Search
Close this search box.

Έντεκα πράγματα για την κακοποίηση που έμαθα από το βιβλίο της Colleen Hoover «Τελειώνει με εμάς»

Το βιβλίο “Τελειώνει με εμάς”, (Τίτλος πρωτότυπου “It Ends With Us”), κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes

Έντεκα πράγματα που μπορεί να μάθει κανείς για την κακοποίηση, μέσα από το βιβλίο “Τελειώνει με εμάς”, της Colleen Hover:

  1. Ένα άτομο μπορεί να σε αγαπά καταβάθος με το δικό του τρόπο, αλλά να σε κακοποιεί και αυτό δεν είναι εντάξει στο όνομα καμιάς αγάπης, είτε συζυγικής, είτε ερωτικής, είτε πατρικής, είτε αδελφικής, κτλ.
  2. Ο κακοποιητής μπορεί να μορφωμένος, πετυχημένος και να φαίνεται το καλύτερο παιδί (όπως τον πρωταγωνιστή του βιβλίου).
  3. Η κακοποίηση έχει πολλές μορφές. Λεκτική, σωματική, σεξουαλική κτλ. Όλες πονάνε εξίσου το ίδιο και διαλύουν ψυχικά το θύμα.
  4. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με πατέρα κακοποιητή δυστυχώς ενδέχεται να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό, (οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης κι αν είναι, ακόμη και η λεκτική που φαίνεται η πιο «αθώα», αλλά δεν είναι).
  5. Ο κακοποιητής βρίσκει δικαιολογίες της οποίες συνήθως πιστεύει, τον βοηθούν να μη νιώθει ενοχές.
  6. Όταν αγαπάς πολύ κάποιο άτομο (σύντροφο, πατέρα, αδελφό, κτλ) είναι δύσκολο να ξεφύγεις, γι αυτό είναι καλό να ζητήσεις βοήθεια και να τρέξεις μακριά από αυτό το άτομο, όσο κι αν οι οικογενειακοί ή άλλοι δεσμοί σε κρατούν κοντά του.
  7. Ο κακοποιητής είναι δύσκολο εως και αδύνατο να αλλάξει. Ωστόσο δεν είναι δουλειά του θύματος να τον αλλάξει, (όσο κι αν τον αγαπά), υπάρχουν ψυχολόγοι και ειδικοί γι αυτό. Δουλειά του θύματος είναι να τρέξει μακριά. Ακριβώς όπως κάνει και η ηρωίδα του βιβλίου (όχι, δεν κάνω spoil).
  8. Το θύμα πολλές φορές πέφτει στη παγίδα να επιρριπτεί ευθύνες στον εαυτό του και να δικαιολογει τον κακοποιητή.
  9. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας γύρω μας. Επειδή δεν είναι σεξουαλική ή σωματική και είναι λεκτική δε σημαίνει πως είναι λιγότερο επώδυνη και επικίνδυνη.
  10. Ο κακοποιητής συνήθως έχει καλή διάθεση μετά που σε κακοποιεί και δεν καταλαβαίνει γιατί το θύμα είναι θλιμμένο.
  11. Με κανένα τρόπο, για κανένα λόγο και προπάντων ΟΧΙ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ δεν πρέπει να μένει κανείς δίπλα από ένα κακοποιητή!

Αποσπάσματα από το βιβλίο:
“Δεν τον κοιτάζω. Αυτή τη φορά η φωνή του δεν διαπερνά το κορμί μου. Τώρα αισθάνομαι σαν να με καρφώνει. Κάθε λέξη είναι σαν μαχαιριά. Μετά τον νιώθω δίπλα μου, το αναθεματισμένο το χέρι του στην πλάτη μου.
Να με χαϊδεύει.
“Λίλι” λέει. “Θεέ μου, Λίλι”. Προσπαθεί να τραβήξει τα χέρια μου από το μέτωπο μου, αλλά δεν υποχωρώ. Αρχίζω να κουνάω το κεφάλι μου, θέλοντας να διώξω τα τελευταία δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Τόσα χρειάζονται για να αλλάξει τελείως ένας άνθρωπος.
Δεκαπέντε δευτερόλεπτα που δεν θα γυρίσουν πίσω”.

“Δεν ξέρω αν είμαι πιο απογοητευμένη με εκείνον ή με τον εαυτόν μου. Με εκείνον επειδή έχασε την ψυχραιμία του και με εμένα επειδή βρήκα παρηγοριά στη συγγνώμη του”.

“Με έσπρωξε.
Ο Ράιλ με έσπρωξε.
Για δεκαπέντε δευτερόλεπτα είδα μια πλευρά του που δεν ήταν εκείνος. Που δεν ήμουν εγώ. Γέλασα μαζί του ενώ θα έπρεπε να έχω ανησυχήσει. Με έσπρωξε ενώ δεν θα έπρεπε να με έχει αγγίξει. Τον έσπρωξα και έκοψε το χέρι του.
Ήταν φρικτό. Το όλο συμβάν, τα δεκαπέντε δευτερόλεπτα που διήρκησε, ήταν απολύτως φριχτό. Δεν θέλω να το ξανασκεφτώ ποτέ.”

“Πώς μπορεί να τον αγαπάει μετά από ό,τι της έκανε; Πώς είναι δυνατόν να σκέφτεται να τον δεχτεί πάλι;”
Αυτές είναι οι πρώτες μας σκέψεις όταν ακούμε για μια κακοποιημένη γυναίκα και είναι θλιβερό. Δεν θα έπρεπε να κατηγορούμε τους κακοποιητές και όχι εκείνες που εξακολουθούν να τους αγαπούν;
Σκέφτομαι όλους τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί στη θέση μου. Και όσους θα βρεθούν μετά από εμένα. Άραγε επαναλαμβάνουμε τις ίδιες λέξεις στο μυαλό μας αφού βιώσουμε την κακοποίηση στα χέρια εκείνων που αγαπάμε;
“Από δω και στο εξής, στα καλά και τα άσχημα, στα πλούτη και στη φτώχεια, την υγεία και την αρρώστια μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος”;
Ίσως αυτοί οι όρκοι δεν θα έπρεπε να ερμηνεύονται όσο κυριολεκτικά τους ερμηνεύουν κάποιες γυναίκες.
Στα καλά και στα άσχημα;
Αρκετά.
Με αυτές.
Τις αηδίες”.

  • Αξίζει να τονιστεί ότι το βιβλίο “Τελειώνει με εμάς” βρισκόταν για 96 εβδομάδες στη λίστα Best Sellers των New York Times. Η συγγραφέας του βιβλίου, η Αμερικανίδα Colleen Hoover, το έγραψε εμπνευσμένη μέσα από τα δικά της βιώματα, αφού η ίδια ως παιδί βίωσε την κακοποίηση μέσα στο σπίτι της, ο πατέρας της κακοποιούσε τη μητέρα της.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ (ΚΥΠΡΟ):

Η γραμμή βοήθειας 1440, λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες καθημερινά και είναι εντελώς δωρεάν.

Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ): https://www.foni.org.cy/el/syndesmos-gia-prolipsi-kai-katapolemisi-tis-bias-stin-oikogeneia

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!