SkalaTimes
Φαίνεται πως ο αυξημένος αριθμός αλλοδαπών στην περιοχή Προδρόμου, στη Λάρνακα, έχει αυξήσει την εγκληματικότητα, το κίνδυνο ληστειών και κλοπών, αλλά και το φόβο ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής.
Την περασμένη Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, δύο αλλοδαποί μπήκαν σε μικρό μπακάλικο στη περιοχή, απείλησαν την ιδιοκτήτρια να τους δώσει όλα τα χρήματα από το ταμείο, τα πήραν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.
“Δεν είναι τόσο τα χρήματα, όσο το ψυχολογικό σοκ που περνάει ένα άτομο όταν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση”, δήλωσε στο SkalaTimes συγγενικό άτομο της ιδιοκτήτριας του μαγαζιού.
Πριν λίγες ημέρες στην ίδια περιοχή έγινε μια άλλη ληστεία, σε σπίτι.
“Ο αυξημένος αριθμός αλλοδαπών στην περιοχή έχει αυξήσει και την εγκληματικότητα, δεν είμαστε ρατσιστές και σίγουρα δεν υπαινισσόμαστε πως όλοι οι ξένοι είναι κλέφτες, αλλά εκφράζουμε μια διαπίστωση και ζητάμε από την αστυνομία να κάνει περιπολίες στην περιοχή για να σταματήσει η αποθράσυνση και ίσως να αποκτήσουμε κάποιους αστυνομικούς της γειτονιάς””, δήλωσε στο SkalaTimes κάτοικος της περιοχής.
Άλλος κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο SkalaTimes : “Πριν λίγες ημέρες στις 5 το πρωί ετοιμαζόμουν να πάω για περπάτημα όταν είδα ένα νεαρό αλλοδαπό να μεταφέρει σε καροτσάκι κάποια αντικείμενα (air-condition, εξαρτήματα κ.α) ήταν εμφανές ότι ήταν κλοπιμαία, αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι”.
Χρειάζεται να επιβληθούν τρόποι, όπως είναι η αυξημένη αστυνόμευση της περιοχής, έτσι ώστε οι όποιοι κακοποιοί να νιώσουν πως υπάρχει κινητοποίηση. Επίσης καλό θα ήταν να υπάρχει ένας έλεγχος πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι (αλλοδαποί) και κάτω από ποιες συνθήκες και αν οι τρόποι διαβίωσης τους τους ωθούν στην εγκληματικότητα και πως μπορεί αυτό να διορθωθεί. Υπάρχουν μαρτυρίες πως στην εν λόγω περιοχή, όπως και σε άλλες περιοχές στην Λάρνακα, ζουν 10-15 άτομα σε σπίτια των 2 υπνοδωματίων.
Σε παλαιότερη δήλωση της στα ΜΜΕ η Λέκτορας Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Δέσποινα Κοχλιού υποστήριξε ότι «η εθνικότητα ή η φυλή δεν είναι παράγοντας αύξησης της εγκληματικότητας και δεν γίνονται εγκλήματα επειδή κάποιοι είναι μετανάστες.
Δημιουργούνται λόγω κοινωνικών συνθηκών. Ζουν σε άθλιες συνθήκες και δεν έχουμε σχέδιο για ένταξη τους στην κοινωνία. Όταν βρίσκονται σε αυτές τις συνθήκες της εξαθλίωσης της εργασιακής εκμετάλλευσης και της φτώχειας, υπάρχουν σοβαροί λόγοι επιβίωσης και είναι αναμενόμενο να βρίσκοντας το περιθώριο γκετοποιημένοι….», είχε ανααφέρει.
“Η ύπαρξη του φόβου ακόμα κι αν δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα είναι ικανή να αλλάξει σημαντικά το χαρακτήρα μιας γειτονιάς και να την εισάγει σ΄ έναν φαύλο κύκλο όπου η αύξηση του φόβου οδηγεί σταδιακά στην εγκατάλειψη και συνεπώς στην αύξηση της εγκληματικότητας και το μαρασμό της περιοχής. Αυτή τη διαδικασία θα θέλαμε να περιγράψουμε μέσα από το παράδειγμα της πλατείας Βικτωρίας. Στην Αθήνα, τα τελευταία χρόνια (κυρίως μετά το 2007) έχει ξεκινήσει μια διαδικασία “δαιμονοποίησης” του κέντρου της πόλης, με το στιγματισμό ορισμένων περιοχών ως γκέτο. Η εγκατάλειψη των περιοχών αυτών , σε συνδυασμό με την προβολή των ακριβών προαστίων ως περιοχών με καλύτερη ποιότητα ζωής είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση του κέντρου και την απομάκρυνση της δημόσιας ζωής από τον πυρήνα της πόλης. Με την παγίωση του όρου γκέτο, κυρίως μέσα από τα ΜΜΕ, οι περιοχές αυτές μπήκαν σε μια διαδικασία αποκλεισμού και εγκατάλειψης από το σύνολο των Αθηναίων όσο και από τους ίδιους τους κατοίκους των περιοχών. Μία τέτοια γειτονιά είναι και η περιοχή γύρω από την πλατεία Βικτωρίας (μία από τις πιο κεντρικές πλατείες της Αθήνας). Σήμερα αποτελεί μία από τις κακόφημες γειτονιές του κέντρου, κυρίως λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης μεταναστών και της ύπαρξης πολλών οίκων ανοχής πολύ κοντά στην πλατεία. Παρόλα αυτά αποτελεί μια ζωντανή περιοχή, που χαρακτηρίζεται από την ανθρωπογεωγραφία της και κυρίως από την αρμονική συνύπαρξη ντόπιων και ξένων , που μαζί διαμορφώνουν ένα κλίμα γειτονιάς, σε αντίθεση με την εικόνα που έχει επικρατήσει γι αυτήν”. (Από την έρευνα της Θάλειας Στεφανάκη και Δήμητρας Πέτρου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών).
* Το ότι ο ρατσισμός είναι ανεπίτρεπτος το θεωρούμε δεδομένο, ωστόσο, δεν μπορούμε να σωπαίνουμε μπροστά σε εγκλήματα όπως είναι οι ληστείες, με το φόβο μην κατηγορηθούμε ρατσιστές. (Αντιλαμβανόμαστε ότι λέμε το αυτονόητο, αλλά θεωρούμε αναγκαία την διευκρίνηση).
1 thought on “Επικίνδυνο γκέτο η περιοχή Προδρόμου στη Λάρνακα;”
Αν δεν δράσουμε άμεσα για να σταματήσουν αυτά τα συμβάντα θα βρεθούμε μπροστά σε μεγαλύτερα που δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε.
Comments are closed.