Search
Close this search box.

Καποδιστριακό και Μετσόβιο «έρχονται» Λάρνακα

“Καποδιστριακό και Μετσόβιο «πάνε» Λάρνακα” αυτός ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ στα ΝΕΑ Αθηνών χθες.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ:

Αξιωματούχοι των δύο ελληνικών ΑΕΙ βρέθηκαν στην Κύπρο διερευνώντας το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν ως βάση τους την πόλη

Σε σημαντικά βήματα διεθνοποίησης προχωρούν δύο από τα πιο σημαντικά ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, εξετάζοντας και δρομολογώντας την ίδρυση παραρτημάτων τους στην Κύπρο.

Οπως γράφτηκε ήδη στον κυπριακό Τύπο, αξιωματούχοι και των δύο ελληνικών ΑΕΙ βρέθηκαν τον τελευταίο καιρό στη Λάρνακα διερευνώντας το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν ως βάση τους την πόλη.

«ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με τον πρύτανη του ΕΜΠ αναζητώντας πληροφορίες για τα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος. «Εχει γίνει μια επαφή και υπάρχει ενδιαφέρον και από κυπριακής πλευράς. Δεν έχω να δηλώσω κάτι περισσότερο» ανέφερε ο Ιωάννης Χατζηγεωργίου.

ΕΚΠΑ: Ιδιαίτερα θετικό κλίμα

Οσον αφορά τα σχέδια του ΕΚΠΑ, «έχουν γίνει συζητήσεις με την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και με την υπουργό Παιδείας της Κύπρου και το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό», όπως μας είπε ο πρύτανης του Ιδρύματος Γεράσιμος Σιάσος. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του προηγούμενου χρόνου σχετική πρόταση είχε συζητηθεί σε θετικό κλίμα στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ. Επειτα από πρόταση του πρύτανη του Ιδρύματος, είχε οριστεί Επιτροπή Καθηγητών για να μελετήσει τις οικονομοτεχνικές λεπτομέρειες του εγχειρήματος. Εκτοτε έγιναν κάποιες συναντήσεις στην Κύπρο και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματά τους. Στη συνέχεια το θέμα θα επανέλθει στη Σύγκλητο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία και θα εξετάσει το αν τελικά θα γίνει το παράρτημα, ποιες σχολές θα περιλαμβάνει, σε ποιες πόλεις θα φιλοξενηθεί κ.λπ. Να σημειωθεί ότι για την ίδρυση παραρτήματος, σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου 4957/2022, απαιτείται απόφαση της Συγκλήτου και έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Δημοσκόπηση στους κύπριους πολίτες

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση της ALCO που διενεργήθηκε στην ελεύθερη Κύπρο για λογαριασμό του ΕΚΠΑ τον Φεβρουάριο δείχνει εξαιρετικά θετική αποδοχή της δημιουργίας παραρτήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Μεγαλόνησο. Στο γενικό ερώτημα για τη δημιουργία νέων πανεπιστημίων ως παραρτημάτων διεθνώς αναγνωρισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού, ένα ποσοστό 88% είναι θετικό εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει θετική επίδραση τόσο στο επίπεδο των πανεπιστημιακών σπουδών όσο και στην κυπριακή οικονομία.

Το ίδιο υψηλά θετική είναι η εκτίμηση και όταν το ερώτημα γίνεται πιο συγκεκριμένο και αφορά το ΕΚΠΑ και την προοπτική δημιουργίας παραρτήματός του στην Κύπρο: ένα ποσοστό 87% των ερωτηθέντων τοποθετείται θετικά. Αυτή η ιδιαίτερα θετική γνώμη εκφράζεται τόσο από όλες τις δημογραφικές κατηγορίες όσο και στις διαφορετικές περιοχές της Κύπρου. Πολύ θετικές είναι, τέλος, οι γνώμες σε όλα τα επίπεδα μόρφωσης των ερωτωμένων.

Ποια ξένα ΑΕΙ θέλουν να έρθουν

Υπάρχει πάντα και το άλλο «μέτωπο», αυτό των ξένων πανεπιστημίων που σκέφτονται να ιδρύσουν παραρτήματα στη χώρα μας. Σε αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», αυτή τη στιγμή τον λόγο έχουν οι μεσίτες. Εκπρόσωποι ξένων πανεπιστημίων μέσω μεσιτικών γραφείων αναζητούν κατάλληλα κτίρια που θα μπορούσαν να πάρουν την πιστοποίηση από τον υπεύθυνο σύμφωνα με τον νόμο για το θέμα αυτό Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), για να στεγάσουν τα παραρτήματα τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και γύρω από αυτό (σε περιοχές που φτάνει το μετρό). Σύμφωνα με μεσιτικούς κύκλους, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι πως οι προδιαγραφές είναι αυστηρές και δεν είναι εύκολο να βρεθούν πολλά κτίρια που να τις πληρούν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 5094 του 2024, και συγκεκριμένα το άρθρο 137, ανάμεσα στις απαραίτητες προϋποθέσεις είναι ότι «Κάθε παράρτημα-ΝΠΠΕ διαθέτει κατάλληλες κτιριακές υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που πληρούν τις ισχύουσες πολεοδομικές, κτιριοδομικές διατάξεις και τις προδιαγραφές ασφάλειας, προσβασιμότητας και τους λοιπούς κανονισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι υποδομές πρέπει να είναι επαρκείς για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών σε διδασκαλία και μελέτη και τηρούνται οι αντίστοιχοι κανόνες που εφαρμόζονται για τους χώρους εκπαιδευτηρίων, σύμφωνα με τον ισχύοντα Οικοδομικό και Κτιριοδομικό Κανονισμό και τον Κανονισμό Πυροπροστασίας. Η εγκατάσταση πρέπει να είναι αυτοτελής, να διαθέτει λειτουργική βιβλιοθήκη, χώρους εργαστηρίων και έρευνας ανάλογα με τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών, οπτικοακουστικά μέσα και εξοπλισμένη αίθουσα πολυμέσων με πρόσβαση στο Διαδίκτυο…».

Κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους

Σχετικά με τα ονόματα των ξένων πανεπιστημίων που εξετάζουν το ενδεχόμενο ίδρυσης παραρτημάτων τους στην Ελλάδα, με εξαίρεση τα τρία κυπριακά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC), το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (European University Cyprus) και το Πανεπιστήμιο Frederick (Frederick University), το ενδιαφέρον των οποίων έχει ήδη εκφραστεί ή έχει δει το φως της δημοσιότητας, τα υπόλοιπα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.  Οι φήμες για εκπεφρασμένο ενδιαφέρον από κάποιο ισπανικό ΑΕΙ παραμένουν φήμες, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες ούτε για το όνομά του ούτε για το ακαδημαϊκό αντικείμενο των σχολών που σχεδιάζονται.

Σε επίπεδο φημών  παραμένουν επίσης και οι αναφορές σε κάποια φημισμένα πανεπιστήμια όπως το Yale, το Johns Hopkins, η Σορβόννη, το Duke και το New York University. Το μέλλον θα δείξει ποιες και κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διάλεξη με θέμα “Ψυχολογία στον Αθλητισμό” από την Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αραδίππου και τον Όμιλο Ξιφασκίας “Μέγας Αλέξανδρος”

Η Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αραδίππου και ο Όμιλος Ξιφασκίας Μέγας Αλέξανδρος, σας προσκαλούν στη διάλεξη με θέμα “ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ” με ομιλήτρια

Δρομολαξιά – Μενεού: Απαντά στα 11 μέλη του Δημ.Συμβουλίου ο Δήμαρχος – «Προβοκατόρικες ενέργειες για να πλήξουν το κύρος μου»

Δημοτική Ομάδα ΑΚΕΛ Αριστερά – Κοινωνικής Συμμαχίας Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού: “Καλούμε τέλος τα αρμόδια υπουργεία και τη νομική υπηρεσία να λειτουργήσουν με πιο γοργούς ρυθμούς

error: Content is protected !!