Οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο όσον αφορά στα δύο χρόνια λειτουργίας των καμερών στη χώρα μας, όμως τα αποτελέσματα στη μείωση των θανάτων στους δρόμους είναι αρκούντως ενθαρρυντικά.
Το σύστημα φωτοεπισήμανσης ήρθε για να μειώσει θανάτους στους δρόμους, φαίνεται ότι αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό, παρά τα μουρμουρητά, δικαιολογημένα ή μη, από τους οδηγούς.
Μπορεί και η διαχειρίστρια εταιρεία στην αρχή να είχε τα προβλήματά της με το σύστημα, μπορεί οι χειριστές καμερών να έκαναν του κεφαλιού τους στήνοντας τα βανάκια με τις κινητές κάμερες σε στάσεις λεωφορείων, πίσω από θάμνους, χωρίς προειδοποιητικές πινακίδες, όμως το ζητούμενο επιτεύχθηκε.
Μείωση των θανάτων στους δρόμους κατά 18% το 2022 και μείωση πέρσι κατά τρεις νεκρούς, ήτοι από 37 που ήταν το 2022 μειώθηκαν στους 34 το 2023, αριθμός που είναι και ο πιο χαμηλός από τον καιρό που τηρούνται στατιστικά στοιχεία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος, τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας των καμερών (άρχισε η λειτουργία τους 1/1/2022 με τέσσερις κινητές και τέσσερις σταθερές) έχουν καταγραφεί 357.870 παραβάσεις και έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 279.751 εξώδικα. Από αυτά, τα 233.572 έχουν πληρωθεί, ενώ παραμένουν απλήρωτα άλλα 42.179 που σημαίνει ότι αυτά θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Από τα στοιχεία φαίνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών που καταγράφηκαν από τις κάμερες, εκκρεμούν, είτε για να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος, είτε μέχρι να ξεκαθαρίσει ποιος το οδηγούσε όταν πρόκειται για εταιρείες, είτε η καταγραφή έγινε από λάθος του συστήματος, ή αφορούσε έκτακτο περιστατικό.
Συνολικά εκκρεμούν για ξεκαθάρισμα 124.298 περιστατικά που καταγράφηκαν από το σύστημα το 2022 και 2023. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο βοηθός διευθυντής Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας Χάρης Ευριπίδου, από τη μελέτη των στοιχείων μπορεί να φαίνονται μεγάλοι οι αριθμοί, ωστόσο παρατηρείται διαχρονική μείωση των καταγγελιών, αφού από τις 800 καταγγελίες που έγραφε η κάθε κάμερα ανά τρίμηνο, τώρα αυτές μειώθηκαν στις 200. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι οι οδηγοί άρχισαν να συμμορφώνονται, και αυτό ήταν το ζητούμενο με την εγκατάσταση του συστήματος.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ευριπίδου, το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι με τον εντοπισμό της πραγματικής διεύθυνσης του παραβάτη οδηγού. Ένα γράμμα να είναι λάθος καταχωρημένο στις βάσεις δεδομένων ή ένα στοιχείο, τότε υπάρχει πρόβλημα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σταλεί το εξώδικο. Ιδιαίτερα για τις εταιρείες παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση, αφού αποστέλλονται επιστολές στους διευθυντές για να υποδείξουν τον οδηγό, μπορεί να μην τον εντοπίζουν ή να μην τηρούνται αρχεία ποιος οδηγούσε τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες.
Πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει με τους οδηγούς που αρνούνται να μεταβούν στο ταχυδρομείο και να παραλάβουν το εξώδικο τους γι’ αυτό και προωθείται νομοθετική ρύθμιση ώστε να θεωρείται πως ο οδηγός έλαβε γνώση του εξωδίκου που εκκρεμεί εναντίον του, είτε με την αποστολή sms στο κινητό του είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, για το 2022 εκδόθηκαν συνολικά 86.646 εξώδικα ως εξής: Για ζώνη 199, για κράνος 11, για άλλο αντικείμενο 82, για κινητό 460, για παραβίαση σημάτων τροχαίας 13.646, για φωτεινούς σηματοδότες (κόκκινο) 4.564 και ταχύτητα 65.684.
Για το 2023 εκδόθηκαν 191.105 εξώδικα ως εξής: Ζώνες 147, κράνος 73, άλλο αντικείμενο 150, κινητό 727, σήματα τροχαίας 17.303, φωτεινοί σηματοδότες 22.745 και ταχύτητα 149.960.
Από τα 191.105 εξώδικα που εκδόθηκαν από το σύστημα για το 2023, τα περισσότερα αφορούσαν στη Λευκωσία, όπου λειτουργούσαν και οι περισσότερες σταθερές και κινητές κάμερες. Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν για τη Λευκωσία 81.432 για τη Λεμεσό 54.071, για τη Λάρνακα 30.099, για την Αμμόχωστο 6.341 και την Πάφο 19.162.
Σημειώνεται ότι στην Πάφο οι κάμερες θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, άρα οι καταγγελίες που έγιναν είναι μόνο από κινητές κάμερες, όπως και στη Λάρνακα, αφού μόλις τον περασμένο μήνα τοποθετήθηκαν σε σταθερά σημεία.
Οι καταγγελίες γενικά το 2023
Σημαντικές είναι και οι καταγγελίες της Αστυνομίας για το 2023 για οδηγούς που κινούνται στο οδικό δίκτυο παραβιάζοντας τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και δεν έχουν σχέση με τις κάμερες.
Συγκεκριμένα, πέρσι καταγράφηκαν 59.000 καταγγελίες για παραβίαση του ορίου ταχύτητας, 4.752 καταγγελίες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, 7.113 καταγγελίες για ζώνες ασφαλείας, 1.653 καταγγελίες για οδηγούς χωρίς κράνος και 775 καταγγελίες για παραβίαση του φωτεινού σηματοδότη.
Κάμερες σε ακόμα 13 σημεία ως τον Μάρτιο
Η Β’ Φάση του συστήματος που διανύουμε τώρα και είναι και η τελευταία, άρχισε την 1/9/2023 και οι εργασίες εγκατάστασης αναμένεται να συμπληρωθούν στις 7/3/2024. Στη Β’ Φάση θα τοποθετηθούν 66 σταθερές κάμερες σε 23 σημεία. Το σύνολο των καμερών θα ανέλθει στις 90 σταθερές σε 30 σημεία συν οι 20 κινητές που λειτουργούν στο φουλ. Απομένει να εγκατασταθούν κάμερες σε 10 σημεία στη Λεμεσό, δύο σημεία στη Λευκωσία και ένα στο δρόμο Αλαμινού στη Λάρνακα.
Σύμφωνα με σημείωμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή στα πλαίσια του προϋπολογισμού, από την έναρξη του προγράμματος είχαν εντοπιστεί διάφορα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Αναδόχου Εταιρείας και με προβλήματα τα οποία επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του συστήματος, όπως η κακή χρήση των κινητών καμερών, η μη ενημερωμένες βάσεις δεδομένων, οι επιδόσεις των εξωδίκων / επιστολών, καθώς και η επικοινωνία με το κοινό. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τη χρήση των κινητών καμερών, η Αστυνομία, όπως αναφέρει το Υπουργείο, έχει (α) εκπαιδεύσει τους χειριστές των καμερών, (β) έχει ετοιμάσει οδηγίες χρήσης και εγκατάστασης των καμερών, (γ) έχει προβεί σε έλεγχο όλων των σημείων στα οποία τοποθετούνται οι κινητές κάμερες, (δ) έχει παραδοθεί εξοπλισμός σε μέλη της για να ελέγχουν με GPS τα σημεία όπου τοποθετούνται οι κάμερες και (ε) ετοιμάζεται μηνιαίο πρόγραμμα ελέγχου των σημείων από αξιωματικούς.
Για τις βάσεις δεδομένων έχει συμπεριληφθεί πρόνοια στο νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται επικαιροποιημένα στοιχεία, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση δυσχεραίνει αφάνταστα τον εντοπισμό των ιδιοκτητών των οχημάτων, είτε από το ταχυδρομείο, είτε από τους επιδότες.
Επίσης, αναφέρεται, έγιναν πολλές αλλαγές για άντληση και χρήση στοιχείων και από άλλες βάσεις δεδομένων. Για τις επιδόσεις των εξωδίκων έχει ετοιμαστεί εφαρμογή από πλευράς της Αστυνομίας έτσι ώστε να γίνεται επίδοση στα αεροδρόμια, λιμάνια και αλλού. Για να τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή αναμένεται η ανάδοχος εταιρεία να υποβάλει σχετική πρόταση στην αναθέτουσα Αρχή.
Για αντιμετώπιση αρκετών από τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν, ετοιμάστηκε σχετικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και θα αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η κατάθεση του οποίου καθυστερεί ενώ είναι έτοιμο από το περασμένο καλοκαίρι, προβλέπεται άλλη διαδικασία με οδηγούς εταιρειών ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα.