Το SkalaTimes θεωρεί σημαντική την αναδημοσίευση της ανάρτησης του συναδέλφου Ανδρέα Παράσχου. Όσο υπάρχουν δημοσιογράφοι που τολμούν να λένε την αλήθεια, με θάρρος, υπάρχει ελπίδα!
Αυτούσια η ανάρτηση:
Ουδείς με απέλυσε!
Αν και δεν θα ήθελα, μέρες που είναι, να ασχοληθώ με τα έργα και τις ημέρες του Νίκου Αναστασιάδη ωστόσο, επειδή έλαβα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απόσπασμα συνέντευξης του τέως προέδρου στον Χρύσανθο Τσουρούλλη (TSOUROULLIS UNSENSORED 12.11.2024), είμαι εκ των λεχθέντων του, υποχρεωμένος να τοποθετηθώ.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσουρούλλης στο πλαίσιο της συνδιάλεξης των δύο ρώτησε: «Θα νομίζουν ότι είστε δισεκατομμυριούχος», και ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Υπήρξε ένας δημοσιογράφος ο οποίος απελύθη μετά που το έγραψε, ότι έβγαλα την πρώτη πενταετία 300 εκατ.». «Άρα εσείς δεν φορτώσατε σε αεροπλάνο μισό δισεκατομμύριο για να τα πάρετε σε άλλη χώρα; ρώτησε ο κ. Τσουρούλλης. Και ο κ. Αναστασιάδης απάντησε, «Κάνοντας ένα αστείο είπα: πέστε μου πόσα κοντέινερς απαιτούνται για να βάλεις 300 εκατ., και μου είπαν ένα αριθμό 40 τόσα κοντέινερ, για να βάλεις 300 εκατομμύρια», και γελώντας στη συνέχεια κατέληξε… «Ε, ένα-δυό κοντέινερ έστειλα, χα, χα, χα».
Επειδή ο τόπος είναι μικρός και ο κόσμος μας γνωρίζει, για χάρη και μόνο της κουβέντας, θα πω τα εξής:
1ον. Να θυμίσουμε στον κ. Αναστασιάδη κάτι που δεν έπρεπε να είχε λησμονήσει: Μετά το βαθύ κούρεμα αρχές του Μάρτη του 2013, στις 27 Μαρτίου ένα αεροπλάνο από την Φρανκφούρτη προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας μεταφέροντας 5 δισ. ευρώ σε μετρητά, ώστε να τροφοδοτηθούν στις 28.03.2013 οι τράπεζες κατά την πρώτη μέρα ανοίγματος τους μετά από αρκετές ημέρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, τα χρήματα φορτώθηκαν σε 4, σύμφωνα με άλλους σε 6 κοντέινερ και με συνοδεία μεγάλης αστυνομικής δύναμης έφθασαν στην Λευκωσία για να φυλαχθούν στα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής Τράπεζας. Τα χρήματα που έστειλε η ΕΚΤ δεν ήταν μόνο χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αλλά χαρτονομίσματα από 5 μέχρι 500 ευρώ ώστε να λειτουργήσουν ουσιαστικά οι τράπεζες. Ενώ, λοιπόν, πέντε δισ. Μεταφέρθηκαν σε 4-6 κοντέινερ, όπως συνηγορούν τα γεγονότα, οι επαΐοντες στους οποίους απευθύνθηκε ο τέως πρόεδρος, ισχυρίζεται πως του είπαν ότι χρειάζονται… 40 κοντέινερ για να μεταφερθούν 300 εκατ.!
2ον. Επιπλέον, να θυμίσουμε στους αναγνώστες αλλά και στον κ. Αναστασιάδη πως είχε αρνηθεί ότι ταξίδεψε στις Σεϋχέλλες όταν είχε ρωτηθεί σχετικά. Εντούτοις, το γεγονός ότι ταξίδεψε, και μάλιστα δύο φορές, αποκαλύφθηκε από τη μισθοδοσία των αστυνομικών που τον συνόδευαν.
3ον. Πέραν, όμως, του κρύου αστείου περί των 40 κοντέινερ, να προσθέσουμε στο παζλ των πληροφοριών και τα εξής: Άνθρωπος που βρισκόταν επί τόπου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μέτρησε 80 αποσκευές ιδίου διαμετρήματος. Υπάρχει και βίντεο από το εσωτερικό του αεροπλάνου που έφυγε για τις Σεϋχέλλες, μάλιστα με εικόνες από ένα υπνοδωμάτιο και τις θέσεις επιβατών. Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε οι επιβάτες έφυγαν για τις επαύλεις του Σαουδάραβα ενώ άνθρωποι εντεταλμένοι παρέλαβαν τις 80 πανομοιότυπες αποσκευές για να τις μεταφέρουν στον προορισμό τους…
4ον. Στην έκθεση τουρισμού, στο Λονδίνο, πολιτικός-επιχειρηματίας από τις Σεϋχέλλες με εξαίρετη γνώση του πολιτικο-οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας αλλά και με πολυετή σχέση φιλίας με Κύπριο ξενοδόχο, είχε να του πει πολλά για τις πληροφορίες. Σχετικές με το ότι, δέκα εκατομμύρια, μετά από το σχετικό δημοσίευμα στην «Κ», αποφάσισαν να ταξιδέψουν από τις Σεϋχέλλες, στα νησιά του Αγίου Ματθαίου.
5ον. Σε ότι αφορά το ότι ο δημοσιογράφος «απελύθη», τα γεγονότα συνηγορούν ότι ο άνθρωπος έχει μάλλον το ψέμα σε πρώτη διάταξη, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν απολύθηκε ο δημοσιογράφος, ο δημοσιογράφος παραιτήθηκε.
Επειδή, όμως, ούτε οι εκδότες της «Κ» τοποθετήθηκαν έναντι του ψεύδους Αναστασιάδη περί απόλυσης μου, παραθέτω χαρακτηριστικά αποσπάσματα της σχετικής επιστολής μου, του Ιανουαρίου του 2021, αφού πρώτα ενημερώσω και τους δύο ότι ο τέως πρόεδρος μου είχε διαμηνύσει μέσω τέως βουλευτή, ότι εκείνος δεν είχε τίποτε εναντίον μου, αλλά με κατάγγειλαν στον ίδιο οι εκδότες της «Κ» και του ζήτησαν να μου ζητήσει να απολογηθώ.
Έγραφα μεταξύ άλλων και τα παρακάτω στις 13.01.2021 προς τους εκδότες της «Κ»: «Η άρνηση μου να απολογηθώ οδήγησε στην ανάληψης από μέρους σας πρωτοβουλίας, όπως μου είπατε, να απευθύνετε τη Δευτέρα 11.01.2021, χωρίς να με ενημερώσετε, επιστολή δια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναλαμβάνοντας δέσμευση ανασκευής του δημοσιεύματος, επειδή όπως μου είπατε σας πήρε το πρωί της Δευτέρας τηλέφωνο απειλώντας ότι θα κινήσει αγωγή. Όσοι γνωρίζουν καλά την συμπεριφορά των βασικών πολιτικών προσώπων στη Λευκωσία, ξέρουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, ποτέ δεν απειλεί δημοσιογράφους με αγωγές λιβέλου. Το πλέον σύνηθες για τον Πρόεδρο είναι να σε πάρει τηλέφωνο και να σου σύρει τα εξ αμάξης. Εξάλλου τη Δευτέρα το πρωί, ο κ. Αναστασιάδης είχε συνάντηση με την απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τ. Χ. Λουτ και μέχρι το μεσημέρι ήταν απασχολημένος, όπως όλοι καλά γνωρίζουν. Τέλος απαιτήσατε να συναινέσω σε, “Διευκρίνηση” στην ηλεκτρονική “Καθημερινή”, για να μην εκτεθεί η εφημερίδα και να μη συρθεί στα δικαστήρια. Επί του προκειμένου εκτιμώ ότι το κύρος της εφημερίδας πλήττεται ακριβώς επειδή ο εκδότης έσπευσε στην εξουσία δια το φόβο αγωγής αντί να υπερασπιστεί, τη θέση του διευθυντή σε ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα αλλά και την αξιοπρέπεια και το κύρος της εφημερίδας την ώρα της κρίσεως στο Κυπριακό, με την απειλή των δύο κρατών. Ακριβώς όπως είχε κάνει η αείμνηστη Ελένη Βλάχου, όταν την 21η Απριλίου 1967, με την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, ανέστειλε την κυκλοφορία της Καθημερινής και την κυκλοφόρησε ξανά στις 15 Σεπτεμβρίου 1974.
Επειδή για μένα προέχει η αξιοπρέπεια, το κύρος και το ήθος στη ζωή και τη δημοσιογραφία και διότι η αποφυγή του κινδύνου της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο ισοδυναμεί με ολοκλήρωση της τραγωδίας που επισώρευσε το πραξικόπημα και συμπλήρωσε η τουρκική εισβολή και καθώς δεν ανέχομαι να συμπράττω με φορείς τέτοιων πολιτικών θέσεων και πρακτικών, σας πληροφορώ ότι η ως άνω στάση σας και ενέργειες πέραν του ότι με ακυρώνουν στα μάτια των συνεργατών μου ως Διευθυντή, αποτελούν και απόπειρα φίμωσης και χειραγώγησής της δημοσιογραφικής μου άποψης και με προσβάλλουν, ως άνθρωπο αλλά και ως επαγγελματία. Η συμπεριφορά σας αυτή δεν μου αφήνει ούτε το ελάχιστο περιθώριο να παραμείνω και με αναγκάζει να υποβάλλω άμεσα την παραίτηση μου από τη θέση του Διευθυντή της Καθημερινής, στη οποία υπηρέτησα από την 1η Αυγούστου 2008…».
Επειδή, λοιπόν, μετά από τρία χρόνια τα γεγονότα έχουν οδηγήσει στο να εξετάζεται ο Νίκος Αναστασιάδης από την Επιτροπή Διαφθοράς για όσα κατηγορείται στο βιβλίο «Κράτος Μαφία», όποιος κάθεται απέναντι του σε μια συνέντευξη θα πρέπει να παρουσιάζεται πλήρως ενημερωμένος και όταν αυτός λέει ψέματα, στη συγκεκριμένη περίπτωση περί δημοσιογράφου που απολύθηκε, να μη υιοθετεί το ψεύδος. Εξάλλου, αν κάτι έχουμε όλοι μας μάθει στην πάροδο των χρόνων είναι ότι το ψέμα έχει κοντό ποδάρι, χωρίς δυστυχώς να βλέπουμε ότι έχουμε μια χώρα «κουτσών» πολιτικών και δημοσιογράφων, πλείστοι των οποίων τρώνε από το ίδιο τραπέζι της διαφθοράς… Υπάρχουν κι άλλα που θα τα πούμε εν ευθέτω χρόνο!