Search
Close this search box.

«Ποιο είναι το νόημα της ζωής;» Ρώτα τον Αριστοτέλη!

Το νόημα της ζωής… 

Δεν υπάρχει πιο σημαντικό ερώτημα. Και δυστυχώς έρχεται μαζί με την ανθρώπινή μας φύση. Κοιτάξτε τα ζώα ή τα φυτά. Σας φαίνεται ότι αναζητούν ένα νόημα στη ζωή τους; Τρέφονται, μεγαλώνουν, αναπαράγονται, πεθαίνουν και… αυτό είναι. Δεν φαίνεται να τους απασχολεί κάτι τόσο σοβαρό όπως είναι για τους ανθρώπους το νόημα της ζωής.  Αυτή η παρατήρηση έκανε μάλλον και τον Ashleigh Brilliant, Βρετανό σκιτσογράφο & γνωμικογράφο να δηλώσει:  “Η γάτα μου γνωρίζει το νόημα της ζωής, αλλά δεν έχει καμία διάθεση να μοιραστεί το μυστικό αυτό με κανέναν.”

Βέβαια υπάρχουν και αυτοί όπως ο Σίγκμουντ Φρόιντ που δήλωσαν ότι: “Εάν ο άνθρωπος αρχίζει να ενδιαφέρεται για το νόημα της ζωής και την αξία της, αυτό σημαίνει ότι είναι άρρωστος.” Δηλαδή ακόμα περισσότερη δουλειά για τους ψυχιάτρους. Άλλοι δεν ξέρουν το νόημα της ζωής αλλά υποψιάζονται ότι δεν έχει νόημα να βρουν νόημα αφού δεν θα τους συμφέρει, όπως δήλωσε ο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν, Αυστριακός φιλόσοφος: “Δεν ξέρω γιατί βρισκόμαστε εδώ, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο λόγος δεν είναι για να περάσουμε καλά.” Τέλος είναι και κάποιοι άλλοι όπως ο George Carlin, Αμερικανός κωμικός,  που με πιο χιουμοριστικό τρόπο περιγράφουν τον λαβύρινθο της αναζήτησης ενός νοήματος που χάνεται και αντικαθίσταται με άλλον: “Μόλις ανακάλυψα το νόημα της ζωής, το άλλαξαν.”

Αλλά εμείς θα επιμείνουμε πιο κλασικά και θα ανατρέξουμε στον Αριστοτέλη που είπε:

“Κατ΄ αρχήν, πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο, ξεκάθαρο ιδεώδες -έναν στόχο.
Δεύτερον, να διαθέτεις τα μέσα για να επιτύχεις το στόχο σου – σοφία, χρήματα, υλικά, μέθοδο.
Τρίτον, προσηλώσου στον στόχο σου. Οι άνθρωποι είναι όντα που θέλουν να έχουν στόχους. Η ζωή μας έχει νόημα, μόνο όταν πασχίζουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.” 

Με λίγα λόγια ο Αριστοτέλης προσπαθεί να απαντήσει ίσως στο πιο σημαντικό ερώτημα που μας θέτει η ίδια η ζωή. Ο θεμέλιος λίθος του σκεπτικού του είναι να βρούμε έναν ξεκάθαρο στόχο, ένα ιδεώδες για το οποίο να αξίζει να ζήσουμε. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται να διαθέτουμε και τα μέσα για να πραγματώσουμε τον στόχο. Όλη η προσπάθεια να πραγματώσουμε τους στόχους μας, δίνει νόημα στη ζωή μας. Αυτή η αναζήτηση ενός ιδανικού, η προσπάθεια να βρούμε τα μέσα για την πραγμάτωσή του και η επιτυχία, είναι η ίδια η ουσία της ευτυχίας για τον Αριστοτέλη.

Η ευτυχία δεν είναι προορισμός που κάποιος μάς έχει υποσχεθεί. Ευτυχία είναι το ταξίδι όταν έχει νόημα ο σκοπός και το προς τα πού πάμε. Αυτό έκανε και τον Σενέκα να γράψει: “Τα σχέδιά μας αποτυγχάνουν, επειδή δεν έχουν στόχο. Για τον ναυτικό που δε γνωρίζει προς τα πού να πλεύσει, δεν υπάρχει ούριος άνεμος.”

Πηγή: philosophyreturns.gr

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!