Απαντήσεις Παπαναστασίου στο υπόμνημα που υποβλήθηκε
Επί τάπητος τέθηκαν σήμερα οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία του κόμματος με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανία, Γιώργο Παπαναστασίου.
Η συνάντηση έγινε στη βάση ενός υπομνήματος που το ΑΚΕΛ απέστειλε στο αρμόδιο Υπουργείο με συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες διαμόρφωσε ως αποτέλεσμα των συναντήσεων που είχε με οργανώσεις που εκπροσωπούν τις ΜμΕ και ειδικά με την ΠΟΒΕΚ.
Οι προτάσεις κατευθύνονταν προς την υλοποίηση τριών αξόνων.
• Πρώτο, στην περαιτέρω στόχευση συγκεκριμένων προγραμμάτων για να διευκολυνθούν κυρίως οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις στη χρηματοδότηση και στα διάφορα σχέδια που τρέχουν από το Υπουργείο.
• Δεύτερο, στη δυνατότητα για κάποια συγκεκριμένα προγράμματα να υπάρξει αύξηση των χορηγιών, έχοντας υπόψη τις αυξήσεις που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια σε πρώτες ύλες αλλά και υπηρεσίες.
• Και τρίτο, στην απλοποίηση των διαδικασιών που να διευκολύνουν τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στα προγράμματα χρηματοδότησης.
«Θα πρέπει να πω ότι ο Υπουργός με τους συνεργάτες του ήρθαν με συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτό το υπόμνημα. Σε αρκετά ζητήματα τα οποία είχαμε θέσει δίνονται θετικές απαντήσεις και ήδη διάφορα ζητήματα έχουν δρομολογηθεί», ανέφερε ο γγ του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου.
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τη συνάντηση. Έγινε σε ένα πολύ εποικοδομητικό και θετικό κλίμα. Πιστεύω ότι μέσα και από αυτή την προσπάθεια που καταβάλουμε εμείς ως Κόμμα και μέσα από τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου, ότι για τα ζητήματα που έχουμε θέσει, θα έχουμε ένα καλύτερο πεδίο προς όφελος των ΜμΕ που να μην ξεχνούμε αποτελούν και τη ραχοκοκαλία της κυπριακής οικονομίας», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις – εισηγήσεις του ΑΚΕΛ είναι:
- Καθορισμός εσωτερικής υποκατηγορίας στα διάφορα σχέδια για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με βάση τον αριθμό των απασχολούμενων έτσι όπως καθορίζεται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2003/361)[1] και ανακατανομή των σχετικών κονδυλιών.
- Αύξηση της έντασης της χορηγίας στις κατηγορίες των πολύ μικρών επιχειρήσεων στο 80% των επιλέξιμων δαπανών σε σχέση με το 50% που είναι στα πλείστα σήμερα.
- Απλοποίηση διαδικασίας για επιχορηγήσεις με όριο τις €50χιλ. με την υποχρέωση προσκόμισης των ελάχιστων απαραίτητων πιστοποιητικών, μέσω της χρήσης του Αριθμού Εγγραφής της Εταιρείας (ΗΕ) έτσι ώστε να διαπιστώνεται άμεσα η συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις προς το Κράτος. Παράλληλα, η άδεια οικοδομής να καταστεί είναι απαιτούμενη κατά την τελική πληρωμή και όχι την έγκριση.
- Παραχώρηση πρόθεσης για εξέταση έγκρισης χρηματοδότησης, κάτι που θα διευκολύνει τους δικαιούχους στην εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης. Νοείται ότι θα πρέπει να δίνεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. 2-4 μήνες) στον δικαιούχο για εξασφάλιση έγκριση χρηματοδότησης από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
- Εισαγωγή περιθωρίου αναπροσαρμογής της κάλυψης των επιλέξιμων δαπανών στη βάση της αύξησης του πληθωρισμού.
- Εφαρμογή διαδικασίας ανοικτού τέλους έτσι ώστε τα σχέδια να ολοκληρώνονται με την εξάντληση των διαθέσιμων κονδυλιών.
- Προκήρυξη συγκεκριμένων σχεδίων για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση καθώς και για επιδότηση του business plan των επιχειρήσεων.
- Σύσταση και λειτουργία υπηρεσίας υποστήριξης (HELP DESK) τόσο για παροχή πληροφοριών όσο και καθοδήγηση στην συμπλήρωση αιτήσεων.
- Να προηγείται δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της ετοιμασίας των σχεδίων στη βάση ενός ημερολογιακού προγραμματισμού των προκηρύξεων, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους.
[1] Μέχρι 9 εργαζόμενους είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέχρι 49 μικρές και από 50 μέχρι 249 εργαζόμενους θεωρούνται μεσαίες.
Πηγή: Πολίτης