Η Λάρνακα εκπέμπει σήμα S.O.S
Της Γιώτας Δημητρίου
Θυμάστε «το λιμανάκι» που πηγαίναμε για μπάνια όταν ήμασταν μικροί; Το είχαν κλείσει διότι ανακάλυψαν ότι λόγω των εγκαταστάσεων πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου εκεί στο παραλιακό μέτωπο, ήταν μολυσμένα τα νερά και το έδαφος.
Τα χρόνια πέρασαν, εμείς μεγαλώσαμε, από παιδιά γίναμε έφηβοι, μεγάλοι, ενήλικες…Αλλά οι πετρελαιοδεξαμενές και οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων παραμένουν εκεί να μολύνουν τη πόλη, να κλείνουν παραλίες (μετρήστε πόση έκταση παραλιών/θαλασσών είναι «άχρηστη» και δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε λόγω των εγκαταστάσεων), μα πάνω από όλα παραμένουν εκεί να εγκυμονούν μέγα κίνδυνο ατυχήματος και έκρηξης.
Βεβαιότατα, ένα τέτοιο πιθανό ενδεχόμενο θα σημαίνει την μεγαλύτερη ολέθρια καταστροφή που γνώρισε ποτέ ο τόπος και θα στοιχίσει πολλές ζωές!
Υπάρχει άλλη πόλη στην Ευρώπη που να φιλοξενεί διυλιστήρια και πετρελαιοδεξαμενές μέσα στο κέντρο της, σε κατοικημένη περιοχή;
Η Λάρνακα κοιμάται και ξυπνά πάνω σε μια βόμβα. Με προσευχές, χωρίς καμία ανθρώπινη λογική εγγύηση, ελπίζει ότι δεν θα προκύψει κάποιο ατύχημα ή έκρηξη.
Tι λένε οι οδηγίες Σεβέζο για αυτή τη άθλια επικίνδυνη κατάσταση;
(Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε το 1982 την Κοινοτική Οδηγία 82/501/EK, γνωστότερη ως Οδηγία Seveso με την οποία καθόριζε μέτρα και περιορισμούς για την αντιμετώπιση των κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης, όπως πυρκαγιές, εκρήξεις, διαρροές τοξικών και επικινδύνων αερίων σε βιομηχανικές δραστηριότητες.Σήμερα η Οδηγία αυτή έχει αναθεωρηθεί και ισχύει η Κοινοτική Οδηγία 96/82/EK, γνωστότερη ως Οδηγία Seveso ΙΙ, η οποία μαζί με την τροποποίηση της (2003/105/ΕΚ έχουν διευρυμένο πεδίο εφαρμογής).
Μολυσμένο περιβάλλον, μια επικινδυνότητα στο κόκκινο αφού σε περίπτωση ατυχήματος θα στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και θα σημαίνει ΟΛΕΘΡΟ για τη πόλη, και το ζήτημα της ανάπτυξης της Λάρνακας συνοψίζουν με δυο λόγια τι έστι εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου στη Λάρνακα.
Και βέβαια υπάρχει και το θέμα της «μοιρασμένης πόλης». Ρωτήστε όσους έχουν μαγαζιά στην περιοχή «δρόμος Λάρνακας –Δεκέλειας» να σας πουν για το κόστος της μοιρασμένης πόλης. Η λειτουργία των εγκαταστάσεων πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, εδώ και δεκαετίες «μοιράζει» τη πόλη στα δυο.
Σαν να μην μας φτάνει λοιπόν αυτό το τεράστιο και βαρυσήμαντο θέμα που απειλεί τις ζωές μας και την ποιότητα της ζωής στην πόλη, τώρα προέκυψε και το θέμα της βαριάς βιομηχανίας λιμάνι!
Εκεί που ονειρευόμασταν ανάπτυξη και πράσινα άλογα (πως να αναπτυχθεί το λιμάνι αφού οι οδηγίες Σεβέζο απαγορεύουν την ανάπτυξη κοντά σε εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών;) τελικά μας λένε ότι η πόλη βρέθηκε «προ τετελεσμένων» για βαριάς βιομηχανίας λιμάνι.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συνεχίζεται η δημιουργία τετελεσμένων για μετατροπή της παραλιακής ζώνης της Λάρνακας σε περιοχή βαριάς βιομηχανίας για εξυπηρέτηση της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, αλλάζοντας κατά 180 μοίρες τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της πόλης. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», ήδη από χθες, ξεκίνησαν εργασίες για εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής λάσπης στον δυτικό βραχίονα του λιμανιού, προς την παραλία Φοινικούδων.
XAΡAYΓΗ: Έξω φρενών με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα του λιμανιού της Λάρνακας είναι η Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακας. Η συνεδρία του σώματος (όπου εκπροσωπούνται όλα τα οργανωμένα σύνολα της πόλης) την περασμένη Πέμπτη για συζήτηση του θέματος πήρε άσχημη τροπή όταν διαφάνηκε ότι όχι μόνο δημιουργούνται τετελεσμένα ερήμην της επίσημης Λάρνακας αλλά η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να διαβουλευτεί με τους Λαρνακείς για το μέλλον του λιμανιού.Στην Επιτροπή Ανάπτυξης κλήθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων και πρόεδρος του Δ.Σ της Αρχής Λιμένων Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης για να ενημερώσει το σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε,ο κ. Μιχαηλίδης δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε ερωτήσεις και ανησυχίες των παραγόντων της Λάρνακας οι οποίοι τόνισαν ότι είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δημιουργεί τετελεσμένα στο λιμάνι δίδοντας του ενεργειακή μορφή. “Η συνεδρία ήταν ένα φιάσκο. Η Επιτροπή Ανάπτυξης έγινε ανάστατη με την αδυναμία του κ. Μιχαηλίδη να απαντήσει”, ανέφερε στη “Χ” παράγοντας της Λάρνακας που συμμετείχε στη συνεδρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και βουλευτές του κυβερνώντος ΔΗΣΥ έγιναν έξαλλοι με την τροπή που πήρε η συνεδρία αφού δεν δόθηκε ουσιαστικά καμία ξεκάθαρη απάντηση ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με το λιμάνι. Οι εκπρόσωποι των φορέων της Λάρνακας κατέστησαν σαφή την ανησυχία τους στον καθ’ ύλην αρμόδιο αξιωματούχο του κράτους επισημαίνοντάς του ότι ήδη γίνονται και προκαταρκτικές εργασίες για εγκατάσταση εταιρειών που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών στις πλατφόρμες της ΑΟΖ στο λιμάνι την ώρα που, η επίσημη Λάρνακα, παραμένει προσηλωμένη στον τουριστικό χαρακτήρα του λιμανιού μέσα από την ενιαία ανάπτυξη με τη μαρίνα. Το μόνο που είχε ν’ απαντήσει ο κ. Μιχαηλίδης ήταν ότι οποιεσδήποτε άδειες έχουν παραχωρηθεί σε εταιρείες της ενεργειακής βιομηχανίας για αξιοποίηση χώρων στο λιμάνι Λάρνακας είναι προσωρινού χαρακτήρα, με ειδικό όρο ότι με την έναρξη των εργασιών στο συγκεκριμένο χώρο, θα μετακινηθούν όλες οι εν λόγω εγκαταστάσεις.
Η Λάρνακα θα μετατραπεί σε βιομηχανική πόλη; Εκεί που ονειρευόμασταν τουριστικη ανάπτυξη τελικά κάποιοι αποφάσισαν να μολύνουν και να καταστρέψουν αυτή τη πόλη; Για ποιο λόγο; Για να κερδίσει το κεφάλαιο και μερικοί λίγοι; Τι γίνεται με το καλό των πολλών; Το καλό της ίδιας της πόλης;
Σύμφωνα και πάλι με τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ: «ταυτόχρονα στο λιμάνι Λάρνακας η Αρχή Λιμένων έχει παραχωρήσει χώρους σε δύο εταιρείες για υπενοικίαση ή συνεργασία με εταιρείες υδρογονανθράκων. Συγκεκριμένα, έχουν δοθεί 33.750 τετρ. μέτρα γης στη Medserv (Κύπρου) Λτδ (κοινοπραξία μεταξύ της Medserv – 80% – της Μάλτας και του κυπριακού επιχειρηματικού ομίλου Καραμοντάνη – 20%), που υπέγραψε η ιταλική ΕΝΙ, για την εξυπηρέτηση των υπεράκτιών της δραστηριοτήτων. Η σύμβαση ξεκινά την 1η Ιουνίου και οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα περιλαμβάνουν όλα υποστήριξη, διοικητική μέριμνα, όπως και υπηρεσίες, αποθήκευσης σωλήνων, γεωτρητικού εξοπλισμού, αποθήκευση και διαχείριση αποβλήτων, παροχή εξειδικευμένων κοντέινερ για υπεράκτιες εργασίες και άλλες βοηθητικές υπηρεσίες. Η Medserv έλαβε άδεια να επιχειρεί και έξω από το λιμάνι της Λάρνακας. Επίσης, 37.500 τετρ. μέτρα γης στον ανατολικό βραχίονα και 600 τετρ. μέτρα αποθήκες στο λιμάνι Λάρνακας, έχουν δοθεί στην Gulf Agency Co (Cyprus)»
Κύριε Δήμαρχε ποια είναι η θέση σας; Είστε υπερ αυτής της απόφασης;
Αν είστε κατά, τότε πώς η κυβέρνηση πήρε μια τέτοια απόφαση παραβλέπωντας τον Δήμαρχο της;
Όμως, πριν δούμε τι κάνει ο Δήμαρχος και οι αρχές της πόλης, ας αναρωτηθούμε τι κάνουμε εμείς. Εγώ, εσύ, ο διπλανός μας, ο κάθε Σκαλιώτης και ο κάθε άνθρωπος που ζει μέσα σ’ αυτή τη πόλη.
Περιμένουμε να παρθούν οι αποφάσεις και μετά να κάνουμε «επανάσταση» στο facebook με εκκωφαντικά στάτους;
Το Skala Times ετοιμάζει κινητοποίηση στις 12 Απριλίου, τη μέρα που γιορτάζει ο Άγιος της πόλης μας, ο Άγιος Λάζαρος.
ΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΣΕ ΒΑΡΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΛΙΜΑΝΙ
ΚΑΙ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ
Περισσότερα για την κινητοποίηση θα ανακοινώσουμε σύντομα μέσω του Skala Times.
Επίσης, θα ενημερώσουμε ΟΛΟΥΣ τους αντιπροσώπους κομμάτων ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ, αν επιθυμούν να κάνουν κάποια δήλωση ή ανακοίνωση μέσω του Skala Times ή να στηρίξουν την κινητοποίηση.
Η κινητοποίηση δεν θα έχει κανένα πολιτικό στίγμα.
ΌΛΟΙ όσοι επιθυμούν να την στηρίξουν για τα αιτήματα της, μπορούν να το κάνουν.
Η τραγωδία στο Μαρί, ο θάνατος 13 ανθρώπων και οι επιπτώσεις του ατυχήματος στην οικονομία, δεν μας έμαθαν τίποτα; Σκεφτείτε για ένα λεπτό την περίπτωση ατυχήματος στη Λάρνακα τι θα σημανει για τη Λάρνακα, πόσες ζωές θα χαθούν και τι όλεθρο θα φέρει στη πόλη και στο νησί ολόκληρο.
Επίσης σκεφτείτε σε τι μολυσμένο περιβάλλον ζούμε και πόσο χειρότερη θα γίνει η κατάσταση με το βαριάς βιομηχανίας λιμάνι.