Search
Close this search box.

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα της απελευθέρωσης του στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις 27 Ιανουαρίου 1945, την ημέρα της απελευθέρωσης του στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς κοντά στην Κρακοβία της Πολωνίας.

Η ναζιστική Γερμανία είχε εδώ και χρόνια ξεκινήσει τη συστηματική δίωξη και γενοκτονία ευρωπαίων Εβραίων και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο σε αυτό τους το σχέδιο, που τελικά οδήγησε στον θάνατο 6 εκατομμύρια Εβραίους.

Το Άουσβιτς ήταν το μεγαλύτερο σύμπλεγμα στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.

Ο Κόκκινος Στρατός των Σοβιετικών προελαύνοντας προς τη Γερμανία, έχει φτάσει στην γειτονική Πολωνία. Η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική ήττα των Ναζί έχει ξεκινήσει. Στις 24 Ιανουαρίου 1945, τέσσερις έφιπποι άνδρες του Κόκκινου Στρατού, βρίσκουν συμπτωματικά στον δρόμο τους τις εγκαταστάσεις του Άουσβιτς.

Λίγα λεπτά αργότερα αντικρίζουν στοιβαγμένους μέσα σε κοιτώνες, χιλιάδες κρατουμένους στα όρια του θανάτου.

Οι ναζί υποχωρώντας, πήραν μαζί τους χιλιάδες κρατούμενους υποχρεώνοντάς τους σε εξοντωτικές πορείες θανάτου. Επιχείρησαν να καταστρέψουν αποθήκες και θαλάμους αερίων για να μην αφήσουν ίχνη της απάνθρωπης διαδικασίας εξόντωσης Εβραίων και έφυγαν.

Όσοι από τους κρατούμενους, λόγω της εξαθλιωμένης κατάστασης της υγείας τους, δεν μπορούσαν να περπατήσουν, εγκαταλείφθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης να πεθάνουν από την ασιτία και το ψύχος.

Συνολικά εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια εξοντώθηκαν. Περίπου 900.000 πέθαναν μετά την επιλογή που έγινε άμεσα κατά την άφιξή τους. Άλλοι 200.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες, υποσιτισμό, βαρύτατη κακοποίηση, συνέπειες ιατρικών πειραμάτων ή δολοφονήθηκαν. Οι συνηθέστεροι τρόποι εκτέλεσης ήταν: Δηλητηρίαση με το αέριο Κυκλώνας Β σε ειδικούς θαλάμους (θάλαμοι αερίων), πυρά πυροβόλου όπλου, θανατηφόρα ένεση, απογχονισμός, θάνατος από ασιτία.

Ως μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης του Τρίτου Ράιχ, το Άουσβιτς έγινε σύμβολο για τις μαζικές δολοφονίες των εθνικοσοσιαλιστών και του Ολοκαυτώματος, θύματα του οποίου υπήρξαν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι. Αρνητές του ολοκαυτώματος προσπαθούν να εξαπατήσουν τους αναγνώστες τους επισημαίνοντας την εκδοχή των τεσσάρων εκατομμυρίων, που εμφανιζόταν παλαιότερα κυρίως σε ανατολικοευρωπαίους ιστορικούς, και, υπονοώντας ότι οι αριθμοί, αφού αλλάζουν συνεχώς, είναι προϊόν προπαγάνδας.

Κρίμα, λίγες δεκαετίες μετά οι ΕΒραίοι να σκοτώνουν με τον χειρότερο τρόπο, τη γενοκτονία τους Παλαιστίνιους.
Τελικά, τίποτα δεν μας δίδαξαν οι αιματοβαμμένες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας!

Ποτέ ξανά Φασισμός!
Ποτέ ξανα ναζισμός!
Ποτέ ξανά μίσος και σκοτωμός!

Αριθμός θυμάτων

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου του Στρατοπέδου Αρχειοθετήθηκε 2006-06-20 στο Wayback Machine. καταγράφονται το πλήθος και οι κατηγορίες των εξής καταγεγραμμένων θυμάτων αυτού του στρατοπέδου, με τα αντίστοιχα διακριτικά σήματα με τα οποία τους χαρακτήριζαν οι Ναζιστές:

  • Εβραίοι (δύο τρίγωνα που σχηματίζουν εξάκτινο αστέρι, σε συνδυασμό με την κατηγορία του κρατουμένου): Από το 1943 και έπειτα αποτελούσαν την πιο πολυάριθμη ομάδα κρατουμένων. Συνολικά 1.100.000 Εβραίοι εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς μεταξύ των ετών 1940-1945. Περίπου 960.000 θανατώθηκαν εκεί (από τους οποίους 865.000 σε θαλάμους αερίων αμέσως κατά την άφιξή τους και περίπου 95.000 από τις 200.000 Εβραίων που ήταν καταγεγραμμένοι ως κρατούμενοι). Υπολογίζεται ότι περίπου 55.000 Έλληνες Εβραίοι εκτοπίστηκαν με προορισμό αυτό το στρατόπεδο. Ο διοικητής του Άουσβιτς, Ρούντολφ Ες, ομολόγησε ότι δολοφόνησε περίπου 40.000 Ουγγρο-εβραίους κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού του 1944[4].
  • Πολιτικοί κρατούμενοι (κόκκινο τρίγωνο): Στην πλειονότητά τους ήταν Πολωνοί που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια ενεργειών καταστολής ή λόγω της συμμετοχής τους σε αντιστασιακά κινήματα. Ο αριθμός τους ανέρχεται στους 160.000 περίπου.
  • Πολωνοί (“P” πάνω σε κόκκινο τρίγωνο): Ήταν η πολυπληθέστερη ομάδα μη Εβραίων κρατουμένων. Περίπου 140-150.000 Πολωνοί εκτοπίστηκαν σε αυτό το στρατόπεδο. Οι μισοί από αυτούς, περίπου 70-75.000 άτομα, εξοντώθηκαν είτε με εκτελέσεις είτε πέθαναν από την πείνα ή τις ασθένειες.
  • Αθίγγανοι και κοινωνικά απροσάρμοστοι (μαύρο τρίγωνο): Περίπου 23.000 Αθίγγανοι βρήκαν τον θάνατο εκεί, η πλειονότητά τους μέσω αποτέφρωσης. Επίσης, υπήρχε ένας μικρός αριθμός ιεροδούλων.
  • Αιχμάλωτοι πολέμου: Αφορά κυρίως σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου. Περίπου 15.000 άτομα εκτοπίστηκαν εκεί και όλοι τους σχεδόν εξοντώθηκαν.
  • Άλλες εθνικές ομάδες: Υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 κρατούμενοι προέρχονταν από διάφορες άλλες εθνικές ομάδες, Τσέχοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Σλοβένοι, κ.α.
  • Σωφρονιστικοί κρατούμενοι (σημάδι “EH” (Erziehungshäftling)): Υπολογίζεται ότι υπήρχαν περίπου 11.000 κρατούμενοι εξαιτίας διαφόρων παραπτωμάτων.
  • Ποινικοί κρατούμενοι (πράσινο τρίγωνο): Αυτή η κατηγορία περιλάμβανε λίγες εκατοντάδες κρατουμένων.
  • Μάρτυρες του Ιεχωβά (μωβ τρίγωνο): Φυλακίζονταν λόγω της συμπεριφοράς και της στάσης τους, που ήταν αποτέλεσμα των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους. Υπήρχαν τουλάχιστον 138 καταγεγραμμένοι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Υπήρχαν επίσης 249 κρατούμενοι που είχαν καταχωρηθεί σε άλλες κατηγορίες, αν και ήταν γνωστό ότι ήταν Μάρτυρες του Ιεχωβά.
  • Ομοφυλόφιλοι (ροζ τρίγωνο): Τουλάχιστον μερικές δεκάδες ομοφυλόφιλων φυλακίστηκαν και καταγράφηκαν σε αυτή την κατηγορία.


Ο Franciszek Piper αναφέρεται στη μελέτη του Die Zahl der Opfer von Auschwitz (ελλ. Ο αριθμός των θυμάτων του Άουσβιτς) βάσει έρευνας και πηγών που συγκεντρώθηκαν στο διάστημα 1945-1990 σε 1.100.000 νεκρούς στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου.

Ο Jean-Claude Pressac αναφέρεται στο βιβλίο του Les Crématoires d’ Auschwitz (ελλ. Τα κρεματόρια του Άουσβιτς) στη δολοφονία μέχρι και 711.000 ανθρώπων. Συνυπολογίζει εδώ τους 470.000-550.000 Εβραίους, οι οποίοι εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς, όπου χάθηκαν τα ίχνη τους, 126.000 κρατούμενους οι οποίοι υπάρχουν καταγεγραμμένοι στα αρχεία, 15.000 σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου όπως και 20.000 νεκρούς διάφορων μειονοτήτων (όπως π.χ. “Τσιγγάνοι“). Ο Pressac τονίζει ότι οι αριθμοί αυτοί βασίζονται στη σύγχρονη έρευνα (1995) και ίσως θα πρέπει, βάσει κατοπινής έρευνας, να διορθωθούν. Πράγματι, ο αριθμός των Ούγγρων Εβραίων που εκτοπίστηκαν το 1944 ήταν μεγαλύτερος από ότι ανέφερε ο Pressac και στο μεταξύ έχει διορθωθεί.

Γνωστοί κρατούμενοι και θύματα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εμείς, οι άλλοι – οι άλλοι, εμείς!

Της Γιώτας Δημητρίου * This week’s editorial follows, in English. Εμείς, οι άλλοι – οι άλλοι, εμείς.Μια αδιάκοπη μάχη διαχωρισμού.Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν αυτή

Η συνδημότισσα μας Κωνσταντίνα μας παρουσιάζει μια νηστήσιμη συνταγή Μανιταράκια Αναθρήκας

Μανιταράκια Αναθρήκας– Νηστίσιμη απόλαυση με θρεπτική αξία Αυτή την εβδομάδα, η συνδημότισσά μας Κωνσταντίνα Ελευθερίου μάς προτείνει μια εξαιρετική νηστίσιμη συνταγή που ταιριάζει απόλυτα με

Μαργαρίτα Κωνσταντινίδου – Διευθύντρια Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας: «Η νέα γενιά έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Το σχολείο, λοιπόν,δεν είναι απλά ένας θεσμός -είναι η αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο»

Η Μαργαρίτα Κωνσταντινίδου δεν είναι απλώς η σημερινή Διευθύντρια της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας – είναι ένα πρόσωπο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και την πορεία

Γιορτή Διαφορετικότητας και Ειρήνης / Ανδρέας Πασιουρτίδης: “Ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας το Φεστιβάλ του Λυκείου Μακαρίου Γ’ Λάρνακας”

Μήνυμα ειρήνης και αποδοχής από το Λύκειο Μακαρίου Γ’ στη Λάρνακα – “Όλοι Μαζί, Όλοι Ίσοι” Με επίκεντρο την αξία της ειρήνης και τη δύναμη

error: Content is protected !!