Του Τάσου Περδίου
Ορισµένες ειδήσεις των τελευταίων ηµερών για τη Λάρνακα δείχνουν πόσο ανίκανος ή αδιάφορος (ή ένας συνδυασµός των δύο) είναι ο κρατικός µας µηχανισµός στον οποίο έχει βάλει γυαλιά ένα δηµαρχείο. Ο ∆ήµος Λάρνακας.
Ο οποίος, για παράδειγµα, διά του Συµβουλίου Αποχετεύσεων της πόλης, ανέλαβε να καθαρίσει τα σκ…. του Υπουργείου Εσωτερικών στο θέµα των αντιπληµµυρικών έργων στην περιοχή Καµάρων. Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε εν χορδαίς και οργάνοις αυτά τα έργα το 2015 και χρειάστηκε επτά χρόνια για να κάνει µια µελέτη. Και όταν την έκανε και πήγε σε διαγωνισµό για κατασκευαστικά έργα, φάνηκε ότι τα είχε κάνει θάλασσα µε την εκτίµηση της δαπάνης. Αυτά προσπαθεί να φτιάξει τώρα το Συµβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας. Ακόµα και την επικαιροποίηση της δαπάνης που είναι δουλειά εκείνου που τα έκανε θάλασσα εξαρχής, την κάνει το ΣΑΛ. «Αν δεν την κάνει το ΣΑΛ, θα χρειαστούν άλλα 7 χρόνια για να γίνει το έργο», έλεγε στον γράφοντα παράγοντας της πόλης τις προάλλες.
Το παλιό νοσοκοµείο Λάρνακας είναι άλλη πονεµένη ιστορία που θυµίζει τον νονό που αγόρασε δώρο στον βαφτιστικό, αλλά δεν βρίσκει τον τρόπο να ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου για να δώσει το δώρο στο παιδάκι. Όταν διαπιστώθηκε ότι το Υπουργείο Υγείας και κυρίως ο Οργανισµός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας κλείστηκαν στα γραφεία τους και παίρνουν τον υπνάκο τους στις ανέσεις του air condition, πήρε και πάλι την κατάσταση στα χέρια του ο ∆ήµος Λάρνακας για να ανακοινώσει µέχρι και κινητοποιήσεις για να συγκινηθεί ο ΟΚΥπΥ και να προκηρύξει προσφορές για να φτιαχτεί ο δεύτερος όροφος στη νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκοµείου και να µετακοµίσουν εκεί οι Υπηρεσίες Υγείας του παλιού νοσοκοµείου, ώστε το διατηρητέο να δοθεί στο δηµαρχείο.
Τι να πρωτοθυµηθούµε; Ότι για να αναλάβει τις ευθύνες της η προηγούµενη κυβέρνηση σε σχέση µε τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών χρειάστηκε να κινητοποιήσει τον κόσµο ο ∆ήµος Λάρνακας και να µαζευτούν 2 χιλιάδες άνθρωποι έξω από τις πόρτες των πετρελαϊκών εταιρειών;
Τα παραδείγµατα δεν τελειώνουν. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενηµέρωσης των Αλυκών Λάρνακας εκκρεµεί από το 2009. ∆εκατέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν αξιώθηκε µια κρατική υπηρεσία ούτε καν να προκηρύξει διαγωνισµό για ένα έργο το οποίο σχεδιάστηκε για να αναδείξει τον πιο σηµαντικό υγροβιότοπο ολόκληρης της Κύπρου. Τελικά, χρειάστηκε να αναλάβει και πάλι την ευθύνη ο ∆ήµος Λάρνακας για να δούµε άσπρη µέρα. Αν περιµέναµε από το κράτος, σάστα τζιαι εγύρασιν…
Πηγή: dialogos.com.cy