Search
Close this search box.

Δήλωση Βουλευτή Λάρνακας Πρόδρομου Αλαμπρίτη για το μεταναστευτικό

Για ακόμα μια φορά να καταδικάσουμε τα εγκληματικά βίαια επεισόδια των προηγούμενων ημερών, τις εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν με χρήση βίας ενάντια σε αθώους πολίτες, τις καταστροφές περιουσιών, πράξεις ξενοφοβίας και ρατσισμού που εκθέτουν τη χώρα μας. Καλούμε ακόμα μια φορά τις αρμόδιες αρχές να επιβάλουν την τάξη και το νόμο και να οδηγήσουν τους υπαίτιους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το μεταναστευτικό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το 6% του πληθυσμού μας είναι αιτητές πολιτικού ασύλου.
Καλούμαστε σαν Κύπρος να διαχειριστούμε ένα δυσβάστακτο βάρος, το μεγαλύτερο στην ευρωπαϊκή οικογένεια που το ποσοστό είναι περίπου κοντά στο 1%. Η βία όμως δεν μπορεί να αποτελέσει ποτέ επιλογή, ούτε κανείς δεν μπορεί να λαμβάνει τον νόμο στα χέρια του. Το συντεταγμένο κράτος και η πολιτεία πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων.

Παράλληλα και όσοι βρίσκονται στη χώρα μας να σέβονται τον τόπο που τους
φιλοξενεί.

Έγιναν βήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση και συνεχίζονται, αλλά δεν είναι αρκετά. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και άμεσα, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα τις διεθνείς συμβάσεις, άλλωστε είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

Τα προηγούμενα χρόνια μειώθηκαν τα επιδόματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση, ώστε να μην είμαστε ελκυστικός προορισμός. Για ενημέρωση του κόσμου να αναφέρουμε, ότι πλέον ένας αιτητής πολιτικού ασύλου δικαιούται 261 ευρώ συν 100 ευρώ για όσους ενοικιάζουν γιατί κυκλοφορούν διάφορα νούμερα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έχουμε και τα επίσημα στοιχεία στην επιτροπή μας από την υφυπουργό.

Επισπεύθηκαν οι διαδικασίες εξέτασης της αίτησης ασύλου και έχουμε ενημέρωση από τον Υπουργό ότι πλέον γύρω στους 3 μήνες εξετάζεται η αίτηση αλλά και η έφεση. Πρέπει να αυξηθούν και οι συμφωνίες επιστροφής με άλλες χώρες ώστε να αυξηθούν οι επιστροφές, οι οποίες θα αποτελέσουν και τη λύση του προβλήματος.

Οι επιστροφές πλέον έχουν ξεπεράσει τις εισροές. Για το διάστημα Απρίλης – Αύγουστος είχαμε 4803 επιστροφές και αντίστοιχα είχαμε 4187 αιτήσεις πολιτικού ασύλου, άρα βλέπουμε ότι για πρώτη φορά ξεπεράστηκαν οι επιστροφές από τις εισροές και παράλληλα έχουν μειωθεί οι αιτήσεις ασύλου από 11.961 σε 5866. Όλα αυτά τα θεωρούμε ότι είναι και πράγματα τα οποία έγιναν από την προηγούμενη διακυβέρνηση και έφεραν αποτέλεσμα.

Ακόμα πρέπει να γίνουν και άλλα όπως να επισπευθεί η διαδικασία της δημιουργίας του προαναχωρητικού κέντρου, ούτως ώστε όσων απορρίπτονται οι αιτήσεις να μην κυκλοφορούν παράνομα στο χώρο και να εργοδοτούνται και παράνομα, αλλά να μπαίνουν σε ένα κέντρο μέχρι να γίνει η διαδικασία επιστροφής στις χώρες τους. Πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τα κυκλώματα συνεργασίας και των διακινητών με αυστηρότερες ποινές. Ακόμη κάτι άλλο που
θα συμβάλει είναι οι περισσότεροι έλεγχοι από το τμήμα εργασίας για όσους εργοδοτούν παράνομα αλλοδαπούς.

Κάτι που αναφέρθηκε και το οποίο χαιρετίζουμε είναι το γεγονός ότι πλέον και σαν Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και σαν Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε μια διαφημιστική καμπάνια στις χώρες που τροφοδοτούν την Κύπρο με μετανάστες, ότι η Κύπρος δεν είναι ο παράδεισος που παρουσιάζεται και ότι δεν μπορούν να φτάσουν είτε οδικώς είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Τέλος, θέλω να σημειώσω ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο για αυστηρότερες παραστάσεις προς την Τουρκία και στις αεροπορικές εταιρείες που τροφοδοτούν με μετανάστες τις ελεύθερες περιοχές μέσω των κατεχομένων του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου, αλλά και οικονομικά για να μας στηρίξει ούτως ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που έχουμε σαν κράτος.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!