Νέες σοβαρές αποκαλύψεις στο δικαστήριο στο πλαίσιο της θανατικής ανάκρισης – Το πόρισμα Μάτσα κατέληξε σε φόνο διά στραγγαλισμού και εισηγήθηκε ποινική δίωξη Σταυριανού με συνολικά 7 κατηγορίες.
Με τις αποκαλύψεις να συνεχίζουν να διαδέχονται η μία την άλλη συνεχίστηκε χθες η πολύωρη κατάθεση και αντεξέταση του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Σάββα Μάτσα. Για ακόμα μία μέρα, η κατάθεση Μάτσα αποκάλυψε πολλές πτυχές της ανάτου του Θανάση Νικολάου που σχετίζονται κυρίως με την πλημμελή και ελλιπέστατη αστυνομική έρευνα στην οποία -όπως ο ίδιος ισχυρίζεται- οδηγήθηκε η Αστυνομία λόγω της γνωμάτευσης του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού. Τα όσα αναφέρει ο Μάτσας ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας περιέχονται στο πόρισμα που συνέταξε μαζί με τον Αντώνη Αλεξόπουλο έπειτα από τον διορισμό τους από τον Γενικό Εισαγγελέα ως ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές.
Η θανατική ανάκριση θα συνεχιστεί στις 28 Μαρτίου με γραπτές τελικές αγορεύσεις των δύο πλευρών προκειμένου να ολοκληρωθεί η θανατική ανάκριση. Αργότερα, θα εκδοθεί το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας.
Η αιτία θανάτου
Για τον Σάββα Μάτσα και τον Αντώνη Αλεξόπουλο, ο Θανάσης Νικολάου έχει δολοφονηθεί διά στραγγαλισμού. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η έρευνα και επέλεξε να το διαβάσει αυτολεξεί στο δικαστήριο. «…αποδίδουμε τον θάνατο του Αθανάσιου Νικολάου σε φόνο εκ προμελέτης διά στραγγαλισμού και μετά από άσκηση βάναυσης σωματικής βίας, προφανώς από περισσότερα άτομα του ενός, η οποία προκάλεσε τα σοβαρά τραύματα που αναφέρονται σε καταχώριση στο Ημερολόγιο Ενεργείας της Αστυνομίας, ημερ. 18/12/2020, η οποία υπογράφεται από τους ιατροδικαστές Φίλιππο Κουτσάφτη, Μάριο Ματσάκη, Σωκράτη Τσαντίρη, Σοφοκλή Σοφοκλέους, Νικόλα Χαραλάμπους και Πανίκο Σταυριανό, ως επίσης και στην έκθεση της οστεολόγου – ανθρωπολόγου κ. Ελευθερίας Χαριλάου».
Και αμέλειες και ψέματα
Τόσο στη διαδικασία της Τρίτης όσο και την Τετάρτη, οι χειρισμοί του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού ήταν συνεχώς στο στόχαστρο του Σάββα Μάτσα. «Πέρα από τις αμελείς του πράξεις, ο Σταυριανός είπε και ψέματα». «Όλες αυτές οι αμέλειες, όλα αυτά τα ψεύδη… γιατί λέει κάποιος ψέματα; Για να καλύψει, για να συγκαλύψει την αλήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός ρωτήθηκε στην 1η θανατική ανάκριση (2007) από τον δικηγόρο της οικογένειας γιατί δεν υπήρχε βαθούλωμα στο σημείο της πτώσης (χωμάτινη επιφάνεια με μικρές πέτρες). Η απάντησή του ήταν ότι είχε βρέξει προηγουμένως και το έδαφος ήταν συμπαγές στην πίεση. Στη 2η θανατική ανάκριση (2009) του υποβλήθηκε η ίδια ερώτηση υποβάλλοντάς του τα όσα είχε πει, «γιατί δεν έχει αίματα αφού έπεσε από τόσο ύψος, ούτε κατάγματα;» Η απάντηση σε αυτό ήταν ότι «το έδαφος ήταν μαλακό και απορρόφησε τους κραδασμούς». Στην πρώτη είπε άλλα και στη δεύτερη, για να δικαιολογήσει γιατί δεν υπήρξαν αίματα ή κατάγματα, είπε διαφορετικά πράγματα.
Ακολούθως ο κ. Μάτσας είπε ότι παρόμοια ερώτηση υπέβαλε στον κ. Σταυριανό και η αστυνομικός Σταύρου το 2018 που είπε εκ νέου «το έδαφος ήταν μαλακό, περπατούσαμε και βουλιάζαμε». Ο κ. Μάτσας σημείωσε ότι ο Σταυριανός κάθε ερώτηση την απαντούσε για να καλύψει τα προηγούμενα.
Συνεχίζοντας είπε: «Ακόμα ένα εμφανές ψέμα που καθιστά τη μαρτυρία Σταυριανού εντελώς αναξιόπιστη, είναι ότι όταν ρωτήθηκε για την άμμο στο στόμα του Θανάση, απάντησε ότι έτρεχε το νερό του ποταμού, χτυπούσε στον θόλο της κεφαλής και περνούσε πάνω από το κεφάλι (19/8/2018 στην κατάθεση στην αστυνομικό Σταύρου), με αποτέλεσμα να περνά μέσα στο στόμα».
«Αυτό», υποστήριξε ο κ. Μάτσας, «είναι άλλο ένα ψέμα. Υπάρχει μαρτυρία λειτουργού του Τμήματος Υδάτων ότι δεν υπήρχε ροή νερού εκείνη την ημέρα».
«Δολοφονήθηκε το πρωί»
Στη συνέχεια ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι «ο Θανάσης πρέπει να δολοφονήθηκε σε χρόνο λιγότερο από τις 2:30-3 ώρες. Αυτό προκύπτει από το πρόγευμα που κατανάλωσε. Άρα, αυτό μας υποδεικνύει ότι δολοφονήθηκε κάπου στις 08:00 το πρωί και όχι 4 ώρες πριν, όπως ο Σταυριανός υπέδειξε ως χρόνο θανάτου λανθασμένα».
Ο κ. Μάτσας είπε: «Το πόσο σημαντικό είναι να θερμομετρηθεί η ώρα για να διακριβωθεί η ώρα θανάτου… Το έκανε με το χέρι και είπε ψέματα. Ο γιατρος Κουρέας είπε ότι ήταν παγωμένο το σώμα του και ο κ. Σταυριανός μια ώρα μετά είπε πως ήταν ζεστός. Αυτό τον βοήθησε να καθορίσει ψεύτικη ώρα θανάτου. Και την καθόρισε μέχρι και τέσσερις ώρες πριν την εξέταση. Ενώ ο Θανάσης θα πρέπει να δολοφονήθηκε το αργότερο δύο ώρες μετά από τις 6:15 που έφαγε κορν φλέικς στο σπίτι του. Είναι ελαφριά τροφή και θέλει 2:30-3 ώρες να χωνευτεί». «Εφόσον», είπε, «βρέθηκαν αχώνευτα κορν φλέικς στο στομάχι του Θανάση, σημαίνει πως δολοφονήθηκε γύρω στις 8 με 8:30 το πρωί και όχι στις 14:30 το απόγευμα που αποφάσισε ο Σταυριανός ότι ήταν η ώρα θανάτου».
7 κατηγορίες για Σταυριανό
Κλείνοντας το κεφάλαιο Πανίκος Σταυριανός, αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο ότι το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου πρότεινε την ποινική του δίωξη για συνολικά 7 σοβαρές κατηγορίες, με σοβαρότερη αυτή «του συνεργού μετά τη διάπραξη φόνου εκ προμελέτης». Επίσης, εισηγήθηκαν δίωξη για «έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού από δημόσιο λειτουργό, ψευδορκία, ψευδείς πληροφορίες, καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων, παρεμπόδιση δικαστικής διαδικασίας καθώς και παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος.
Σκιές για τρεις στρατιώτες
Ο κ. Μάτσας ανέφερε επίσης ότι «τρεις στρατιώτες που υπήρχαν υποψίες ότι δυνατόν να εμπλέκονται, δήλωσαν ότι ήταν μαζί σε μια καφετέρια στη Λεμεσό και δεν υπήρχε καμία σύλληψη. Στις 28/9 την προηγούμενη νύχτα του θανάτου, ήσαν μαζί σε γνωστό καφέ της Λεμεσού επί τρεις ώρες και έμειναν εκεί οι εξετάσεις. Έμειναν εκεί; Έφυγαν, συναντήθηκαν με άλλους; Δεν ελέγχθηκε το κλειστό κύκλωμα του καταστήματος αν ήταν εκεί. Δεν ζητήθηκαν τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα. Δεν λήφθηκε κατάθεση από ένα γκαρσόνι ή έναν ιδιοκτήτη». Στο ίδιο πλαίσιο, σε άλλο μέρος της αντεξέτασης και έπειτα από ερώτηση της θανατικής ανακρίτριας, εξήγησε ότι στο συγκεκριμένο στρατόπεδο οι στρατιώτες έφευγαν το βράδυ σκαστοί χωρίς άδεια και άρα δεν μπορεί να υπάρχει άλλοθι βασισμένο στις εξόδους της μονάδας.
«Υπερασπίζεστε τον Σταυριανό;»
Κατά τα άλλα, και η δικάσιμος της Τετάρτης διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους και σε ορισμένα σημεία με πολύ μεγάλη ένταση από όλες τις πλευρές. Ξεχωρίζει το σημείο όπου χρειάστηκε να παρέμβει η δικαστής-θανατική ανακρίτρια, Ντόρια Βαρωσιώτου, για να επαναφέρει την τάξη μετά από χειροκροτήματα εντός της αίθουσας.
Ξενοφώντος: Σε όλα τα ζητήματα της οικογένειας για εκταφή, για να πάει στο εξωτερικό το οστό, για να γίνουν εξετάσεις, για να μπείτε εσείς ανακριτής, συγκατατέθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας. Μάτσας: Συγκατατέθηκε να αποκαλυφθεί η αλήθεια, αποκαλύφθηκε η αλήθεια και εσείς δεν τη συνεχίζετε.
Δικαστής: Η στάση του Γενικού Εισαγγελέα διαφαίνεται σε όλη την πορεία της διαδικασίας. «Αν συμφωνούσατε», είπε απευθυνόμενη στην κ. Ξενοφώντος, «θα λύναμε την υπόθεση από τον Οκτώβρη που ήρθατε ενώπιόν μου. Προφανώς υπάρχει απόκλιση απόψεων».
Αναφερόμενη στην κατάθεση Σταυριανού ενώπιον των ποινικών ανακριτών και στο γεγονός ότι δεν απάντησε σε καμία ερώτηση, ακολούθησε ο εξής διάλογος.
Ξενοφώντος:« Όταν δεν σας απάντησε, γιατί τον αντιμετωπίσατε ως ύποπτο; Σας έδωσε αυτό το έγγραφο που λέει πως ‘δεν αρνήθηκα ποτέ να δώσω κατάθεση, αλλά λόγω της τροπής, επιφυλάσσω τα δικαιώματά μου’».
Δικαστής: «Κ. Ξενοφώντος, υποβάλλετε ερωτήσεις λες και δικάζουμε τον Σταυριανό.»
Καριόλου: «Υπερασπίζεστε τον κ. Σταυριανό;»
Ξενοφώντος: Τον κάθε άνθρωπο σε αυτή τη Δημοκρατία υπερασπίζομαι.»
Απέσυρε η Ανδριάνα
Πριν επαναρχίσει η κατάθεση Μάτσα, η δικηγόρος της οικογένειας Λητώ Καριόλου ζήτησε τον λόγο με σκοπό να αποσύρει το αίτημα για κατάθεση της μητέρας του Θανάση, Ανδριάνας Νικολάου. «Εκ μέρους της οικογένειας θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την απόφαση για πρώτη φορά να ακουστεί συγγενής σε κυπριακό δικαστήριο στα πλαίσια θανατικής ανάκρισης. Λόγω του προσβλητικού και απαξιωτικού τρόπου που έγινε μέχρι τώρα η αντεξέταση από την εκπρόσωπο της Γενικής Εισαγγελίας, με λύπη μας αποσύρουμε το αίτημα, διότι δεν είναι δυνατή υπό τις περιστάσεις η αντεξέταση της μητέρας του θύματος».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας απάντησε ότι «δεν αποδέχεται η δική μας πλευρά τους χαρακτηρισμούς και είναι καλό να αποφεύγονται.»
Πηγή : ΠΟΛΙΤΗΣ