![](https://www.skalatimes.com/wp-content/uploads/2025/02/Lambousa-sinking-1-768x1024.jpg)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ποντίστηκε σήμερα, 15 Φεβρουαρίου 2025, το σκάφος «Lambousa II» στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Λάρνακας στη Βορόκληνη. Η σημαντική αυτή δράση πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας, στο πλαίσιο εμπλουτισμού της υπό αναφορά θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής με τεχνητούς ύφαλους.
Το ποντισθέν σκάφος τοποθετήθηκε σε βάθος 20 μέτρων μεταξύ των σκαφών «Ελπίδα» και «LEF1». Για την προετοιμασία καθαρισμού του σκάφους ακολουθήθηκαν προδιαγραφές με βάση τη σύμβαση της Βαρκελώνης και επιπρόσθετους σχετικούς όρους του ΤΑΘΕ ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης απορρύπανσή του και η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Το σκάφος «Lambousa II» έχει μήκος 23 μέτρα και παραχωρήθηκε στο ΤΑΘΕ για να χρησιμοποιηθεί ως τεχνητός ύφαλος. Κατασκευάστηκε στη Ρουμανία το 1995 και το 2003 εγγράφηκε στο κυπριακό νηολόγιο σκαφών. Έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο του, από σήμερα θα αποτελεί κατοικία για διαφορετικούς θαλάσσιους οργανισμούς. Για την ιστορία, «Lambousa» ήταν και η ονομασία της αρχαίας Λαπήθου κατά τα Βυζαντινά χρόνια και η σημασία της λέξης είναι «ακτινοβολούσα».
Σε δηλώσεις της η Διευθύντρια του ΤΑΘΕ κα. Μαρίνα Αργυρού ανέφερε: «είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που σήμερα ολοκληρώθηκε ακόμη ένα έργο στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Βορόκληνης σε μια προσπάθεια εμπλουτισμού των τεχνητών υφάλων. Μιας περιοχής που παρουσιάζει περιορισμένους φυσικούς ύφαλους και της οποίας ο εμπλουτισμός ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. Οι προσπάθειες μας για ενίσχυση της περιοχής με τεχνητούς υφάλους θα συνεχιστούν και με άλλα έργα εκτός από την πόντιση του σκάφους «Lambousa II» και ευελπιστούμε ότι, σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους κρατικούς και τοπικούς φορείς θα καταφέρουμε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για περαιτέρω αύξηση και προστασία της θαλάσσιας ζωής. Απώτερος μας σκοπός είναι η προστασία και διατήρηση της θαλάσσιας περιοχής και η περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το θαλάσσιο περιβάλλον. Έχουμε την πεποίθηση ότι, από σήμερα το κοινό θα αγκαλιάσει ακόμη περισσότερο τη θαλάσσια
προστατευόμενη περιοχή της Βορόκληνης».
Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας κ. Ντίνος Λευκαρίτης δήλωσε: «είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που αναλογίζομαι όταν πρωτοξεκινήσαμε μαζί με το ΤΑΘΕ, 6 χρόνια πριν, την προσπάθεια δημιουργίας του τεχνητού υφάλου Λάρνακας. Από τότε, μέσα από μια σειρά κοινών δράσεων, καταφέραμε σημαντικά βήματα, με κορυφαίες στιγμές την πόντιση των σκαφών «Ελπίδα» και LEF1. Ως ΕΤΑΠ Λάρνακας, δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε τον εμπλουτισμό του υφάλου κάθε χρόνο – και το πράξαμε. Στην περιοχή έχουμε ήδη ποντίσει αμφορείς για την ενίσχυση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, ενώ πριν μερικούς μήνες στηρίξαμε και μια μοναδική υποβρύχια εικαστική έκθεση με ισχυρά οικολογικά μηνύματα. Διαχρονικός μας στόχος είναι η υλοποίηση αειφόρων δράσεων που όχι μόνο θα ενισχύουν τη θαλάσσια ζωή, αλλά και θα αναβαθμίζουν τον καταδυτικό μας τουρισμό».
Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, κ. Σταύρος Σταύρου, τόνισε τη σημαντικότητα της ημέρας αυτής, που έχει σαν σκοπό τον εμπλουτισμό του τεχνητού υφάλου της Λάρνακας.
Δήλωσε ότι η πόντιση του σκάφους «Lambousa II», είναι ακόμη μία δράση η οποία ενδυναμώνει τις προσπάθειες όλων μας για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας καθώς και της βιώσιμης ανάπτυξης την οποία όλοι επιζητούμε». Ο κ. Σταύρου ευχαρίστησε το ΤΑΘΕ, το Υφυπουργείο Τουρισμού, την ΕΤΑΠ Λ/κας και τον επιχειρηματικό κόσμο που στηρίζει έμπρακτα τέτοιες πρωτοβουλίες.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας, Δρ. Νάκης Αντωνίου, ανάφερε ότι το Επιμελητήριο συμμετέχει ενεργά σε διάφορες πρωτοβουλίες όπως αυτή της ενίσχυσης του τεχνητού υφάλου Λάρνακας. Η σημερινή ημέρα, συνέχισε, «μας χαροποιεί, και είναι με ιδιαίτερηικανοποίηση που έχουμε βάλει ως ΕΒΕΛ ένα μικρό λιθαράκι στην επίτευξη κοινών στόχων μέσω μιας ουσιαστικής δράσης που προσφέρει περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη».
Χαιρετισμός της κ Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και περιβάλλοντος στην εκδήλωση πόντισης του σκάφους «Lambousa II», Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025
Αξιότιμε Βουλευτή Λάρνακας (κύριε Ορφανίδη),
Πρόεδρε της ΑΛΚ (κ. Αποστόλου),
Δημοτικέ Σύμβουλε/εκπρόσωπε του Δήμου Λάρνακας (κ Καυκαλιά), Πρόεδρε του
Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου (κ. Σταύρου),
Πρόεδρε της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (κ.
Λευκαρίτη), αγαπητοί προσκεκλημένοι.
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην πόντιση του σκάφους «Lambousa II», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο εμπλουτισμού της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής Βορόκληνης με τεχνητούς ύφαλους.
Σήμερα, δεν είμαστε απλώς θεατές μιας εντυπωσιακής διαδικασίας· γινόμαστε μέρος μιας σημαντικής δράσης για τη θαλάσσια ζωή, την προστασία του οικοσυστήματος και την ενίσχυση της αλιείας.
Η περιοχή στην οποία βρισκόμαστε έχει εγκαθιδρυθεί ως θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή το 2020. Η ΘΠΠ Βορόκληνης, παρουσιάζει περιορισμένους φυσικούς υφάλους και η ενίσχυση της που γίνεται σταδιακά συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων χώρων ανάπτυξης, διατροφής και προστασίας για τη θαλάσσια ζωή και σε αύξηση των αλιευτικών αποθεμάτων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε για τον σκοπό αυτό. Πριν από πέντε περίπου χρόνια, και σε απόσταση περίπου 500 μέτρα από εδώ, σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, το ΕΒΕ της πόλης, καθώς και με άλλους φορείς, τοποθετήθηκαν σε βάθος 30 μέτρων το σκάφος «ΕΛΠΙΔΑ» και το σκάφος «LEF 1» σε βάθος 14 μέτρων.
Σήμερα, το «Lambousa II», ένα σκάφος 23 μέτρων, αποκτά μια νέα αποστολή: να γίνει καταφύγιο ζωής στον βυθό.
Το σκάφος «Lambousa II», που παραχωρήθηκε στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών για να χρησιμοποιηθεί ως τεχνητός ύφαλος, κατασκευάστηκε στη Ρουμανία το 1995, και το 2003 εγγράφηκε στο κυπριακό νηολόγιο σκαφών. Έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του, από σήμερα θα αποτελεί κατοικία για διαφορετικούς θαλάσσιους οργανισμούς. Η ονομασία του δεν είναι τυχαία.
«Lambousa» ήταν το όνομα της αρχαίας Λαπήθου κατά τα Βυζαντινά χρόνια και σημαίνει «ακτινοβολούσα». Και αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε με τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές: να αποτελούν κέντρα ζωής, γνώσης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Κύριες και Κύριοι,
Πέραν από τα οφέλη για την αύξηση των ιχθυαποθεμάτων και τη θαλάσσια ζωή, οι
θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και οι τεχνητοί ύφαλοι δημιουργούν ευκαιρίες για δραστηριότητες συμβατές με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως είναι η αυτόνομη και η ελεύθερη κατάδυση και η προώθηση της επιστημονικής έρευνας, ενώ παράλληλα αποτελούν ιδανικές περιοχές περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης.
Το Υπουργείο και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, που έχει την αρμοδιότητα για την προστασία και διαχείριση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών συνεχίζει τον εμπλουτισμό τόσο της ΘΠΠ Βορόκληνης όσο και άλλων ΘΠΠ. Σχετικό έργο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Παράλληλα, σε στενή συνεργασία με άλλους κρατικούς και τοπικούς φορείς, θα εργαζόμαστε για να επιτυγχάνεται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό καλή διαχείριση και ανάδειξη της ΘΠΠ Βορόκληνης, διασφαλίζοντας ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος συνδυάζεται με ευκαιρίες ανάπτυξης και βιώσιμης αξιοποίησης.
Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της δράσης, ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία Brasal Marine για την παραχώρηση του σκαφους Lambousa II και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας για τη συνδρομή τους για τη διοργάνωση αυτής της υπέροχης εκδήλωσης, διαβεβαιώνοντας πως με συνέπεια θα συνεχίσουμε να κάνουμε πράξη
την προστασία και αειφόρο διαχείριση των θαλάσσιων πόρων μας.
Σας ευχαριστώ.