Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗς ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ.
Αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στους μικρούς ΗΡΩΕΣ και στις οικογένειες τους, με την μοναδική ευχή, να ξεπερνούν την ασθένεια, μέχρι την ημέρα που αυτή η ασθένεια θα είναι ιάσιμη και περαστική!
Το SkalaTimes είχε δημοσιεύσει το 2017 τη συνέντευξη ενός ενήλικα, γνωστού εικαστικού, που ως παιδί είχε ξεπεράσει τη λευχαιμία και μέσα από τη συνέντευξη είχε στείλει το μήνυμα: “Δεν ειμαι ο μόνος που κέρδισα την μάχη με την λευχαιμία, και μάλιστα δύο φορές, στην παιδικη μου ηλικία. Ο κόσμος όλος είναι γεμάτος νικητές. Να έχετε πίστη στον εαυτό σας και στα παιδιά σας”.
Η συνέντευξη εδώ
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Κάθε 3 λεπτά, ένα παιδί στον κόσμο διαγιγνώσκεται με καρκίνο – Τα νούμερα που δεν πρέπει να αγνοούμε
Κάθε τρία λεπτά, ένα παιδί στον κόσμο διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Σε ετήσια κλίμακα, περίπου 400.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας μέχρι 19 ετών εμφανίζουν καρκίνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Το 80% των παιδιών με καρκίνο θεραπεύεται, εάν ζει σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Το ποσοστό, όμως, μειώνεται στο 30% στις υποανάπτυκτες χώρες. Εκεί, παιδιά χάνονται εξαιτίας της έλλειψης διάγνωσης, της λανθασμένης διάγνωσης ή της καθυστερημένης διάγνωσης. Παιδιά χάνονται λόγω των εμποδίων πρόσβασης στη φροντίδα, της εγκατάλειψης της θεραπείας, του θανάτου από τοξικότητα και της υποτροπής.
Ο παιδικός καρκίνος δεν μπορεί να προληφθεί. Δεν σχετίζεται με τον τρόπο ζωής ενός παιδιού, δεν συνδέεται πάντα με την κληρονομικότητα (τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 10% όλων των παιδιών με καρκίνο έχουν προδιάθεση λόγω γενετικών παραγόντων). Γι’ αυτό και η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπισή του και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων, είναι να δοθεί έμφαση στην έγκαιρη, σωστή διάγνωση, ακολουθούμενη από αποτελεσματική, τεκμηριωμένη θεραπεία με προσαρμοσμένη υποστηρικτική φροντίδα.
Η15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου (World Day against Childhood Cancer, International Childhood Cancer Day), με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (International Confederation of Childhood Cancer Parent Organizations, I.C.C.C.P.O.)., για να τιμήσει τα παιδιά και τις οικογένειες που βιώνουν τις ψυχοφθόρες και επίπονες επιπτώσεις της νόσου και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα.
Το 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με το Ερευνητικό Νοσοκομείο Παίδων St. Jude Children’s Research Hospital, εγκαινίασε την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τον Παιδικό Καρκίνο, για να παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες και τεχνική βοήθεια στις κυβερνήσεις και τον Δεκέμβριο του 2021, δημιούργησε την 1η Παγκόσμια Πλατφόρμα Πρόσβασης σε Αντικαρκινικά Φάρμακα για παιδιά και εφήβους, με στόχο να επιτευχθεί τουλάχιστον 60% επιβίωση από την νόσο έως το 2030. Παρά τις συνεχείς μελέτες, οι παιδικοί καρκίνοι στην πλειοψηφία τους δεν αποδίδονται σε συγκεκριμένα αίτια, για ελάχιστους τύπους εξ αυτών η εκδήλωσή τους συσχετίζεται με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες και συνήθειες του τρόπου ζωής και μόνο το 10% περίπου όλων των παιδιών με καρκίνο, φαίνεται να είχε προδιάθεση λόγω κληρονομικότητας. Επίσης, ορισμένες χρόνιες λοιμώξεις (από το HIV, Epstein-Barr και την ελονοσία), αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη παιδικού καρκίνου.
Αν και είναι δύσκολο να προληφθεί ο παιδικός καρκίνος, η έγκαιρη διάγνωση, η εξειδικευμένη θεραπεία, η σωστή φροντίδα και υποστήριξη των παιδιών που πάσχουν από την νόσο, οδηγούν σε σημαντική αύξηση του ποσοστού επιβίωσης ή και ίασης (σε ανεπτυγμένες χώρες, όπου οι υπηρεσίες υγείας είναι προσβάσιμες, πάνω από το 80% των παιδιών με καρκίνο θεραπεύονται).
Σκοπός της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου δεν είναι μόνο η ίαση, αλλά και η διατήρηση της ποιότητας ζωής, της ψυχολογικής ισορροπίας και της κοινωνικής ευεξίας των νεαρών ασθενών. Το φετινό σύνθημα της παγκόσμιας εκστρατείας κατά του καρκίνου «United by Unique», σηματοδοτεί μια νέα εποχή ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, με στόχο την κατανόηση των ιδιαίτερων αναγκών κάθε παιδιού και εφήβου, που νοσεί από καρκίνο.