Search
Close this search box.

Ο Μάριος Θεοδώρου CEO και Founder της εταιρείας L’ Atre Del Vetro δημιουργεί ευφάνταστα και μοναδικά προϊόντα από θρυμματισμένο γυαλί και μιλά στο SkalaTimes


Ο Μάριος Θεοδώρου CEO και Founder της εταιρείας L’ Atre Del Vetro δημιουργεί ευφάνταστα και μοναδικά προϊόντα από 75%-78% θρυμματισμένο γυαλί, όπως πατώματα τύπου terasto ή και σε ανάγλυφη επιφάνεια, παγκάκια, ανθώνες, γλάστρες, διαχωριστικά κήπων, πατήματα, διακοσμητικές μπάλες και πολλά άλλα.
Το SkalaTimes κουβέντιασε μαζί του.

Κατάγεται από την Αγία Άννα και ζει στην Λάρνακα. Εδώ και δύο χρόνια ασχολείται με τα ανακυκλώσιμα υλικά και όλο αυτό το ξεκίνησε “τυχαία”, αν και όπως δηλώνει ο ίδιος τίποτα δεν είναι τυχαίο.

“Όλο αυτό θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ξεκίνησε τυχαία, αν και δεν πιστεύω στο “τυχαίο”.  Η όλη ιδέα ξεκίνησε κατόπιν πολύμηνης έρευνας για εξεύρεση υλικού υψηλής αποδοτικότητας για χρήση αμμοβολής καθότι είμαι επίσης ιδιοκτήτης άλλης εταιρείας και το χρειαζόμουν για καθαρισμό μεταλλικών στοιχείων. Στην προσπάθεια μου να ανακαλύψω τι θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση “έπεσα” πάνω στο γυαλί και κατέληξα σ’ αυτό.  Τότε ξεκίνησα να θρυμματίζω γυαλί , να χωρίζω κοκκομετρίες και να κάνω τα απαιτούμενα πειράματα ώστε να δω τι αποδοτικότητα έχει η κάθε κοκκομετρία και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί.Έτσι το ένα έφερε το άλλο”.


Στην ερώτηση : “Πώς σου ήρθε αυτό; Το διάβασες ή το είδες κάπου;” ο Μάριος απαντά: “Όχι. Όταν άρχισα και έσπαζα το γυαλί, χρησιμοποιούσα συγκεκριμένη κοκκομετρία για να κάνω τις αμμοβολές μου. Όμως, όταν σπάσεις ένα υλικό, έχει πολλές άλλες διαμέτρους. Οπότε, έψαξα στην αγορά να δω που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Έτσι κατέληξα ότι χρησιμοποιείται, πέραν της αμμοβολής, για φίλτρα πισίνας και θεωρείται πολύ καλύτερη από την άμμο. Ξεκίνησα λοιπόν μια μέρα να κάνω πειράματα, να κάνω μιξινγκ, για να το χρησιμοποιώ ως σκυρόδεμα με τα αδρανή του να είναι θρυματισμένο γυαλί. Το κατάφερα, και σήμερα με αυτό τον συνδυασμό κάνω προϊόντα, δηλαδή το σπασμένο γυαλί χρησιμοποιείται ως σκυρόδεμα”.


Όταν κατάφερε να φτιάξει σκυρόδεμα από γυαλί, τότε “εμπνεύστηκε” να ξεκινήσει α φτιάχνει και κάποια προϊόντα από αυτό όπως όπως πατώματα τύπου terasto ή και σε ανάγλυφη επιφάνεια, παγκάκια, ανθώνες, γλάστρες, διαχωριστικά κήπων, πατήματα, διακοσμητικές μπάλες και πολλά άλλα.

Οι πρωτοποριακές μου ιδέες οι οποίες έγιναν πράξη, ασκούν επίδρασή στη διαμόρφωση των διακοσμητικών προϊόντων κατόπιν επεξεργασίας και διαχείρισης θρυμματισμένου γυαλιού το οποίο προέρχεται μετά από προσεγμένη ανακύκλωση γυαλιού με πρωταρχικό γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον τα οποία μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα κατά την παραγωγή, χρήση και απόρριψη τους.

Όσον αφορά στα χρώματα ο Μάριος διευκρινίζει: “Χρωματικά μπορώ να κάνω ό,τι θέλω, αφού μετά από πειράματα και έρευνα κατέληξα με πιο τρόπο μπορώ να το πετυχαίνω αυτό. Άρα, δεν έχεις περιορισμούς, όπως πχ έχεις πάνω στο μπετόν. Με το γυαλί, με τον τρόπο που εργάζομαι εγώ, έχουμε απεριόριστους χρωματισμούς, συνδυασμούς αλλά και υφές, ως προς το τι θέλεις ο πελάτης. Και παράλληλα καθαρίζει ο πλανήτης από πεταγμένους τόνους γυαλί”.


Πιο συγκεκριμένα για το περιβάλλον “ο Μάριος αναφέρει: “Σε στοιχεία που έχει το κράτος, δηλωμένα, πετάμε 7 χιλιάδες τόνους γυαλί σκραπτ ανά χρόνο. Εγώ δουλεύω αυτή τη στιγμή γύρω στους 800 τόνους. Δηλαδή, το 10% από αυτό. Και προσφέρω πάρα πολλά πράγματα στην αγορά. Άρα, όσο ο κόσμος αγοράζει, σίγουρα βοηθά το περιβάλλον να μην θάβεται αυτό

το «πράγμα» στη γη μας, αυτά τα άχρηστα υλικά στην ουσία, που όμως μπορούν να γίνουν χρήσιμα στο τέλος της ημέρας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί προκαλεί μεγάλη θερμότητα το γυαλί όταν θάβεται μέσα στη γη”.


Ο Μάριος πιστεύει ότι τα προϊόντα του από ανακυκλώσιμο γυαλί , με τον τρόπο που τα κατασκευάζει, με την πρόσμιξη αλλά και τις κατάλληλες αναλογίες  είναι σίγουρα ξεχωριστά και κατ’ επέκταση μοναδικά στην Κυπριακή αγορά.  Ο λόγος είναι γιατί δουλεύω με τον ίδιο του τον εαυτό το γυαλί και μ’ ένα πολύ συγκεκριμένο δικό μου τρόπο. Το ποσοστιαίο ανακυκλώσιμο υλικό που χρησιμοποιώ είναι 75%-78%. Σίγουρα χρειάζεται το τσιμέντο, που είναι η συνδετική ύλη, και αρκετά πρόσμικτα για να έχει ελαστικότητα το υλικό και να μπορούν να έχουν συγκόλληση μεταξύ τους τα υλικά. Σίγουρα στην αρχή δεν ήταν καθόλου εύκολο να επιτύχω  το μείγμα αυτό. Οφείλω να σας εξομολογηθώ ότι πέρασαν αρκετοί μήνες και ατέλειωτα πειράματα για να φτάσω στο επιθυμητό και επιτυχόν αποτέλεσμα . Δεν εντόπισα κάτι ανάλογο μέχρι σήμερα στην Κυπριακή αγορά”.

“Για να δημιουργείς αυτά τα προϊόντα δεν αρκεί να είσαι τεχνίτης , πρέπει να έχεις επίσης και κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα καλλιτέχνη” λέει ο Μάριος και συμπληρώνει “και φυσικά κάποιες γνώσεις μαθηματικά, φυσικής και χημείας”.

Οι πελάτες του Μάριου ως επί το πλείστο είναι ιδιώτες και τον τελευταίο καιρό έχουν δείξει ενδιαφέρον και μεγάλες εταιρείες. Η εταιρεία κάνει μεγάλα και μικρά έργα σε όλη την Κύπρο.

Είναι οι νέοι αρχιτέκτονες και διακοσμητές θετικοί σε αυτό το είδος δημιουργίας; Ο Μάριος απαντά. “Τους τελευταίους δύο μήνες έδειξαν ενδιαφέρον για παρουσίαση και ενημέρωση των προϊοντων μας αρκετά αρχιτεκτονικά γραφεία και διακοσμητές. Αυτό σημαίνει ότι άρχισε και διαδίδεται  αυτή η τέχνη με το ανακυκλώσιμο υλικό που χρησιμοποιώ και δημιουργώ το οποίο επαναλαμβάνω είναι πολύ φιλικό προς το περιβάλλον. Με χαρά παρατηρώ ότι οι αρχιτέκτονες, τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ενδιαφέρον γενικά στο θέμα ανακυκλώσιμων υλικών και νέων υλικών. Δίνουν έμφαση στο περιβάλλον και σε ανακυκλώσιμα υλικά. Υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία προς το περιβάλλον και με χαροποιεί το γεγονός αυτό. Οι αρχιτέκτονες κατά την άποψη μου είναι και καλλιτέχνες και θέλουν πιο καινοτόμα υλικά και λύσεις και τα αναζητούν. Εξαρτάται βέβαια και πως εργάζεται ο κάθε αρχιτέκτονας και τι βάζει ως προτεραιότητα”, λέει ο Μάριος.

Θα μπορούσαν δήμοι και κοινοτικά συμβούλια να στραφούν με κάποιον τρόπο προς κάτι τέτοιο και να στείλουν και το μήνυμα ότι βοηθούν στο περιβάλλον; Ο Μάριος απαντά: “Φυσικά. Με πολλούς τρόπους όπως πχ με παγκάκια.

Διαθέτουμε πολύ όμορφα εντυπωσιακά σχέδια, μοντέρνα και όχι μόνο”.

Γιατί ένα παγκάκι, αντί να είναι ξύλινο, να είναι από γυαλί; “Στον χρόνο, σίγουρα θα αντέξει δέκα φορές περισσότερο. Άρα, μακροπρόθεσμα το κόστος θεωρώ ότι κάνει απόσβεση πιο γρήγορα” απαντά ο Μάριος και συμπληρώνει: “Αισθητικά είναι πολύ πιο ωραίο. Επίσης, αλλιώς ήταν τα πάρκα που σχεδιάζονταν πριν 10- 15 χρόνια και αλλιώς είναι τα πάρκα που σχεδιάζονται σήμερα. Η αρχιτεκτονική στην Κύπρο έκανε άλματα. Οπότε πλέον έρχεται και το βρίσκει η αγορά από μόνη της. Τα ζητάει η αγορά αυτά τα νέα υλικά. Είτε από εμένα, είτε από κάποιον άλλο. Πάντα υπάρχει ανάγκη για νέες καινοτόμες λύσεις και υλικά”.


Όσον αφορά στην ανθεκτικότητα του υλικού ο Μάριος μας διαβεβαιώνει: “Το υλικό μας αυτό έχει τρομερές αντοχές, είναι 1,5 φορά πιο ισχυρό από το μπετόν, λόγω του ότι η πρώτη ύλη που κατασκευάζεται το γυαλί είναι χαλαζιακή άμμος, η οποία από τη φύση της είναι πολύ πιο ισχυρή από τη κανονική άμμο. Αν κάποιος ψάξει στο διαδίκτυο για να δει τη σκληρότητα του γυαλιού, είναι τρίτο σε κατηγορία στον πίνακα ορυκτών υλικών. Δηλαδή, πρώτο είναι το διαμάντι που παίρνει δέκα. Μετά είναι το κορούνδιο που παίρνει εννιά, και μετά είναι το γυαλί με κάποια άλλα, στο επτάμισι.Τα αδρανή ορυκτά που μπαίνουν σε σκυρόδεμα είναι κάτω από τέσσερα”.

Ο στόχος του Μάριου; “ Η αλήθεια είναι ότι το να θέτει κανείς στόχους είναι συναρπαστικό και ίσως κινητήρια δύναμη πολλές φορές.Θα αναφέρω κάτι που άκουσα κάποτε σε μία ομιλία : “Στόχος μου είναι όσα λένε οι άλλοι ότι δεν μπορώ”. Στόχος μου λοιπόν είναι να δω τις δηιουργίες μου να έχουν ευρέως απήχηση. Πέραν από κατοικίες, γκαράζ, γραφεία, θα ήθελα να το δω σε δημόσια πάρκα και πλατείες. Δηλαδή από διαδρόμους, από παγκάκια και από διαχωριστικά κήπων. Να υπάρχουν πάρκα πιο οικολογικά. Είτε είναι από εμάς ,είτε σε συνδυασμό με άλλες εταιρείες που κάνουν ανακυκλώσιμα. Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση είναι επιβεβλημένη. Αυτός είναι ο στόχος”.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην σελίδα της εταιρείας στο Facebook:

L’ Arte Del Vetro, που σημαίνει: “η τέχνη του γυαλιού” στα ιταλικά.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Οι βουλευτές Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσα από το SkalaTimes, για τη Λάρνακα και όλο το κόσμο!

SkalaTimes Το SkalaTimes ζήτησε από τους Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομο Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ), Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ) και Ανδρέα Αποστόλου (ΕΔΕΚ), να

Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Επαρχίας Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους ευχές μέσω του SkalaTimes

Από τους Τρούλλους μέχρι τη Δρομολαξιά, από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέχρι κοινοτάρχες, το SkalaTimes ζήτησε να μας στείλουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσω του SkalaTimes!

Ο Πάτερ Λάζαρος μιλά στο SkalaTimes με αφορμή τα Χριστούγεννα αλλά και τα εγκάινια του εκκλησιαστικού μουσείου στην Παρεκκλησιά

“Να πλησιάσουμε όσο μπορούμε τον Χριστό. Να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, όχι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Πέρα από τα μελομακάρονα, τα πάρτι και τα δείπνα,

error: Content is protected !!