Η βουλεύτρια κ. Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ), συμμετέχει ως εκπρόσωπος της ΚΣΜ, στη 14η Σύνοδο της Ομάδας για την Εξέταση της Εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς και τη 14η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Ομάδας Εργασίας Ανοικτού Χαρακτήρα για την Πρόληψη της Διαφθοράς, που διοργανώνει το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC).
Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση όσον αφορά την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς, η κα Σούπερμαν αναφέρθηκε στη μακροχρόνια και γόνιμη σχέση της ΚΣΜ και του UNODC για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τον συντονισμό πρωτοβουλιών, υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα που αποδίδει η Συνέλευση στην καταπολέμηση της διαφθοράς η οποία απειλεί την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρωμεσογειακή περιοχή.
Η Κύπρια βουλεύτρια υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο των κοινοβουλίων στην εφαρμογή της Σύμβασης, ασκώντας εποπτικά καθήκοντα και επιπλέον βελτιώνοντας το νομικό πλαίσιο για διεθνή συνεργασία και ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των εθνικών αρχών.
Παράλληλα, η κα Σούπερμαν πρόσθεσε ότι ο διάλογος μεταξύ των κυβερνήσεων, των Ηνωμένων Εθνών και των εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων για αυτό το θέμα είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέργεια και να διευκολυνθεί η διεθνής συνεργασία που απαιτείται για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ως μίας από τις κυριότερες μορφές διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος. Σημείωσε δε ότι, σε αυτό το πλαίσιο η ΚΣΜ υπέγραψε το 2021 Μνημόνιο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Βουλευτών κατά της Διαφθοράς (GOPAC).
Αναφερόμενη στην αποκόμιση κερδών από σχετικές παράνομες δραστηριότητες η Κύπρια βουλεύτρια, εκ μέρους της ΚΣΜ, τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά. Εν προκειμένω, η κ. Θεοδώρου Σούπερμαν υποστήριξε την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου και της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος προς διασφάλιση της αξιοπιστίας του.
Η κα Σούπερμαν ανέφερε ότι η ΚΣΜ στηρίζει τη σύσταση εξειδικευμένων δικαστηρίων, με αρμοδιότητες αποκλειστικά επικεντρωμένες στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ στηρίζει επίσης την ενίσχυση της δικτύωσης μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου, των δικαστικών οργάνων και των κεντρικών κυβερνητικών αρχών, στη βάση της διαφάνειας. Επανέλαβε, τέλος, την ετοιμότητα της ΚΣΜ να ενισχύσει τη συνεργασία της, τόσο με το UNODC, όσο και με άλλους οργανισμούς και διεθνή φόρα, ως προς τις προσπάθειες για αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς και του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος.
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)