Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes
Μια Κύπρος που ξεχειλίζει από ανικανότητα και διώχνει την ανάπτυξη, που σαν domino effect θα μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά την κοινωνία του τόπου.
Τα παραδείγματα πολλά, αλλά το SkalaTimes θα παρουσιάσει ένα πρόσφατο που έφτασε κοντά μας, τεκμηριωμένα:
Σύμφωνα με τις έγκυρες πληροφορίες του SkalaTimes, ο Πόλυς Χατζηιωάννου, ο γνωστός Κύπριος δισεκατομμυριούχος, αγόρασε κτήριο στη Λεμεσό για να δημιουργήσει Ναυτηλιακή Σχολή, υψηλών προδιαγραφών.
Ωστόσο, παρά τις επαφές του με την Υφυπουργό Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζηνανώλη και τον Δήμαρχο Λεμεσού, η γραφειοκρατία, η απαξίωση και η μη θετική ανταπόκριση από τους αρμόδιους, τον ανάγκασαν, μετά από αρκετό καιρό πολλών προσπαθειών, να βάλει τέλος στο όραμα αυτό και να τερματίσει το σχέδιο δημιουργίας Ναυτηλιακής Σχολής.
Η είδηση αυτή θα μπορούσε να ήταν “ασήμαντη”, αν δεν αφορούσε τον Πόλυ Χατζηιωάννου, μια σημαντική προσωπικότητα στον χώρο του διεθνούς jest set, που μπορεί να δημιουργήσει σχολή ναυτηλίας σε όποια γωνιά του πλανήτη θέλει, αλλά επέλεξε την πατρίδα του την Κύπρο (που αντί “ευχαριστώ” του είπε “δεν θέλουμε”).
Δυστυχώς, είναι σύνηθες φαινόμενο η Κύπρος να χάνει μεγάλα επιχειρηματικά έργα που μπορούν να βοηθήσουν στην οικονομική της ανάπτυξη και πρόοδο. Και όλα αυτά λόγω ανικανότητας αξιωματούχων, αλλά και γραφειοκρατίας. Λόγω έλλειψης οράματος, επαγγελματισμού και προπάντων ικανότητας να τίθεται το καλό του τόπου πάνω από οτιδήποτε άλλο.
Μέχρι πότε θα συνεχίζεται αυτή η ανικανότητα;
- ΠΟΛΥΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ: Εφοπλιστής, γιος του Κυπρίου εφοπλιστή Λούκα Χατζηιωάννου, μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της ναυτιλίας. Γεννήθηκε το 1959 στο Λονδίνο, όπου σπούδασε οικονομικές επιστήμες και ασχολήθηκε στην αρχή με τις επιχειρήσεις του πατέρα του στα ναυτιλιακά. Είναι αδελφός του Στέλιου και της Κλέλιας Χατζηιωάννου. Απέκτησε στη συνέχεια τη δική του ναυτιλιακή εταιρεία, την Polyar Shipping, με γραφεία στη Λεμεσό, Πειραιά, Μονακό, Λονδίνο, Όσλο, Σιγκαπούρη, Μανίλα και Βομβάη. Οι δραστηριότητες των επιχειρήσεών του στρέφονται σε δύο τομείς: κυρίως στη ναυτιλία, στα ακίνητα και σε επενδύσεις σε τραπεζικά ιδρύματα.