Search
Close this search box.

Ποντάρει στον καταδυτικό τουρισµό η Λάρνακα

  • Νέα ενίσχυση του υφάλου «Ελπίδα» µε αµφορείς τον Οκτώβριο
  • Πέραν του Ζηνοβία, υπάρχουν σήµερα άλλα επτά σηµεία καταδύσεων στη θάλασσα της επαρχίας Λάρνακας, από τα οποία τα τρία είναι ναυάγια

Η αιχµή του δόρατος για τον τουρισµό καταδύσεων για τη Λάρνακα είναι φυσικά το ναυάγιο Ζηνοβία, το οποίο συγκαταλέγεται ανάµεσα στα 5-10 καλύτερα σηµεία ναυαγιοκατάδυσης σε ολόκληρο τον κόσµο. Το κουφάρι του θρυλικού φορτηγού πλοίου που βυθίστηκε ανοικτά της Λάρνακας το 1980 προσελκύει περίπου 60 χιλιάδες δύτες ετησίως και αποδίδει πέραν των 10 εκατοµµυρίων ευρώ στην οικονοµία του τόπου.

Πολλές οι επιλογές

Πέραν του Ζηνοβία όµως, υπάρχουν σήµερα άλλα επτά σηµεία καταδύσεων στη θάλασσα της επαρχίας Λάρνακας, από τα οποία τα τρία είναι ναυάγια. Πρόκειται για:

– το πλοίο «Ελπίδα» που ποντίστηκε το 2019 στη θαλάσσια περιοχή Ορόκλινης για να δηµιουργηθεί ο πρώτος τεχνητός ύφαλος της Λάρνακας,

– το µικρό σκάφος «LEF1» που βυθίστηκε την ίδια περίοδο κοντά στο «Ελπίδα»,

– το ναυάγιο Αλεξάνδρεια που βρίσκεται κοντά στο Ζηνοβία και

– τους υφάλους ∆ωρίδα στη θαλάσσια προστατευόµενη περιοχή Ορόκλινης, Αλία στο Μακένζι και Σκοπιά στην Ξυλοφάγου και τις υποβρύχιες θαλασσινές Σπηλιές στο Κάβο Πύλα.

Ενίσχυση των υφάλων

Όπως προαναφέραµε, το επόµενο στάδιο είναι η επιπρόσθετη ενίσχυση του τεχνητού υφάλου «Ελπίδα» στη θαλάσσια περιοχή Ορόκλινης µε τοποθέτηση αµφορέων στο αµπάρι του σκάφους. Το πρόγραµµα αυτό ξεκίνησε πέρσι µε την πόντιση και τοποθέτηση αµφορέων στο «LEF1» και στέφθηκε µε επιτυχία προκαλώντας αύξηση της θαλάσσιας ζωής στην περιοχή.

Φέτος, θα γίνει το ίδιο µε τοποθέτηση αµφορέων στο αµπάρι του «Ελπίδα» από εθελοντές δύτες που θα αναλάβουν την επιχείρηση. Στο αµπάρι του βυθισµένου σκάφους θα µπουν αµφορείς διαφόρων µεγεθών, µέχρι 75 εκατοστά σε ύψος, µε συγκεκριµένες προδιαγραφές που τέθηκαν από το Τµήµα Αλιείας ώστε να µην επηρεαστεί το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το σκάφος «Ελπίδα», το οποίο ποντίστηκε στο συγκεκριµένο σηµείο σε βάθος 28 µέτρων το 2019, διαθέτει µεγάλο αµπάρι και µετά από αρκετό προβληµατισµό, οι αρµόδιοι κατέληξαν στη µέθοδο της τοποθέτησης αµφορέων για τον εµπλουτισµό της θαλάσσιας ζωής, αφού οι θάλασσες της Λάρνακας είναι αµµώδεις και χρειάζεται τεχνητή διαµόρφωση κατάλληλων συνθηκών ενίσχυσης της θαλάσσιας ζωής.

Ψηφιοποίηση όλων των πληροφοριών

Οι λάτρεις των υποβρύχιων εξερευνήσεων έχουν στη διάθεσή τους πάρα πολλά στοιχεία που αφορούν στην κάθε επιλογή κατόπιν µελέτης και καταγραφής για κάθε καταδυτικό σηµείο. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα σηµεία ενδιαφέροντος του κάθε χώρου, τα χαρακτηριστικά της θαλάσσιας ζωής και όλες οι τεχνικές πληροφορίες που αφορούν στην κατάδυση, όπως το βάθος, τα ρεύµατα, οι συντεταγµένες, η πρόσβαση, η ορατότητα κ.ά.

Όλα αυτά ψηφιοποιούνται σε εικονική µορφή 360 µοιρών που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας. Τα σηµεία που συµπεριλαµβάνονται είναι πέντε:

– Το ναυάγιο Ζηνοβία, το οποίο έχει καταταχθεί στα κορυφαία σηµεία ναυαγιοκατάδυσης στον κόσµο. Το Ζηνοβία συγκαταλέγεται ανάµεσα στα δέκα σηµαντικότερα ναυάγια στον κόσµο και θεωρείται το πιο σηµαντικό στη Μεσόγειο. Ενδεικτικό της σηµασίας του για την τουριστική βιοµηχανία της Λάρνακας και τον καταδυτικό τουρισµό είναι ότι από το 1980 που βυθίστηκε µέχρι σήµερα έχει προσελκύσει περισσότερες από 1,5 εκατοµµύρια καταδύσεις.

– Το σκάφος «Ελπίδα», το οποίο βυθίστηκε το 2019 για ν’ αποτελέσει τον πρώτο τεχνητό ύφαλο της Λάρνακας. Το εµπορικό πλοίο «Ελπίδα» αγοράστηκε από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και ποντίστηκε σε βάθος 30 µέτρων στη θαλάσσια περιοχή Ορόκλινης τον ∆εκέµβριο του 2019. Είναι µήκους 63 και πλάτους 10 µέτρων και είναι το µεγαλύτερο που ποντίστηκε στις θάλασσες της Κύπρου για σκοπούς δηµιουργίας τεχνητού υφάλου.

– Το µικρότερο σκάφος «LEF1» το οποίο δωρίστηκε στην ΕΤΑΠ από την εταιρεία Πετρολίνα και ποντίστηκε σε κοντινή απόσταση σε µικρότερο βάθος.

– Ο φυσικός ύφαλος ∆ωρίδα. Ο υπό αναφορά ύφαλος βρίσκεται σε βάθος 7-10 µέτρων στον κόλπο της Λάρνακας και συγκεκριµένα στη θαλάσσια προστατευόµενη περιοχή Ορόκλινης, σε πολύ κοντινή απόσταση από τα πλοία «Ελπίδα» και «LEF1». Ο φυσικός ύφαλος παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον όσον αφορά τη θαλάσσια ζωή εφόσον σ’ αυτόν βρίσκονται προσκολληµένα πολλά είδη σπόγγων, ενώ περιτριγυρίζεται από πυκνά λιβάδια Ποσειδώνιας. Στην περιοχή κάποιος εύκολα συναντά ψάρια όπως κουρκούνες, ρώσσους, ορφούς, σφυρίδες, σκάρους και σωρκούς.

– Η θαλάσσια τοποθεσία µε την ονοµασία Σκοπιά στην περιοχή Ξυλοφάγου, η οποία αποτελείται από σχηµατισµούς φυσικών βράχων.

Οι κίνδυνοι από την παράνοµη αλιεία

Όλες οι πιο πάνω πρωτοβουλίες θα ήταν ακόµα πιο ποιοτικές και αποτελεσµατικές εάν δεν συνεχιζόταν η ανοχή των Αρχών στην απαράδεκτη πρακτική της παράνοµης αλιείας.

Η καταγγελία για παράνοµη αλιεία στις περιοχές στη θάλασσα που κηρύσσονται προστατευόµενες βρίσκεται ενώπιον του Υπουργείου ∆ικαιοσύνης και ∆ηµοσίας Τάξης εδώ και 3 µε 4 χρόνια χωρίς όµως µέχρι στιγµής να έχει γίνει οτιδήποτε για αντιµετώπιση της κατάστασης.

Αρµόδιοι φορείς έχουν ζητήσει την εγκατάσταση συστήµατος παράκτιας επιτήρησης µε τη χρήση καµερών για εντοπισµό όσων εισβάλλουν στις προστατευόµενες περιοχές και παρανοµούν, ωστόσο το υπουργείο επικαλείται νοµικά θέµατα που άπτονται των προσωπικών δεδοµένων απορρίπτοντας αυτή την εισήγηση.

Το πρώτο πρόγραµµα ψηφιακής κατάδυσης το οποίο υλοποιείται στην Κύπρο

Προκειµένου να κάνει την εµπειρία της κατάδυσης όσο πιο ολοκληρωµένη γίνεται, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης δηµιούργησε και τις Εικονικές Καταδυτικές ∆ιαδροµές.

Πρόκειται για το πρώτο πρόγραµµα ψηφιακής κατάδυσης, το οποίο υλοποιείται στην Κύπρο και προσφέρει την ευκαιρία στους δύτες και όχι µόνο µιας φαντασµαγορικής υποβρύχιας περιοδείας στα σηµεία ενδιαφέροντος της θαλάσσιας περιοχής Λάρνακας αλλά µέσω της οθόνης του κινητού τηλεφώνου ή του τάµπλετ!

Το εργαλείο είναι ιδανικό για δύτες που προετοιµάζονται για κατάδυση αλλά και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται απλώς να ρίξει µια µατιά στον κόσµο κάτω από τα κύµατα.

Το πρότζεκτ έχει ενταχθεί κάτω από το πρόγραµµα «Ψηφιακή Λάρνακα», το οποίο αποτελείται από µια σειρά καινοτόµων πρωτοβουλιών µέσω των οποίων µπορεί κάποιος να απολαύσει τις τουριστικές ατραξιόν της Λάρνακας χρησιµοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Ουσιαστικά, οι Εικονικές Καταδυτικές ∆ιαδροµές είναι µια χαρτογράφηση των καταδυτικών περιοχών σε τρισδιάστατη µορφή µαζί µε τη δυνατότητα πλοήγησης και θέας από όλες τις γωνίες. Περιλαµβάνει επίσης µια διαδροµή µέσω υποβρύχιων πλάνων σε διαφορετικά µέρη των καταδυτικών σηµείων, προτάσεις για διαδροµές και άλλες χρήσιµες, πρακτικές πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία.

Πηγή: dialogos.com.cy / Του Τάσου Περδίου

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δήμος Λάρνακας: ειδοποίηση για μετακίνηση εγκαταλελειμμένων μηχανοκίνητων οχημάτων ή αντικειμένων

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ‘Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ Ο Δήμος Λάρνακας εφαρμόζοντας τις  διατάξεις του Άρθρου 120 του Περί Δήμων Νόμου, ικανοποιήθηκε ότι τα πιο κάτω μηχανοκίνητα οχήματα

error: Content is protected !!