Search
Close this search box.

CSEO και CMMI Ενώνουν Δυνάμεις για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος

Σήμερα, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, o Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) και το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης με άξονα τη χρήση διαστημικών τεχνολογιών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, παρουσία των κκ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, Δήμαρχο Λευκωσίας, Ιάσωνα Ιασωνίδη, Αντιδήμαρχο Λάρνακας, Ιωάννη Τυπάλδο, Διευθυντή Διεύθυνσης Ολοκληρωμένου Θαλάσσιου Οικοσυστήματος του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, Ελένη Λουκαΐδου, εκπρόσωπο της Δημοτικής Ομάδας Λευκωσίας του ΔΗΣΥ, και Έφη Ξάνθου, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται επίσημα δυο κυπριακοί ερευνητικοί οργανισμοί για έναν τόσο φιλόδοξο σκοπό.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον αποτελεί μείζον θέμα ανά το παγκόσμιο. Οι θάλασσες ανέκαθεν εκτελούσαν ρυθμιστικό ρόλο στη θερμοκρασία του πλανήτη καθώς απορροφούν τόσο την ηλιακή θερμότητα όσο και αυτή που είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ανησυχητική αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, απειλώντας τη θαλάσσια ζωή και εντείνοντας τα καιρικά φαινόμενα ολόκληρου του πλανήτη.

Οι προηγμένες διαστημικές τεχνολογίες προσφέρουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των επίγειων καιρικών συνθηκών σε μεγάλες εκτάσεις, καθώς επίσης και τη γνωστοποίηση ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικών καταστροφών, και δεικτών που αφορούν τη θαλάσσια ζωή και την υγεία της.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης, που υπογράφτηκε από τους κκ. Γιώργο Α. Δανό, Πρόεδρο του CSEO, και Ζαχαρία Σιόκουρο, Διευθύνων Σύμβουλο του CMMI, στην έδρα του CSEO στην καρδιά της πρωτεύουσας, έχει ως σκοπό την χρήση και ανάπτυξη διαστημικών και θαλάσσιων τεχνολογιών για έρευνα και συνεπακόλουθές κοινές δράσεις στην τομείς της γαλάζιας οικονομίας. Απώτερος σκοπός η προστασία του άμεσου μας περιβάλλοντος, η δημιουργία βέλτιστων πρακτικών και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Στόχοι που έχουν τη δυνατότητα να εφαρμοστούν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική καθότι σηματοδοτεί τη συνεργασία δυο οργανισμών με όραμά τους την προστασία του πλανήτη μας με σωστή αξιοποίηση της τεχνολογίας και του ανθρώπινου ταλέντου στον τόπο μας» δήλωσε ο κ. Σιόκουρος. «Η εφαρμογή διαστημικών τεχνολογιών με απώτερο σκοπό τη συλλογή δεδομένων όσον αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και γενικότερα τις ανθρώπινες δραστηριότητες στη θάλασσα, όπως για παράδειγμα η Ναυτιλία, σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες συλλογής δεδομένων από το βυθό και την επιφάνεια της Θάλασσας – αλλά ακόμη και από τις ακτές – αποτελεί την αφετηρία πληθώρας ερευνητικών ευκαιριών που θα συνδράμουν στη δημιουργία γνώσεων προστιθέμενης αξίας για τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και θα επιτρέψει την ολιστική αντίληψη των προκλήσεων και των δυνατοτήτων προσαρμογής στις επερχόμενες δραματικές αλλαγές. Σε αυτό δε τον τομέα σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι υποδομές που οι δύο οργανισμοί ήδη αναπτύσσουν. Υποδομές που θα τεθούν φυσικά στη διάθεση ολόκληρου του οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου, της ευρύτερης περιοχής αλλά και της Ευρώπης. Αυτός άλλωστε θεωρούμε ότι είναι και ο δικός μας ρόλος σαν Κέντρα Αριστείας. Να συνδέουμε την Έρευνα και την Επιστήμη με τη Βιομηχανία και την Κοινωνία που προσβλέπει στους επιστήμονες για λύσεις αλλά και φυσικά χρηματοδοτεί τις έρευνές τους.»

«Υπάρχει η γενικότερη αντίληψη ότι οι διαστημικές τεχνολογίες αφορούν μόνο την εξερεύνηση του απώτερου διαστήματος. Με αυτή τη συνεργασία προβάλλουμε πως αυτές οι τεχνολογίες έχουν εξίσου πολλά – αν όχι περισσότερα – να προσφέρουν στην προστασία του πλανήτη μας,» δήλωσε ο κ. Δανός. «Το Μνημόνιο Συναντίληψης με το CMMI μας δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αναπτύξουμε διαστημικές τεχνολογίες από την χώρα μας και να τις εφαρμόσουμε για να προστατέψουμε το περιβάλλον της μικρή μας πατρίδας, της Κύπρου, και τη μεγάλη μας πατρίδα, την Γη.»

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Γιωρκάτζης δήλωσε «Θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος όσο και το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία για αυτή τους τη συνεργασία που έχει ως βασικό πυλώνα τη σύγκλιση δύο εξαιρετικά σημαντικών πεδίων, του διαστήματος και της θάλασσας, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για επιστημονική έρευνα και καινοτομία. Οι θάλασσες και οι ωκεανοί καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτης μας, ρυθμίζουν το κλίμα της Γης και παρέχουν το 70% του οξυγόνου που αναπνέουμε. Ωστόσο, βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της απερίσκεπτης ανθρώπινης δραστηριότητας. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, η τεχνολογία του διαστήματος διατίθεται προς την καλύτερη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και στη διατήρηση και στην προστασία αυτού του πολύτιμου οικοσυστήματος.»

Εκ μέρους του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα, ο Αντιδήμαρχος Ιασωνίδης επεσήμανε στο χαιρετισμό του: «Είναι με ιδιαίτερη χαρά αλλά και ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Πρωτίστως για να συγχαρώ και να χαιρετίσω τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος και το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, που ενώνουν δυνάμεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος… Ελπίζω και εύχομαι ότι με την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης των δύο Οργανισμών, η προστασία των θαλασσών θα γίνει πιο αποτελεσματική. Καμία Κυβέρνηση, κανένα Κράτος δεν έχει προχωρήσει μπροστά, δεν έχει φέρει ευημερία και οικονομική ανάπτυξη χωρίς τα Κέντρα Έρευνας και Καινοτομίας. Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά στην Κύπρο που δύο Ινστιτούτα Έρευνας και Καινοτομίας αυτού του υψηλού επιπέδου υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την προστασία της θάλασσας.»

Αμέσως μετά τη λήξη της τελετής υπογραφής, τα στελέχη των δύο οργανισμών συνεδρίασαν σε ομάδα εργασίας για την άμεση έναρξη της μεταξύ τους συνεργασίας.

Σχετικά με τον CSEO

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) είναι μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας στην Κύπρο και την συνεργασία αυτής με τους παγκόσμιους φορείς. Ασχολείται με θέματα που αφορούν την έρευνα και την καινοτομία στους τομείς του διαστημικού καιρού, της αστροφυσικής και των ευρύτερων εφαρμοσμένων διαστημικών τεχνολογιών, και έχει καταφέρει συνεργασία με τους παγκόσμιους ηγέτες του τομέα, διευκολύνοντας έτσι την ενασχόληση Κυπρίων και άλλων επιστημόνων με την εξερεύνηση του διαστήματος και σχετική έρευνα. Ο CSEO συνεισφέρει έμπρακτα σε διεθνείς οργανισμούς μέσω της συμμετοχής του στα συμβούλια των Committee on Space Research (COSPAR), International Academy of Astronautics (IAA), Moon Village Association (MVA), Global Expert Group on Sustainable Lunar Activities (GEGSLA) και International Astronomical Union (IAU). Αντιπροσωπεύει στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, τους IAU, COSPAR, MVA, Mars Society, και Mars Upper Atmosphere Network.

Σχετικά με το CMMI

Το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (Cyprus Marine and Maritime Institute, CMMI) είναι Κέντρο Αριστείας για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Τεχνολογική Ανάπτυξη, που ιδρύθηκε το 2019 στη Λάρνακα με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία. Το CMMI είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ισοδύναμος δημόσιου φορέα και με καθεστώς αναθέτουσας αρχής. Αποτελείται από 10 ερευνητικά κέντρα, τα οποία καλύπτουν τομείς της ναυτικής τεχνολογίας και της απεξάρτησης από τον άνθρακα, της θαλάσσιας ρομποτικής, του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ναυτιλία, της θαλάσσιας παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων, των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, της θαλάσσιας βιοτεχνολογίας και ιχθυοκαλλιέργειας, της θαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, του ανθρώπινου στοιχείου στη Θάλασσα αλλά και των θαλάσσιων πολιτικών και περιφερειακής συνεργασίας όσον αφορά τη Θάλασσα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

«Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της Κύπρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της ΚύπρουΟ Σύνδεσμος

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

Με τον θαλάσσιο τουρισμό, και συγκριμένα το yachting, να συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα easyBoat ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης καμπάνιας άντλησης κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας

Εικαστική Έκθεση Νεφέλης Πτωχοπούλου: “Η συμπόρευση των διαφορετικών / The coexistence of the different” αυτή τη βδομάδα στη Λάρνακα

Η συμπόρευση των διαφορετικώνThe coexistence of the different  Η Νεφέλη Πτωχοπούλου παρουσιάζει την έκθεση “Η συμπόρευση των διαφορετικών”.“The coexistence of the different”. Στις 27 Νοεμβρίου

error: Content is protected !!