Search
Close this search box.

Παραδόθηκε η εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο κατεχόμενο χωριό Στύλλοι

Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία στους Στύλλους

Του Ζαννέτου Τοφαλλή

Με ευχαρίστηση και ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνω ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία στο κατεχόμενο χωριό μου, τους Στύλλους, της επαρχίας Αμμοχώστου, έργο το οποίο παραδόθηκετην Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

Όπως είναι γνωστό, οι Στύλλοι βρίσκονται κάτω από την Τουρκική κατοχή από τον Ιούλιο του 1974.

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κοινότητα και υλοποιήθηκε από το UNDP.

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σώτος Κτωρής, Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά αναφέρει ότι «σύμφωνα με εφημερίδα της εποχής και σχετική επιγραφή στη δυτική είσοδο, η εκκλησία κτίστηκε το 1919. Είναι έργο του Ιάκωβου Παύλου (Ιακώβου Π.) ή άλλως Μάστρε-Γιακουμή με την εκκλησία να είναι μεγάλων διαστάσεων και να διαφοροποιείται μορφολογικά από τα πρότυπα της εποχής».
Προσθέτει πως «το καμπαναριό εικάζεται ότι συμπληρώθηκε το 1953, ημερομηνία που εγκαινιάστηκε η εκκλησία».

Σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Κτωρή, «η μεγαλύτερη πρόκληση για τους εμπειρογνώμονες που ασχολήθηκαν με το έργο ήταν η στατική και αρχιτεκτονική αποκατάσταση του καμπαναριού, το οποίο αποτελεί μια ιδιαίτερη σύμμικτη κατασκευή από πέτρα και οπλισμένο σκυρόδεμα».

Σημειώνεται επίσης ότι «λόγω της κακής κατάστασης που περιήλθε το καμπαναριό, κυρίως λόγω της οξείδωσης του οπλισμού, αλλά και της γενικής τρωτότητας του, αποφασίστηκε η ανακατασκευή του. Κατά την ανακατασκευή χρησιμοποιήθηκε η ίδια κατασκευαστική λογική και η αυθεντική μορφή και διαστάσεις του υφιστάμενου καμπαναριού».

Ας ευχηθούμε όπως οι Συλλιώτες όπως και όλοι οι σκλαβωμένοι τόποι μας μπορούν να λειτουργήσουν ελεύθεροι τις εκκλησίες τους σε μια ελεύθερη επανενωμένη Κύπρο.

Ζαννέτος Τοφαλλής
(ztofallis@gmail.com)
Λονδίνο 5 Νοεμβρίου 2023

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!