Η νέα χρονιά φέρνει μαζί της ένα ενθουσιασμό που κουβαλάει πάντα το “νέο”. Οι ψυχολόγοι έχουν αποδεχθεί τη μόδα των New Year’s Resolutions και μας εξηγούν πώς μπορούμε να θέσουμε τους στόχους μας για τη νέα χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Είστε έτοιμοι για τα δικά σας New Year’s Resolutions;
Πιο κάτω ένα παλαιότερο άρθρο στο SkalaTimes, της Ελένης Δανιήλ, Συμβουλευτική Ψυχολόγος.
Ελένη Δανιήλ
Εγγ. Συμβουλευτική ψυχολόγος(Αρ. μητρώου:495)
Τηλ:97736810 – Λάρνακα
Είναι γεγονός πως ο ερχομός του νέου έτους αποτελεί για πολλούς από εμάς, μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, θέτοντας ορισμένους στόχους που θα θέλαμε να πετύχουμε. Καθόμαστε και αναλογιζόμαστε πως ήταν η προηγούμενη χρονιά για εμάς και λαμβάνουμε αποφάσεις, σκεπτόμενοι να αλλάξουμε όσα δεν μας αρέσουν, αλλά και να πετύχουμε όσα θα μας κάνουν πιο χαρούμενους.
Αυτή η σκέψη να κάνουμε τις αλλαγές που χρειαζόμαστε και να θέσουμε νέους στόχους, μας δίνει κίνητρο και ελπίδα ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Οι στόχοι μας βοηθούν να γίνουμε πιο θετικοί άνθρωποι και ξυπνούν μέσα μας το αίσθημα της αισιοδοξίας ότι προσπαθούμε για κάτι και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Υπάρχουν φορές όμως που οι στόχοι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν, όχι γιατί δεν προσπαθήσαμε αρκετά, ούτε επειδή δεν είμαστε άξιοι να πετύχουμε πράγματα αλλά γιατί οι στόχοι μας δεν είναι ρεαλιστικοί, μετρήσιμοι, άμεσοι αλλά και εφαρμόσιμοι. Το να λέμε θα ξεκινήσω δίαιτα με τη νέα χρονιά, θα ερωτευτώ, θα κόψω το κάπνισμα, θα περνώ περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μου ή θα κάνω περισσότερα πράγματα για μένα, είναι στόχοι γενικοί και απροσδιόριστοι αρά και δύσκολο να επιτευχθούν.
Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο να κρατήσουμε τα πράγματα απλά. Χρειάζεται να γνωρίζουμε τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε και να θέσουμε στόχους που βρίσκονται μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας.
- Σκεφτείτε για ποιο λόγο θέτετε ένα στόχο
Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να γνωρίζουμε τον λόγο που θέτουμε ένα συγκεκριμένο στόχο και ποια είναι η αλλαγή που επιθυμούμε μέσω αυτού. Είναι σημαντικό αυτή η αλλαγή να μας προκαλεί συναισθήματα χαράς και αισιοδοξίας και όχι πίεση και άγχος. Αναρωτηθείτε λοιπόν «Γιατί θέτω αυτό το στόχο;» και γράψτε όλες τις απαντήσεις που σας εκφράζουν.
- Χρειάζεται να διατυπώνουμε το στόχο μας με ακρίβεια
Οι στόχοι μας χρειάζεται να είναι ακριβείς για να ξέρουμε τι να περιμένουμε και για να ελέγχουμε την πρόοδο μας. Ένα κοινό παράδειγμα είναι ότι λέμε «θα ξεκινήσω δίαιτα το νέο έτος». Μια τέτοια δήλωση δεν προσδιορίζει τίποτα γιατί το «ξεκινάω δίαιτα» μπορεί να είναι τον Ιανουάριο, μπορεί να είναι και τον Μάιο. Δεν μας δίνει κάποιο κίνητρο, ενώ αντίθετα μας φαίνεται κουραστική. Μια πιο ακριβής δήλωση θα ήταν «Ξεκινάω δίαιτα από 07/01» και για να προσδιορίσουμε το λόγο που το θέτουμε «επειδή αγαπάω τον εαυτό μου, θέλω να μάθω να τρώω θρεπτικά και υγιεινά για να αποκτήσω το ιδανικό σώμα για μένα. Επίσης μια τέτοια αλλαγή θα μου έδινε μεγάλη χαρά και θα βελτίωνε την αυτοπεποίθηση μου».
- Δηλώστε 2-3 στόχους μόνο
Φροντίστε οι στόχοι που θα θέσετε να είναι οι πιο σημαντικοί για εσάς ώστε να μπορείτε να τους τηρήσετε. Ο λόγος που περιοριζόμαστε σε 2-3 στόχους μόνο είναι για να μπορούμε να τους δώσουμε την έμφαση που χρειάζονται. Κάθε στόχος που θέτουμε είναι κι ένας αγώνας προς την προσωπική ικανοποίηση και ευτυχία. Άρα ας περιορίσουμε την ενέργεια και τη συγκέντρωσή μας σε αυτά που έχουν μεγαλύτερη αξία και η αλλαγή που θα επιφέρουν θα είναι πολύ σημαντική για εμάς.
- Κρατήστε θετική στάση και μην τα παρατάτε με την πρώτη αναποδιά