Search
Close this search box.

Εξόδιος Ακολουθία για τον Πάτερ Αντώνιο: Μικρό το χωριό του για να υποδεχθεί τους εκατοντάδες πιστούς από όλη τη Κύπρο που έτρεξαν να του πουν το τελευταίο αντίο και να τον αποχαιρετήσουν

SkalaTimes

Μικρό αποδείχθηκε το χωριό των Τρούλλων, για να υποδεχθεί σήμερα τους εκατοντάδες πιστούς από όλη τη Κύπρο που έτρεξαν για να πουν το τελευταίο αντίο και να αποχαιρετήσουν ένα σπουδαίο Άνθρωπο του Θεού, έναν άγιο όπως χαρακτηριστικά είπε η ΠτΒ Αννίτα Δημητρίου, στον επικήδειο που διάβασε.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος στους Τρούλλους και προέστει ο Μητροπολίτης Κιτίου κ.κ. Νεκτάριος, ενώ παρέστη πλήθος ιερέων, αλλά και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ Βαρνάβας.  

Επικήδειους λόγους διάβασαν ο Μητροπολίτης Κιτίου κ.κ. Νεκτάριος, η ΠτΒ Αννίτα Δημητρίου και ο Αντιδήμαρχος Τρούλλων Σπύρος Πάμπουλος.

Ο επικήδειος που διάβασε ο Μητροπολίτης Κιτίου:

«Εγώ βοσκήσω τα πρόβατά μου και εγώ αναπαύσωαυτά…το απολωλός ζητήσω και το πλανώμενονεπιστρέψω και το συντετριμμένον καταδήσω και το εκλείπον ενισχύσω και το ισχυρόν φυλάξω και βοσκήσω αυτά μετά κρίματος» Ιεζεκιήλ 34 15-16.
Με τα λόγια αυτά του προφήτου Ιεζεκιήλ, αδελφοί και πατέρες, επιλέξαμε να ξεκινήσουμε τον αποχαιρετιστήριο λόγο μας για ένα από τους εκλεκτότερους εργάτες του πνευματικού αμπελώνοςτης μητροπόλεως μας. Το χωρίο αυτό από την Παλαιά Διαθήκη σκιαγραφεί, σε τρεις γραμμές, τον άνθρωπο του Θεού που κηδεύουμε σήμερα, αφούλίγοι όπως αυτόν ξόδεψαν τόσες ώρες μέσα στο εξομολογητήριο ακούγοντας την εξομολόγηση καιτον πόνο χιλιάδων πιστών. Ο ευσκιόφυλλοςπλάτανος που ανέπαυε στον ίσκιο του πλήθος ανθρώπων έπεσε για να μεταφυτευθεί στην άνωΙερουσαλήμ. Ο πολυσέβαστος και πολιός λευίτης της μητροπόλεώς μας, πατήρ Αντώνιος, ανεχώρησε για τον ουρανό. Το γνωρίζαμε και το αναμέναμε ότι,όπως κάθε άνθρωπος, έμελλε κι αυτός να πληρώσειτο κοινόν χρέος. Συνειδητοποιούμε όμως,ταυτόχρονα, το κενό που αφήνει η απουσία του.
Ο αείμνηστος πατήρ Αντώνιος ήταν γέννημα και θρέμμα της Κοινότητος των Τρούλλων. Γεννήθηκε στις 17 Απριλίου 1934. Γονείς του ήταν ο Κώστας και η Μυροφόρα. Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα γι’ αυτό και αναγκάστηκε να διακόψει τη φοίτησή του στο Δημοτικό και να βγει από παιδί στη βιοπάλη, βοηθώντας τον μεγαλύτερό του αδελφόστις γεωργικές εργασίες. Φιλόθεος και φιλόπατρις ο νεαρός Αντώνιος ήταν αδύνατο να μείνει ασυγκίνητος από τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59. Γόνος της ηρωοτόκου κοινότητας Τρούλλων εντάχθηκε στις τάξεις των αγωνιστών και αναμίχθηκε ενεργά στη προσπάθεια για τηναποτίναξη του αποικιακού ζυγού. Μάλιστα δεσυνελήφθη και μεταφέρθηκε στα κρατητήρια Πύλας,όπου εκεί, όπως ο ίδιος διηγείτο, βασανίστηκε από τους Άγγλους στρατιώτες.
Μετά το τέλος του Αγώνα, ο πόθος του για να γίνειιερέας ήταν τόσο μεγάλος που δεν δίστασε σε ηλικία άνω των 20 χρονών να επιστρέψει στο Δημοτικό Σχολείο για να πάρει το απολυτήριο, που ήταναπαραίτητο για την εγγραφή του στην ιερατική σχολή «Απόστολος Βαρνάβας». Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή, ενυμφεύθη, το 1964,την μακαριστή πρεσβυτέρα Μαργαρίτα Παπαναστασίου από την Αφάνεια, όπου και εγκαταστάθηκαν. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά από τον γάμο τους και όλα τα μεγάλωσαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» γι’ αυτό αξιώθηκαν να τα δουν να προκόβουν και να αφιερώνονται στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Ο πατήρ Αντώνιος με την πνευματικότητά του αλλά και η πρεσβυτέραΜαργαρίτα με τη σοβαρότητά της ενέπνευσαν στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους την αγάπη για τον Θεό και την Εκκλησία.
Το έτος 1969 ο πατήρ Αντώνιος χειροτονήθηκεδιάκονος από τον τότε Χωρεπίσκοπο Κωνσταντίας,και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τον Α΄,και τοποθετήθηκε στη γενέτειρά του, στον ναό του Αγίου Μάμαντος. Η χειροτονία του σε πρεσβύτερο έγινε τρία χρόνια αργότερα, το 1972. Η τουρκική εισβολή του 1974 ανάγκασε τον πατέρα Αντώνιο με την οικογένειά του να εγκαταλείψει την Αφάνεια,όπου κατοικούσε, και να εγκατασταθεί στους Τρούλλους, εκεί δηλαδή που υπηρετούσε ως ιερέας.
Από τότε ο «Λύχνος ετέθη επί την λυχνίαν». Η φήμητου πατρός Αντωνίου εξήλθε των στενών ορίων της κοινότητάς του. Όργωνε κυριολεκτικά για χρόνια τη μητρόπολη Κιτίου, της οποίας το ποίμνιο διπλασιάστηκε λόγω της εγκατάστασης των προσφύγων, διακονώντας το μυστήριο της εξομολόγησης. Είναι γνωστό ότι κόσμος ερχόταν από όλα τα μέρη της Κύπρου. Το βάρος ήταν μεγάλοδιότι, παράλληλα με την εξομολόγηση, είχε και τα καθήκοντα στο ναό της κοινότητάς του. Όλα τα χρόνια μέχρι την ημέρα της κοίμησής του παρέμεινε πιστός στη διακονία που του ανέθεσε η Εκκλησία.Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι εξομολογούσε μέχριτο απόγευμα της Παρασκευής, προχθές, λίγες ώρες δηλαδή πριν να παραδώσει την ψυχή του στον Κύριο. Όταν τα τελευταία χρόνια οι δικοί του τον έβλεπαν καταπονημένο και του έλεγαν ότι πρέπει να ξεκουράζεται αυτός αντιδρούσε λέγοντας ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί την εξομολόγηση σε κανένα.Αφιέρωσε και την τελευταία ικμάδα της ζωής τουστα αγαπημένα του πνευματικά τέκνα. Για δεκαετίες ακροάστηκε τα κρίματα των ανθρώπων που προσέτρεξαν στο ευλογημένο πετραχήλι του και εγγυήθηκε το μέγεθος της μετανοίας τους. Συγχωρέσε, έδωσε άφεση αμαρτιών, οδηγώντας τους στο Ιερόν Ποτήριον της ζωής και σωτηρίας.
Ο αείμνηστος πατήρ Αντώνιος ήταν πάντα πρόθυμος να παρηγορήσει, να δώσει κουράγιο, βοήθεια στονφτωχό. Πάντοτε πρόθυμος και για τον πρώτο και τον έσχατο. Εκεί που άλλοι έκλειναν την πόρτα τους,αυτός την άνοιγε χωρίς να κάνει διάκριση.Αισθανόταν ότι ο καθένας που τον πλησίαζε ήταν οελάχιστος αδελφός του Χριστού μας όπως το λέει το ιερό Ευαγγέλιο. Γι’ αυτό τους άκουγε όλους για ώρες, μένοντας πολλές φορές νηστικός, πιέζονταςτον εαυτό του και στις απαραίτητες φυσικές ανάγκεςμε αποτέλεσμα να βλάπτει την υγεία του. Όλη η ζωή του μια θυσία για τον αμαρτωλό άνθρωπο.
Όσοι τον γνωρίσαμε θα θυμόμαστε πάντοτε την ευγένεια, τη σιωπή, τη συστολή και τη σεμνότητα την οποία διέθετε εκ φύσεως. Ήξερε να κρύβει καλά την ευφυία του. Μιλούσε με περίσκεψη και σοβαρότητα και ο λόγος του ήταν «άλατιηρτημένος». Η ζωή του ήταν απλή και δωρική. Ο κόσμος τον εμπιστευόταν για αυτό και με το κύρος που διέθετε πρωτοστάτησε στην ανέγερση του ιερούναού του αγίου Μάμαντος Τρούλλων και της Μονήςτης Παναγίας «Ρόδο το Αμάραντο».
Ευγνωμόνως και χρεωστικώς οφείλουμε να καταθέσουμε τη μαρτυρία μας για το γνήσιο εκκλησιαστικό ήθος και πνεύμα του πατρόςΑντωνίου το οποίο δυστυχώς βάλλεται στην εποχή μας. Ο πατήρ Αντώνιος σεβόταν τον θεσμό της Εκκλησίας και τους επισκόπους της. Καμία προσπάθεια αυτονόμησης ή αποκοπής από τον επίσκοπο και την Εκκλησία. Πάντοτε συνεργαζότανκαι σεβόταν τον εκάστοτε επίσκοπό του. Ασφαλώς, ο σεβασμός και η τιμή ήταν αμοιβαία. Φαίνεται είναι ίδιο των αγίων ανθρώπων η ορθή εκκλησιολογίακαθότι είναι κάτοχοι της εμπειρικής και αληθινής θεολογίας. Ας παραδειγματιστούμε οι νεότεροι και ας βαδίζουμε πάνω στα δικά τους ίχνη.  Η μητρόπολη Κιτίου, η πενθηφορούσα κοινότηταΤρούλλων, η οικογένεια του αειμνήστου πατρόςΑντωνίου αλλά και τα πολυάριθμα πνευματικά τέκνατου, που συνωστίζονται γύρω από το φέρετρό του,θα τον στερηθούν πραγματικά. Όμως η Εκκλησία δεν τον έχασε. Τον έχει πια πρεσβευτή στον θρόνο της χάριτος του Θεού στον ουρανό, όπου εκεί ως λειτουργός στο Ουράνιο θυσιαστήριο, απερίσπαστος πλέον, θα παρακαλεί τον Θεό και θα προσεύχεται υπέρ πάντων ημών. Είμαστε βέβαιοι ότι σήμερα τον συνοδεύουν στον ουρανό οι πολλοί κόποι και μόχθοιτου για την Εκκλησία του Χριστού.
Πάτερ Αντώνιε, 
Πορεύου εν ειρήνη την αγαθήν πορείαν την άγουσανστην αληθή και άληκτον ζωήν ένθα ητοιμάσθη σοι τόπος ανάπαυσεως».


Η Πρόεδρος της βουλής Αννίτα Δημητρίου, η Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Πειβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου εκ μέρους του ΠτΔ, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, οι Βουλευτές Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Σωτήρης Ιωάννου, Ανδρέας Αποστόλου, Μιχάλης Γιακουμή, ο Δήμαρχος Αραδίππου κ. Χριστόδουλος Πάρτου, η Αντιδήμαρχος Αραδίππου Ευανθία Σάββα, ο Κοινοτάρχης Πύλας Σίμος Μυτίδης, πλήθος άλλων αξιωματούχων, αλλά και εκατοντάδες κόσμου όλων των ηλικιών, ήταν εκεί για να πουν “αντίο” σε έναν άνθρωπο του Θεού που για πολλούς θεωρείται Άγιος.

Ο επικήδειος λόγος που διάβασε η ΠτΒ:

Τα λόγια φτωχά για να περιγράψουν την αγάπη του κόσμου και των εκατοντάδων πνευματικών του παιδιών που σήμερα αδυνατούσαν να πιστέψουν πως δεν θα ξανακούσουν και δεν θα ξαναμιλήσουν με τον πνευματικό τους πατέρα, που έφυγε σε ηλικία 91 ετών, πλήρης ημερών, αλλά αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Μπορεί ο πάτερ Αντώνιος τα τελευταία χρόνια, λόγω ηλικίας, να είχε σταματήσει να εξομολογεί, αλλά στο σπίτι του καθημερινά έφταναν δεκάδες Χριστιανοί από όλη τη Κύπρο, για εξομολόγηση ή για να πάρουν την ευχή του και φυσικά δεν έλεγε ποτέ όχι, σε κανέναν, όσο κουρασμένος και αν ήταν και παρόλη την ηλικία του.
Μάλιστα, ενδεικτικό της μεγάλης του αγάπης προς τα πνευματικά του παιδιά είναι και το γεγονός πως μέχρι και την Παρασκευή, μια μέρα πριν κοιμηθεί, κόσμος τον είχε επισκεφτεί για εξομολόγηση ή για να πάρει την ευχή του.

Ο επικήδειος λόγος που διάβασε ο Αντιδήμαρχος Τρούλλων:

Ο πάτερ Αντώνιος διετέλεσε ιερέας της κοινότητας Τρούλλων από το 1969.

Ευχόμαστε να καταταχθεί ανάμεσα στους Αγίους. Αν κάποιος αμφιβάλλει για την Αγιοσύνη του, ας μιλήσει με τα εκατοντάδες πνευματικά του παιδιά, από όλη τη Κύπρο, που πολλά από αυτά έχουν θαύματα να διηγηθούν, θαύματα που έζησαν μέσω του πάτερ Αντώνιου.

Είμαστε σίγουροι και το έχει διαβεβαίωσει και ο Αντιδήμαρχος Τρούλλων κ. Πάμπουλος, στον επικήδειο που διάβασε, πως το χωριό του θα τιμήσει δεόντως τη μνήμη του.

Από σήμερα λοιπόν, ένας Άγιος Άνθρωπος λιγότερος ανάμεσα μας,
αλλά ένας Άγιος περισσότερος στον ουρανό.

Αιωνία του η μνήμη.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Πρόσκληση σε αιμοδοσία από το Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λιβαδιών

Οι σύνδεσμοι γονέων και κηδεμόνων του περιφερειακου γυμνασίου και Λυκείου Λιβαδιών, σε συνεργασία με την τράπεζα αίματος του γενικού νοσοκομείου Λάρνακας προγραμματίζουν εθελοντική αιμοδοσία την

Λιβάδια: Κομμωτήριο για…. Καλό σκοπό!

Ανακοίνωση Δημοτικού Διαμερίσματος Λιβαδιών ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΒΑΔΙΩΝΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΟΝΕΩΝ /ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Την Πέμπτη 13/2/25 από τις 8:00πμ -13:00μμ εθελοντές κομμωτές και κομμώτριες θα βρίσκονται στο Λύκειο

error: Content is protected !!