Search
Close this search box.

Προς άμεση υλοποίηση το Σχέδιο Χορηγιών για Υφιστάμενες Πολυκατοικίες σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων


Το νέο Σχέδιο Χορηγιών για Υφιστάμενες Πολυκατοικίες σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων «κτίΖΩ» παρουσίασαν σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως κ. Κυριάκος Κούνδουρος, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου δρος Κώστα Κωνσταντίνου. Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν, μεταξύ άλλων, βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Δήμαρχοι, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εργολάβων και υπηρεσιακοί του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση πως το Σχέδιο «κτίΖΩ» αποτελεί την πιο δραστική παρέμβαση του Κράτους στον τομέα της στέγασης τα τελευταία 50 χρόνια και αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς ως προς την ουσιαστική και ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη διαχείριση των Κυβερνητικών Οικισμών. «Το Σχέδιο αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου. Είναι η αφετηρία μιας μεγάλης προσπάθειας στο πλαίσιο χάραξης μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής του Κράτους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση χαράζει στεγαστική στρατηγική μέσα από συγκεκριμένες δράσεις για εκσυγχρονισμό θεσμών και προγραμμάτων, βάσει του προεκλογικού προγράμματος του Προέδρου Χριστοδουλίδη, με άξονα τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Στέγασης. «Στόχος μας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, που αποτελεί μείζονα πρόκληση με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις», σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Από πλευράς του, ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως κ. Κυριάκος Κούνδουρος προέβη σε αναλυτική παρουσίαση των προνοιών του Σχεδίου «κτίΖΩ», επισημαίνοντας πως το νέο Σχέδιο σκοπό έχει να αντιμετωπίσει ριζικά και ολιστικά μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία συντήρησης και επιδιόρθωσης οικιστικών μονάδων, η οποία μετά από την πάροδο μισού περίπου αιώνα, παρουσιάζει ουσιαστικά προβλήματα, «τα οποία δεν μπορούσαν να διευκρινιστούν ούτε μπορούσαν να αρχίσουν να στηρίζονται σε κάποιο πρόγραμμα, ήταν πολύ χρονοβόρα και δύσκολη διοικητικά διαδικασία».

Ο κ. Κούνδουρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα για την εκπόνηση μελέτης, η οποία κατέδειξε το βαθμό του προβλήματος για κάθε πολυκατοικία, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του Σχεδίου. Όπως σημείωσε, με το Σχέδιο «κτίΖΩ» θα αντιμετωπιστεί ακόμα ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, εκείνο της τιτλοποίησης των διαμερισμάτων που βρίσκονται σε τουρκοκυπριακή γη.

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσον θα παρατείνεται η επιδότηση σε περίπτωση που η ανέγερση ή η επιδιόρθωση μιας πολυκατοικίας δεν ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, ο κ. Ιωάννου απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως το Κράτος παραχωρεί την επιδότηση, υποδεικνύει τον χώρο ανέγερσης, κοκ, και δίνει περιθώριο 24 μηνών στους δικαιούχους για να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν. «Κρίνουμε ότι τα χρονικά πλαίσια που δώσαμε είναι υπεραρκετά. Εάν ο καθένας ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς θα προκύψουν άλλα προβλήματα. Αν και εφόσον προκύψει μια περίπτωση που καθυστερεί για τον οποιονδήποτε λόγο, θα το εξετάζουμε. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι άσπρο-μαύρο, αλλά πρέπει να στηρίζεται (σ.σ. ο λόγος της καθυστέρησης)», εξήγησε ο κ. Ιωάννου.

Ερωτηθείς εάν το ποσό της συνεισφοράς θα πρέπει να καταβληθεί από τους δικαιούχους στην αρχή του έργου ή με την παράδοση και εάν θα μπορεί να δοθεί σε δόσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι υπολογίζεται να δοθούν 6 μήνες μετά την έναρξη των εργασιών. Τα πρώτα ποσά που θα λάβει ο εργολάβος, είπε, είναι το ποσό της εφάπαξ χορηγίας, ενώ θα δοθεί περίοδος 9-12 μηνών στη συνέχεια για να καταβληθεί το ποσό, το οποίο θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα δώσουν. Πρόσθεσε πως εάν στη συνέχεια, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο αδυνατούν να καταβάλουν το ποσό και καθυστερούν το έργο, θα δίνεται προτεραιότητα στους επόμενους που θα είναι στον κατάλογο δικαιούχων. «Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των προσφύγων, αλλά για να λειτουργήσει σωστά το Σχέδιο, θα πρέπει να είμαστε αυστηροί», εξήγησε ο κ. Υπουργός.

Με τη σειρά τους, λαμβάνοντας τον λόγο οι εκ των παρευρισκόμενων, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων κ. Νίκος Κέττηρος, Δήμαρχοι Λατσιών και Στροβόλου κ. Χρίστος Πιτταράς και κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, αντίστοιχα, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή, χαιρέτισαν την απόφαση για το Σχέδιο «κτίΖΩ» και εξέφρασαν ικανοποίηση για τη δουλειά που έγινε από τον Υπουργό Εσωτερικών και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για την εκπόνηση του μεγαλεπήβολου Σχεδίου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Έγινε δε αναφορά στο ενδεχόμενο αύξησης του ποσού που θα παραχωρείται για ενοίκιο ή για να φιλοξενηθεί κάποιος σε συγγενικό του πρόσωπο, για το οποίο ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που μπορεί να εξεταστεί και να αυξηθεί εάν υπάρχει δυνατότητα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

error: Content is protected !!