
Τα παιδιά και οι έφηβοι σήμερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την ευημερία τους. Τα κυριότερα προβλήματα περιλαμβάνουν:
Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αποτελεί ένα σοβαρό και διαδεδομένο πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με στοιχεία:
Περίπου 1 στα 5 παιδιά μέσα στην ΕΕ έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας ή κακοποίησης.
Επιπλέον, είναι ανησυχητικό ότι μόνο 2 στα 100 παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση απευθύνονται στις δικαστικές αρχές, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη σημαντικού αριθμού περιστατικών που δεν καταγγέλλονται. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι δράστες προέρχονται από το οικείο περιβάλλον των παιδιών, καθιστώντας δυσκολότερη την αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης.
Τα παραπάνω στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών πρόληψης, ευαισθητοποίησης και υποστήριξης των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παιδική φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός: Σχεδόν 1 στα 4 παιδιά στην ΕΕ κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 20 εκατομμύρια παιδιά. Παρά τη μείωση του αριθμού από 22,2 εκατομμύρια το 2015 σε 19,1 εκατομμύρια το 2019, παρατηρήθηκε αύξηση σε 20,7 εκατομμύρια το 2022.
Ψυχική υγεία: Περισσότερα από 11 εκατομμύρια παιδιά και νέοι κάτω των 19 ετών (13%) στην ΕΕ πάσχουν από ψυχικές διαταραχές. Τα ποσοστά αυξάνονται με την ηλικία, φτάνοντας το 19% στους νέους 15-19 ετών. Η αυτοκτονία αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, αντιπροσωπεύοντας περίπου 1 στους 6 θανάτους.
Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι: Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις. Το 2019, 472 θάνατοι παιδιών και νέων κάτω των 20 ετών αποδόθηκαν στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιπλέον, περίπου 380.000 παιδιά στην ΕΕ εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης από φυτοφάρμακα.
Προβληματική χρήση ψηφιακών τεχνολογιών: Η αυξανόμενη ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια προκαλεί ανησυχίες. Το 2021, περίπου το 1/3 των παιδιών 10 ετών στην ΕΕ δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν την αξιοπιστία ενός ιστότοπου. Επιπλέον, η έλλειψη πρόσβασης στο διαδίκτυο στο σπίτι επηρεάζει αρνητικά την εκπαιδευτική τους πρόοδο.
Συνολικά, τα παραπάνω ζητήματα απαιτούν συντονισμένες προσπάθειες από κυβερνήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα και την κοινωνία για τη διασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος για τα παιδιά και τους εφήβους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα παιδιά πρέπει να είναι η προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις, τις κοινωνίες και την ΕΕ.