτε μαζί μας να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και να συζητήσουμε. Ήδη θα δημιουργήσουμε κάποιες ανοιχτές συγκεντρώσεις για διάφορα θέματα που μαστίζουν την πόλη μας.
Να ευχηθώ σε όλους καλές γιορτές και μακάρι ο νέος χρόνος να είναι καλύτερος για όλους μας και για τη πόλη μας, με υγεία σε όλους πάνω απ’ όλα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δημοτικό διαμέρισμα Λιβαδιών: Ζημιές-αφαίρεση δέντρων και λουλουδιών από ασυνείδητους

Γραπτή ανακοίνωση Αντιδημάρχου Λιβαδιών Μάριου Αρμένη Μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι άγνωστοι ξερίζωσαν λουλούδια από ανθώνες,που ήταν τοποθετημένοι σε μικρό χώρο πρασίνου πριν από το

Οι πρώτες μέρες του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, υπογράφει 100 διατάγματα για μετανάστευση, ενέργεια, δασμούς

«Πηγαίνει για το μέγιστο σοκ», σχολίασε ο Στίβεν Μάιροου, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους Σαρωτική αναμένεται να είναι η έναρξη της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ,

Λάρνακα: Συνάντηση Προέδρου Ε.Β.Ε.Λ. Δρ. Νάκη Αντωνίου και Διευθυντή κ. Χαράλαμπου Ανδρέου με υπουργό Βαφεάδη

Δελτίο Τύπου Συνάντηση του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας (Ε.Β.Ε.Λ.) Δρ. Νάκη Αντωνίου και του Διευθυντή κ. Χαράλαμπου Ανδρέου μαζί με Υπουργό Μεταφορών,

error: Content is protected !!