Search
Close this search box.

Και οι Εργατικοί στο πλευρό της Κύπρου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Εκ μέρους της επιτροπής  του Συνδέσμου Αμμοχώστου ΜΒ,  ο Δρ. Μαύρου απέστειλε πρόσφατα  προς  τον αρχηγό της αντιπολίτευσης του Εργατικού κόμματος και ταυτόχρονα σκιώδη Πρωθυπουργού της Βρετανίας, Sir Keir Starmer MP,  επιστολή στην οποία καταγγέλλει την Τουρκία για την συνεχιζόμενη περιφρόνηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής και τον παράνομο εποικισμό του σχεδόν 37% του Κυπριακού εδάφους. Ότι ασκεί μέχρι σήμερα μια πολιτική επιθετικής συμπεριφοράς έναντι της Κύπρου, τόσο μέσω απειλητικής ρητορικής για την παράνομη εισβολή και κατοχή όσο και μέσω της κατάφωρης παραβίασης της θαλάσσιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας  με σαφή στόχο την παράνομη κατάσχεση των κυρίαρχων φυσικών πόρων της Κύπρου.

Και ότι η Τουρκία αντί να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, πήρε αποφάσεις όπως κατοικηθεί παράνομα από Τούρκους έποικους  το υπόλοιπο τμήμα της Αμμοχώστου, το 18%  που είναι περιφραγμένο με συρματόπλεγμα και παραμένει ακατοίκητο, και σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο Δρ. Μαύρου ανέφερε ότι ο έλεγχος αυτής της περιοχής θα έπρεπε να μεταβιβαστεί στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με  τα ψηφίσματα των ΗΕ και ειδικά το 550(1984.p5), μέχρι της συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, όπου οι νόμιμοι κάτοικοι της Αμμοχώστου θα μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια κάτω από την νόμιμη και διεθνώς αποδεκτή κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον γνωστοποίησε ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει παράνομες οικιστικές αναπτύξεις με το κτίσιμο χιλιάδων κατοικιών στα κατεχόμενα εδάφη και στην ελληνοκυπριακή γη. Ειδικά στην Καρπασία αλλά και στο περιφραγμένο τμήμα της πόλης της Αμμοχώστου. Ταυτόχρονα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Έρτογαν άρχισε προσπάθειες για να λειτουργήσει παράνομα το λιμάνι της Αμμοχώστου και την μαρίνα σε αντίθεση με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σε μία προσπάθεια να προωθήσει Στρατιωτικά σχέδια αλλά και για να αυξήσει το παράνομο Εμπόριο και τον Τουρισμό στα κατεχόμενα. Επίσης ότι οι Τούρκοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ακόμη μία στρατιωτική βάση στην κατεχόμενη Κύπρο όπου θα τοποθετηθούν και λειτουργήσουν  στρατιωτικά drones δημιουργώντας ακόμη πιο αποσταθεροποιητική κατάσταση στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Δρ. Μαύρου συνέστησε την προσοχή του αρχηγού του εργατικού κόμματος  στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων με την βεβήλωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της Ελληνικής Χριστιανικής μας θρησκείας. Αναφέροντας την αναίσχυντη  απόφαση που έλαβε η Τουρκία να χρησιμοποιήσει μέρος του ελληνορθόδοξου μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, που βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, για την κατασκευή ενός ισλαμικού κέντρου και ενός τζαμιού.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει την Τουρκία για την συνεχή βεβήλωση των Χριστιανικών μας εκκλησιών και την συνεχιζόμενη κλοπή εικόνων αλλά και την πολιτική της Ισλαμοποίησης των κατεχομένων και ειδικά της απόφασης για μετατροπή Χριστιανικών εκκλησιών και μοναστηριών σε τεμένη με την μέθοδο της σταδιακής κατάληψης όπως κάνουν στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου και όπως σχεδιάζουν να κάνουν με το μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα.

Ο Δρ. Μαύρου κατήγγειλε ότι η Τουρκία και η εγκάθετη διοίκησή της στην Κύπρο δεν διστάζουν να αντιταχθούν στις ειρηνευτικές συμφωνίες στην Κύπρο.  Ανέφερε ότι πρόσφατα Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν στους  ειρηνευτές του ΟΗΕ, ενώ οι τελευταίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την παράνομη κατασκευή δρόμου στη νεκρή ζώνη. Και ότι οι σωματικές επιθέσεις και οι απειλές κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί πλήρως.  Ο Δρ. Μαύρου ανέφερε ότι η σταθερή προσήλωσή της Βρετανίας και ειδικά του Εργατικού κόμματος στο διεθνές δίκαιο και την ειρήνη απαιτεί την αποστολή σαφούς μηνύματος για την αντιμετώπιση αυτής της επαίσχυντης κατάστασης· καταδικάζοντας την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας που θα πρέπει να σεβαστεί την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Stephen Doughty MP  Σκιώδης Υπουργός του Εργατικού κόμματος για θέματα Ευρώπης, εκ μέρους του αρχηγού του Εργατικού κόμματος και σκιώδους Πρωθυπουργού, Sir Keir Starmer, ευχαρίστησε τον Δρ Μαύρου για την επιστολή του.  Είπε δε ότι το Εργατικό Κόμμα παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην επιδίωξη του τερματισμού της στρατιωτικής κατοχής της Κύπρου και μιας διαρκούς διευθέτησης που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και την επανένωση της Κύπρου στη βάση της πολιτικής ισότητας όλων των κοινοτήτων.

Καταδίκασε δε απερίφραστα κάθε απόπειρα αύξησης της έντασης, εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στις 18 Αυγούστου, τα οποία ήταν εντελώς απαράδεκτα, όπως είπε,  και ότι το Εργατικό κόμμα  είναι ξεκάθαρο στο ότι οι εντολές της UNFICYP πρέπει να γίνονται σεβαστές. Η δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων και εμπρηστικών δηλώσεων σχετικά με την Αμμόχωστο, που αντιτίθενται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των HE, δεν είναι αποδεκτές και μειώνουν την πιθανότητα  επίτευξης μιας βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης για την Κύπρο.

Στην απάντηση του επίσης πρόσθεσε το πολύ σημαντικό ότι  για να επιτευχθεί μια μόνιμη διευθέτηση, η Τουρκία πρέπει να αποσύρει όλο τον στρατό της από το νησί της Κύπρου και πρέπει επίσης να σταματήσει το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων.

Ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με την Κύπρο. Ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών  παρέμεινε ισχυρή χάρη στην παρουσία της παροικίας της κυπριακής διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων και των ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Δεδομένων αυτών των δεσμών, ιδιαίτερα του ρόλου της Βρετανίας  ως εγγυήτριας δύναμης της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, το ΗΒ πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην ενθάρρυνση των συνομιλιών και στις διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική διευθέτηση.

Ο σκιώδης Υπουργός Stephen Doughty MP  σημείωσε δε ότι το Εργατικό κόμμα παραμένει σταθερό στη δέσμευσή του για την Κυπριακή Δημοκρατία και ακλόνητο στην αντίθεσή του στη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή. Η υπεράσπιση της ασφάλειας, της κυριαρχίας και της ευημερίας της Κύπρου θα είναι προτεραιότητα για μια Εργατική Κυβέρνηση όπου θα συνεχίσει να παροτρύνει όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν θετικά σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την επίτευξη μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ότι το Εργατικό κόμμα παρακολουθεί στενά τις όποιες εξελίξεις και ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη ενός σταθερού και ειρηνικού μέλλοντος για την Κύπρο.

Εκ μέρους της επιτροπής του Συνδέσμου Αμμοχώστου,

Δρ. Βασίλης Μαύρου, Πρόεδρος

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Υπουργού Παιδείας Αθηνάς Μιχαηλίδου με Δήμαρχο και Αντιδημάρχους Λάρνακας: Συζητήσεις για Ανάπτυξη Σχολικών και Πολιτιστικών Έργων στη Λάρνακα

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση της Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κας Αθηνάς Μιχαηλίδου, με το Δήμαρχο Λάρνακας,

Διασχολική Διαλογική Συζήτηση (Debate) στα Αγγλικά, με θέμα τη Τεχνητή Νοημοσύνη με τη συμμετοχή δύο Γυμνασίων της Λάρνακας, του Γυμνασίου Δροσιάς και του Μουσικού Σχολείου Λάρνακας, «Μίκης Θεοδωράκης»

ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΕΥΛΟΓΙΑ Ή ΚΑΤΑΡΑ;” Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον γεγονός στις ζωές μας. Τα δυνητικά οφέλη της

Αραδίππου και Απόστολος Λουκάς

ΕπετετειακόΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣΈνα σημείωμα του Καθηγητή Ζαννέτου Τοφαλλή (Κυπριακή Παροικία Λονδίνου)Ειδικά Αφιερωμένο στον εγκάρδιο Φίλο Νίκο Λύτρα και στους Απόδημους Αραδιππιώτες Με την ευκαιρία

Τροποποίηση στους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης για περιορισμό χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας χαιρετίζει την ψήφιση από τη Βουλή Τροποποίησης στους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης με

error: Content is protected !!