Το SkalaTimes τονίζει: Σκοπός αυτών των δημοσιεύσεων είναι να προστατέψουμε τα παιδιά μας! Αυτά που δέχονται μπούλινγκ, αλλά και αυτά που ασκούν μπούλινγκ, έτσι ώστε μέσα από σωστές εκπαιδευτικές και άλλες μεθόδους όλοι μαζί να εξαφανίσουμε αυτόν τον ΕΦΙΑΛΤΗ που λέγεται μπούλινγκ/Σχολικός Εκφοβισμός
SkalaTimes Team
Μετά τη δημοσίευση του σοβαρότατου θέματος ξυλοδαρμού 10χρονου κοριτσιού απο συμμαθητή της, σε δημοτικό σχολείο στη Λάρνακα, που πρώτο έφερε στη δημοσιότητα το SkalaTimes, το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις -όπως και έπρεπε- και αρκετά παγκύπρια ΜΜΕ έχουν ασχοληθεί με αυτό.
Σε επικοινωνία του SkalaTimes με το Υπουργείο Παιδείας μας έχουν δηλώσει πως το θέμα διερευνάται όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις περιστατικών και καταγγελιών.
Από τη πλευρά τους οι γονείς της μαθήτριας έχουν και οι ίδιοι επικοινωνήσει με το Υπουργείο Παιδείας. Η μητέρα δήλωσε σήμερα το μεσημέρι στο SkalaTimes: “οφείλω να αναφέρω ότι η αντιμετώπιση του Υπουργείου Παιδείας μέχρι στιγμής είναι πολύ θετική και έχουν προβεί σε άμεσες ενέργειες. Αύριο έχουμε συνάντηση μαζί τους. Αυτό είναι πολύ θετικό, οφείλω να το αναφέρω και τους ευχαριστώ”.
Σκοπός αυτών των δημοσιεύσεων είναι να προστατέψουμε τα παιδιά μας! Αυτά που δέχονται μπούλινγκ, αλλά και αυτά που ασκούν μπούλινγκ, έτσι ώστε μέσα από σωστές εκπαιδευτικές και άλλες μεθόδους όλοι μαζί να εξαφανίσουμε αυτόν τον ΕΦΙΑΛΤΗ που λέγεται μπούλινγκ.
Ένα άλλο ζήτημα που ήρθε στο φως μέσα από την ιστορία του χθεσινού ξυλοδαρμού της 10χρονης μαθήτριας είναι αυτό της φύλαξης των παιδιών όταν χτυπά το κουδούνι για να σχολάσουν. Στα δέκα ή δεκαπέντε λεπτά που ενδέχεται να περιμένουν κάποιο δικό τους να τα παραλάβει, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη τους;
Σήμερα, μια μέρα μετά το χθεσινό ξυλοδαρμό μαθήτριας ο κ. Πασιουρτίδης δήλωσε στο SkalaTimes: “Μετά το δημοσίευμα του SkalaTimes μίλησα με τη πρώτη λειτουργό εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας για την Επαρχία Λάρνακας. Μου είπε ότι από το πρωί έχει ξεκινήσει από το Επαρχειακό Γραφείο Παιδείας η διερεύνηση των όσων αναφέρονται στο δημοσίευμα του SkalaTimes και θα με ενημερώσει για το αποτέλεσμα. Να αναφέρω ότι διερευνάται όχι μόνο ο ξυλοδαρμός αλλά και όλες οι άλλες καταγγελίες που αναφέρονται στο ρεπορτάζ. Είναι γεγιονός πως εμείς μετά το άδικο χαμό του 16χρονου μαθητή Παναγιώτη Στεφανή καταθέσαμε πρόταση νόμου για ποινικοποίηση του εκφοβισμού (bullying). Η ποινή λειτουργεί και ως πρόληψη, αυτή είναι η άποψη μου. Για εμάς η ασφάλεια των παιδιών μας, σε όλα τα επίπεδα, η ψυχολογική και σωματική τους υγεία είναι η πρώτη μας προτεραιότητα”.
—————————————————————–
Να υπενθυμίσουμε: Το ζήτημα του εκφοβισμού είχε ανακύψει από το 2022, όταν ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης κατέθεσε πρόταση Νόμου για ποινικοποίηση του εκφοβισμού, γνωστού και ως «bullying», ο οποίος συνίσταται στη σωματική ή και ψυχολογική κακοποίηση και προσβολή της αξιοπρέπειας ατόμων, φαινόμενο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην κοινωνία, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και διεθνώς. Ακολούθως, τον Μάιο του 2022, κατατέθηκε δεύτερη πρόταση Νόμου, από την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η οποία πρότεινε τη θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος του σχολικού εκφοβισμού, που προβλέπει ποινή φυλάκισης εώς δώδεκα μήνες ή χρηματική ποινή μέχρι δύο χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί. Τελικώς, οι δύο βουλευτές, προχώρησαν το 2023 σε ομαδοποίηση των προτάσεών τους και κατέληξαν σε μια κοινή πρόταση Νόμου, η οποία προβλέπει όσα καταγράφονταν στην πρόταση της Προέδρου της Βουλής, καθώς και τη νομοθετική ρύθμιση του εργασιακού εκφοβισμού, γνωστού ως «mobbing», ως επίσης και του εκφοβισμού στο στράτευμα, με εισήγηση όπως η ποινή φυλάκισης ανέρχεται μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο αυτές ποινές.
Παρόλα αυτά, η πρόταση εκκρεμεί ακόμη ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, αφού προέκυψαν κάποιες εισηγήσεις από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και άλλους φορείς, ώστε να τροποποιηθούν κάποιες πρόνοιες της πρότασης Νόμου, πράγμα που ολοκληρώθηκε το τελευταίο διάστημα και πλέον θα αποσταλεί εκ νέου στους εισηγητές για να ανάψουν το πράσινο φως, ώστε να προχωρήσουν στη διαδικασία της συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής.