
…SOS, 23 άτοµα που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι καθ’ οδόν προς την Κύπρο!
Με αυτή την ανάρτηση στο X ήταν η πρώτη φορά που η οµάδα ακτιβιστών της Alarm Phone δηµοσίευσε ότι περίπου 23 άνθρωποι βρίσκονται στη θάλασσα και διατρέχουν άµεσο κίνδυνο. Πριν από το «τιτίβισµα», το ∆ίκτυο είχε ειδοποιήσει επανειληµµένως τις κυπριακές Αρχές όσα συνέβαιναν µε το µοιραίο πλοιάριο.
Σε θαλάσσια περιοχή τριάντα ναυτικά µίλια νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο, πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν 23 άνθρωποι, όλοι άντρες από τη Συρία, βυθίστηκε µε αποτέλεσµα να σκοτωθούν οι επτά από αυτούς, ενώ µέχρι και τη στιγµή που γράφονται αυτές οι γραµµές (Παρασκευή, 21/3), οι έρευνες για εντοπισµό άλλων επιζώντων απέβησαν άκαρπες.
Οι Υπουργοί Άµυνας, Βασίλης Πάλµας και ∆ικαιοσύνης και ∆ηµόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, δήλωσαν ότι ο εντοπισµός των επιζώντων έγινε τυχαία από σκάφος της Λιµενικής Αστυνοµίας που πραγµατοποιούσε περιπολίες. Ωστόσο, σύµφωνα µε το ∆ίκτυο Ακτιβιστών της Alarm Phone, οι κυπριακές Αρχές είχαν ειδοποιηθεί τουλάχιστον ένα 24ωρο νωρίτερα, δίνοντας, µάλιστα και το στίγµα του πλοιαρίου.
Ποιος λέει ψέµατα και ποιος αλήθεια; Το χρονικό της «επικοινωνίας»
Σε σχετική ερώτηση τις προηγούµενες µέρες, ο Υπουργός Άµυνας απάντησε πως «η πληροφορία που δόθηκε από µια Μη Κυβερνητική Οργάνωση στο Κέντρο Συντονισµού Έρευνας και ∆ιάσωσης (ΚΣΕ∆) δόθηκε την Κυριακή 16 Μαρτίου». Πρόσθεσε ότι «αµέσως µετά τη λήψη της πληροφορίας µετέβησαν στην περιοχή σκάφη της Λιµενικής Αστυνοµίας χωρίς όµως να εντοπίσουν οτιδήποτε. Συγκεκριµένα, τα σκάφη έκαναν έλεγχο σε περιοχή 1.200 τετραγωνικών µέτρων και δεν εντοπίστηκε τίποτε». Και πρόσθεσε πως «κατά τη διάρκεια περιπολίας ρουτίνας εντοπίστηκε ο ένας επιζών και στη συνέχεια και ο δεύτερος».
Εµείς ψάξαµε και βρήκαµε το ∆ίκτυο Ακτιβιστών της Alarm Phone, που µας έδωσε τα ακριβή στοιχεία επικοινωνίας µε τις κυπριακές Αρχές, µε την πρώτη επαφή να γίνεται το Σάββατο το βράδυ στις 22:11 τοπική ώρα (23:11 ώρα Κύπρου)… και όχι την Κυριακή.
Όπως µας ενηµέρωσαν, το βράδυ του Σαββάτου, αφού έλαβαν πληροφορίες για σκάφος που βρίσκεται σε κίνδυνο, ειδοποίησαν αµέσως τις κυπριακές Αρχές µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου. «Όταν δεν πήραµε κάποια απάντηση, καλέσαµε µέσω τηλεφώνου, στις 23:00 (σ.σ. 00:00 ώρα Κύπρου) στο τηλέφωνο 0035724643005 (σ.σ. ΚΣΕ∆) και ενηµερώσαµε την Αρχή», µας ανέφεραν από την Alarm Phone.
Μάλιστα, έδωσαν και το στίγµα µε την εκτιµώµενη θέση στην οποία βρισκόταν το πλοιάριο γύρω στη 1 το µεσηµέρι, ώρα Κύπρου: Εκτιµώµενη θέση: N34.701° E034.22° στις 12:00 CET. Όπως εξήγησε το ∆ίκτυο, η εν λόγω θέση δεν είχε ληφθεί άµεσα από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στη βάρκα, ενώ επιχείρησαν να επανεκτιµήσουν τη θέση µε βάση άλλες πληροφορίες που είχαν δώσει συγγενείς των επιβαινόντων.
Στις 00:29 ώρα Κύπρου, η Alarm Phone ξανακαλεί το ΚΣΕ∆, µε τους λειτουργούς να ισχυρίζονται πως ακόµα διερευνούν την υπόθεση και «δεν µπορούν να µοιραστούν άλλες πληροφορίες», ενώ παράλληλα το ∆ίκτυο προσπαθούσε να καλέσει τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο, χωρίς επιτυχία.
Μετά τα µεσάνυχτα, δηλαδή τις πρώτες ώρες της Κυριακής 16 Μαρτίου, στη 01:55, η Alarm Phone επικοινωνεί για… τέταρτη φορά µε το ΚΣΕ∆, «µε τον αξιωµατικό να λέει πως δεν έχουν νέα» και ότι «ακόµα ερευνούν».
Αµέσως µετά γίνεται και η πρώτη ανάρτηση: «SOS από 23 άτοµα που βρίσκονται σε κίνδυνο καθ’ οδόν προς την #Κύπρο! Χθες το απόγευµα συγγενείς µάς έστειλαν την τελευταία γνωστή θέση. Από τότε δεν µπορέσαµε ποτέ να προσεγγίσουµε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο». Στο ενδιάµεσο, συνεχίζεται η προσπάθεια για εντοπισµό των ανθρώπων, και πάλι χωρίς επιτυχία.
Την ίδια µέρα (Κυριακή, 16 Μαρτίου), καλούν ξανά το ΚΣΕ∆ στις 15:01, λαµβάνοντας την απάντηση πως «έψαξαν ολόκληρη την περιοχή από θάλασσα και αέρα και δεν βρήκαν τίποτα». «Λίγο µετά, το απόγευµα, προσπαθούµε να επικοινωνήσουµε µε τον κόσµο επανειληµµένα, χωρίς επιτυχία. Συνεχίζουµε, επίσης, να καλούµε διάφορες Αρχές στην Κύπρο και τον Λίβανο, ενώ επικοινωνήσαµε και µε ανθρώπους από τη Βόρεια Κύπρο (σ.σ. κατεχόµενα)».
Τη ∆ευτέρα 17 Μαρτίου, το ∆ίκτυο Ακτιβιστών καλεί ξανά στο πλοιάριο χωρίς ανταπόκριση και αναρτούν δεύτερο tweet: «∆εν µπορέσαµε να προσεγγίσουµε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ούτε οι #Λιβανέζικες ούτε οι #Κυπριακές Αρχές µάς παρέχουν καµία πληροφορία. Ανησυχούµε! Πού είναι;» Αργότερα, τα Μέσα ενηµερώνουν ότι ένα σκάφος ναυάγησε στα ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο, µε το γνωστό αποτέλεσµα.
Τι λέει το ΚΣΕ∆
Σε επικοινωνία που είχαµε µε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και ∆ιάσωσης µάς είπαν αρχικά πως, το επίµαχο email της Alarm Phone «δεν είχε έρθει» διότι, όπως ισχυρίστηκαν, το ∆ίκτυο είχε κάνει λάθος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδροµείου.
Ωστόσο, στη λίστα µε τα email που έστειλε στη «Χαραυγή» η Alarm Phone, βρίσκεται και το email του ΚΣΕ∆ το οποίο είναι το ίδιο µε αυτό που το Κέντρο έχει αναρτηµένο στην ιστοσελίδα του.
«Το έστειλαν ξανά και εµείς το παραλάβαµε προς τα ξηµερώµατα της Κυριακής», ενηµερώνει το ΚΣΕ∆.
Επιπρόσθετα, στις ερωτήσεις για το τι διαµείφθηκε µεταξύ ΚΣΕ∆ και Alarm Phone ανέφεραν πως δεν µπορούν να δώσουν πληροφορίες ωστόσο, όπως είπαν, «µετά από αξιολόγηση των πληροφοριών σηκώσαµε ακόµη και ελικόπτερο για εντοπισµό των ανθρώπων, ενώ κινητοποιήσαµε και πλωτά µέσα».
Τα παράνοµα pushbacks
Στις 18 Μαρτίου, η Ύπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο εξέφρασε την ανησυχία της για ένα περιστατικό άτυπης επαναπροώθησης στις 14 Μαρτίου που αφορούσε τρεις βάρκες µε περίπου 80 Σύρους υπηκόους, περιλαµβανοµένων γυναικών και παιδιών, που είχαν αναχωρήσει από τη Συρία και έφτασαν στην Κύπρο. Αυτές οι βάρκες φέρεται να αναχαιτίστηκαν από τις κυπριακές Αρχές, µε αποτέλεσµα οι Σύροι υπήκοοι να επιστραφούν βίαια στη Συρία από όπου είχαν φύγει.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Υπουργός ∆ικαιοσύνης, κ. Μάριος Χαρτσιώτης, χαρακτήρισε ατεκµηρίωτους τους ισχυρισµούς της UNHCR. «Εάν η εκπρόσωπος του Οργανισµού, Αιµιλία Στροβολίδου, έχει οποιαδήποτε στοιχεία, επιβάλλεται να τα καταθέσει στην Αστυνοµία», είχε δηλώσει ο υπουργός. Αναφερόµενος στο περιστατικό, επεσήµανε πως τα αρµόδια θεσµικά όργανα ενήργησαν στο πλαίσιο της νοµιµότητας και δεν βλέπει το λόγο διεξαγωγής έρευνας.
Αργότερα, η Ύπατη Αρµοστεία απαντά στον υπουργό: Τα άτοµα που επέβαιναν στις βάρκες –14 Μαρτίου– δεν είχαν πρόσβαση στην Κύπρο και τώρα βρίσκονται στη Συρία από όπου είχαν διαφύγει.
Η διεθνής νοµική αρχή της µη επαναπροώθησης απαγορεύει σε όλα τα κράτη, συµπεριλαµβανοµένων εκείνων που µπορεί να µην είναι συµβαλλόµενα µέρη στις σχετικές συµβάσεις, να εµπλέκονται σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την επιστροφή ανθρώπων –άµεσα ή έµµεσα– σε ένα µέρος όπου θα κινδύνευαν από διώξεις ή σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Αρµοστεία εξέφρασε τις ανησυχίες της στις Αρχές της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας ότι οι επιβαίνοντες στις βάρκες, οι οποίοι µπορεί να είχαν βάσιµες αξιώσεις για να τους παρασχεθεί καθεστώς πρόσφυγα, δεν είχαν πρόσβαση στην Κύπρο και τώρα έχουν επιστραφεί στη Συρία.
Πηγή: dialogos.com.cy