Search
Close this search box.

Ποιος είναι ο πραγματικός Banksy; Η ταυτότητα του και οι “θεωρίες συνωμοσίας”

Της Γιώτας Δημητρίου

Ο Banksy είναι ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης του δρόμου, οποίος έγινε γνωστός για τα επαναστατικά και πολλές φορές προκλητικά και πολιτικά graffiti του που έχουν εμφανιστεί σε αστικές τοποθεσίες όπως το Λονδίνο, το Λος Άντζελες, το Μπρίστολ, το Κίεβο, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, τη Νέα Ορλεάνη, το Παρίσι, τη Παλαιστίνη, τη Βηθλεέμ και άλλες γωνιές του πλανήτη.

Θυμάμαι όταν είχα επισκεφτεί έκθεση με έργα του στο Λονδίνο το 2018,
η αίσθηση που προκαλεί η μυστική του ταυτότητα μαζί με τα επαναστατικά του έργα με έκαναν να τον αγαπήσω ακόμη περισσότερο, αν και είναι ο αγαπημένος μου καλλιτέχνης του δρόμου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πρωτού ακόμη επισκεφτώ την γενέτειρα του το Bristol, πρωτού ακόμη επισκεφτώ έκθεση του.

Το SkalaTimes σε έκθεση του Bansky στο Λονδίνο, 2018

Από την άλλη, η τέχνη αυτού του “αναρχικού” καλλιτέχνη πουλάει σε υψηλές τιμές στην αγορά της τέχνης. Παρά τη φήμη και την περιουσία του, ο καλλιτέχνης παραμένει ένα αίνιγμα αφού κανείς δεν ξέρει ποιος είναι. Συνεχίζει να δημιουργεί κάτω από το πέπλο της αφάνειας, της ανωνυμίας, της μυστικότητας, με μια κρυμμένη ταυτότητα που του επιτρέπει να παράγει τέχνη του δρόμου σε απρογραμμάτιστες τοποθεσίες χωρίς να διώκεται.

Οι θαυμαστές του Bansky προσπαθούν εδώ και χρόνια να βρουν ποιος κρύβεται πίσω από τον διάσημο αυτό καλλιτέχνη.
Εδώ είναι μερικοί από τους πιο πιθανούς “διεκδικητές της ταυτότητας του Banksy” όπως τους έχει δημοσιεύσει το www.thecollector.com :



Robin Gunningham
Μία από τις πιο πιθανές θεωρίες είναι ότι ο Banksy θα μπορούσε να είναι ο Robin Gunningham, ένας γνωστός καλλιτέχνης του δρόμου που γεννήθηκε στο Yate, κοντά στο Μπρίστολ. Αρκετές ενδείξεις δείχνουν προς το Gunningham – η μία είναι ότι ο Banksy παραδέχτηκε σε μια συνέντευξη ότι μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη στη Νότια Αγγλία και έκανε την πρώτη του τέχνη του δρόμου ως καλλιτέχνης γκράφιτι στους δρόμους του Μπρίστολ πριν μετακομίσει στο Λονδίνο. Εν τω μεταξύ, μια εικόνα του Gunningham με δοχεία ψεκασμού και στένσιλ παρόμοια με το στυλ του Banksy έκανε τον γύρο του διαδικτύου το 2004. Το 2016, το Πανεπιστήμιο Queen Margaret του Λονδίνου διεξήγαγε μια μελέτη που ταίριαζε με τις ζωές του Banksy και του Gunningham.

Massive Attack’s Robert Del Naja
Κάποιοι έχουν υποθέσει ότι ο Banksy θα μπορούσε να είναι ο τραγουδιστής του βρετανικού trip hop συγκροτήματος Massive Attack. Όπως ο Banksy, έτσι και ο Del Naja κατάγεται από το Μπρίστολ και έχει μιλήσει ανοιχτά ότι είναι καλλιτέχνης γκράφιτι στην πόλη προτού συμμετάσχει στους Massive Attack. Η ιδέα ότι είναι ο πραγματικός Banksy προέκυψε μετά από μια συνέντευξη με τον DJ Goldie, ο οποίος αναφέρθηκε στο πραγματικό όνομα του Banksy, λέγοντας «Καμία ασέβεια στον Rob, νομίζω ότι είναι ένας λαμπρός καλλιτέχνης. Νομίζω ότι έχει ανατρέψει τον κόσμο της τέχνης». Όταν εμφανίστηκαν νέα έργα τέχνης του Banksy στην ίδια πόλη που έπαιζαν οι Massive Attack, οι θαυμαστές άρχισαν να κάνουν τη σύνδεση. Ωστόσο, ο Del Naja αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.

Jamie Hewlett
Ένας άλλος υποψήφιος, από το χώρο της μουσικής επίσης, που κάποτε υπήρχαν φήμες ότι ήταν ο Banky είναι ο frontman των Gorillaz, Jamie Hewlett. Η θεωρία ξεκίνησε ακολουθώντας το έργο ενός εμπειρογνώμονα ιατροδικαστή, ο οποίος συνέδεσε τον Hewlitt με τον Banksy μέσω ενός επιχειρηματικού χαρτιού. Μια περαιτέρω σύνδεση εμφανίστηκε όταν η τέχνη του Banksy εμφανίστηκε σε μερικά από τα μουσικά βίντεο του συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένου του Tomorrow Comes Today, ανοίγοντας περαιτέρω εικασίες σχετικά με μια πιθανή σύνδεση. Ωστόσο, αυτές οι υποψίες έχουν απορριφθεί από τον δημοσιογράφο του Banksy.

Thierry Guetta
Υπάρχουν ορισμένες θεωρίες που κυκλοφορούν ότι ο Banksy είναι ο καλλιτέχνης του δρόμου με έδρα το Λος Άντζελες, Thierry Guetta, γνωστός και ως Mr. Brainwash, ο οποίος εμφανίστηκε στο ντοκιμαντέρ του Banksy το 2010 Exit Through the Gift Shop. Οι θαυμαστές υποστήριξαν ότι ολόκληρο το ντοκιμαντέρ ήταν φάρσα, επειδή ο Guetta ήταν στην πραγματικότητα ο πραγματικός Banksy, αλλά οι φήμες έχουν σε μεγάλο βαθμό διαψευσθεί.

Ομάδα Καλλιτεχνών
Μια πιθανή θεωρία είναι ότι ο Banksy στην πραγματικότητα δεν είναι απλώς ένας καλλιτέχνης, αλλά μια συλλογικότητα ατόμων που δημιουργούν την τέχνη του δρόμου σε διαφορετικές τοποθεσίες και σε διαφορετικές εποχές του χρόνου.
Ο καλλιτέχνης Chris Healey είπε (στο ντοκιμαντέρ Banksy Does New York) ότι ο Banksy μπορεί να είναι γυναίκα που είναι επικεφαλής μιας ομάδας καλλιτεχνών, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός Banksy είναι μια ξανθιά γυναίκα που εμφανίζεται στην ταινία, αλλά αυτή η θεωρία έχει σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί.

Η πραγματική ταυτότητα του Banksy είναι γνωστή μόνο σε έναν εσωτερικό κύκλο. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει ένα άπιαστο δημόσιο πρόσωπο του οποίου η πραγματική ταυτότητα είναι ασαφής, και αυτό απλώς προσθέτει στη μαζική απήχηση της τέχνης του.

Αν γνωρίζαμε την ταυτότητα του Bansky θα τον αγαπούσαμε το ίδιο; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Γιατί τα έργα του Bansky κάνουν αυτό που μόνο τα μεγάλα έργα έχουν την δύναμη να κάνουν: Μιλούν στο μυαλό και στην καρδιά του θεατή.





Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διασχολική Διαλογική Συζήτηση (Debate) στα Αγγλικά, με θέμα τη Τεχνητή Νοημοσύνη με τη συμμετοχή δύο Γυμνασίων της Λάρνακας, του Γυμνασίου Δροσιάς και του Μουσικού Σχολείου Λάρνακας, «Μίκης Θεοδωράκης»

ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΕΥΛΟΓΙΑ Ή ΚΑΤΑΡΑ;” Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον γεγονός στις ζωές μας. Τα δυνητικά οφέλη της

Αραδίππου και Απόστολος Λουκάς

ΕπετετειακόΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣΈνα σημείωμα του Καθηγητή Ζαννέτου Τοφαλλή (Κυπριακή Παροικία Λονδίνου)Ειδικά Αφιερωμένο στον εγκάρδιο Φίλο Νίκο Λύτρα και στους Απόδημους Αραδιππιώτες Με την ευκαιρία

Τροποποίηση στους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης για περιορισμό χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας χαιρετίζει την ψήφιση από τη Βουλή Τροποποίησης στους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης με

error: Content is protected !!