Πετυχημένος επιχειρηματίας, μετά απο χρόνια στο Πριγκιπάτο της Κυανής Ακτής, το Μονακό, εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα, την πόλη που αγάπησε. Το διαμέρισμα και το γραφείο του, πάνω στην παραλία των Φοινικούδων, για να αγναντεύει κάθε μέρα τη θάλασσα, η αγάπη του για τη πόλη του Ζήνωνα βγαίνει ανεπιτήδευτα μέσα από τις κουβέντες του.
Μετά από έξι χρόνια ως Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας (ΕΒΕΛ Λάρνακας), ο κ. Σταύρος Σταύρου ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη, σε λίγους μήνες.
Συναντηθήκαμε στο γραφείο του, ένα πρωϊνο του Μάρτη και μιλήσαμε για όλα όσα αφορούν την πόλη και επαρχία Λάρνακας, μιλήσαμε φυσικά και για το ΕΒΕΛ και τον πολύπλευρο χαρακτήρα του.
Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, από ένα πολύ ενδιαφέρον άνθρωπο, που πιστεύει στο αύριο, μέσα από τα μάτια των νέων.
Της Γιώτας Δημητρίου
Κύριε Σταύρου, εσείς πότε αναλάβατε τη θέση στο ΕΒΕΛ;
Αγαπητή Γιώτα, καταρχάς ευχαριστώ το SkalaTimes που μου δίνει την ευκαιρία να μάθει ο κόσμος τι εστί ΕΒΕΛ, διότι πιθανότατα πολλοί να γνωρίζουν το ΕΒΕΛ, αλλά υπάρχει μια άγνοια στο τι κάνει και τι προσφέρει.
Εγώ κλείνω τον Νοέμβριο 6 χρόνια (δύο θητείες των 3 χρόνων). Κάθε πρόεδρος μπορεί να υπηρετήσει δύο τρίχρονες θητείες. Εμένα λοιπόν οι δύο τρίχρονες θητείες μου λήγουν, Θεού θέλωντος, τον Νοέμβριο του 2023.
Ποιος ήταν ο λόγος που σας οδήγησε στο να αναλάβετε αυτή τη θέση;
Το μότο του ΕΒΕΛ, είναι δουλεύουμε και προωθούμε το καλώς νοούμενο επιχειρείν για το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Αυτός είναι ο λόγος που με ώθησε στο να αναμεικτώ με τα του επιμελητηρίου, καθώς και μια παρένεση από ένα πολύ καλό φίλο, τον τότε πρόεδρο του ΕΒΕΛ, κ. Όθωνα Θεοδούλου. Όταν είχα έρθει από το εξωτερικό με προσέγγισε γι αυτό το πράγμα και μου εξήγησε τι είναι το ΕΒΕΛ.
Τα κοινά πάντα με ενδιέφεραν και ήμουν (με χαμηλό προφίλ) στα κοινά. Το να προσφέρεις στο επιχειρείν, που είναι ο τομέας μου, για το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας στην οποία ζούμε, που όλοι βρισκόμαστε σε αυτή, και ο επιχειρηματίας και ο μη επιχειρηματίας, αυτό με ιντρίκαρε μου κίνησε την περιέργεια.
Πολλοί συγχύζουν το ρόλο του ΕΒΕΛ με το ρόλο μιας συντεχνίας. Το ΕΒΕΛ δεν είναι συντεχνία. Το ΕΒΕΛ είναι ένας θεσμός όπου χρησιμοποιείται, θα μπορούσαμε να πούμε, ως μοχλός πίεσης προς τα κέντρα αποφάσεων, για να προωθηση αυτό που έχουμε πει προηγουμένως: το καλό επειχειρείν. Δεν είναι κέντρο αποφάσεων, το ΕΒΕΛ δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, αλλά μπορεί να ασκήσει πιέσεις να παρθούν αποφάσεις.
Ξέρετε, πολλές φορές το ΕβΕΛ ήρθε σε αντιπαράθεση με τα μέλη του, γιατί ήθελε να προωθήσει το καλό επιχειρείν για το καλό της κοινωνίας της Λάρνακας, έστω κι αν αυτό ήταν κατά των συμφερόντων κάποιων μελών του. Κι αυτό έγινε, χωρίς να είναι εύκολο, πολλές φορές. Σε περιπτώσεις που υπήρχαν συγκροούμενα συμφέροντα. Ο πρώτιστως σκοπός του ΕΒΕΛ είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας και τη πόλης της Λάρνακας. Ας μη ξεχνάμε ότι μέλη μας είναι οι πλείστοι επιχειρηματίες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Αν τα συμφέροντα του ενός συγκρούονται με του άλλου, συγκρούονται με την κοινωνία στην οποία ζούμε, τότε οφείλεις να δείξεις πυγμή και να πάρεις την απόφαση εκείνη που είναι για το καλό της κοινωνίας στην οποία ζούμε.
Κατανοητό αυτό που λέτε, θα ήθελα, όμως, να μας πείτε ένα παράδειγμα;
Ναι, ένα παράδειγμα που θα αναφέρω και δεν ήταν καθόλου ευχάριστες οι εμπειρίες, αλλά έπρεπε να γίνει, ήταν η στάση που πήρε το ΕΒΕΛ για το θέμα του λιμανιού Λάρνακας. Ήταν μια απόφαση που ήταν ενάντια στα συμφέροντα μελών του ΕΒΕΛ, αλλά ήταν για το καλό της κοινωνίας της πόλης.
Για τουριστική ανάπτυξη;
Όχι, για εμπορικό λιμάνι. Επρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει το project. Όπως και στην Λεμεσό, ετσι και εδώ συγκρούονταν οι αποφάσεις μας με τα συμφέροντα των μελών μας. Κάποια μέλη μας ήταν στο λιμάνι για χρόνια και κάποιες αλλαγές και αποφάσεις αναπόφευκτα επηρέαζαν τα συμφέροντα τους. Όμως, έπρεπε να βρεθεί η χρυσή τομή, έπρεπε όλοι να βάλουν νερό στο κρασί τους για να προχωρήσει αυτό το project. Το ΕΒΕΛ στάθηκε με πυγμή δίπλα από αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν για το καλό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Πάντα με την καλή θέληση και των δικών μας μελών και της άλλης πλευράς, η χρυσή τομή βρέθηκε.
Υποθέτω, με αυτά που μας λέτε, (ότι πρώτιστως στόχος του ΕΒΕΛ είναι το καλό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας), ότι έχετε καθόλη τη διάρκεια της θητείας σας, καλή συνεργασία με τον Δήμαρχο και ευρύτερα το Δήμο, Λάρνακας. Σωστά;
Η συνεργασία μας με το Δήμο Λάρνακας, με τον ίδιο τον Δήμαρχο, με το Δημοτικό Συμβούλιο και όλες τις αρχές της πόλης είναι άψογη. Όπως και με όλους τους άλλους θεσμούς της Λάρνακας. (Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακας, Βουλευτές Λάρνακας αλλά και Αμμοχώστου αφού κάποιοι ζουν Λάρνακα), η συνεργασία μας με όλους αυτούς τους θεσμούς και άτομα ήταν πάντα άψογη.
Ποιοι στόχοι θεωρείτε ότι έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας κύριε Σταύρου;
Ένα μεγάλο μέρος της δικής μου θητείας έχει αναλυθεί πάνω στο θέμα λιμανιού-Μαρίνας και πετρελαιοδεξαμενών. Αυτοί ήταν οι δύο πρώτιστοι στόχοι και ο τρίτος ήταν ο δρόμος Λάρνακας Δεκέλειας. Αυτά ήταν τα τρία μεγάλα έργα για τα οποία δουλέψαμε πολύ σκληρά, ξοδέψαμε πολλές ώρες και χαίρομαι να πω πως έχουν επιτευχθεί. Δεν είναι έργα τα οποία ξεκίνησαν κατά τη δική μου θητεία, είχαν ξεκινήσει χρόνια πριν, αλλά εμείς εργαστήκαμε έτσι ώστε να επισπεύσουμε τις εργασίες, αλλά και για την ωρίμανση των έργων. Όλοι ο φορείς εργαστήκαμε και με την βοήθεια όλων τα καταφέραμε.
Υπήρχαν και άλλα projects όπως ήταν το Mall, όπου κι εκεί υπήρχαν αντιδράσεις, δουλέψαμε έτσι ώστε να δούμε πως θα μπορούσαν να διευθετηθούν κάποια θέματα και είδαμε τις αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο να υπάρχουν, δουλέψαμε κι ακόμη δουλεύουμε για να δούμε πως μπορεί να βρεθούν κίνητρα τα οποία θα δοθούν έτσι ώστε να αναπτυχθεί το κέντρο μας, το οποίο έχει όντος επηρεαστεί από την δημιουργία του Mall.
Ποια ήταν η θέση του ΕΒΕΛ όσον αφορά στο Mall;
Η στάση η δική μας (που επαναλαμβάνω δεν είμαστε συντεχνία) ήταν πως δεν μπορεί κανένας να κρατήσει την ανάπτυξη πίσω, ένα τουλάχιστον Mall η Λάρνακα το χρειαζεται, δεν πρέπει να παλέψουμε κατά του Mall, αλλά πρέπει να παλέψουμε να δούμε τι κίνητρα μπορούν να δοθούν έτσι ώστε να φέρουμε τον κόσμο και στο κέντρο της πόλης μας, που όντως έχει επηρεαστεί.
Αφού μου δίνεται η ευκαιρία θέλω να πω και κάτι: εδώ θέλουμε τη βοήθεια των νέων μας. Να δώσουν ιδέες. Οι νέοι σκέφτονται έξω από το κουτί (out of the box), στο τέλος της ημέρας για τους νέους θα φτιαχτεί το κέντρο μας.
Δεν μπορεί το κέντρο της Λάρνακας να συνεχίσει να είναι το παραδοσιακό κέντρο που ήταν πριν χρόνια, με τις χρήσεις που δίνονταν παραδοσιακά. Να αναπτύξουμε το κέντρο, να κρατήσουμε την παραδοσιακή ταυτότητα του κέντρου, αλλά την ίδια ώρα να του δώσουμε χρήσεις που θα μπορούν να τραβήξουν την νεολαία στο κέντρο. Ας έρθουν οι νέοι μας να μας πουν τι χρειάζεται το κέντρο της πόλης μας, να μας πουν τι χρειάζεται το κέντρο μας για να αποκτήσει ζωή!
Άρα το ΕΒΕΛ είναι ανοικτό σε νέες ιδέες, εισηγήσεις και προτάσεις;
Πάντα! Το ΕΒΕΛ δεν είναι μηχανή ιδέων, απλώς συγκεντρώνει τις ιδέες όλων των μελών του, αφουγκράζεται, τις επεξεργάζεται και εκεί που συμφωνεί τις προωθεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Κάποιοι κ. Σταύρου αναρωτιούνται γιατί δεν έγιναν εκδηλώσεις από το ΕΒΕΛ έτσι ώστε ο κόσμος να μάθει καλύτερα το ΕΒΕΛ; Εννοώ εκδηλώσεις ανοικτές στο κοινό.
Καταρχάς όλες οι εκδηλώσεις του ΕΒΕΛ που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι ανοικτές στο κοινό. Πριν από τον κορωνοίο είχαμε κάνει κάποια συνέδρια, κάποιες εκδηλώσεις τύπου εκθέσεων. Είχαμε μία μεγάλη έκθεση πριν τον κορωνοίο στο Radisson Blu όπου είχαμε πάνω από χίλιους εκθέτες, είχαμε τρία άλλα συνέδρια, το ένα ήταν για τον τουρισμό, που είχε γίνει σε συνεργασία με την ΕΤΑΠ Λάρνακας, ένα άλλο ήταν για την αεροπορία (Aviation Conference) κι αυτό είχε μεγάλη επιτυχία, είχε γίνει στο Galu. Είχαμε ξεκινήσει ένα μομέντου με αυτές τις εκδηλώσεις. Λογαριάζαμε να κάναμε και μία μεγάλη εκδήλωση εδώ στο Κάστρο της πόλης για τα γαλακτομικά προίόντα, αφού η περιοχή της Λάρνακας διαθέτει τη μεγαλύτερη παραγωγή γαλακτομικών. Αλλά, δυστυχώς, ήρθε ο κορωνοίος και μας ανάγκασε να μπούμε σε παύση. Μετά από τρία χρόνια κορωνοϊου, τώρα έχουμε στα σκαριά να κάνουμε ένα Gala Dinner κι ένα συνέδριο μέσα στο καλοκαίρι, κάποια στιγμή θα ανακοινωθούν.
Άρα έγιναν εκδηλώσεις, απλά ο κορωνοίος πάγωσε τις δράσεις του ΕΒΕΛ για τρία χρόνια.
Ακριβώς!
Αν σας ζητούσα να μας κάνετε μία ανάλυση του αναπτυξιακού μοντέλου ΕΒΕΛ Λάρνακας σε σχέση με το αναπτυξιακό μοντέλο των ΕΒΕΛ άλλων πόλεων της Κύπρου, τι θα μας λέγατε;
Κοιτάξτε, τα ΕΒΕΛ από μόνα τους δεν έχουν αναπτυξιακά μοντέλα. Ανταλλάσονται ιδέες πάνω στο τρόπο ανάπτυξης της πόλης και επαρχίας και το ΕΒΕΛ προωθεί τις ιδέες αυτές μέσω της αρχής που μπορεί να πάρει αποφάσεις και να προωθήσει αυτά τα ανατπυξιακά μοντέλα. Δηλαδή, συνήθως, στον Δήμο.
Όλα τα ΕΒΕΛ όλων των πόλεων στο σημείο της δύναμης που έχει το κάθε ένα ξεχωριστά, ασκεί πιέσεις εκεί που πιστεύουν τα μέλη του έτσι ώστε να προωθηθούν οι θέσεις του ΕΒΕΛ ως προς την σειρά αναπτυξιακών έργων. Αλλά, όπως είπα και προηγουμένως, το ΕΒΕΛ δεν μπορεί από μόνο του αναπτύξει ή να κάνει κάτι, απλώς προωθεί τις αποφάσεις εκεί που μπορούν να τις υλοποιήσουν. Στις αρχές της πόλης.
Σήμερα ποιο είναι το δικό σας όραμα για το ΕΒΕΛ; Μας είπατε ότι τον Νοέμβρη παραδίδετε αλλού τη σκυτάλη ως Πρόεδρος
Ναι, θα συνεχίσω να είμαι στο ΕΒΕΛ, αλλά όχι ως Πρόεδρος. Σαν πρώην Πρόεδρος θα είμαι, (ο εκάστοτε πρώην πρόεδρος είναι δεύτερο τη τάξει στο ΕΒΕΛ) και πάντα θα είμαι δίπλα στο ΕΒΕΛ. Το ΕΒΕΛ το θέλω και το οραματίζομαι να γίνει ένας δυνατός -όσο πιο δυνατός γίνεται- θεσμός που να προσφέρει όπως θέλει να προσφέρει στην ανάπτυξη της πόλης και της επαρχίας μας.
Τι είδους ανάπτυξη;
Κοιτάξετε, σε μια ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει ώθηση, αλλά και συγκράτηση να κρατάμε λίγο προς τα πίσω. Ναι, θέλουμε όλοι να αναπτύξουμε τη πόλη μας και την επαρχία μας. Θέλουμε όμως να κρατήσουμε και το χαρακτήρα της Λάρνακας. Δεν θέλουμε να γίνουμε – και το λέω με όλη την αγάπη και σεβασμό που έχω προς τους φίλους μου τους Λεμεσιανούς- Λεμεσός. Δεν θέλουμε να γίνουμε ακόμη μια Λεμεσός. Εμείς είμαστε Λάρνακα και θέλουμε να μείνουμε Λάρνακα, όπως μας ξέρει ο κόσμος, όπως μας αγάπησε ο κόσμος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αναπτχθούμε. Να αναπτυχθούμε κρατώντας την ταυτότητα μας.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στο εξωτερικό όπου βλέπουμε μεγάλες πόλεις που έχουν αναπτυχθεί κρατώντας την ταυτότητα τους.
Θέλω το ΕΒΕΛ να δυναμώσει, να καταλάβει ο κόσμος έξω ως προς τι κάνει το ΕΒΕΛ και τι μπορεί να προσφέρει στη πόλη και επαρχία μας. Κάτι το οποίο έχουμε ήδη ξεκινήσει μέσω της ιστοσελίδας μας, μέσω διαδικτυακών ενημερώσεων που κάνουμε, αλλά και μέσω των εκδηλώσεων που προανέφερα που λογαριάζουμε να κάνουμε πριν το τέλος της χρονιάς, μέσω των συχνών συναντήσεων και ανταλλαγή απόψεων που έχουμε με τους βουλευτές μας, με σκοπό να δουλεύουμε όλοι στους ίδιους ρυθμούς και μήκη κύματος και να μπορέσει το ΕΒΕΛ να πρωτοστατήσει και να προσφέρει, όπως ένας αξιόλογος θεσμός που είναι, για το καλό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.
Ποιες προκλήσεις βλέπετε σήμερα στη Λάρνακα που ενδεχωμένως να επηρεάζουν την γρήγορη ανάπτυξη της πόλης;
Θα ξεκινήσω από εκεί που πετύχαμε κάτι σε αυτές τις προκλήσεις. Το λέω και το είπα πολλές φορέ : ,υπήρχε ένας μύθος και ο μύθος καταρρίφθηκε. Όλη η Κύπρος πίστευε πως οι Σκαλιώτες δεν ξέρουν τι θέλουν, ούτε ξέρουν να διεκδικούν αυτό που θέλουν. Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη που είχαμε στο θέμα Μαρίνας-Λιμανιού και στο θέμα των πετρελαιοδεξαμενων, αυτός ο μύθος δεν υπάρχει πια.
Ως πόλη έχουμε αποδείξει πως ξέρουμε τι θέλουμε και γνωρίζουμε και πως να διεκδικούμε. Για πρώτη φορά ο Σκαλιώτης ενώθηκε μια γροθιά, βγήκε υπεράνω κομμάτων, διότι μια αδυναμία του Σκαλιώτη ήταν οι κομματικές αγκυλώσεις. Τα τελευταία χρόνια ο Σκαλιώτης βάζει πρώτα τη πόλη του και μετά τα κόμματα ή οτιδήποτε άλλο. Κι αυτό είναι επιτυχία και θα μας πάρει πολύ μπροστά.
Έγιναν έργα, ανακοινώθηκε πρόσφατα και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λάρνακας Πειραιά, δεν σας κρύβω πως αυτό δεν ήταν εύκολο εγχείρημα, αλλά όλοι μαζί ενωμένοι το πετύχαμε.
Λέγεται, ότι παίζονται πολλά παρασκηνικά παιχνίδια όσον αφορά το Λιμάνι – Μαρίνα Λάρνακας, από Λεμεσιανούς κι ότι ακόμη και για να κερδίσουμε αυτούς τους δύο μήνες ακτοπλοίκής σύνδεσης με Πειραία έφερε κάποιες αντιστάσεις η Λεμεσός. Θέλω να σας ρωτήσω και σας παρακαλώ να μας απαντήσετε με το χέρι στη καρδιά, αυτά που λέγονται είναι εις γνώση σας, είναι αλήθεια ή δεν υφίστανται;
Αγαπητή μου Γιώτα, θα σας πω κάτι και σίγουρα δεν περιμένετε τον Σταύρο να σας το πει, ζούμε στη Κύπρο. Δεν θα ήταν υγιές αν δεν είχαμε αντιδράσεις για κάθε καλό που πετυχαίνουμε ως πόλη. Ο καθένας παλεύει για το καλό του τόπου του κι όταν κάποτε μου έλεγαν “οι Λεμεσιανοί μας πολεμούν” εγώ απαντούσα “Όχι, οι Λεμεσιανοί παλεύουν για τη Λεμεσό, να παλέψουμε κι εμείς για τη Λάρνακα”.
Άρα, όπως παλεύουμαι εμείς για τη Λάρνακα, οι άλλοι παλεύουν για τις πόλεις τους κι αυτό είναι υγιές και θεμιτό. Τώρα, το ζητούμενο είναι να γίνεται ένας διάλογος, να αγωνιζόμαστε με θεμιτά μέσα και σκοπούς.
Δεν γίνεται να κάνεις κάτι καλό και να μην συναντήσεις απέναντι σου τον ανταγωνισμό. Εμείς ως πόλη πετύχαμε αυτό που θέλαμε να πετύχουμε. Έστω και αν ήταν μόνο τα 8 ταξίδια από Λάρνακα και τα 14 από Λεμεσό. Αντιδράσεις θα υπάρχουν πάντα, όπως υπάρχουν κι από εμάς για άλλους, είναι υγιές, φτάνει να είναι θεμιτός ανταγωνισμός.
Πιστεύετε ότι οι επιχειρήσεις της πόλης μας θα μπορούσαν μέσω του ΕΒΕΛ να εργαστούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να φέρουμε ξένες επιχειρήσεις και εταιρείες στη Λάρνακα;
Το κάνουμε ήδη. Ίσως κάπου να καθυστερήσαμε σε αυτό το τομέα, αλλά αυτό είναι και θετικό γιατί ξεκινάμε τώρα και έχουμε πολλές αιτήσεις από ξένες εταιρείες για να έρθουν στην Λάρνακα, τώρα είναι η ώρα να φτιάξουμε τις υποδομές που θα μπορούν να μας φέρουν τις ξένες εταιρείες. Η Λάρνακα είναι μια πόλη η οποία προσφέρεται για οποιαδήποτε εταιρεία και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από καμία άλλη πόλη. Έχουμε και καλούς λογιστές, δικηγόρους, IT, τηλεπικοινωνίες, εστιατόρια, πανεπιστήμια, γυμναστήρια, όλα αυτά που είναι ένα πακέτο για έναν επιχειρηματία που σκέφτεται να φέρει την επιχείρηση και την οικογένεια του εδώ.
Προσωπικά, ξέρω πως είναι να μετακομίζεις σε ένα χώρο, το έκανα κι εγώ. Δεν φτάνει μόνο ο επιχειρηματίας να βρει το χώρο για την επιχείρηση και τους κατάλληλους συνεργάτες, πρέπει να ξέρει πως και η οικογένεια του, την οποία έχει φέρει σε αυτή τη πόλη, περνάει καλά.
Η Λάρνακα το προσφέρει αυτό, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από άλλες πόλεις.
Όταν μιλώ για υποδομές εννοώ ότο χρειαζόμαστε γραφεία και είναι αυτό που μας λείπει. Χτίζουμε συνεχώς διαμερίσματα, εγώ λέω στους φίλους μου και μέλη του ΕΒΕΛ developers, “χτίστε γραφεία”. Όταν χτιστούν γραφεία και έρθουν επιχειρηματίες εδώ με τις οικογένειες τους, τότε θα πωληθούν και τα διαμερίσματα. Από κει και πέρα όταν ξεκινήσει αυτή η κίνηση -και σας λέω ότι ξεκίνησε- η Λάρνακα βρίσκεται στο καλύτερο σημείο.
Ναι, όμως οι μισθοί στη Λάρνακα είναι πιο χαμηλοί από τις άλλες πόλεις κάτι που αναγκάζει Λαρνακείς να εργάζονται σε Λεμεσό και Λευκωσία.
Οι μισθοί είναι χαμηλοί σε σύγκριση με την Λεμεσό, ναι, αλλά κάποιος μπορεί να σας πει ότι η Λεμεσός είναι πανάκριβη. Τώρα εταιρείες ψάχνουν να έρθουν στην Λάρνακα γιατί έχει παραγίνει ακριβή η Λεμεσός και σε θέματα μισθών, ενοικίων, κ.α Διότι ήταν η ζήτηση τόση πολλή που ανέβασε τις τιμές στα ύψη.
Όταν κάνουμε συγκρίσεις ας βλέπουμε τη γενική εικόνα. Ναι είναι χαμηλοί οι μισθοί στη Λάρνακα, αλλά είναι και πολύ ακριβή η Λεμεσός. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.
Γι αυτό και πολλές εταιρείες από τη Λεμεσό θέλουν να μετακομίσουν στη Λάρνακα και επειδή έχει ακριβύνει πολύ και επειδή δεν βρίσκουν διαμερίσματα να βάλουν τους υπαλλήλους τους. Όλα αυτά είναι ζητήματα που η Λάρνακα πρέπει να τα δει και να τα αξιοποιήσει.
Άρα χρειάζονται υποδομές σε γραφεία για να αποκτήσει η Λάρνακα ξένες εταιρείες;
Ναι, υποδομές σε γραφεία, όλες τις άλλες υποδομές τις έχουμε. Και να σας πω και κάτι; Εμείς έχουμε και ένα άλλο θετικό που δεν έχουν άλλες πόλεις, εμείς στην Λάρνακα δεν έχουμε την κυκλοφοριακή κίνηση στους δρόμους της πόλης μας.
Πάμε σε κάτι άλλο. Έχω μια πληροφορία που λέει πως έχετε συμβάλει στο ξεκίνημα πολλών startup επιχειρήσεων. Αληθεύει;
Ναι, ξεκίνησε σαν χόμπι και κατέληξε ένα μεγάλο κομμάτι των επιχειρήσεων μου. Είναι γεγονός πως μ’ αρέσει να βλέπω τους νέους να δουλεύουν εκτός κουτιού. Η δική μου γενιά έχει μεγαλώσει με άλλα πρότυπα και σε άλλα καλούπια. Οι νέοι μας σκέφτονται με πολύ διαφορετικό τρόπο, έξω απ’ τα καλούπια και εγώ χαίρομαι να τους βλέπω να δουλεύουν. Υπάρχουν πολλοί πανέξυπνοι νέοι εκεί έξω και ψάχνουν μια ευκαιρία από κάποιον να τους δώσει εκείνο το μικρό σπρώξιμο που χρειάζεται (είτε οικονομικό, είτε μια ψυχολογική στήριξη και εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνουν) και ναι μου αρέσει να βοηθώ τους νέους, διότι κάποτε, κάποιος, μου έδωσε κι εμένα αυτή τη βοήθεια.
Μπορεί να είσαι ο καλύτερος σε κάτι, αλλά αν δεν σου δοθεί η ευκαιρία τότε θα το ξέρεις μόνο εσύ και θα το στερούνται οι άλλοι. Είμαι, δόξα το Θεό σε πάρα πολλά startups και από μόνος μου και σαν συναίτερος στα πλείστα στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό.
Θα ήθελα, πριν κλείσουμε, να πούμε λίγα λόγια για τον Σταύρο Σταύρου….να σας μάθει καλύτερα ο κόσμος.
Προέρχομαι από μια φτωχή οικογένεια από την Αλάμπρα, δεν είμαι Σκαλιώτης, ήρθα στη Λάρνακα γιατί αγάπησα τη Λάρνακα. Ούτε η σύζυγος μου είναι από τη Λάρνακα, ούτε πρόσφυγας είναι. Ήρθα στη Λάρνακα επειδή την αγάπησα και πολλές φορές αστειεύω τους φίλους μου τους Λαρνακείς και τους λέω “εγώ αγαπώ τη Λάρνακα περισσότερο από εσάς διότι εγώ ήρθα εδώ από επιλογή”.
Από την Αλάμπρα λοιπόν, από μια φτωχή οικογένεια, αλλά ας είναι καλά ο πατέρας μας δεν μας στέρησε ποτέ τίποτα. Εγώ πήγα στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, μετά σπούδασα στο Λονδίνο, ορκωτός λογιστής (chartered accountant), όταν τελείωσα τις σπουδές μου παντρεύτηκα τη σύζυγο μου την οποία γνώρισα στο πανεπιστήμιο, έζησα 24 χρόνια στο εξωτερικό, 10 στο Λονδίνο και 14 στο Μονακό, ως γενικός διευθυντής μιας πολύ μεγάλης εταιρεία,ς επέστρεψα στην Κύπρο το 2012 και συνεχίζω τη δική μου δραστηριότητα, στην Ναυτιλία, στα startups και πολλά άλλα περιφερή.
Από το Μονακό, από μια τόσο πανέμορφη περιοχή του πλανήτη, γιατί να επιλέξει κανείς να φύγει και να έρθει στη Λάρνακα;
Οι ρίζες μας! Πάντα όταν ήμουν στο εξωτερικό η επιστροφή στην Κύπρο ήταν μέσα στις προταιρεότητες μου. Την Λάρνακα δεν την αλλάζω με τίποτα! Αν θα την άλλαζα με κάτι, θα ήταν η Αλάμπρα! (Γέλια)
Από το Μονακό τι κρατήσατε;
Αυτό που μου αρέσει και στη Λάρνακα, τον κόσμο της μικρής κοινωνίας. Η ζωή της μικρής κοινωνίας είναι αυτό που μου αρέσει. Πολύ συχνά λέω χαριτολογώντας “το χωριό μου η Λάρνακα”.
Πραγματικά θέλω να αναπτύξουμε τη Λάρνακα, αλλά να κρατήσουμε το χαρακτήρα της. Αυτό το χαρακτήρα που έχουμε στη Λάρνακα, της μικρής κοινωνίας, είναι αυτό που έβρισκα και στο Μονακό. Το να περπατώ στο δρόμο και να μην νιώθω άγνωστος μεταξύ αγνώστων.Κάποιοι ίσως το δουν ως αρνητικό αυτό, για εμένα όμως είναι κάτι υπέροχα θετικό. Το να βγω έξω και να πω καλημέρες σε κόσμο που γνωρίζω, είναι ευλογία.
Ας κλέισουμε με ένα μήνυμα σας ως Πρόεδρος του ΕΒΕΛ προς τους αναγνώστες του SkalaTimes
Και ως πρόεδρος του ΕΒΕΛ και ως Σκαλιώτης (έτσι νιώθω και είμαι), θέλω να πω το εξής: έχουμε ένα διαμάντι, τη Λάρνακα μας, και πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να εργαστούμε έτσι ώστε να το ανεβάσουμε εκεί που του αξίζει! Δεν θέλει πολλά αυτό το διαμάντι για να λάμψει, απλούστατα πρέπει ο καθένας από εμάς να βάλει το λιθαράκι του, ο καθένας από το δικό του μετερίζι και με αυτό το λίγο από τον καθένα μας, το διαμάντι μας θα λάμψει!
*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς τη γραπτή έγκριση του SkalaTimes