ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ «ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΥΡΩ ΜΑΣ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΡΑΧΩΔΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΟΛΟΙ», ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ NATIONAL GEOGRAPHIC.
Το 2024, ο Gregory, ο οποίος καταγράφει τους πιγκουίνους στην Ανταρκτική εδώ και οκτώ χρόνια, έγινε μάρτυρας ενός σπάνιου θεάματος: μια σειρά από νεαρούς αυτοκρατορικούς πιγκουίνους που πηδούσαν από μια ψηλή πλαγιά, γνωστή και ως Atka Bay. Συνήθως, η πρώτη βουτιά των νεαρών γίνεται από πολύ πιο χαμηλούς πάγους, όπου συνήθως αναπαράγονται. Ωστόσο, ο Gregory χρησιμοποίησε ένα drone για να ακολουθήσει τους πιγκουίνους και είδε τι συνέβαινε. Παρακολούθησε καθώς πηδούσαν έκαναν τις πρώτες τους βουτιές τους από τον γκρεμό. Μάλιστα, καθώς λιώνουν οι πάγοι, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να γίνει πολύ πιο σύνηθες. Φωτογραφία: National Geographic
Η Christie Hemm Klok φωτογράφισε ένα σμήνος μακάο στο Oasis Sanctuary στη νότια Αριζόνα/Φωτογραφία: National Geographic
Τα μακάο είναι κοινωνικά πτηνά που ζουν από 40 έως 60 χρόνια. Συχνά δυσκολεύονται σε περιβάλλον αιχμαλωσίας επιδεικνύοντας αγχωτικές συμπεριφορές που τα καθιστούν ακατάλληλα για κατοικίδια. Πολλά από αυτά φροντίζονται στο καταφύγιο Oasis Sanctuary στο Μπένσον της Αριζόνα, το οποίο φιλοξενεί περίπου 800 παπαγάλους, κοκατού, μακάο και άλλα είδη πτηνών.
Όταν η φωτογράφος Hemm Klok επισκέφτηκε το καταφύγιο, η δουλειά της έγινε λίγο δυσκολότερη από τους εκκωφαντικούς ήχους των πουλιών. Μέχρι που η η διευθύντρια του καταφυγίου, η Janet Trumbule, τα ηρέμησε με την αγαπημένη τους λιχουδιά: τα καρύδια.
Σε αυτή τη φωτογραφία του Ami Vitale, ένας επιστήμονας κρατά ένα έμβρυο ρινόκερου 70 ημερών/Φωτογραφία: National Geographic
Σε αυτή τη φωτογραφία του Ami Vitale, ένας επιστήμονας κρατά ένα έμβρυο ρινόκερου 70 ημερών.
Καθώς μόνο δύο λευκοί ρινόκεροι έχουν απομείνει στο Ol Pejeta Conservancy στην Κένυα, οι επιστήμονες ενός διεθνούς προγράμματος που ονομάζεται BioRescue πρότειναν μια νέα λύση: Τη χρήση εξωσωματικής γονιμοποίησης για τη μεταφορά ενός εμβρύου λευκού ρινόκερου σε μια παρένθετη μητέρα.
Ενώ η εγκυμοσύνη ήταν επιτυχής, η στιγμή ήταν γλυκόπικρη, καθώς η παρένθετη μητέρα πέθανε από μια άσχετη βακτηριακή λοίμωξη.
Παρόλα αυτά, το έργο ήταν επιτυχές, καθώς σήμαινε ότι η τεχνική in λειτούργησε και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σωθεί το είδος από την εξαφάνιση.
Ο Prasenjeet Yadav φωτογράφισε αυτή τη σπάνια μαύρη τίγρη στο καταφύγιο τίγρεων Similipal στην Ινδία/Φωτογραφία: National Geographic
Ο Prasenjeet Yadav φωτογράφισε αυτή τη σπάνια μαύρη τίγρη στο καταφύγιο τίγρεων Similipal στην Ινδία.
Περίπου οι μισές από τις 27 τίγρεις στο καταφύγιο τίγρεων Similipal έχουν μαύρες ρίγες. Παρόλα αυτά, σπάνια έχουν εντοπιστεί, ακόμη και από τους ντόπιους. Παρόλα αυτά, ο Yadav ήταν αποφασισμένος να τις φωτογραφίσει.
Για να τις βάλει στο κάδρο, έστησε κάμερες σε 24 μονοπάτια, σε τρία από τα οποία τελικά παρατηρήθηκε τακτική δραστηριότητα τίγρεων.
Αφού πέρασε 60 ημέρες μέσα στο καταφύγιο, ο Yadav πήρε τελικά αυτή την εικόνα μιας νεαρής θηλυκής τίγρης, μία από τις ελάχιστες φωτογραφίες που τράβηξε από τις μαύρες τίγρεις.