Search
Close this search box.

Κύπρος Ανδρονίκου υποψήφιος Δήμαρχος: «Θέλουμε ο κόσμος να εμπιστευτεί άτομα τα οποία πίστεψαν, εργάστηκαν και ώθησαν την δημιουργία αυτού του Δήμου»

Ο Κύπρος Ανδρονίκου Δήμαρχος Δρομολαξιάς-Μενεού και υποψήφιος Δήμαρχος του Νέου Περιφερειακού Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού, Κιτίου, Περβολιών, Τερσεφάνου, μιλά στο SkalaTimes για το νεο Δήμο που δημιουργείται, για το ρόλο της Μεταρρύθμισης, το δικό του όραμα, αλλά και για τα όσα έγιναν μέχρι σήμερα στην περιοχή έτσι ώστε να προετοιμάσουν της Κοινότητες για τη Μεταρρύθμιση. Επιπλέον μιλά για τη συνεργασία που είχε με τους κοινοτάρχες της περιοχής και τονίζει: «Η δική μας υποψηφιότητα ευθύς εξ αρχής τάχθηκε υπερ της δημιουργίας αυτού του Δήμου, δεν προβάλαμε προσκόμματα, δεν προβάλαμε καμία δικαιολογία, ήμασταν πάντοτε συνεργάσιμοι, συνεπώς, ζητούμε από το κόσμο τη ψήφο του γιατί θέλουμε ο κόσμος να εμπιστευτεί άτομα τα οποία πίστεψαν, εργάστηκαν και ώθησαν την δημιουργία αυτού του Δήμου».
Περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί, την οποία μπορείτε να δείτε στο πιο κάτω βιντεάκι ή να διαβάσετε.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κύριε Ανδρονίκου, επαναδιεκδικείτε τη θέση του Δημάρχου σε ένα καινούριο πλέον Δήμο. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας έχουν ωθήσει να επαναδιεκδικήσετε τη θέση αυτή;
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η δημιουργία του νέου Δήμου για την περιοχή αποτελεί μια εξαιρετκά θετική εξέλιξη μέσα στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι θετική εξέλιξη καθότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τη νέα τοπική αυτοδιοίκηση μας παρέχει πάρα πολλές δυνατότες. Κι εδώ είναι επίσης σημαντικό να πούμε ότι η δική μας πλευρά έχει δουλέψει, έχει παροτρύνει αυτή την ενοποίηση της περιοχής για τους λόγους που έχουμε προαναφέρει. Η νέα δομή η οποία θα υπάρχει στο νέο νομοθετικό πλαίσιο μας δίνει αρκετές δυνατότητες.
Πρώτα απ’ όλα μας δίνει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Μέσα από το νέο νομοθετικό πλαίσιο όλες οι κοινότητες γίνονται δικαιούχοι κρατικής χορηγίας την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να πραγματοποιήσουν το όραμα τους. Μέσα λοιπόν στα πλαίσια αυτά απεξαρτοποιόμαστε από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως είναι η επαρχιακή διοίκηση. Η νέα δομή επίσης μας προσφέρει δυνατότητες πρόσβασης σε ευρωπαϊκά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί από εκεί μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά κονδύλια για να πραγματοποιήσουμε υποδομές, για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας και να προσφέρουμε στο κόσμο ποιοτικότερες υπηρεσίες, υποδομές οι οποίες θα είναι ωφέλιμες προς τις τοπικές κοινωνίες.



Το σύνθημα σας είναι “ενωμένοι μπορούμε καλύτερα”, είναι ένα σύνθημα το οποίο αποτείνεται σε κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο ή σημαίνει κάτι άλλο το “ενωμένοι μπορούμε καλύτερα”;
Το “Ενωμένοι Μπορούμε Καλύτερα” σημαίνει ότι οι οντότητες Δρομολαξιάς Μενεού, το Κίτι, τα Περβόλια και το Τερσεφάνου, ενώνουν δυνάμεις. Και όπως λέει και το αρχαίο ρητό, “η ισχύς εν τη ενώσει”. Συνεπώς, μέσα από αυτή την ένωση αποκτούμε τεράστιες δυνατότητες για να ωθήσουμε την κοινωνία, να ωθήσουμε τις οντότητες μας σε περεταίρω πρόοδο και ανάπτυξη. Συνεπώς, είναι αυτός ο λόγος που παλέψαμε για να ενωθεί η περιοχή. Δεν προβάλαμε κανένα πρόσκομμα σε αυτή την εξέλιξη και ωθήσαμε τα πράγματα για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνένωση των οντοτήτων, φυσικά, επαναλαμβλανω, μέσα στο νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Που τα οφέλη είναι αυτά που έχετε αναφέρει προηγουμένως…Εσάς κύριε Ανδρονίκου ποιο είναι το δικό σας όραμα γι αυτό το καινούριο Δήμο που δημιουργείται; Τι θέλετε να δείτε;
Η περιοχή μας χαρακτηρίζεται ως μία εξαιρετική περιοχή με τεράστιο παραλιακό μέτωπο με αρκετή επισκεψιμότητα η οποία μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω. Είναι μια όμορα γεωγραφικά περιοχή με πληθυσμό, με κοινές βάσεις, όμορες βάσεις, όπως είναι το κοινωνικό, το πολιτιστικό, το οικονομικό, υπόβαθρο τους. Συνεπώς, οι δυνατότητες που διανοίγονται γι αυτή τη περιοχή είναι τεράστιες. Όραμα μας είναι να δώσουμε στο κόσμο τη δυνατότητα να βελτιώσει τη ποιότητα ζωής του. Μέσα από τις υπηρεσίες τις οποίες θα προσφέρουμε, μέσω ενός σωστού οργανογράμματος, και μέσω της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών, έτσι ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα του κάθε πολίτη, της κάθε οντότητας. Οι κοινότητες αυτές έχουν διακρικά χαρακτηριστικά και εμείς θα εκμεταλλευτούμε αυτά τα διακριτά χαρακτηριστικά όλων των οντοτήτων και εν τη ενώση να αναπτύξουμε το Δήμο μας. Να δημιουργήσουμε ένα Δήμο όπου ο πολίτης θα θέλει να ζει και θα είναι περήφανος που θα ζει σε αυτή την περιοχή. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα σύγχρονη πόλη, έχουμε όλες τις δυνατότητες!

Έχετε υπάρξει Δήμαρχος για δύο θητείες, ποια έργα έγιναν επί θητείας σας που θεωρείτε ότι έχουν οφελέσει το Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού;
Ο Δήμος Δρομολαξιάς Μενεού ιδρύθηκε το 2012. Μέσα από δύσκολες οικονομικές συνθήκες καθότι αν θυμάστε επήλθε η οικονομική κρίση στο τόπο κι όχι μόνο. Μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο, ο Δήμος, (που η πλειψηφία του είναι πρόσφυγες), έχει πλήρως αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής, μέσα στους συνοικισμούς αυτοστέγασης. Έχουμε εκτελέσει όλες τις υποδομές και στη τελευταία γωνία του κάθε συνοικισμού, έχουμε αποπερατώσει πάρκα τα οποία είναι παράδειγμα προς μίμηση ανά το Παγκύπριο, έχουμε δημιουργήσει το Δημοτικό Αμφιθέατρο, ένα πολύχώρο με την καφετέρια, τον παιχνιδότοπο, με πεζόδρομους για περπάτημα, χώρους στάθμευσης, κτλ. Έχουμε αναπλάσει τον πυρήνα Δρομολαξιάς, έχουμε βελτιώσει το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρονίκου, έχουμε δημιουργήσει πάρκο πέριξ της εκκλησίας αυτής, έχουμε αναβαθμίσει τα κτήρια του Δημοτικού Κτηρίου και τα έχουμε καταστήσει ένα σύγχρονο κτήριο το οποίο μέσα από τη λειτουργία του μπορεί να παρέχει ποιοτικότερες υπηρεσίες προς το Δημότη, αλλά και να δημιουργεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον έτσι ώστε οι υπαλλήλοι μας να είναι πιο αποδοτικοί. Δημιουργούμε μια Δημοτική Βιβλιοθήκη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, σύντομα θα είναι έτοιμη. Το Πολυδύναμο Κέντρο στο Μενεού είναι έτοιμο να ξεκινήσει, ένα έργο που θα στοιχίσει γύρω στα διόμιση εκατομμύρια ευρώ και είναι σημαντικό να πούμε εδώ ότι έχουμε πετύχει το 80% της χρηματοδότησης αυτού του έργου να είναι από ευρωπαϊκά κονδύλια. Συνεπώς, έχουν γίνει πάρα πολλά έργα, έχω αναφέρει τα πιο βασικά. Αλλά, πέρα τούτου, έχουμε βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες, έχουμε αυξήσει κατά 300% το παρεχόμενο πολιτιστικό προϊον, με παραστάσεις, εκδηλώσεις, που πραγματοποιεί ο Δήμος και τις απολαμβάνει ο κάθε δημότης του Δήμου μας και όχι μόνο. Κι αυτό το καταφέραμε κρατώντας τις φορολογίες του Δήμου σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Και το λέω αυτό και το εννοώ, γιατί συγκρινόμενες οι φορολογίες και τα τέλη στο Δήμο Δρομολαξιάς Μενεού είναι από τα χαμηλότερα ανά το Παγκύπριο. Γι αυτό θεωρούμε ότι έχουμε πετύχει πάρα πολλά σημαντικά πράγματα, επαναλαμβάνω, ιδιαίτερα στις αρχές όπου είχαμε την οικονομική κρίση, απωλέσαμε έσοδα κι από τη κρατική χορηγία και από τέλη κι από φορολογίες, αλλά μέσα από χρηστή και συνετή διοίκηση πετύχαμε όλα αυτά τα οποία ο κάθε καλοπροαίρετος κριτής μας τα αντιλαμβάνεται και εκτιμά το έργο που έχουμε πραγματοποιήσει.

Βρίσκόμαστε εδώ στο Φάρο, στα Περβόλια, γι αυτή τη συνέντευξη και θα αδράξω την ευκαιρία να ρωτήσω ποια ήταν η σχέση σας ως Δήμαρχος με τους κοινοτάρχες της περιοχής.
Διατηρούσα και διατηρώ πολύ φιλικές σχέσεις με όλους τους κοινοτάρχες και εκεί όπου απαιτήθηκε είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τους κοινοτάρχες σε θέματα που αφορούσαν την περιοχή, όπως για παράδειγμα η υποστελέχωση του Αστυνομικού Σταθμού στο Κίτι, το κυκλοφοριακό πρόβλημα στα φώτα τροχαίας στη Δρομολαξιά. Μαζί έχουμε κάνει αίτημα, μαζί έχουμε πολεμήσει για τη κατασκευή του κυκλικού κόμβου, έχουμε συνεργαστεί για το θέμα του πράσινου σημείου, προς ενημέρωση και καλύτερη λειτουργία του, πολλές φορές χρειάστηκε να ανταλλάξουμε μηχανήματα, τεχνογνωσία κτλ και όλα αυτά τα κάναμε μέσα στα πλαίσια μιας αγαστής συνεργασίας για να βοηθάμε ο ένας τον άλλο και θεωρώ ότι αυτό αποτελεί και τη βάση για να προχωρήσουμε πάρα πέρα.

Είναι αυτό που έχει πει προηγουμένως εν τη ενώσει η η ισχύς.
Ναι, εξ ου και το σύνθημα μας ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.



Σήμερα ποιο είναι το δίκο σας όραμα για το αύριο του καινούριου Δήμου που δημιουργείται;
Ναι, το έχουμε ξαναπεί, το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Δήμο όπου ο Δημότης θα είναι περήφανος που θα ζει εδώ, γιατί θα απολαμβάνει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, θα ζει σε ένα χώρο όπου θα νιώθει την τοπική αυτοδιοίκηση να είναι πάντα δίπλα του, μια τοπική αυτοδιοίκηση όπου θα του παρέχει εκείνες τις υποδομές να βελτιώνει τη καθημερινότητα του. Κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό κι εκεί θα στοχεύσουμε. Θα στοχεύσουμε επίσης στην Κοινωνική Πρόνοια, υπάρχει πάρα πολύς κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Να σας πω ένα παράδειγμα, ένα εργαζόμενος γονιός, κάποιοι εργαζόμενοι γονείς, όσον αφορά τη φύλαξη των παιδιών τους το απόγευμα, τα σχολεία τελειώνουν μία, ενάμιση και δεν υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες για όλους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τέτοιες υποδομές έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν και η ώρα 5 και η ώρα 6 να παραλαμβάνουν το παιδί τους, από ένα χώρο όπου εκεί το παιδί πέρασε το απόγευμα του, είτε διαβάζοντας, είτε παίζοντας. Να νιώθει ασφάλεια γι αυτό και να ξέρει ο γονιός ότι αυτός ο Δήμος, αυτή η τοπική αυτοδιοίκηση, που δημιουργούμε είναι σημαντική, είναι δίπλα του, του συμπαραστέκεται και τους παρέχει αυτές τις υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατόν κόστος.

Ένας Δήμος εκτός από όραμα, στόχους και επιτεύγματα έχει και προβλήματα. Ποια ήταν τα προβλήματα που είχατε να αντιμετωπίσετε ή ποια πιστεύετε πως θα έχετε να αντιμετωπίσετε και αν το γεγονός ότι έχετε την εμπειρία ως Δήμαρχος θεωρείτε πως θα βοηθήσει να λυθούν ευκολότερα τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν στο μέλλον.
Έχοντας την εμπειρία της δημιουργίας του Δήμου Δρομολαξιάς Μενεού, η συνένωση της Δρομολαξιάς και του Μενεού, θεωρώ ότι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο δύναται να αντιμετωπίσουμε είναι θέματα νοοτροπίας. Εμείς έχουμε στόχο να νιώσει η κάθε οντότητα ότι είναι ισότιμο μέλος αυτού του Δήμου χωρίς διακρίσεις, χωρίς να παραβλέπουμε τα προβλήματα της κάθε οντότητας και μέσα από συνεργασία, αλληλοσεβασμό, μαζί με τους εκλελεγμένους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους του κάθε Δημοτικού Διαμερίσματος θα εγκύψουμε στο κάθε πρόβλημα το οποίο θα προκύπτει ή που θα συναντάμε και θα το επιλύουμε μαζί, συλλογικά, με αλληλοσεβασμό, συνεργασία, αλλά και με πολλή δουλειά πολλή όρεξη με αγάπη για το τόπο και για τον άνθρωπο.

Τελευταία ερώτηση θα ήθελα να ήταν το μήνυμα σας στο κόσμο που θα δει και θα διαβάσει τη συνέντευξη αυτή.
Το μήνυμα μας είναι ότι ζητάμε από το κόσμο να εμπιστευτεί τη δική μας υποψηφιότητα. Η δική μας υποψηφιότητα ευθύς εξ αρχής τάχθηκε υπερ της δημιουργίας αυτού του Δήμου, δεν προβάλαμε προσκόμματα, δεν προβάλαμε καμία δικαιολογία, ήμασταν πάντοτε συνεργάσιμοι, συνεπώς, ζητούμε από το κόσμο τη ψήφο του γιατί θέλουμε ο κόσμος να εμπιστευτεί άτομα τα οποία πίστεψαν, εργάστηκαν και ώθησαν την δημιουργία αυτού του Δήμου. Ήταν πάντα μέλημα μας να προχωρήσουμε σε αυτή τη πορεία γιατί μέσα από τη τοπική μεταρρύθμιση ήταν η καταλληλότερη εξέλιξη για την περιοχή. Μιας περιοχής επαναλαμβάνω η οποία γεωγραφικά είναι ενωμένη, έχει κοινό πολιτιστικό, κοινωνικό και επιχειρησιακό υπόβαθρο. Συνεπώς, καλούμε το κόσμο να μας εμπιστευτεί γιατί εμείς ευθύς εξαρχής εργαστήκαμε και θα εργαστούμε για την επιτυχή έκβαση αυτού του εγχειρήματος. Την ένωση των οντοτήτων μας, γιατί ναι, Ενωμένοι Μπορούμε Καλύτερα!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!