Search
Close this search box.

Η 3η διάλεξη του ΤΕΠΑΚ στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου: «Η βιοτεχνολογία στην υπηρεσία της παραγωγής τροφίμων στην Κύπρο»

Η 3 η διάλεξη του ΤΕΠΑΚ στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου: «Η βιοτεχνολογία στην υπηρεσία της παραγωγής τροφίμων στην Κύπρο»

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ), διοργανώνει στις 13 Δεκεμβρίου 2023, την 3 η από μια σειρά ανοικτών διαλέξεων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, με θέμα «Η βιοτεχνολογία στην υπηρεσία της παραγωγής τροφίμων στην Κύπρο».
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Thalassa», στις 18:00, με ομιλητή τον Πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων στο ΤΕΠΑΚ, Αναπληρωτή Καθηγητή Δημήτρη Τσάλτα.
Η υποβολή δηλώσεων συμμετοχής γίνεται διαδικτυακά στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://forms.office.com/e/8ps4nBVXz7
Στους συμμετέχοντες/ουσες θα δοθεί πιστοποιητικό Παρακολούθησης.

Λίγα λόγια για το θέμα της διάλεξης
Η βιοτεχνολογία έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο παραγωγής τροφίμων. Από τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες που είναι πιο ανθεκτικές σε παράσιτα και ασθένειες και τα ζώα με βελτιωμένα χαρακτηριστικά παραγωγής, μέχρι τη χρήση βιοτεχνολογικών τεχνικών για τον έλεγχο της υγείας των φυτών και των ζώων, τον προσδιορισμό της δυνατότητας παραγωγής από αυτά, τον ακριβή προσδιορισμό των εισροών που απαιτούν για να μην έχουμε σπατάλη πόρων και επιβάρυνση του περιβάλλοντος ή τον έλεγχο της ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων, όλα αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.
Στην Κύπρο η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ορθά δεν επιτρέπεται για την παραγωγή τροφίμων, αλλά η βιοτεχνολογία δεν είναι μόνο η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Με τον όρο βιοτεχνολογία εννοούμε τη χρήση της βιολογίας και των επιμέρους ειδικοτήτων της για να επιλύσουμε προβλήματα και να παράγουμε προϊόντα ελέγχοντας ή παρατηρώντας με ακρίβεια τη λειτουργία έως και της κυτταρικής μονάδας. Με την έκρηξη γνώσεων τα τελευταία 60 χρόνια στην επιστήμη της βιολογίας από την ειδικότητα της μοριακής βιολογίας έχουμε την ανάπτυξη μιας πλειάδας τεχνολογιών, χρήσιμες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Οι τεχνολογίες αυτές υποστηρίζονται σήμερα ακόμα περισσότερο από τις τεχνολογίες της πληροφορικής και μαζί αναπτύσσονται ραγδαία.
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων ως το μοναδικό ακαδημαϊκό τμήμα της χώρας που εκπαιδεύει και ερευνά στο πεδίο των βιοτεχνολογικών εφαρμογών από το χωράφι έως το πιρούνι μας για την παραγωγή τροφίμων, αναπτύσσει τεχνολογίες και εργαλεία που ενισχύουν την παραγωγή, αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών προϊόντων, αυξάνουν την ποιότητα τους και μπορούν να τα καταστήσουν αξιόλογους παίκτες στις διεθνείς αγορές. Στη διάλεξη αυτή θα παρουσιαστούν χρήσιμα πρακτικά αποτελέσματα ερευνών αλλά και μια νέα λογική προσέγγισης για ολιστική ποιότητα παραγωγής από τη φάρμα στο πιάτο μας που προσδίδει ανταποδοτικό όφελος στην υγεία μας και τις κοινωνίες μας.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή
Ο Δρ Δημήτρης Τσάλτας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ (ΗΠΑ) και στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών (Κύπρος) ως Ερευνητικός Σύμβουλος.
Έχει σπουδάσει Γεωπόνος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει λάβει το
διδακτορικό του από το Imperial College του Λονδίνου.
 Υπηρέτησε ως Αντιπρόσωπος και Εμπειρογνώμονας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα έρευνας στη γεωργία και τα τρόφιμα. Είναι αντιπρόσωπος της Κύπρου σε σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς όπως το International Food Association, Πρεσβευτής της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για Εναρμόνιση (Global Harmonization Initiative – GHI) καθώς και Πρεσβευτής και Διεθνής Μέντορας της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας (ASM).
 Ο Δρ Τσάλτας ηγείται του Εργαστηρίου Γεωργικής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας.
Η ομάδα κάνει έρευνα στον τομέα της μικροβιακής οικολογίας σε διάφορα αγροδιατροφικά οικοσυστήματα. Κοινωνός της φιλοσοφίας και δέσμευσης για μια Ενιαία Υγεία (One Health) στηρίζει την φιλοσοφία της ερευνητικής του ομάδας στη διασύνδεση που προσδίδουν τα μικρόβια από το έδαφος στο στομάχι μας με φορέα τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!