Search
Close this search box.

50 χρόνια, τσακίστε τον φασισμό!

Της Αλεξάνδρας Παύλου
Βοηθός Αρχισυντάκτρια Skala Times

50 χρόνια τώρα από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου! “Εδώ Πολυτεχνείο, Εδώ Πολυτεχνείο”. Μισό αιώνα μετά ακόμα ηχούν στις μνήμες οι φωνές των φοιτητών. Η μαζική εξέγερση κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών, στο προαύλιο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου ξεκινά. Η 17η Νοεμβρίου, βάφεται με αίμα. Το αίμα, των φοιτητών…

Η αντίσταση των φοιτητών έναντι στο φασιστικό καθεστώς ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973, με κατάλυψη στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τρεις ημέρες μετά, η είσοδος του Πανεπιστημίου μετατρέπεται σε λουτρό αίματος. 

Οι επαναστάτες φοιτητές οχυρώθηκαν εντός του κτηρίου της σχολής, επί της οδού Πατησίων, με τις φωνές τους να ενώνονται. 

“Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”. 

Στις 3 τα ξημερώματα, τρία άρματα μάχης βρέθηκαν έξω από την πύλη, με τους φοιτητές να φωνάζουν με σθένος πως είναι “άοπλοι”. Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις για ασφαλή αποχώρηση των φοιτητών από τη σχολή βρίσκονταν σε εξέλιξη, τα άρματα μάχης καταπλακώνουν την κεντρική πύλη του Μετσόβιου Πολυτεχνίου και παρασύρουν τους φοιτητές που βρίσκονταν πίσω από την Πύλη. 

Κι ενώ το τανγκ βρισκόταν πάνω στα άψυχα σώματα των φοιτητών, ο Παπαχρήστος με κομμένη την ανάσα, απαγγέλει τον εθνικό ύμνο. 

Δύο χρόνο μετά, στις 30 Δεκεμβρίου του 1975 και μετά από ακροαματική διαδικασία 2,5 μηνών και διάσκεψη 6 ημερών ενώπιον του πενταμελούς εφετείου Αθηνών, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου το οποίο κήρυξε ένοχους τους 20 από τους 32 κατηγορούμενους, αθωώνοντας, μάλιστα, 12.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!