Για ακόμη μια φορά αυτός ο πολύ ιδιαίτερος και πειθαρχημένος λαός, οι Ιάπωνες, έδωσαν μαθήματα στην υπόλοιπη ανθρωπότητα. Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι ήταν σωτήρια η πειθαρχία πληρώματος και επιβατών.
Εφιαλτικές στιγμές έζησαν οι 379 επιβαίνοντες στην πτήση 516 της Japan Airlines, ανάμεσά τους και 8 βρέφη, αμέσως μετά τη σύγκρουση του αεροσκάφους, κατά την προσγείωση, με το αεροπλάνο της Ακτοφυλακής στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο, και τη μεγάλη φωτιά που το τύλιξε στις φλόγες. Το γεγονός ότι σώθηκαν όλοι είναι ένα θαύμα, αλλά με εξήγηση. Η εξήγηση; Η πειθαρχία αυτού του πολύ ιδιαίτερου λαού.
Στις 2 Ιανουαρίου 2024 τα Διεθνή ΜΜΕ παρουσίαζαν την είδηση του αεροπλάνου στην Ιαπωνία που πήρε φωτιά. Οι εικόνες του αεροσκάφους να έχει παραδοθεί στις φλόγες ήταν αφιαλτικές, ωστόσο η είδηση γινόταν ενδιαφέρουσαν όταν επιβεβαιωνόταν ότι οι 379 επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος του αεροπλάνου σώθηκαν.
Το πως σώθηκαν φαίνεται και στο βίντεο που κυκλοφόρησε μέσα από το φλεγόμενο αεροσκάφος που δείχνει όλους τους επιβάτες να είναι ψύχραιμοι και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που τους δόθηκαν από το επίσης ψύχραιμο (κάτω από τις συνθήκες) προσωπικό.
Κανείς δεν έτρεξε πανικόβλητος, κανείς όρθιος μέχρι να δοθεί η εντολή εκκένωσης, κανείς επίσης δεν πήρε καμία αποσκευή του από το φλεγόμενο αεροσκάφος και έτσι ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του πληρώματος όλα κύλησαν ομαλά.
Το Airbus Α350 της ιαπωνικής εταιρείας συγκρούστηκε, κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Χανέντα με ένα Bombardier Dash 8 της ακτοφυλακής, το οποίο ετοιμαζόταν να απογειωθεί. Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα. Οι 367 επιβάτες και τα 12 μέλη του πληρώματος του Airbus πρόλαβαν να το εκκενώσουν, μολονότι είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Αυτό δείχνει τον επαγγελματισμό του πληρώματος που δεν έχασε τη ψυχραιμία του και έδωσε τις σωστές οδηγίες στους επιβάτες.
Δυστυχώς όμως οι πέντε από τους έξι επιβαίνοντες στο αεροπλάνο της ακτοφυλακής σκοτώθηκαν.
Πώς σώθηκαν οι επιβάτες της πτήσης
Η απίστευτη διάσωση των επιβαινόντων δείχνει ότι το πλήρωμα διατήρησε την ψυχραιμία του στα κρίσιμα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν τη σύγκρουση και οι επιβάτες ακολούθησαν τις οδηγίες.
Υπάρχει μάλιστα και βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας του τραγικού επεισοδίου, που δείχνει τους επιβάτες να βγαίνουν από το φλεγόμενο αεροσκάφος, κατεβαίνοντας από την σκάλα αποβίβασης.
Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει φλόγες να αναδύονται κοντά στις μηχανές του αεροπλάνου και πυροσβέστες να μάχονται με τη φωτιά. Αν και περίπου 70 πυροσβεστικά οχήματα στάλθηκαν μετά το περιστατικό, το οποίο συνέβη στις 5:47 μ.μ., το αεροπλάνο τυλίχθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στις φλόγες ήδη από τις 6:30 μ.μ., σύμφωνα με βίντεο.
Μαρτυρίες
“Ένιωσα ένα αναπήδημα, σαν το αεροσκάφος να συγκρούεται με κάτι όταν προσγειωνόταν”, είπε ένας από τους επιβάτες στους Japan Times. “Είδα μια σπίθα έξω από το παράθυρο και η καμπίνα γέμισε με αέρια και καπνό”.
Ο Σουηδός Anton Deibe, 17 ετών, ο οποίος επέβαινε στο αεροπλάνο της Japan Airlines, δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet ότι “όλη η καμπίνα γέμισε καπνό μέσα σε λίγα λεπτά. Πέσαμε στο πάτωμα. Μετά άνοιξαν οι πόρτες έκτακτης ανάγκης και τρέξαμε πάνω τους”.
“Η καμπίνα βρομούσε σαν κόλαση. Ήταν μια κόλαση. Δεν είχαμε ιδέα πού πάμε, οπότε τρέξαμε έξω στο αεροδρόμιο. Ήταν χάος”, πρόσθεσε ο 17χρονος στην σουηδική εφημερίδα σύμφωνα με το πρακτορείο. Ο Debe ταξίδευε με τους γονείς και την αδερφή του.
Η Kaoru Ishii, η οποία περίμενε έξω από την πύλη άφιξης την 29χρονη κόρη της και τον φίλο της να επιστρέψουν με την πτήση είπε ότι νόμιζε πως η πτήση καθυστέρησε μέχρι να τηλεφωνήσει η κόρη της για να της εξηγήσει. “Είπε ότι το αεροπλάνο είχε πάρει φωτιά και ότι βγήκε μέσω της τσουλήθρας”, είπε η Ishii. “Πραγματικά ανακουφίστηκα που ήταν καλά” ανέφερε χαρακτηριστικά στη Japan Today.
“Δεν έχω ακούσει ποτέ για μια τόσο μεγάλη σύγκρουση σε αεροδρόμιο της Ιαπωνίας”, δήλωσε ο Yoshitomo Aoki, εμπειρογνώμων στα διερεύνηση αεροπορικών δυστυχημάτων.
“Τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε όλο τον κόσμο έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη ατυχημάτων, εφόσον οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στα αεροδρόμια εκδίδουν σωστές οδηγίες και οι πιλότοι τις ακολουθούν” πρόσθεσε.
Γάλλοι εμπειρογνώμονες θα συμμετάσχουν στην έρευνα
Μια ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) πολιτικής αεροπορίας αναμένεται αύριο στην Ιαπωνία, προκειμένου να συμβάλει στην έρευνα για τη σύγκρουση του Airbus της Japan Airlines με αεροπλάνο της ιαπωνικής ακτοφυλακής στο αεροδρόμιο του Τόκιο.
Η γαλλική BEA συμμετέχει στις τεχνικές έρευνες σε ατυχήματα που συμβαίνουν στο εξωτερικό, ως υπηρεσία της χώρας κατασκευής του αεροσκάφους. Τα Α350 κατασκευάζονται στην Τουλούζη, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Η Japan Airlines έχει στον στόλο της 16 αεροπλάνα του ευρωπαϊκού ομίλου.
Έρευνες για τα αίτια της σύγκρουσης
Οι αρχές της Ιαπωνίας έχουν ξεκινήσει τις έρευνες για τα αίτια της σύγκρουσης και υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις συνθήκες του δυστυχήματος, περιλαμβανομένου του πώς τα δύο αεροσκάφη βρέθηκαν στον ίδιο διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης, λίγες μόλις εβδομάδες αφότου η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία δέχτηκε προειδοποιήσεις σχετικά με την ασφάλεια των διαδρόμων.
Πριν από μερικές εβδομάδες, ένας οργανισμός για την ασφάλεια των πτήσεων, που εδρεύει στις ΗΠΑ, ζήτησε την ανάληψη διεθνούς δράσης για την αποτροπή συγκρούσεων αεροσκαφών στους διαδρόμους καθώς αυξάνεται η κίνηση στους αιθέρες.
“Παρά τις προσπάθειες στη διάρκεια των χρόνων για την αποφυγή τέτοιων επεισοδίων, εξακολουθούν να συμβαίνουν”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του τον περασμένο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων Χάσαν Σαχίντι.
Οι απομαγνητοφωνήσεις των οδηγιών του πύργου ελέγχου που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αρχές φαίνεται να δείχνουν ότι το αεροσκάφος της Japan Airlines είχε λάβει άδεια προσγείωσης, αλλά ότι εκείνο της ακτοφυλακής είχε κληθεί να τροχοδρομήσει μέχρι ένα σημείο αναμονής κοντά στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης.
Αξιωματούχος της ιαπωνικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει ένδειξη σε αυτές τις απομαγνητοφωνήσεις ότι το αεροπλάνο της ακτοφυλακής είχε λάβει άδεια απογείωσης.
Ο κυβερνήτης του είπε ότι εισήλθε στον διάδρομο αφού έλαβε άδεια, σύμφωνα με αξιωματούχο της ακτοφυλακής, ενώ ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη στις απομαγνητοφωνήσεις πως του είχε δοθεί άδεια να το κάνει.
“Το υπουργείο Μεταφορών υποβάλλει αντικειμενικό υλικό και θα συνεργαστεί πλήρως με την … έρευνα για να διασφαλίσει ότι θα εργαστούμε από κοινού για να λάβουμε όλα τα πιθανά μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτραπεί πιθανή επανάληψη”, είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταφορών Τετσούο Σάιτο.
Το Ιαπωνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών στην Ιαπωνία ερευνά το περιστατικό με τη συμμετοχή υπηρεσιών στη Γαλλία, όπου κατασκευάστηκε το αεροπλάνο Airbus, και στη Βρετανία, όπου κατασκευάστηκαν οι δύο κινητήρες Rolls-Royce, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Το Συμβούλιο ανέκτησε τον καταγραφέα φωνής από το αεροσκάφος της ακτοφυλακής, ανέφεραν οι αρχές.
Στο μεταξύ, η αστυνομία του Τόκιο ερευνά εάν πιθανή ανθρώπινη αμέλεια οδήγησε σε θανάτους και τραυματισμούς, έγινε γνωστό από πολλά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του πρακτορείου ειδήσεων Kyodo και της επιχειρηματικής εφημερίδας Nikkei.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι έχει συσταθεί ειδική μονάδα η οποία ερευνά τον διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης και σκοπεύει να πάρει καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έγινε ανθρώπινο λάθος», δήλωσε ο Χιρογιούκι Κομπαγιάσι πρώην πιλότος της JAL. «Σε γενικές γραμμές επιτρέπεται μόνο σε ένα αεροσκάφος να εισέλθει στον διάδρομο, αλλά, παρά το γεγονός ότι δόθηκε άδεια προσγείωσης, το αεροσκάφος της ακτοφυλακής βρισκόταν στον διάδρομο», πρόσθεσε.