Search
Close this search box.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Δερύνειας «Αδάμ Αδάμαντος»


Eίναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση, για να τελέσουμε τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του ακριτικού Δήμου Δερύνειας που φέρει την επωνυμία «Αδάμ Αδάμαντος».

Ο Αδάμ Αδάμαντος, – έχω ως ιστορικός μελετήσει τη δράση του – ιστορική, πολιτική προσωπικότητα με πολυεπίπεδη δράση στον τόπο μας, είναι ένα από τα πιο εκλεκτά τέκνα της Δερύνειας στη νεότερη ιστορία. Σπουδαίος φιλόλογος και από τους καλύτερους ρήτορες της πατρίδας μας. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδαξε ελληνικά στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και στο Διδασκαλικό Κολλέγιο, στη Μόρφου και στη Λευκωσία. Από τους πιο σημαντικούς και μορφωμένους πολιτικούς των τελευταίων δεκαετιών της Αγγλοκρατίας, ήταν ιδρυτικό στέλεχος του AKEΛ τον Απρίλιο του 1941 και αιρετός Δήμαρχος Αμμοχώστου από το 1943 μέχρι το 1953, κερδίζοντας τρεις κατά σειρά εκλογικές αναμετρήσεις. Πρωτοστάτησε στις πολιτικές, κοινωνικές και εθνικές διεκδικήσεις στη δύσκολη δεκαετία του 1940, υπήρξε μέλος της «Λαϊκής Πρεσβείας» του 1950 που προώθησε τα αποτελέσματα του ενωτικού δημοψηφίσματος στο εξωτερικό και δεν δίστασε να διαφωνήσει με την επίσημη γραμμή του κόμματός του, πληρώνοντας κόστος για αυτό. Ο πρόωρος θάνατός του, στα 55 του χρόνια, τον βρήκε στην έδρα την ώρα που δίδασκε και στέρησε την Κύπρο από μια ανεξάρτητη και αδέσμευτη φωνή, που δεν υπολόγιζε τις όποιες πειθαρχίες μπροστά στο συμφέρον, στο τι ο ίδιος θεωρούσε συμφέρον της πατρίδας που πάντοτε υποστήριζε με παρρησία. 

Και, ναι, μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι αν βρισκόταν στη ζωή σήμερα, τα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας και μετέπειτα, θα ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής του τόπου μας. Αλλά το πιο σημαντικό δεν είναι να λένε καλά λόγια για σένα ή να εξυμνούν τη δράση σου όταν βρίσκεσαι στη ζωή. Το πιο σημαντικό είναι αυτό που γίνεται απόψε, όσα είπε ο Δήμαρχος, όσα εύστοχα είπαν μέσα από τη λαϊκή μας παράδοση οι ποιητές για τη δράση του, η αναγνώριση των όσων έχει προσφέρει στον τόπο μας.

Το έργο που εγκαινιάζουμε απόψε – και θεωρώ απόλυτα εύστοχη την απόφαση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου να δοθεί το όνομα του Αδάμου Αδάμαντος στη Βιβλιοθήκη – που φέρει το όνομα ενός φωτισμένου ανδρός, αφορά στην ανάπλαση ενός παλιού κτηρίου, χωροθετημένου στον πυρήνα του Δήμου Δερύνειας, που έχει μεταμορφωθεί, μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο πολυχώρο μελέτης και πολιτιστικών δρώμενων.

Μάλιστα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο χώρος θα μετατραπεί και σε ένα σύγχρονο κτήριο από άποψη τεχνολογικού εξοπλισμού – και είναι εδώ που η πολιτεία θα έρθει ως αρωγός για να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια – που θα μπορεί να αξιοποιηθεί από οργανωμένα σύνολα για σεμινάρια, διαλέξεις, παρουσιάσεις, αλλά και ως χώρος μελέτης και εργασίας. Και όπως έχω ενημερωθεί από τον Δήμαρχο, ήδη χρησιμοποιείται για συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το έργο έχει στόχο, ανάμεσα σε πολλά άλλα, να δώσει ώθηση στην περιοχή για ανάπτυξη και να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Παρέχει υποδομή για έρευνα, πνευματική καλλιέργεια, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε μια περιοχή που αναπτύσσεται σε κάποιες συνθήκες, πρέπει να το παραδεχθούμε, που δεν είναι οι πιο ιδανικές, δεν είναι τόσο ευνοϊκές. Από τη μια είναι η κατοχή και η πόλη της Αμμοχώστου που στιγματίζει τη Δερύνεια, στιγματίζει την ευρύτερη περιοχή, η πόλη όπου χάσαμε τις περιουσίες μας όπως είπε ο Δήμαρχος.

Δεν χάσαμε τίποτα και είμαστε εδώ για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να επανενώσουμε τον τόπο μας και αυτό δεν είναι ένα σύνθημα. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, 50 χρόνια κατοχής και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποστρατευτούμε από αυτή την προσπάθεια να επανενώσουμε τον τόπο μας.

Και ως κάποιος που γεννήθηκε την περίοδο της εισβολής, η πρώτη μου επαφή με την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου ήταν το 1985 όταν επισκέφθηκα τη Δερύνεια για πρώτη φορά. Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά το 1985, σε ηλικία 11 χρόνων, που είχα επισκεφθεί τη Δερύνεια για να δω τον αδελφό μου που υπηρετούσε στο 611ο Τάγμα Πεζικού εδώ στη Δερύνεια, από την Πάφο από όπου είχαμε έρθει για να τον δούμε, και ήταν η πρώτη επαφή με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, με την κατοχή. Και θέλω να επαναλάβω με αφορμή αυτή τη νέα προσπάθεια που ξεκινά δειλά δειλά, ότι όλοι μας έχουμε υποχρέωση να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε τον τόπο μας και αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για όλους αυτούς που πρόσφεραν στον τόπο μας, όπως ο Αδάμ Αδάμαντος.         

Το έργο που εγκαινιάζουμε απόψε θα αναβαθμίσει επίσης τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς όλο τον πληθυσμό του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσει το επίπεδο μόρφωσης του ευρύτερου πληθυσμού. Και είναι σημαντικό, διότι στοχεύει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με διαφορετικούς τρόπους, και θα προσεγγίσει τις ανάγκες τους, φιλοξενώντας δράσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις της πληθυσμιακής ομάδας που αποσκοπεί  να εξυπηρετήσει. 

Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης, η ανακαίνιση του κτηρίου που βρισκόμαστε απόψε μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Θάλασσα 2014-2020», αναδιπλώνει την πληθώρα δυνατοτήτων που μας παρέχονται μέσω της αξιοποίησης των καινοτόμων εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ή συμπληρώνοντας ένα μεγάλο κενό στον Δήμο και την ευρύτερη περιοχή.

Πέραν των όσων έχω προαναφέρει – και συμφωνώ απόλυτα με τις πνευματικές ανησυχίες του Δημάρχου, ειδικότερα στη σημερινή εποχή που κυριαρχούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ό,τι φέρνουν μαζί τους – μέσω των πνευματικών αυτών κέντρων διαδίδεται η γνώση, η οποία αποτελεί το εφαλτήριο οποιασδήποτε ανάπτυξης. Ακόμη και η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να στηρίζεται σε τέτοιου είδους εφαλτήρια, όπως και η κοινωνική μετεξέλιξη.

Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα που έχουν τροχοδρομηθεί, λειτουργεί προσθετικά στην πορεία ανάπτυξης που παρουσιάζει ο Δήμος Δερύνειας τα τελευταία χρόνια με τη σημαντική δουλειά που επιτελείται από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα αιτήματα και για κάποια από αυτά έχει ήδη τροχοδρομηθεί η επίλυση τους ή η ανάπτυξη συγκεκριμένων έργων.

Εκ μέρους της Πολιτείας εκφράζω τη μεγάλη ικανοποίησή μου, αφού η δημιουργία της εν λόγω βιβλιοθήκης, προκύπτει και ως αποτέλεσμα του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που επιδείχθηκε και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και με τη δική μας συνεισφορά, για την υλοποίηση του οράματος που έθεσε ο Δήμαρχος από την πρώτη στιγμή.

Ο Δήμαρχος μου θυμίζει το ανήσυχο πνεύμα του Αδάμαντος με τις παρεμβάσεις του και με τα όσα κατά καιρούς γράφει στον ημερήσιο Τύπο.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ θερμά και πάλι τον φίλο Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Καταγράφω αυτό που είπε ο Δήμαρχος για την ομόφωνη απόφαση για την ονομασία της Βιβλιοθήκης. Είναι κάτι που σας τιμά ιδιαίτερα, τόσο εσάς κ. Δήμαρχε όσο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και γενικότερα για τις συνεχόμενες και στοχευμένες προσπάθειες που καταβάλλετε για αναζωογόνηση του Δήμου και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Είμαι βέβαιος ότι η Τοπική Αρχή σε απόλυτη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλώς νοούμενο συμφέρον των δημοτών.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πιλοτική Εφαρμογή Προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρεί στην πιλοτική εφαρμογή προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου

error: Content is protected !!