Search
Close this search box.

Χειρόγραφα και συνταγές…..Ernest Hemingway!

HEMINGWAY«Φάγαμε καλά και φθηνά, ήπιαμε καλά και φθηνά, κοιμηθήκαμε καλά και ζεστά, κι αγαπηθήκαμε» γράφει ο Ernest Hemingway στο βιβλίο του «Ενα κινητό φαγοπότι» που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του.
Εδώ και λίγες μέρες η συνταγή για το αγαπημένο μπιφτέκι του κορυφαίου αμερικανού πεζογράφου και δημοσιογράφου  Ernest Hemingway είναι πλέον διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή από την Προεδρική Βιβλιοθήκη John F Kennedy  στη Βοστώνη. Το «Burger Hemingway» είναι «μία γνήσια ’50s συνταγή», σύμφωνα με τη Sandra Spanier, επιμελήτρια του Hemingway Letters Project. Την είχε πρωτοδημισιεύσει το 1966 η τέταρτη σύζυγος του Hemingway, η Mary Welsh σε μία εγκυκλοπαίδεια μαγειρικής ονόματι Woman’s Day Encyclopedia of Cookery.
Ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των πολυδιαβασμένων μυθιστορημάτων «Αποχαιρετισμός στα όπλα» (1929), «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» (1940) και «Ο γέρος και η θάλασσα» (1952) μαγείρευε ο ίδιος το απλό αυτό φαγητό και συχνά το σέρβιρε στους καλεσμένους του.
Η συνταγή
Σύμφωνα με το δακτυλογραφημένο κείμενο, για το  «Burger Hemingway» χρειάζονται τα εξής υλικά:
  • Μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα
  • Μία γεμάτη κουταλιά Indian relish (ρέλις: ινδική σάλτσα αγγουριού και λάχανου)
  • 2 κουταλιές σούπας κάππαρη
  • 1 κουταλάκι φασκόμηλο αποξηραμένο
  • Μισό κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών (πολύ λίγο από το καθένα: κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, αποξηραμένα φύλλα δάφνης)
  • Μισό κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 αβγό χτυπημένο σε ένα μπολ με πιρούνι
  • Λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • Περίπου 1/3 της κούπας κόκκινο ή λευκό ξηρό κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο για το τηγάνι
Η Ουέλς περιγράφει την εκτέλεση της συνταγής ως εξής:

Στη φωτογραφία, η αναλυτική συνταγή για το «Burger Hemingway» και τη διαδικασίαecipe παρασκευής του

«Ανοίγεις τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, σκορπίζεις πάνω του το σκόρδο και το κρεμμύδι και όλα τα μπαχαρικά και ζυμώνεις να ανακατευτούν όλα καλά. Το αφήνεις δεκαπέντε λεπτά να μείνει, όση ώρα φτιάχνεις τη σαλάτα. Πρόσθεσε το ρέλις, την κάππαρη, το κρασί και το αβγό και ζύμωσε ξανά καλά. Ασ’ το να μείνει για άλλα 10 λεπτά να “ξεκουραστεί” μέσα στη μαρινάδα του. Φτιάξε μεγάλα μπιφτέκια με τα χέρια σου. Τα μπιφτέκια πρέπει να είναι αφράτα και μαλακά και να έχουν πάχος μια ίντσα [δυόμισι εκατοστά]. Ζέστανε το λάδι στο τηγάνι, τόσο ώστε να είναι ζεστό αλλά να μην καπνίζει, βάλε τα μπιφτέκια και τηγάνισέ τα για τέσσερα λεπτά, χαμηλώνοντας τη φωτιά. Γύρνα τα μπιφτέκια, δυνάμωσε ξανά τη φωτιά και σε ένα λεπτό ξαναχαμήλωσέ τη. Τηγάνισε για περίπου τρία λεπτά.  Και οι δύο πλευρές του μπιφτεκιού πρέπει να είναι τραγανές και καφέ σε χρώμα ενώ το κέντρο του, όταν το κόβεις, να είναι ροζ και ζουμερό».   

Σύμφωνα με τη Spanier , πάντως, ο συγγραφέας ήταν λάτρης κυρίως του ασιατικού φαγητού: ένα από τα αγαπημένα του εστιατόρια βρισκόταν στην Τσάιναταουν (την Κινεζική Συνοικία) της Αβάνας στην Κούβα, όπου ο Χέμινγκγουεϊ ζούσε από το 1939 μέχρι το 1960.

«Ηταν ικανός να αφιερώσει ολόκληρες παραγράφους στην απόλαυση οστρακοειδών συνοδεία παγωμένου λευκού κρασιού, όπως χαρακτηριστικά έγραφε στο “Ενα κινητό φαγοπότι”»
 σημειώνει η Spanier, προσθέτοντας πως «είναι ενδεικτικό του πόσο απολάμβανε τις χαρές της ζωής. Αισθανόταν το ίδιο άνετα στη βάρκα ενός κουβανού ψαρά όσο και στο πολυτελές ξενοδοχείο Ριτζ του Παρισιού».
Πριν από πέντε χρόνια ψηφιοποιήθηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις Αρχές της Κούβας χιλιάδες έγγραφα, φωτογραφίες και βιβλία που ανήκαν στον Hemingway και παρέμεναν επί δεκαετίες στο υπόγειο του σπιτιού του συγγραφέα, έξω από την Αβάνα.
Στο μεγαλύτερο μέρος τους επρόκειτο για αδημοσίευτο υλικό. Δίνουν μία εικόνα για τα 21 χρόνια που έζησε ο συγγραφέας στη βίλα Φίνκα Βίχια του Σαν Φρανσίσκο δε Πάουλα. Είναι περισσότερα από 2.000 έγγραφα, χειρόγραφα ορισμένων έργων του, επιστολές, αποδείξεις από καταστήματα, περίπου 3.500 φωτογραφίες και 9.000 βιβλία. Από τα βιβλία θεωρείται βέβαιο ότι ο Hemingwayείχε διαβάσει επισταμένως τουλάχιστον τα 2.000 επειδή έγραφε σημειώσεις στα περιθώρια. Επιβεβαιώνοντας έτσι το αξίωμα ότι «δεν νοείται συγγραφέας που δεν διαβάζει». Τα ψηφιοποιημένα ντοκουμέντα είναι διαθέσιμα τόσο μέσω του Διαδικτύου όσο και στη Συλλογή Χέμινγκγουεϊ της Προεδρικής Βιβλιοθήκης John F Kennedy.
Στην Κούβα ο Ernest Hemingway έζησε στο διάστημα 1939-1960 και εκεί έγραψε τα έργα «Ο γέρος και η θάλασσα»«Μια κινητή γιορτή» και τα «Νησιά της Καραϊβικής». Τον Ιούλιο του 1960 επέστρεψε στις ΗΠΑ και έναν χρόνο αργότερα αυτοκτόνησε σε ηλικία 61 ετών.

(Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 13 Φεβρουαρίου 2014)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σήμερα οι εκλογές στις ΗΠΑ / Οι Αμερικανοί επιλέγουν Πρόεδρο ανάμεσα σε Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ

Διεξάγονται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οι πολυαναμενόμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της υπερδύναμης. Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες και περίπου 244

Νέα επίθεση ψες εναντίον 24χρονου αλλοδαπού – Η υποκρισία και η προπαγάνδα έχουν όρια, ο φασισμός όχι

SkalaTimes TeamΟι επιθέσεις κατά των μεταναστών / αλλοδαπών που εργάζονται στο νησί μας ως ντελιβεράδες (μια δουλειά που λίγοι Κύπριοι “καταδέχονται” να κάνουν) συνεχίζονται.Και ενώ

Τηλεοπτικό Μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες, Η πατρίδα μας προχωρά μπροστά με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Ως

error: Content is protected !!