Search
Close this search box.

Ο νέος επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Χρίστος Νικολάου μιλά στο SkalaTimes / “Σήμερα, είναι κρίσιμο να βρούμε συμμάχους στην κοινωνία που να συμφωνούν μαζί μας στις βασικές αρχές και να συμπορευτούμε”

Εδώ και ένα μήνα, ο Χρίστος Νικολάου έχει αναλάβει τη θέση του Επαρχιακού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου. Με την ευκαιρία αυτή, το SkalaTimes κουβέντιασε μαζί του για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητές του στη νέα του αυτή θέση.

Της Γιώτας Δημητρίου

Χρίστο, πότε ανέλαβες τη θέση του Επαρχιακού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου;
Στις 23 Φεβρουαρίου 2025. Είμαι ο πρώτος Γραμματέας που εκλέγεται σύμφωνα με το νέο καταστατικό, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τελευταίο μας συνέδριο πριν από δύο χρόνια. Πλέον, η εκλογή γίνεται από την Επαρχιακή Συνδιάσκεψη, ενώ προηγουμένως γινόταν από την Επαρχιακή Επιτροπή.

Υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι για τη θέση;
Όχι.

Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για τη διαδρομή σου στο κόμμα;
Το 2009 εντάχθηκα στον μηχανισμό της ΕΔΟΝ και εκλέχθηκα Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΔΟΝ Αμμοχώστου, θέση που διατήρησα μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Στη συνέχεια, ανέλαβα καθήκοντα στον μηχανισμό του ΑΚΕΛ ως υπεύθυνος για τους πρόσφυγες στη Λάρνακα. Έχω διατελέσει Οργανωτικός και Ταμίας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου. Η σχέση μου με το κόμμα, όμως, ξεκινά από τα μαθητικά μου χρόνια, όταν ήμουν στέλεχος της ΠΕΟΜ και λίγο αργότερα όταν δραστηριοποιήθηκα στην Προοδευτική στην Αθήνα, ως φοιτητής.

Είχες πάντα την επιθυμία να εμπλακείς ενεργά στην πολιτική;
Από τη στιγμή που ασχολείσαι από μαθητής, είναι κάτι που περνά από το μυαλό σου. Ωστόσο, δεν ήταν κάτι που είχα σχεδιάσει εξαρχής. Στο κόμμα λειτουργούμε συλλογικά και όταν προέκυψε η ανάγκη, ήμουν θετικός.

Ο κόσμος του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου με τον οποίο έχετε επαφή ζει κυρίως στη Λάρνακα;
Μισοί βρίσκονται στη Λάρνακα και αρκετοί στην Ελεύθερη Αμμόχωστο και σε άλλες ελεύθερες περιοχές.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε σήμερα ως ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και ποιες είναι οι δικές σου προτεραιότητες ως νέος Επαρχιακός Γραμματέας;
Η περίοδος που αναλαμβάνω τη θέση αυτή είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει πρωτοφανής απαξίωση για τα κόμματα. Αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.
Τα προβλήματα διαφέρουν μεταξύ Λάρνακας και Ελεύθερης Αμμοχώστου. Στην Ελεύθερη Αμμόχωστο, η κοινωνία είναι μικρότερη και πιο συντηρητική, με τη Δεξιά να κυριαρχεί. Στη Λάρνακα, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς ασχολούμαστε κυρίως με συνοικισμούς και προσφυγικά ζητήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ είναι η στέγαση των νέων, η ακρίβεια και η υποβάθμιση των συνοικισμών. Η κυβέρνηση έχει παραμελήσει τους συνοικισμούς εδώ και 15 χρόνια. Μπαίνουμε στους συνοικισμούς και πραγματικά αναρωτιόμαστε πώς ζει αυτός ο κόσμος.

Η διαφθορά στην Κύπρο έχει επηρεάσει το προσφυγικό ζήτημα;
Ναι, ιδιαίτερα όσον αφορά τις Τουρκοκυπριακές περιουσίες, όπου υπήρξε ένα πλιάτσικο. Βρέθηκαν άτομα που δεν είχαν ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα να κατέχουν χιλιάδες σκάλες γης και να επιδοτούνται αδρά. Επίσης, βλέπουμε Τουρκοκυπριακές περιουσίες να περνούν στα χέρια συγκεκριμένων ατόμων με αδιαφανείς διαδικασίες.

Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;
Έχουμε καταθέσει προτάσεις στη Βουλή για την εφαρμογή νέων, πιο αξιοκρατικών κριτηρίων. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών διαχειρίζεται 28 δισεκατομμύρια ευρώ και η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι προβληματική. Θα πρέπει να υπάρχει μια συλλογική διαχείριση, όχι να εξαρτώνται όλα από τον εκάστοτε Υπουργό.
Με το Γραφείο Προσφύγων έχουμε καθημερινή επαφή, επίσης εγώ είμαι μέσα στην Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων.

Με τους βουλευτές Αμμοχώστου ποια η σχέση σας;
Οι βουλευτές μας, Αμμοχώστου, είναι τρεις, Κουκουμάς, Κέττηρος και Γαβριήλ, έχουμε καθημερινή επικοινωνία μαζί τους για διάφορα ζητήματα. Χειρίζονται θέματα Παγκύπρια, όπου υπάρχουν Αμμοχωστιανοί, από την Δερύνεια μέχρι το τελευταίο χωριό της Πάφου. Έχουν επαφή με τους πρόσφυγες μας και χειρίζονται πολλά ζητήματα καθημερινά.

Πώς αντιμετωπίζετε την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Κύπρο;
Η άνοδος της Ακροδεξιάς είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη. Η οικονομική κρίση και η φτωχοποίηση των πολιτών δημιουργούν το έδαφος για την εξάπλωση αυτών των ιδεών. Το ΕΛΑΜ εκμεταλλεύεται τη δυσφορία του κόσμου, προωθώντας ψευδή αφηγήματα για τους μετανάστες και τα κοινωνικά προβλήματα.
Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο με συζητήσεις και ενημέρωση του κόσμου, ώστε να κατανοήσει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων. Συχνά ακούμε από τον κόσμο «πεινούμε επειδή ήρθαν οι ξένοι» ή «το ΕΛΑΜ θα κλείσει τα οδοφράγματα και θα είναι καλύτερα για την οικονομία μας». Αυτά είναι αφηγήματα που βασίζονται στον φόβο και όχι στην πραγματικότητα.

Ο τοίχος στο γραφείο του κ. Νικολάου

Ποιος ο δικός σας ρόλος όσον αφορά στη διαπαιδαγώγηση του κόσμου;
Ο ρόλος μας στη διαπαιδαγώγηση του κόσμου είναι καθοριστικός, καθώς μια μεγάλη μερίδα είτε δεν γνωρίζει την πραγματικότητα, είτε έχει υιοθετήσει λανθασμένες αντιλήψεις. Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στο να ακουστεί η φωνή μας, όμως δεν μένουμε αδρανείς. Μέσα από δράσεις, εκδηλώσεις και άμεση επικοινωνία, τόσο μέσω της ΕΔΟΝ για τη νεολαία, όσο και στις συγκεντρώσεις μας με μεγαλύτερες ηλικίες, ανοίγουμε διαρκώς αυτή τη συζήτηση. Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι πολίτες (ακόμη και κόσμος της Αριστεράς ή του ΑΚΕΛ) έχουν στραφεί προς το ΕΛΑΜ. Δεν αγνοούμε αυτό το φαινόμενο. Είναι ένας δύσκολος αγώνας, αλλά δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Χρειάζεται να δούμε το πρόβλημα κατάματα και να το αντιμετωπίσουμε. Μέσα από την καθημερινή μας επαφή με τον κόσμο, από πόρτα σε πόρτα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με απόψεις όπως: «Πεινάμε επειδή ήρθαν οι ξένοι, και μόνο το ΕΛΑΜ θα τους διώξει» ή «η οικονομία υποφέρει επειδή οι Κύπριοι πηγαίνουν στα κατεχόμενα, και μόνο το ΕΛΑΜ θα κλείσει τα οδοφράγματα». Αυτές οι αντιλήψεις βασίζονται σε ψεύτικα αφηγήματα που αναμιγνύουν μισές αλήθειες με διαστρεβλωμένες πληροφορίες. Οφείλουμε να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι τα πραγματικά αίτια της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών και των φτωχών συντάξεων δεν είναι οι μετανάστες των 600 ευρώ, αλλά οι πολιτικές που γεννούν την ανισότητα και την αδικία. Αυτή η ενημέρωση είναι αναπόσπαστο μέρος του καθημερινού μας αγώνα.
Συχνά ακούμε φράσεις όπως «οι ξένοι παίρνουν επιδόματα» ή «μας κλέβουν τις δουλειές». Αυτή η ρητορική ενισχύθηκε ιδιαίτερα κατά τη διακυβέρνηση Χριστόφια, με τα ΜΜΕ να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός αρνητικού κλίματος – όλοι θυμόμαστε τη φράση «τα τσεκκούδκια του Χριστόφια». Όμως, η αλήθεια ποτέ δεν ειπώθηκε ξεκάθαρα: αυτά τα επιδόματα προέρχονταν από ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν ήταν μεγάλα ποσά, αλλά συνολικά ποσά, και – το σημαντικότερο – η ίδια πολιτική ακολουθείτο και πριν τον Χριστόφια, επί Παπαδόπουλου, αλλά και αργότερα, επί Αναστασιάδη.
Ο χαμηλόμισθος μετανάστης δεν είναι υπεύθυνος για την ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια ή τους χαμηλούς μισθούς. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η υποκρισία: δεν θέλουμε τον φτωχό μετανάστη, αλλά τον πλούσιο τον καλωσορίζουμε με ανοιχτές αγκάλες! Άρα, το ζήτημα δεν είναι φυλετικό, είναι ταξικό. Μόνο οι φτωχοί «αλλοιώνουν τον πολιτισμό μας»; Οι πλούσιοι όχι;
Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε εκατοντάδες ξένους να αγοράζουν γη και ακίνητα στη Λάρνακα, ανεξέλεγκτα, και σε λίγα χρόνια τα δικά μας παιδιά και εγγόνια δεν θα μπορούν να βρουν γη να αγοράσουν στην ίδια τους την πόλη. Όμως, για αυτούς κανείς δεν μιλάει – γιατί έχουν λεφτά. Βλέπετε την υποκρισία, έτσι δεν είναι;

Σας ανησυχούν τα χαμηλά ποσοστά του ΑΚΕΛ στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2026;
Νομίζω πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε γι’ αυτό, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιοι σχηματισμοί θα διεκδικήσουν τις εκλογές. Υπάρχουν πολλά κενά που πρέπει να συμπληρωθούν για να έχουμε μια σαφή εικόνα των βουλευτικών εκλογών του 2026. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση δείχνει μια ξεκάθαρη μετατόπιση της κυπριακής κοινωνίας προς τα δεξιά, με μια αυξανόμενη τάση συντηρητικοποίησης. Αυτό, ναι, είναι κάτι που μας προβληματίζει έντονα.

Υπάρχουν φήμες για τη δημιουργία ενός νέου αριστερού ή κομμουνιστικού κόμματος στην Κύπρο. Πώς το σχολιάζεις;
Το έχω ακούσει ως φήμη, αλλά δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο. Η δημοκρατία έχει χώρο για όλους.

Θεωρείς ότι κάτι τέτοιο θα επηρεάσει το ΑΚΕΛ;
Εάν είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς με τον κόσμο, δεν πιστεύω ότι θα μας βλάψει. Όποιος θέλει μπορεί να κατέβει στις εκλογές και να κριθεί από την κοινωνία.

Ως νέος Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, ποιες αλλαγές θα ήθελες να δεις;
Με την αλλαγή του καταστατικού σχετικά με την εκλογή του Επαρχιακού Γραμματέα, έπρεπε να επισκεφθούμε όλες τις κομματικές ομάδες βάσης, να συζητήσουμε με τον κόσμο και να προχωρήσουμε στις εκλογές της Επαρχιακής Επιτροπής, επιφέροντας μια ουσιαστική ανανέωση. Περίπου το 30% των μελών είναι νέα πρόσωπα, ενώ πριν από τρία χρόνια η ανανέωση έφτασε το 40%. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή. Σημειώνω πως ο μεγαλύτερος σε ηλικία στην Επαρχιακή Επιτροπή είναι 66 ετών, με τα υπόλοιπα μέλη να είναι νεότερα.
Μετά την εκλογή της Επαρχιακής Επιτροπής, συγκροτήσαμε τη νέα Επαρχιακή Γραμματεία, η οποία αποτελείται από εμένα και έξι ακόμα άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι νέα μέλη. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μια συνολική ανανέωση.
Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών. Θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, θεωρώ ότι χρειαζόμαστε έναν ευρύτερο εκσυγχρονισμό στον τρόπο που εργαζόμαστε. Και όταν μιλάμε για εκσυγχρονισμό, δεν εννοούμε μόνο την αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων, όπως το TikTok, αλλά κυρίως τη βελτίωση της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης με τον κόσμο. Πρέπει να ακούσουμε τον κόσμο και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του, να ακούσουμε πραγματικά και να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις. Αν θέλουμε το ΑΚΕΛ να συνεχίσει να υπάρχει και στα επόμενα 100 χρόνια, αυτό είναι απαραίτητο, να ακούσουμε το κόσμο μας!

Τα ποσοστά του ΑΚΕΛ έχουν μειωθεί γενικά. Τα κομματικά μέλη του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου έχουν επίσης μειωθεί τα τελευταία χρόνια;
Ναι, υπάρχει μια μείωση, αλλά στόχος μας είναι να αντιστρέψουμε αυτή την τάση μέσα στη δική μας θητεία, μέσω δράσεων και πρωτοβουλιών που θα φέρουν το κόμμα πιο κοντά στην κοινωνία. Ένα από τα εργαλεία που διαθέτουμε είναι η Κοινωνική Συμμαχία, μια διαφορετική μορφή των Νέων Δυνάμεων, με μια νέα δομή που θα συμβάλει στο άνοιγμα του ΑΚΕΛ προς την κοινωνία. Η Κοινωνική Συμμαχία συμφωνεί στις βασικές αρχές και αξίες του ΑΚΕΛ, αλλά δεν είναι κομματικά ενταγμένη σε αυτό. Είναι ένας χώρος για προοδευτικούς ανθρώπους από διάφορους πολιτικούς χώρους.
Σήμερα, είναι κρίσιμο να βρούμε συμμάχους στην κοινωνία που να συμφωνούν μαζί μας στις βασικές αρχές και να συμπορευτούμε.

Δηλαδή, οποιοσδήποτε προοδευτικός πολίτης μπορεί να συμπορευτεί με το ΑΚΕΛ;
Ακριβώς!

Ωστόσο, υπάρχει κόσμος που θεωρεί ότι το ΑΚΕΛ παραμένει προσκολλημένο σε παρωχημένες ή σκληροπυρηνικές ιδέες…
Οι ιδέες μας δεν είναι ξεπερασμένες. Στην πραγματικότητα, σήμερα είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω της προπαγάνδας που έχει ασκηθεί εναντίον μας, δυσκολευόμαστε να ακουστούμε. Μπορεί να πούμε το ίδιο πράγμα με ένα άλλο κόμμα, όμως εμάς να μας κρίνουν αρνητικά, ενώ το άλλο κόμμα να δεχτεί χειροκρότημα. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι αρνητικό, αλλά μόνο μέσα από τη δράση μας μπορούμε να το ανατρέψουμε.

Πώς τοποθετείται το ΑΚΕΛ στο πολιτικό φάσμα; Είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΚΕ;
Το ΑΚΕΛ είναι ΑΚΕΛ. Δεν είναι ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε ΚΚΕ. Βρίσκεται στην Κύπρο και η πολιτική του δράση διαμορφώνεται από τις συνθήκες και τις ανάγκες του τόπου. Πρώτος στόχος μας είναι ο απελευθερωτικός αγώνας. Πρέπει να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας, ώστε να προχωρήσουμε με το πολιτικό μας όραμα. Το ΑΚΕΛ μέσα σε αυτά τα 100 του χρόνια, δεν αγκαλιάζει μόνο του κομμουνιστές και αριστερούς, αλλά ευρύτερα τον προοδευτικό κόσμο της Κύπρου και γι αυτό το ΑΚΕΛ μεγαλούργησε, όταν όλα τα άλλα κόμματα καταρρέαν το ΑΚΕΛ στάθηκε γιατί έκανε και ανοίγματα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Κυπριακού λαού και έβλεπε κι ο λαός ότι όλες οι κατακτήσεις του, ότι κέρδισε ο κυπριακός λαός, είχε την σφραγίδα του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ. Επαναλαμβάνω, οι ιδέες μας δεν είναι ξεπερασμένες, αντιθέτως, σήμερα που πεινά και υποφέρει ο κόσμος οι απαντήσεις είναι εκεί, στην ιδεολογία μας.

Έχεις κάποιο πρότυπο από τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία;
Ναι, τον Μιχάλη Πουμπουρή. Ο τρόπος που προσέγγιζε τα πράγματα και η διαλεκτική του ικανότητα ήταν αξιοθαύμαστα. Ήταν ένας πραγματικός δάσκαλος. Μιλούσαμε συχνά και ακόμη και στα τελευταία του είχε μια μοναδική ικανότητα ανάλυσης. Θα είμαστε τυχεροί αν καταφέρουμε να αποκτήσουμε έστω τη μισή του διαλεκτική σκέψη.

Ποιο είναι το όραμά σου ως Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου;
Να επιστρέψουμε στην Αμμόχωστο. Να λύσουμε το Κυπριακό και να δουλέψουμε στο Βαρώσι.

Πιστεύεις πως το Κυπριακό μπορεί να λυθεί; Κάποιοι έχουν χάσει την ελπίδα τους…
Φυσικά και το πιστεύω! Είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι μόνο η τουρκική αδιαλλαξία το πρόβλημα. Έχουμε και μια κυβέρνηση στην Κύπρο που κινείται αλλοπρόσαλλα, χωρίς σταθερή γραμμή. Άλλα λέει τη μια μέρα, άλλα την επόμενη, ανάλογα με το ποιον έχει απέναντί της. Αν νομίζει πως μπορεί να πουλά ψέματα στον κόσμο, ας θυμάται πως στο εξωτερικό δεν είναι αφελείς. Αν η κυβέρνηση δεν εργαστεί σοβαρά για τη λύση, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στον λαό τα οφέλη της λύσης και τις συνέπειες της μη λύσης. Η στασιμότητα δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε όπως είμαστε σήμερα κι αυτό πρέπει να το ξερει ο κόσμος.

Το μήνυμά σου στον κόσμο του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου;
Δεν θα αφήσουμε τους πρόσφυγες μας μόνους τους. Ούτε θα επιτρέψουμε η νέα γενιά να ξεχάσει την κατεχόμενη γη μας. Θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε του αγώνα για την επιστροφή.

Και ένα μήνυμα προς όλους τους αναγνώστες;
Το ΑΚΕΛ δεν αποκλείει κανέναν. Αγωνιζόμαστε για την κοινωνική δικαιοσύνη, για τα δικαιώματα όλων, για τα μικρά καθημερινά και τα μεγάλα, ιστορικά ζητήματα. Ο κόσμος πρέπει να μας εμπιστευτεί. Έχουμε ένα ηθικό πλεονέκτημα: είμαστε καθαροί, μακριά από σκάνδαλα διαφθοράς και αγωνιζόμαστε για τον εργαζόμενο λαό, τον απλό κόσμο. Η νέα ηγεσία του ΑΚΕΛ είναι έτοιμη να εργαστεί για το κοινό καλό. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο που συμφωνεί μαζί μας στις βασικές αρχές.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Αύριο Τετάρτη 24ωρη απεργία από τους εργαζόμενους του Ιδρύματος ΑμεΑ «Άγιος Λάζαρος» στη Λάρνακα

Δελτίο Τύπου ΠΑΣΕΥ-ΠΕΟ και ΟΙΥΚ ΣΕΚ Οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος ΑμεΑ «Άγιος Λάζαρος», μέλη των Συντεχνιών ΠΑΣΕΥ-ΠΕΟ και ΟΙΥΚ-ΣΕΚ, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση, να προχωρήσουμε

error: Content is protected !!