Search
Close this search box.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις για το βιβλίο του Ανδρέα Νικολαϊδη ή έστω να αναθεωρήσει τη στάση του


Της Γιώτας Δημητρίου

Το βιβλίο του ταλαντούχου συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Ανδρεά Νικολαϊδη, με τίτλο  «Η νήσος του Χαλκουντάν, μια κωμικοτραγική ιστορία», είναι ένα από τρία* βιβλία του Κύπριου δημιουργού, το οποίο έλαβε θετικές κριτικές.
Ως δημοσιογράφος, συστηματική αναγνώστρια και εμψυχώτρια δημιουργικής γραφής, έχω διαβάσει το βιβλίο και μπορώ να πω ότι είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο.
Πιο συγκεκριμένα στη δική του κριτική ο Μιχάλης Χατζηπιερής γράφει στον «Φ»: «Ο συγγραφέας Ανδρέας Νικολαΐδης με αυτό το βιβλίο του ιχνηλατεί επίμονα κι επίπονα πάνω στην Ιστορία, όχι για να ισορροπήσει και να βολευτεί μέσα στις ένδοξες φτερούγες της αλλά, για να σφυρηλατήσει σαν τον σιδερά που ατσαλώνει το σίδερο πάνω στη  φωτιά και το κάνει κοφτερό δρεπάνι.
Τα δεκατέσσερα κεφάλαια του βιβλίου κατεβαίνουν σαν ορμητικά νερά, με ποιητικές αποχρώσεις, σκαρφαλώνοντας  με τέχνη το ένα πάνω στο άλλο. Η γέννηση… Ο χαλκός και η σκουριά… Η βλάστηση των Μανιταραίων… Σιδώνιοι και άλλοι… Η κάθοδος των Φαρσών… Ο Μέγας γητευτής και η Δυναστεία των Λαγιδών… Το όργιο της Αυτοκρατορίας του Ρωμύλου… Ο παράδεισος και η κόλαση της αυτοκρατορίας του Βύζα… Τα χρόνια του απόντος βασιλιά και των φτωχών ιπποτών… Η βούλα της Λαζανιάς… Η σχεδόν αιωνιότητα της Γαληνοτάτης…. Το τσιμπούσι της Βεζιρίας… Το νοίκι της Αλβιώνας… Η Δημοκρατία του Χαλκουντάν…».

Στη Δημοκρατία της Κύπρου το βιβλίο ενός ταλαντούχου συγγραφέα δεν επιτρέπεται να μπει στις βιβλιοθήκες των σχολείων.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου κ. Γιώργος Κουκουμάς έχει στείλει σχετική ερώτηση στο αρμόδιο υπουργείο για να ζητήσει τους λόγους απόρριψης του βιβλίου.
Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση, (με αρ. 23.06.012.03.378), του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Γιώργου Κουκουμά, ημερομηνίας 13 Μαρτίου 2024, προς την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου:
«Έχω ενημερωθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει απορρίψει την ένταξη του βιβλίου “Η Νήσος του Χαλκουντάν” του Αντρέα Νικολαΐδη στον κατάλογο των προτεινόμενων βιβλίων για τον εμπλουτισμό των σχολικών βιβλιοθηκών με στόχο την αξιοποίησή τους από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Έχοντας διαβάσει το βιβλίο, δυσκολεύομαι να κατανοήσω παιδαγωγικούς ή άλλους λόγους που οδήγησαν στην απόρριψη του βιβλίου από τις βιβλιοθήκες των σχολείων μέσης γενικής εκπαίδευσης.
Για τους πιο πάνω λόγους παρακαλείται η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ως η αρμόδια αρχή, όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

  1. Ποιο είναι το αρμόδιο όργανο για την αξιολόγηση βιβλίων, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον κατάλογο προτεινόμενων βιβλίων για τον εμπλουτισμό των
    σχολικών βιβλιοθηκών;
  2. Ποια είναι η διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης των βιβλίων;
  3. Ποια βιβλία έχουν εγκριθεί τα τελευταία δέκα χρόνια;
  4. Ποια βιβλία έχουν απορριφθεί τα τελευταία δέκα χρόνια και για ποιο λόγο έχει
    απορριφθεί το καθένα;»

Η απάντηση αναμένεται.

Σε ένα σύστημα όπου δασκάλοι και καθηγητές γράφουν βιβλία και τα προωθούν όπως επιθυμούν μέσα στα δημόσια σχολεία μας, με μια σχετική ευκολία, (πχ εγκύκλιος σε σχολείο με παρότρυνση προς τους γονείς να αγοράσουν το βιβλίο που έχει εκδώσει εκπαιδευτικός που διδάσκει στο σχολείο τους), ένας συγγραφέας, στον οποίο θα έπρεπε να υποκλινόμαστε για τη πένα του, συναντά εμπόδια στην όποια πορεία του και στην προώθηση του βιβλίου του.

Γράφει ο Χατζηπιερής στον «Φ»: «Ο Ανδρέας Νικολαΐδης δεν αστειεύεται. Πρωτοπορεί και πραγματοποιεί τολμηρά βήματα προς τον απλό και τίμιο άνθρωπο, πράγμα ξεχασμένο, δηλώνοντας μας ξεκάθαρα με το Χαλκουντάν πως ο πνευματικός κόσμος θα πρέπει να πορευτεί προς μια καινούρια κατεύθυνση, αυτήν που να ορίζει ξανά το ειλικρινές πρότυπο, του απλού και τίμιου ανθρώπου…».

Αυτό το ειλικρινές πρότυπο, του απλού και τίμιου ανθρώπου, θα αναζητούμε στη λογοτεχνία, στις τέχνες και στον πολιτισμό, μέχρι να βρούμε την ουτοπία, όπου του σύστημα δεν θα βάζει τρικλοποδιές στον πολιτισμό και στους ταλαντούχους ανθρώπου του, αλλά θα στρώνει το δρόμο με ένθεο χειροκρότημα.

  • Ο Ανδρέας Νικολαϊδης έχει γράψει τρία βιβλία: «Ο Κρανιακός Ιππόκαμπος», το δίγλωσσο θεατρικό έργο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα «Μαρία Κάλλας πριν το τέλος» και «Η νήσος του Χαλκουντάν, μια κωμικοτραγική ιστορία».

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!