Search
Close this search box.

Ας μιλήσουμε για το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, το “δεύτερο σπίτι” εκατοντάδων καρκινοπαθών κάθε χρόνο

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes

Έχουμε μάθει να προβάλλουμε τα άσχημα και τα αρνητικά και πολύ καλά κάνουμε, αφού η δημοσίευση των κακών κειμένων είναι πολλές φορές μοχλός πίεσης για αλλαγή.
Ωστόσο, οφείλουμε να μιλάμε και για όσα αξίζουν συγχαρηρήρια, για όσα αξίζουν ένα μπράβο, για όσα κάνουν την ζωή των συνανθρώπων μας καλύτερη.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω πως αυτό το κείμενο δεν είναι μια πληρωμένη διαφήμιση, δεν είναι καν διαφήμιση. Είναι η πραγματικότητα, όπως την έχω βιώσει εγώ προσωπικά, τους τελευταίους 9 περίπου μήνες. Ιδίοις όμμασι.
Δεν ήμουν εγώ ο ασθενής, ήταν η μητέρα μου. Αλλά, η προσωπική μου τριβή με το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου ήταν αρκετή, έτσι ώστε να έχω εικόνα για το τι γίνεται, στην αρχή με επισκέψεις μία φορά τη βδομάδα, για μήνες και στη συνέχεια κάθε μέρα, για βδομάδες.

Για την ιστορία να αναφέρω ότι το ογκολογικό της τράπεζας Κύπρου είναι μία συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τράπεζας Κύπρου που υπογράφτηκε το Νοέμβριο του 1992. Το Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία το Σεπτέμβριο του 1998.
Σήμερα λειτουργεί με τις εξής κλινικές: Παθολογίας Ογκολογίας, Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής και Διαγνωστικής και Επεμβατικής Ακτινολογίας.

Οι άνετοι χώροι του, το φιλικό προσωπικό και το εξαιρετικό ιατρικό προσωπικό, κάνουν τον κάθε Γολγοθά που περνά ο καρκινοπαθής λίγο πιο εύκολο, ειρήσθω εν παρόδω, ο Γολγοθάς του κάθε ασθενή είναι διαφορετικός, είναι ένας είδος Γολγοθά που υπάρχει σε πολλές και διαφορετικές βαθμίδες.

Είναι σημαντικό και αξίζει να τονίσουμε το γεγονός ότι οι ακριβές θεραπείες που στοιχίζουν χιλιάδες ευρώ για κάθε ασθενή, τις οποίες σε άλλες χώρες τις πληρώνει ο ασθενής, για τον Κύπριο πολίτη, στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, προσφέρονται δωρεάν.

Η Deloitte Κύπρου, στηρίζει διαχρονικά το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, στο πλαίσιο του κοινωνικού της προγράμματος. Πριν λίγους μήνες προχώρησε στην εκ νέου ανακαίνιση του χώρου αναμονής

Για τους ασθενείς που έρχονται από άλλες πόλεις και δεν έχουν κάποιο δικό τους για να τους μεταφέρει, υπάρχουν τα λεωφορεία του ΠΑΣΥΚΑΦ τα οποία μπορούν οι ασθενείς να χρησιμοποιούν. Το 2022, η Υπηρεσία Μεταφοράς ασθενών εξυπηρέτησε 451 ασθενείς και τους οικείους τους, από όλες τις επαρχίες της Κύπρου, με 2,710 καθημερινά δρομολόγια.
Εδώ να τονίσουμε το σημαντικό έργο που επιτελεί ο ΠΑΣΥΚΑΦ. Μέσα από διάφορες και δωρεάν υπηρεσίες γίνεται ένα μεγάλο αποκούμπι και προσφέρει βοήθεια στους ασθενείς με καρκίνο.

Ανάμεσα στους Ιατρούς του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου βρίσκονται και Κύπριοι επιστήμονες οι οποίοι έχουν διαπρέψει με επιτυχία στο εξωτερικό, με πλούσιο ερευνητικό έργο. Όπως είναι η βραβευμένη Ογκολόγος Δρ Μύρια Γαλάζη, κλινική ερευνήτρια,η οποία εργάστηκε στο νοσοκομείο του St Bartholomew’s στο Λονδίνο, στην οποία απονεμήθηκε το Βραβείο Παπανικολάου το 2018, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Εμείς είχαμε την τύχη η Δρ Γαλάζη να είναι η Ογκολόγος που παρακολουθούσε τη δική μας περίπτωση.

Το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου κατέχει διαπίστευση από τον Βρετανικό Οργανισμό Διαπίστευσης/Πιστοποίησης, CHKS (Caspe Healthcare Knowledge Systems), σύμφωνα με τα εξειδικευμένα πρότυπα που εκδίδει ο CHKS, τα οποία αφορούν τις δραστηριότητες και λειτουργίες Ιατρικών Ιδρυμάτων και Νοσηλευτηρίων καθώς και πιστοποίηση σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9001.
Όταν ένας δικός μου άνθρωπος επισκέφτηκε μία από τις καλύτερες κλινικές για καρκίνο στο Λονδίνο, οι Βρετανοί γιατροί εκεί είπαν στον Κύπριο ασθενή πως “καλύτερα να αρχίσεις τις θεραπείες στη χώρα σου, στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου που είναι εξίσου καλό με το δικό μας Κέντρο”.

Βεβαίως, δεν είναι όλα τέλεια στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου (πουθενά δεν μπορεί να είναι όλα τέλεια). Η έλλειψη κλινών για τις χημειοθεραπείες, (σε αυτό παίζει ρόλο και η αύξηση του αριθμού καρκινοπαθών, όπως μου ανέφεραν νοσηλευτές), οι καθυστερήσεις στα ραντεβού, πολλές φορές και η κούραση των νοσηλευτών, όλα αυτά σημειώνονται στα αρνητικά.
Αλλά, “στην ζυγαριά” είναι πολλά περισσότερα και πολύ πιο σημαντικά τα θετικά για τα οποία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, παρά τα όποια αρνητικά.

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρω την ανθρώπινη και άμεση κατανόηση του Γενικού Διευθυντή κ. Εργατούδη, ο οποίος αν και δεν με γνωρίζει προσωπικά όσες φορές επικοινώνησα μαζί του για να εκφράσω κάποιο παράπονο, (ακόμη και παράπονα που δεν ήταν σοβαρά, αλλά μέσα στο άγχος φαντάζουν τεράστια, όπως πχ η καθυστέρηση στο ραντεβού της χημειοθεραπείας), ο κ. Εργατούδης πάντα με επαγγελματισμό προσπαθούσε να βρει λύσεις, με κατανόηση και φιλική αντιμετώπιση.

Τέλος, σε αυτό το κείμενο για το ογκολογικό της τράπεζας Κύπρου θέλω να πω ότι οι άνθρωποι που μπαινοβγαίνουν στο Ογκολογικό γίνονται ήρωες, χωρίς να το θέλουν.
Δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα και χρειάζονται την στήριξη, αγάπη και θαυμασμό μας.
Αυτή η ασθένεια μας αφορά όλους, προσωπικά. Έχουν αυξηθεί υπερβολικά τα ποσοστά των ανθρώπων που αρρωστούν με καρκίνο. Σε όλες τις ηλικίες.
Αυτό που πρέπει να εμπεδώσουμε όλοι είναι πως η επιστήμη έχει κάνει τεράστια βήματα και ο καρκίνος δεν σημαίνει πλέον θάνατος. Τα περισσότερα περιστατικά θεραπεύονται. Γι αυτό, όταν μας λέει κάποιος πως έχει διαγνωσθεί με καρκίνο ας μην γίνεται περίλυπο το ύφος μας, ας έχουμε έτοιμη την ατάκα “εντάξει, πλέον ο καρκίνος θεραπεύεται”. Γιατί έτσι είναι. Και τα παραδείγματα είναι πολλά.

Περαστικά σε όλους όσους παιρνούν αυτή την ασθένεια. Θα περάσει. Μπορεί να περάσει!

Συγχαρητήρια στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου για το ιερό έργο που επιτελεί, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Ευχαριστίες εκ βαθέως καρδίας, στην Δρ Μύρια Γαλάζη και στην Δρ Ευγενία Κουκουνίδου που έκαναν το δικό μας “ταξίδι” λιγότερο επώδυνο, με τη φιλική, ευγενική και γεμάτη κατανόηση συμπεριφορά τους.

————————————————————-

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

  • Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης – Πρόεδρος (από 18.1.2023) 
  • Πηνελόπη Παπαβασιλείου – Αναπληρωτής: Λεωνίδας Πιερή (από 15.3.2023) 
  • Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας (Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη) – Αναπληρώτρια: Δρ. Όλγα Καλακούτα
  • Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Οικονομικών (Γεώργιος Παντελή) – Αναπληρώτρια: Γιόλα Γεωργίου
  • Δρ. Χάρης Πουαγκαρέ
  • Ελίζα Λειβαδιώτου
  • Λούης Ποχάνης
  • Γενικός Διευθυντής – Πάνος Εργατούδης

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΥΚΑΦ
Οι επαγγελματίες οδηγοί του ΠΑΣΥΚΑΦ, μεταφέρουν και συνοδεύουν καθημερινά άτομα με εμπειρία καρκίνου για εξετάσεις και θεραπείες από όλες τις επαρχίες στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, στην Ογκολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό.
Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στα κατά τόπους επαρχιακά γραφεία του ΠΑΣΥΚΑΦ.
Όλες οι υπηρεσίες του ΠΑΣΥΚΑΦ παρέχονται δωρεάν.

ΠΑΣΥΚΑΦ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
Γρηγόρη Αυξεντίου, Μέγαρο Καρίδερς, Block A, 6ος όροφος, Διαμ. 668,
6023 Λάρνακα
Τ: +357 24 665 198
Φ: +357 24 665 193

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!